rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Prémtermelés, szõrmeipar: divathajtás, haszonûzés, sznobizmus!

 • Share on Tumblr

  "Az állatokat felhasználni olyan jelentéktelen célokra, mint kozmetikai kísérletek és a szõrmedivat, nem az emberi jólétet szolgálja, hanem az emberi hiúságot és az anyagi hasznot segíti elõ."

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A világon 1998-ban 27 millió nyércet és 4,5 millió rókát tenyésztettek, más fajták tenyésztése milliós nagyságrendû. Az 1980-as években ez a szám 30 százalékkal magasabb volt.

  Minden a divat diktátoraitól függ? Vagy a vásárlói piac erejétõl? Vagy egyszerûen az élõlények általunk kialakított képétõl? Van értékítélet?

  A prém-és szõrmekészítésnek is története van: míg a régmúltban az õsember a barlangban lakott, a megélhetésre bevadászott vadállatok prémeit használta a bõre megvédésére, azaz létszükségleteit elégítette ki. Mára, a központi fûtés és az összkomfort korában emberi hiúság és sznobizmus, azaz a divat és versengés diktálja a trendeket.

  A jelen: évente sok tízmillió élõlény pusztulása árán válik valósággá.

  Nagy prémtermelõ országok:

  Dánia: 10 millió,
  Finnország: 4,5 millió,
  Hollandia: 2,8 millió,
  USA 2,7: millió,
  Ororszország: 2,6 millió,
  Svédország: 1,4 millió.
  ...stb...

  Magyarország: húszezer róka, soktízezer nyérc, csincsilla...a prémcélból tenyésztett állatok mennyisége...

  Az iparosodott prémgyártás:

  1. Hosszú, (gyakran már születéstõl kezdõdõ) gyötrelmes hizlalás, tárolás. Monoton kínszenvedés, ingerszegény, talpalatnyi élettérrel.

  2. A feldolgozás kezdete: mészárlás

  Rókát ölnek: az áramot a végbelébe és a szájába vezetik, hogy a szõrme ne sérüljön... Ezzel növelik az "áru" értékét.

  Gyilkológép: a nyérceket, csincsillát beleteszik a szerkezetbe, a kipufogógázt csövön visszavezetik a belsõ térbe. Így gyötrelmes haláltusát okoznak az állatoknak, de a szõrme nem sérül meg...

  3. A mészárlás után dolgozzák össze a szõrméket.

  Szõrök osztályozása: itt dõl el, hogy milyen minõségû termék készül az állati prémbõl... Minél kegyetlenebb az eljárás, annál jobb a minõség...

  Mi a szõrmekikészítõk célja? Az, hogy az emberi társadalom felsõ rétegének (ami 1%-unkat sem éri el) sznob igényeit kielégíthesse...

  A prémipar profitja állatok millióinak életébe kerül!

  Az összkomfort korában nem létkérdés más bõrét-szõrét felvenni...

  Hogy mi készül a sok millió kisállat bõrébõl, szõrébõl?

  Bundakabát, bõrkabát, cipõ, mellény, kulcstartó, kabala, asztali díszek, gallérok, kesztyû...

  Az állatok ösztönszerûen menekülnének a kényszerû vesztõhelyrõl, de esélyt sem kapnak, mert vastag rácsok közt végzik. Tényleg ennyire kell a profit, az óriási árbevétel?

  A valódi bundákat helyettesíthetné a sokkal tartósabb, könnyebben kezelhetõ mûszõrme, mûirha... Ezek a termékek esztétikai szempontból ugyanolyan értékûek, mint a valódiak.

  A divat áldozatai:  Ne vásárolj prémkabátot, szõrgallért, bundakesztyût! Ezzel is csökkenni fog az igény, és a termelés - a kínálat is!

  Egy bunda állati élet értékekben mérve:

  leopárdbunda = 6 leopárd,
  fókabunda = 8 fóka,
  kutya-farkas bunda = 12 kutya, farkas
  rókabunda = 18 róka,
  vidrabunda = 20 vidra,
  nutriabunda = 30 nutria,
  mókusbunda = 40 mókus,
  nercbunda = 50 nerc,
  csincsillabunda = 150 csincsilla.

  Ne vegyünk szõrmét! Így sokkolhatjuk a piacot, és nem ölnek annyi állatot szõrmecéllal.

  Orpheus Állatvédõ Egyesület


  A bundájától megfosztott állat teteme


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Nemszeretem emlékekbõl

  Tölgy volt, benne nagy lyuk.
  Az öcsém szólt: - Hagyjuk!
  Ám én belenyúltam:
  - Lehet: megbújt nyúl van?
  S talán nem tud róla:
  nincs közelben róka?
  Nyúl nem volt.Valaki
  más volt: Harap Lali.
  Harap Lali lika,
  de megharagita!

 • Halhorog: kajakból ütött ki egy nõt egy barrakuda Floridában

  Hal ütött ki kajakból egy nõt Floridában, méghozzá olyan erõvel, hogy az asszonynak több bordája eltört.

 • Királymókusok Debrecenben

  Királymókusok érkeztek Debrecenbe Új lakók érkeztek a debreceni állatkertbe, a Kultúrpark indiai királymókusokkal gazdagodott.

 • Szökött strucc okozott fennakadást Szegednél

  Egy elszabadult strucc miatt rövid idõre megbénult Szeged közelében a Sándorfalvára vezetõ közút forgalma vasárnap délelõtt. Az emberek elõször az ijedségtõl majd a meglepetéstõl megálltak az úton, csak óvatosan merték kikerülni a láthatóan magabiztos állatot.

 • Delfin mint esküvõi tanú

  Danny Maxwell és Josephine Smart esküvõjén a megszokott anyakönyvvezetõn és a tanúkon kívül további tanúk is jelen lesznek. Az új-zélandi pár ugyanis több delfin társaságában fogad egymásnak örök hûséget.

 • Angele a fõvárosi állatkert új elefántja

  A Franciaországból származó állatot csütörtökre virradóra tûzoltók emelték be új otthonába.

 • Kukkolják a pandákat

  Csengdu - A kínai Óriáspanda Tenyésztõ és Kutató Központ tudósai hatalmas parkot hoztak létre, ahol természetes környezetükben figyelhetik meg a veszélyeztetett állatfaj példányait.

 • Elpusztult a világ leghosszabb óráskígyója

  Kimúlt a világ leghosszabb, fogságban tartott óriáskígyója: 7 méter 20 centis volt.

 • Túl a sövényen - egy mosómedve trükkjei a fogyasztói társadalomban

  Az életrevaló mosómedve kalandjai, aki a kisváros közepére szorult állatokat vezeti be az emberi élet rejtelmeibe. Gyermekfilm, felnõttes poénokkal. Szerethetõ állatok, megleckéztetett emberek. Csipsz és mûkaják mindenek felett. A Túl a sövényen animációs film július 6-tól a mozikban.

 • Két cápatámadás egymás után

  Két cápatámadás egymás utánEgy gyanútlan strandolót a lábánál fogva rántott a mélybe a szörnyeteg, de szinte egy időben, nem messze szinte ugyanez a baleset történt meg. Horrorfilmekbe illő rejtély a napfényes parton. Két cápatámadás sokkolta egy floridai strand fürdőzőit szombaton. Az első áldozat derékig állt a vízben, amikor egyszer csak eltűnt. Lábát egy cápa ragadta meg, lehúzta, de csodával határos módon sikerült megmenekülnie. Alig pár perccel később egy 43 éves szörfös is támadás áldozatául esett, ráadásul nem messze az előző helyszínétől.

 • Majdnem 60 kutya 1 házban

  57 kutyát találtak a rendõrök egy marylandi lakóházban. A hatóságokat a szomszédok értesítették, miután már nem tudták elviselni a környéken terjengõ bûzt.

 • Felfalta a teve a karácsonyi finomságokat

  A karácsonyi partira elõkészített 200 darab húsos pitét és 150 szendvicset falta fel egy teve az írországi Mullinger lovastanyán.

 • Hogyan eszik a 180 tonnás bálna?

  A kék bálna táplálkozása felér egy olimpiai számmal: a Föld legnagyobb állata 500 méter mélyre merül, majd egy éles fordulattal visszakanyarodik a felszín felé, hogy a tengervízbõl parányi rákocskákat - krillt - szûrjön ki. Kanadai kutatók most megfejtették, ez miért éri meg neki.

 • A csodálatos kutyadoki

  Hogyan váljunk falkavezérré kutyánk számára

  A kutyád az õrületbe kerget? Agresszív, ideges, félénk vagy egyszerûen csak túl feszült?

  Négylábú barátod talán valami megszállottja: felugrál mindenkire, aki belép az ajtón, vagy azzal nyaggat, hogy újra és újra eldobd neki ugyanazt a koszos, zöld teniszlabdát? Vagy esetleg úgy érzed, a te kutyád tökéletes, de szeretnéd, ha kettõtök kapcsolata még teljesebb lenne? Szeretnéd megtudni, mi motiválja? Szeretnél bepillantást nyerni a világába, hogy szorosabb kapcsolatot alakíthass ki vele?

 • Lelkes Miklós: Rímelgető kiscsibe

  A tyúkmamának tizenkét kíváncsi kiscsibéje volt. A tizenkettedik, Csibibibi Panna, túlságosan is az. Ugyanennek a tyúkmamának tizenegy többé-kevésbé szófogadó csibéje volt, meg egy kevésbé szófogadó tizenkettedik: Csibibibi Panna.

 • Sikeres állatvédelmi program Ugandában

  Az állatok száma az ugandai nemzeti parkokban és rezervátumokban ugrásszerûen megnõtt az elmúlt évtizedben, mondta el az Ugandai Vadvédelmi Hatóság (UWA).

 • Még mindig puszít az olaj Mexikóban

  A BP megsérült olajkútjából tavaly kiszivárgott olaj még mindig megtalálható a Mexikói-öböl fenekén - közölte egy amerikai tengerbiológus szombaton egy washingtoni tudományos konferencián. A tudósok több ezer négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át a tengerfenéken. Videofelvételeiken olajba fullad állatokat lehetett látni.

 • Lejárt a kegyetlenkedõ sintérek ideje

  A napokban bezárták a monori sintértelepet. A monori gyepmesterek január 2-án kegyetlenül megvertek egy kutyát, a Zorkó nevet viselõ eb azóta a Noé Állatotthon telepén lábadozik. Az állatot úgy megverték, hogy több foga letört, a szeme bevérzett, közel egy hétig sokkos állapotban volt, orrából, szájából napokig folyt a vér.

 • Az elsõ magyar klónnyúl, Tapsilla

  Gödöllõ - Megszületett Magyarország elsõ klónnyula, Tapsilla a gödöllõi Mezõgazdasági Biotechnológiai Központ (MBK) laboratóriumában. A klónozott tapsifülest a dr. Dinnyés András professzor által vezetett kutatócsoport hozta létre, csak mint Klonillát, Magyarország elsõ klónegerét.

 • Medve ölt embert Erdélyben

  Bukarest - Megölt egy kirándulót a romániai Kovászna (Covasna) megyében egy anyamedve.

  A medve a kölykeivel éppen élelmet keresett vasárnap, amikor a két kiránduló keresztezte az útjukat az erdélyi megye egy erdejében. A nõstény állat rátámadt az egyik férfira és súlyosan megsebesítette. A másik férfinak sikerült elkerülnie a támadást, mert ahogy újabb túrázók érkeztek a helyszínre, a medve elmenekült.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása