rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Prémtermelés, szõrmeipar: divathajtás, haszonûzés, sznobizmus!

 • Share on Tumblr

  "Az állatokat felhasználni olyan jelentéktelen célokra, mint kozmetikai kísérletek és a szõrmedivat, nem az emberi jólétet szolgálja, hanem az emberi hiúságot és az anyagi hasznot segíti elõ."

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A világon 1998-ban 27 millió nyércet és 4,5 millió rókát tenyésztettek, más fajták tenyésztése milliós nagyságrendû. Az 1980-as években ez a szám 30 százalékkal magasabb volt.

  Minden a divat diktátoraitól függ? Vagy a vásárlói piac erejétõl? Vagy egyszerûen az élõlények általunk kialakított képétõl? Van értékítélet?

  A prém-és szõrmekészítésnek is története van: míg a régmúltban az õsember a barlangban lakott, a megélhetésre bevadászott vadállatok prémeit használta a bõre megvédésére, azaz létszükségleteit elégítette ki. Mára, a központi fûtés és az összkomfort korában emberi hiúság és sznobizmus, azaz a divat és versengés diktálja a trendeket.

  A jelen: évente sok tízmillió élõlény pusztulása árán válik valósággá.

  Nagy prémtermelõ országok:

  Dánia: 10 millió,
  Finnország: 4,5 millió,
  Hollandia: 2,8 millió,
  USA 2,7: millió,
  Ororszország: 2,6 millió,
  Svédország: 1,4 millió.
  ...stb...

  Magyarország: húszezer róka, soktízezer nyérc, csincsilla...a prémcélból tenyésztett állatok mennyisége...

  Az iparosodott prémgyártás:

  1. Hosszú, (gyakran már születéstõl kezdõdõ) gyötrelmes hizlalás, tárolás. Monoton kínszenvedés, ingerszegény, talpalatnyi élettérrel.

  2. A feldolgozás kezdete: mészárlás

  Rókát ölnek: az áramot a végbelébe és a szájába vezetik, hogy a szõrme ne sérüljön... Ezzel növelik az "áru" értékét.

  Gyilkológép: a nyérceket, csincsillát beleteszik a szerkezetbe, a kipufogógázt csövön visszavezetik a belsõ térbe. Így gyötrelmes haláltusát okoznak az állatoknak, de a szõrme nem sérül meg...

  3. A mészárlás után dolgozzák össze a szõrméket.

  Szõrök osztályozása: itt dõl el, hogy milyen minõségû termék készül az állati prémbõl... Minél kegyetlenebb az eljárás, annál jobb a minõség...

  Mi a szõrmekikészítõk célja? Az, hogy az emberi társadalom felsõ rétegének (ami 1%-unkat sem éri el) sznob igényeit kielégíthesse...

  A prémipar profitja állatok millióinak életébe kerül!

  Az összkomfort korában nem létkérdés más bõrét-szõrét felvenni...

  Hogy mi készül a sok millió kisállat bõrébõl, szõrébõl?

  Bundakabát, bõrkabát, cipõ, mellény, kulcstartó, kabala, asztali díszek, gallérok, kesztyû...

  Az állatok ösztönszerûen menekülnének a kényszerû vesztõhelyrõl, de esélyt sem kapnak, mert vastag rácsok közt végzik. Tényleg ennyire kell a profit, az óriási árbevétel?

  A valódi bundákat helyettesíthetné a sokkal tartósabb, könnyebben kezelhetõ mûszõrme, mûirha... Ezek a termékek esztétikai szempontból ugyanolyan értékûek, mint a valódiak.

  A divat áldozatai:  Ne vásárolj prémkabátot, szõrgallért, bundakesztyût! Ezzel is csökkenni fog az igény, és a termelés - a kínálat is!

  Egy bunda állati élet értékekben mérve:

  leopárdbunda = 6 leopárd,
  fókabunda = 8 fóka,
  kutya-farkas bunda = 12 kutya, farkas
  rókabunda = 18 róka,
  vidrabunda = 20 vidra,
  nutriabunda = 30 nutria,
  mókusbunda = 40 mókus,
  nercbunda = 50 nerc,
  csincsillabunda = 150 csincsilla.

  Ne vegyünk szõrmét! Így sokkolhatjuk a piacot, és nem ölnek annyi állatot szõrmecéllal.

  Orpheus Állatvédõ Egyesület


  A bundájától megfosztott állat teteme


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A jegesmedvék bírják a jeget!

  A klímaváltozás napjaink beszédtémájává nõtte ki magát az elmúlt pár évben. Köszönthetõ ez annak, hogy rendszeresen dõlnek meg a melegrekordok, egyre több árvíz és környezeti katasztrófa sújtja az emberiséget.

  A tudósok fajok eltûnésével riogatnak minket, de a kényelmes fotelbõl mindez oly távolinak és eltúlzottnak tûnik, hogy talán azt is elhisszük, hogy nincs globális felmelegedés. Viszont ott vannak a tények, melyeket megcáfolni már koránt sem egyszerû.

 • Nagyon aranyos: a kutyus akarta megtanítani kúszni a kisbabát

  Nagyon aranyos: a kutyus akarta megtanítani kúszni a kisbabátA kutya megmutatja a babának, hogy hogyan csinálják ezt a 'nagyok'. A felvételen láthatjuk, hogy egy baba, kinek beceneve Bear Bear hason fekszik a földön egy Jack Russell kutyus mellett. A kis kedvenc úgy gondolta, hogy ha már egymás mellett vannak, akkor tanít valamit a pici lánynak. Elkezdett kúszni, annak reményében, hogy a lány majd utánozza őt, ám nem jött össze. A kislány csak bambult és csodálattal nézte Buddy-t, a kutyust. "Mindketten imádnivalóak" - mondta az édesanya. Lehet a későbbiekben a kutyusnak még sikerül a kislánynak tanítania valamit.

 • Befalazták, túlélte

  Egy szálloda álmennyezetébe falaztak be véletlenül a munkások egy macskát. Az állat három hét múlva csontsoványan, kiszáradva, de élve került elõ.

 • Haszontalan varázslat

  A varázsló , mint minden reggel , ezúttal is az erdõben sétált.Szerette ezt a lélegzõ farengeteget , amelyben álmodozó tölgyesek váltakoztak büszke fenyõk kis szigeteivel.

 • 3 tucatnyi ok, amiért nem a majmoktól származunk

  A brit Noah's Ark Zoo Farm (Noé Bárkája Állatfarm) elõadása 30 olyan okot sorol fel, amiért az ember nem származhat a majmoktól. Mivel a szervezet a kreacionizmusban hisz, az elõadás nem meglepõ. Az azonban, hogy iskolás gyerekek látogatják a létesítményt, egyes oktatókat aggodalommal tölt el. A Bristol közelében mûködõ Noah's Ark Zoo Farm nemrég elnyerte az Iskolán Kívüli Oktatás Tanácsának minõségdíját.

 • Újraélesztette gazdáját egy kutya

  Addig ugrált mellkasán, míg megindult a szívverése.

  Kitüntetést kapott Autsztrália Queensland államában az a kutya, amely addig ugrált az eszméletét vesztett gazdája mellkasán, míg az idõs férfinek újra indult a szívmûködése - írja az Azta.hu Aztán az utcára rohant és riadóztatta a járókelõket, de akkor már a gazda is hívni tudta a mentõket.

 • Sípos Tímea : A három liba

  Volt egy nagy család, annak pedig három libája: egy nagy, az az anyuka és két kicsi gyerekliba.

 • Aranyfonalból szõtt kutyamatrac

  Róma - Egy olasz cég immár kutyák számára is gyárt aranyfonalból szõtt matracot.

  A Magniflex nevû cég korábban már forgalomba hozta az embereknek szánt aranymatracát. A közönségesnek semmiképp sem nevezhetõ ágybetétet 22 karátos aranyfonalból készített huzattal vonták be - olvasható a The New York Times online kiadásában.

 • Kukkolják a pandákat

  Csengdu - A kínai Óriáspanda Tenyésztõ és Kutató Központ tudósai hatalmas parkot hoztak létre, ahol természetes környezetükben figyelhetik meg a veszélyeztetett állatfaj példányait.

 • Hosszúszárnyú bálna a Balti-tengeren

  Berlin - Egy 12 méteres hosszúszárnyú bálnát láttak és fényképeztek le a balti-tengeri Rügen szigete elõtt - jelentette a Die Welt címû német lap. Az ugró állat fényképe alapján a stralsundi Német Tengermúzeum igazgatója, Harald Benke egyértelmûen azonosítani tudta az állatot.

  Benke szerint a bálna megjelenése szenzáció. Utoljára harminc éve láttak élõ hosszúszárnyú bálnát a Balti-tengerben, szintén Rügen térségében. 1978-ban azt az állatot augusztus 13. és november 8. között többször észlelték és fényképezték. Azelõtt utoljára 1851-ben fordult elõ a faj a Balti-tenger német részén.

 • Lelkes Miklós: Új lakást keresők

  Volt egy erdő, abban vén bükkfa, a fában odú, az odún ajtó. Miért volt az odún ajtó? Mert lakás volt belül, az odúban, három szobás. Benne éldegélt három parányi törpécske: Dani, Feri, Laci.

 • Kigyulladt patkány okozott tüzet

  Kigyulladt patkány okozott legalább 1 millió dolláros - negyedmilliárd forintos - tûzkárt az Egyesült Államokban.

 • Brigitte Bardot betiltaná a bikaviadalokat

  Brigitte Bardot francia színésznõ is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a bikaviadalok betiltását követeli az észak-spanyolországi Katalóniában.

 • Kegyetlen macskakínzó-videó vezethet az állatvédelmi törvényhez

  Egy online videó végre annyira felrázta a kínai törvényhozást, hogy elgondolkoztak: a sajnálkozás és sopánkodás helyett talán törvényt is hozhatnának az állatok védelmében.

 • Szarvas a háztetõn

  Minot (Észak-Dakota állam) - Szarvas mászkált egy férfi házának tetején az Egyesült Államokban, de nem rén-, hanem jávorszarvas, és szán meg Mikulás nélkül.

  Az eset Észak-Dakota államban történt, és nem karácsonykor, hanem a héten. Nem csodáról van szó, a ház hátuljával egy hegyoldalnak épült, az állat így viszonylag könnyedén szökkent át a tetejére. A férfi, miután meghallotta a szarvaspaták dobogását a háztetõn, a rendõrséget hívta segítségül. A szarvas nem a tetõn várta õket, addigra már lejött.

 • Kötelezõ lesz a kutyák és a macskák sterilizálása

  Kalifornia lehet az egyetlen amerikai állam, ahol kötelezõvé teszik a kutyák és a macskák sterilizálását, miután a képviselõk elfogadták az errõl szóló törvényt. Az állattenyésztõk és az állatjogi aktivisták máris éles vitát folytatnak a jogszabályról.

 • Tücsök

  Tücsök amolyan szokványos korcs kutya volt, csupán egy elhagyott, kiközösített, elfeledett kóborkutya. Az utcákon, ha elsétált, alig volt valaki, aki egyáltalán rátekintett. Csapzott bundája alatt bõre szinte rászáradt a vékonyka, törékeny csontjaira. Vézna testét erõtlenül tartotta a négy apró lábacskája, igaz, annyira legyengült már a szervezete, hogy néhány lépésnél többet alig tudott megtenni. A farkát azonban még mindig hevesen csóválta, ha valaki rámosolyodott, vagy netán még meg is simogatta a kócos bundáját. Ha pedig még adott is neki egy falat ételt!

 • Hempergõ állataink

  A nyári idõszak is rejteget problémákat az állatok számára, amelyekkel nem árt tisztában lennünk. Ha tudunk róluk, ismerjük megelõzésük módját, könnyebben harcba szállhatunk velük.

 • Aranyfejû tamarinok a Szegedi Vadasparkban

  Aranyfejû oroszlán tamarinok születtek a Szegedi Vadasparkban - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Gõsi Gábor igazgató.

 • A világ legkisebb cuki kutyusa

  Beyonce több szempontból is különleges kiskutya. A tacskó kislány a világ egyik legnagyobb popikonjáról kapta a nevét, és a világ legkisebb kutyája.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása