2020.12.02. - Melinda, Vivien

A vízbe menekülnek a vadak az emberek elõl

A vízbe menekülnek a vadak az emberek elõl
A vízbe menekülnek az elöntött gemenci erdõ vadjai a környéken megjelent nézelõdõ, fényképezõ emberek elõl. A víz viszont olyan hideg, hogy ezután szinte semmi esélyük a túlélésre. Egyelõre nem tudni, hogy a vadak közül mennyi pusztult el, az árvíz a fiatal vaddisznókat veszélyezteti leginkább. Az elöntött dunakeszi kutyamenhely állatai közül viszont sok kutya gazdára talált.

Korainak tartja a gemenci erdõben elhullott állatok számának becslését a Duna-Dráva Nemzeti Park õrszolgálat-vezetõje.
Varga Zsolt elmondta, hogy az ár teljes visszahúzódásakor derül majd csak ki, hogy hány állat hullott el. A legnagyobb veszteség feltehetõleg a vaddisznóállományt éri, ugyanis mindig tél végén születnek kismalacok és a fiatal állatok valószínûleg nem élik túl az árvizet.

Az erdõben ugyanakkor nagyon sok olyan állat él, amelyik jól alkalmazkodik ahhoz, hogy az ártér bizonyos idõközönként víz alá kerül. "A vadmacskák felmenekültek a magas fákra, és tömegesen függnek az ágakon a csigák is" - mondta a nemzeti park munkatársa. A védett fajok közül a fekete gólya és a réti sas sincs veszélyben.

A vaddisznók és a szarvasok mesterségesen kialakított vadmentõ dombokra menekülhetnek, a mostani árvíz azonban ezeknek a magaslatoknak egy részét is belepte. Veszélyt jelentenek a vadak számára a nézelõdõ, fényképezõ emberek is, ugyanis az állatok a vízbe menekülnek az emberek elõl. A víz viszont nagyon hideg, mindössze 6 fokos, az oda menekülõ állatok megbetegszenek - mondta a Duna-Dráva Nemzeti Park õrszolgálat-vezetõje. Ezért az erdõben dolgozó szakembereknek most az egyik fõ feladata, hogy távol tartsák az elöntött erdõtõl a nézelõdõ embereket.

Az elöntött dunakeszi menhelyen élõ kutyák közül viszont egynek sem esett baja az árvíz miatt, sõt, néhány kutya gazdára talált. A menhelyen összesen 78 kutya volt az árvíz kezdetekor és majdnem mindegyiket sikerült ideiglenes befogadónál elhelyezni. Négy kutya maradt a telephelyen, de õket is biztonságba helyezték. "Több ideiglenes befogadó jelezte telefonon, hogy nem is hozza vissza a kutyát, mert úgy megszerette néhány nap alatt" - mondta az [origo]-nak Pongóné Halik Györgyi, a menhely vezetõje. A dunakeszi menhelyen szombaton takarítónapot tartanak, az ideiglenesen befogadott kutyákat pedig jövõ hét elején lehet visszavinni.

Tiefenthaler Eszter
Origó
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra