2024.03.29. - Auguszta

Alszanak-e a halak?

Alszanak-e a halak?
Mindenkinek szüksége van a pihenésre, a regenerálódásra

A halaknak is van napi ritmusuk, a pihenés és az aktív szakasz az õ életükben is váltakozik. Bár ahány hal, annyiféle alvási szokás...

Mindenkinek szüksége van alvásra. Esténként mi is felöltjük pizsamánkat és befekszünk pihe-puha ágyacskánkba, behunyjuk szemünket és elkalandozunk az álmok világába. Szívünk lelassul, izmaink elernyednek, légzésünk is nyugodtabbá, egyenletesebbé válik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Óránkét egyszer vagy kétszer átfordulunk a másik oldalunkra, és ez idõ alatt teljesen kikapcsoljuk külsõ környezetünket. Embere válogatja, de általában 8 órát alszunk naponta- ez életünk egyharmadát teszi ki.

A váltakozó napi ritmus

De vajon hogyan mûködik ez az állatoknál? Ahány állat, annyiféle alvási szokás. Az állatok alvását mégis a legjobban így jellemezhetjük: egy pihenési fázis, amikor részlegesen vagy teljesen öntudatlanok, a testi funkcióikat lelassítják, mozdulatlan testalkatot vesznek fel, csökkentett éberségi - bár a külsõ jelekre bármikor reagálni tudó - állapotba vonulnak.

Az állatoknak is van napi ritmusuk , a pihenés és az aktív szakasz az õ életükben is váltakozik. Ez a legtöbb állatnál az emberekhez hasonlóan mûködik: rohangálnak, intézik a dolgaikat napközben, majd éjszaka nyugovóra térnek. Ez azonban nem feltétlenül jelent alvást, néhányuknak elegendõ a "relaxáció" is. Nos, akkor mi a helyzet a halakkal? Úgy hisszük, õk sem különböznek a többi állattól, bár ez még mindig vitatott kérdés.

Néhányuk teste lelassul és belépnek egy nyugalmi fázisba , melyet hívhatunk akár alvásnak is. Erre bizonyítékként szolgál az, hogy az éjszaka közepén a korallzátonyok között úszkáló könnyûbúvárok gyakran simogatnak vagy emelnek ki a vízbõl halakat anélkül, hogy azok felébrednének (természetesen sértetlenül helyezik vissza õket a "helyükre").

Valamint több akváriumtulajdonos is megerõsíti, hogy a trópusi édesvízi fajok rögtön sötétebb helyekre húzódnak vissza, amikor hosszabb sötétség után felkapcsolják a szobában a villanyt. Mivel a halaknak nincs szemhéja, így nem egyszerû megállapítani, hogy alszanak-e vagy sem.

Miért alszunk?

Senki sem tudja biztosan, hogy miért alszunk. De annyi bizonyos, hogy az alvásnak két nagyon fontos funkciója van: regenerálja (helyreállítja) testünket, a hosszadalmas nap után új energiával töltõdik fel testünk, az állatok pedig általa alkalmazkodnak a külsõ környezeti változásokhoz, így energiát spórolhatnak meg és táplálékra sincs szükségük.

Az alvási szokások különbözõek

Az alvás a különbözõ halaknál különbözõ formában jelenik meg. Néhány hal és kétéltû faj csökkenti a tudatosságát, de soha nem válik teljesen öntudatlanná, mint mi, emberek. Ez azt jelenti, hogy kevésbé figyelnek környezetükre, de agyuk éppúgy mûködik, mint az aktív szakaszban. Az éberség és az alvás között "lebegnek" félúton.

Néhány halfaj téli álmot alszik , hibernálják testüket, anyagcsere-folyamatuk pedig fokozatosan lelassul - bár ez nem teljesen azonos az emlõsök téli álmával -, a hõmérséklet csökkenésével folyamatosan lassul anyagcseréjük, aktivitásuk, és bódulatba esnek, még táplálkozni sem kelnek fel. A halak rendszerint a tó fenekére visszahúzódva töltik "téli álmukat".

A nyáron alvók

Vannak azonban olyan egyedek is, amelyek nem télen esnek "kábulatba" vagy álomba, hanem nyáron, ezzel védve magukat a forró nyári meleg okozta kiszáradástól. Ilyen például az afrikai tüdõshal, amely beássa magát az iszapba, amelynek védelmében várja meg a száraz évszak végét. A ponty hasonlóképpen "jár el": télen, félig beásva magát az iszapba várja a jobb idõket.

Trópusi országokban nem a tüdõshal az egyetlen, amely az iszap védelmében - egy lyukon keresztül lélegezve - várja a száraz idõszak végét , ilyen az akletterfische (Anabas testudineus) is. A Gangesz folyó torkolatánál azonban van egy olyan hal, amely teljesen beássa magát az iszapba, egyedül a farka vége lóg a vízbe- ezen keresztül lélegzik!

Néhány hajfal mozdulatlanul tölti az éjszakát , míg mások, mint például a sziklahal vagy a fûrészes sügér, egyáltalán nem alszik, csupán a sziklák védelmében pihennek egy kicsit, uszonyaik azonban ezalatt is mozognak. A macskahal viszont napközben pihen, ilyenkor felúszik a felszín közelébe, és egy úszó fatörzs alatt vagy a part közelében keres menedéket.

Napi szieszta

Vannak olyan fajok is, amelyek minden gond nélkül szundikálnak napközben is. A bohóchal egyik kedvenc szokása például, amikor az oldalán fekve az akvárium alján szunyókál- sikeresen a rémületbe kergetve az akváriumtulajdonost. Azt hihetnénk, hogy halott vagy beteg, pedig csak pihen!

Elmondhatjuk tehát, hogy a halak is alszanak valamilyen módon, lehet, hogy csak lelassulnak, de az is lehet, hogy teljesen mozdulatlanná válnak. Annyi bizonyos azonban, hogy a víz legapróbb fodrozódása is megzavarja pihenésüket. Mindazonáltal õk is pihennek, akárcsak mi...

Maxima / egyperces
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra