2021.07.25. - Kristóf, Jakab

Kullancsveszély: szinte láthatatlanok és vírust terjesztenek a rajzó állatok

Kullancsveszély: szinte láthatatlanok és vírust terjesztenek a rajzó állatok
Júliusban kezdõdik el a kullancsok idei második rajzása. Most kelnek ki ugyanis azok a kullancslárvák, amelyeket a nõstények tavasszal raktak le. Ezek a szakemberek szerint azért is nagyon veszélyesek, mert észrevehetetlenül kicsik, és agyvelõgyulladást terjesztenek.

Kis méretük miatt alig észrevehetõk. A tavasszal lerakott petékbõl kikelt kullancslárvák negyedmilliméternél is kisebbek. Ugyanakkor rendkívül veszélyesek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Ezek most kezdik az évi második rajzásukat, azért veszélyesek, mert terjesztik az agyvelõ és agyhártya gyulladás vírusát az emberre, míg kutyára a babezia nevû egysejtû élõsködõt terjesztik, ezért most is, hogyha nem látunk kifejlett kullancsot a természetben, védekeznünk kell" – Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke.

Egyrészt oltással, másrészt kullancsirtó szerekkel lehet védekezni. De a szakember szerint a könnyen átvizsgálható ruházat is fontos, valamint érdemes elkerülni a vadak által látogatott helyeket is.

"Hát, engem szeretnek a kullancsok, a fülemben és a combomon is találtam egyet két héttel ezelõtt" – mondta Gós Varga Konrádné.

Sokan ugyan tartanak a kullancsoktól, mégsem védekeznek ellenük.

"Halljuk, hogy veszélyes, de szerintem, hogyha az erdõben sétálunk, vagy parkban sétálunk, a Margitszigeten, ugyanannyi veszély fenyeget, mint az erdõben, de remélhetõleg megússzuk" – mondta Lippai Attiláné.

A legfertõzöttebbek egyébként Tolna, Somogy és Zala megye, a Balaton-felvidék, valamint a budai-hegyek. A Kullancsszövetség tavasszal 600 táblát helyezett ki országszerte. A turistákat ezzel figyelmeztetik a kullancsveszélyre. Azóta azonban ezeknek már csak a fele van meg, a többit ugyanis ellopták.

Erdélyi Angelika
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra