2024.03.29. - Auguszta

Természetvédelem - gólyavédelem

Természetvédelem - gólyavédelem
Erika a lelkes állatvédõ észlelte, hogy otthonától nem messze egy gólyafészek elmozdult, és már majdnem érintkezik a (feltehetõen nagyfeszültségû) vezetékekkel. A problémát próbálta jelenteni az áramszolgáltató, a tûzoltóság, a rendõrség felé, de ezidáig nem járt sikerrel. Végsõ elkeseredésében az Orpheus Állatvédõ Egyesülethez fordult, de az egyesület az állat mentéséhez nem rendelkezik sem alpin-technikával, sem pedig jogosultsággal arra, hogy felmásszon egy árampóznára... ettõl függetlenül a problémát nem hagyjuk annyiban...
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Reméljük, hogy Erika Bálintné Kovács Erika bejelentését végre komolyan veszik a hatóságok / szolgáltatók és a gólyafészek megigazításra vagy a madarak kimenekítésre kerülnek... nem pedig a rosszabbik dolog fog megtörténni, azaz nem fog a gólyacsalád kiesni vagy áramütést szenvedni... a gólyacsalád megmentése érdekében az Orpheus is megteszi a szükséges lépéseket



Eredmény: Köszönöm, mint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, hogy megtisztelt bizalmával. Utánanéztem: mind az Igazgatóságunknál illetékes természetvédelmi õr kolléga, mind a DÉMÁSZ tudtak a problémáról, ami szerencsére nem veszélyezteti a gólyákat. Elsõsorban azért, mert -amint az Ön által küldött fotón, mind az õrszolgálati dokumentumokban, mind a DÉMÁSZ szerint ez nem középfeszültségû vezeték, hanem valamilyen távközlési vezetékhálózat. Ez nem okoz halálos áramütést, mint a jóval magyobb szigetelõ porcelánokról felismerhetõ középfeszültségû távvezeték. A már tavaly elhatározott ütemezés szerint az ilyen problémákat a költési idõn kívül kell orvosolni a lelógó fészekanyag eltávolításával. A friss tojásokon kotló madár megzavarásával ugyanis nagyobb probléma okozható: amennyiben elhagyhatja a fészkét. Hogy tavaly õsszel, vagy télen ezt nem oldották meg, feltételezem, csak azért van, mert sok ennél veszélyesebb szituáció megoldására koncentráltak. Ezek alapján úgy vélem, természetvédelmi szakmai szempontból hanyagság, vagy mulasztás, ami a fokozottan védett madarak költését veszélyeztetné - nem történt. A költés sikerességét nyomon követjük, és figyelemmel fogom kísérni, hogy a fiókák kiröpülése után megtörténjen a karbantartás!
Tisztelettel, és köszönettel: Albert András
KNPI Természetismereti Osztály


MME: A fehér gólya 1901 óta védett faj Magyarországon. Jelenleg fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 000 Ft. A gólya Európa-szerte veszélyeztetett faj, ezért a hazai jogszabály mellett több nemzetközi egyezmény is védi: szerepel az EU Madárvédelmi Irányelvének I. számú mellékletében, valamint az élõhelyeket, és a vonuló fajokat védõ Berni és a Bonni Egyezmények függelékeiben.

MME: A fehér gólya, a BirdLife International besorolása szerint Európában koncentrálódó állományú, a kontinensünkön kedvezõtlen helyzetû (SPEC 2) kategóriába tartozik (Tucker & Heath 1994). A Báldi-Csorba-Korsós szerzõhármas (1995) pedig hazánk 74 legveszélyeztetettebb gerinces faja közé sorolja. A magyar Vörös könyvben, mint aktuálisan veszélyeztetett faj (Rakonczai 1989) szerepel.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra