rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Prémtermelés, szõrmeipar: divathajtás, haszonûzés, sznobizmus!

 • Share on Tumblr

  "Az állatokat felhasználni olyan jelentéktelen célokra, mint kozmetikai kísérletek és a szõrmedivat, nem az emberi jólétet szolgálja, hanem az emberi hiúságot és az anyagi hasznot segíti elõ."

  A világon 1998-ban 27 millió nyércet és 4,5 millió rókát tenyésztettek, más fajták tenyésztése milliós nagyságrendû. Az 1980-as években ez a szám 30 százalékkal magasabb volt.

  Minden a divat diktátoraitól függ? Vagy a vásárlói piac erejétõl? Vagy egyszerûen az élõlények általunk kialakított képétõl? Van értékítélet?

  A prém-és szõrmekészítésnek is története van: míg a régmúltban az õsember a barlangban lakott, a megélhetésre bevadászott vadállatok prémeit használta a bõre megvédésére, azaz létszükségleteit elégítette ki. Mára, a központi fûtés és az összkomfort korában emberi hiúság és sznobizmus, azaz a divat és versengés diktálja a trendeket.

  A jelen: évente sok tízmillió élõlény pusztulása árán válik valósággá.

  Nagy prémtermelõ országok:

  Dánia: 10 millió,
  Finnország: 4,5 millió,
  Hollandia: 2,8 millió,
  USA 2,7: millió,
  Ororszország: 2,6 millió,
  Svédország: 1,4 millió.
  ...stb...

  Magyarország: húszezer róka, soktízezer nyérc, csincsilla...a prémcélból tenyésztett állatok mennyisége...

  Az iparosodott prémgyártás:

  1. Hosszú, (gyakran már születéstõl kezdõdõ) gyötrelmes hizlalás, tárolás. Monoton kínszenvedés, ingerszegény, talpalatnyi élettérrel.

  2. A feldolgozás kezdete: mészárlás

  Rókát ölnek: az áramot a végbelébe és a szájába vezetik, hogy a szõrme ne sérüljön... Ezzel növelik az "áru" értékét.

  Gyilkológép: a nyérceket, csincsillát beleteszik a szerkezetbe, a kipufogógázt csövön visszavezetik a belsõ térbe. Így gyötrelmes haláltusát okoznak az állatoknak, de a szõrme nem sérül meg...

  3. A mészárlás után dolgozzák össze a szõrméket.

  Szõrök osztályozása: itt dõl el, hogy milyen minõségû termék készül az állati prémbõl... Minél kegyetlenebb az eljárás, annál jobb a minõség...

  Mi a szõrmekikészítõk célja? Az, hogy az emberi társadalom felsõ rétegének (ami 1%-unkat sem éri el) sznob igényeit kielégíthesse...

  A prémipar profitja állatok millióinak életébe kerül!

  Az összkomfort korában nem létkérdés más bõrét-szõrét felvenni...

  Hogy mi készül a sok millió kisállat bõrébõl, szõrébõl?

  Bundakabát, bõrkabát, cipõ, mellény, kulcstartó, kabala, asztali díszek, gallérok, kesztyû...

  Az állatok ösztönszerûen menekülnének a kényszerû vesztõhelyrõl, de esélyt sem kapnak, mert vastag rácsok közt végzik. Tényleg ennyire kell a profit, az óriási árbevétel?

  A valódi bundákat helyettesíthetné a sokkal tartósabb, könnyebben kezelhetõ mûszõrme, mûirha... Ezek a termékek esztétikai szempontból ugyanolyan értékûek, mint a valódiak.

  A divat áldozatai:  Ne vásárolj prémkabátot, szõrgallért, bundakesztyût! Ezzel is csökkenni fog az igény, és a termelés - a kínálat is!

  Egy bunda állati élet értékekben mérve:

  leopárdbunda = 6 leopárd,
  fókabunda = 8 fóka,
  kutya-farkas bunda = 12 kutya, farkas
  rókabunda = 18 róka,
  vidrabunda = 20 vidra,
  nutriabunda = 30 nutria,
  mókusbunda = 40 mókus,
  nercbunda = 50 nerc,
  csincsillabunda = 150 csincsilla.

  Ne vegyünk szõrmét! Így sokkolhatjuk a piacot, és nem ölnek annyi állatot szõrmecéllal.

  Orpheus Állatvédõ Egyesület


  A bundájától megfosztott állat teteme


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Patkányinvázió a repülőn

  Patkányok lepték el a Saudi Airlines egyik gépét. Az állatokat egy utas vitte a gépre.

  Tucatnyi izgatott patkány okozott pánikot a Saudi Airlines egyik repülőgépének fedélzetén. Amikor a szaúdi nemzeti létigatársaság gépe egy Tabukba tartó éjszakai belföldi úton 7620 méteres magasságban járt, hirtelen megjelentek az állatok az ülések között - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 • Fertõzött szárnyasokat találtak a sanghaji piacon

  Elõször mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelõ H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon - a fertõzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták.

 • Kutyájával indít tévémûsort Ozzy felesége

  Sharon Osbourne kedvencével, a Minnie névre hallgató pomerániaijával látható április 18-tól az ITV csatornán.

 • Kóbor kutyák húsát tálalták fel birkahúsként - bezárták az éttermet

  Az orosz rendõrség Moszkva délnyugati részében bezárt egy éttermet, mert kiderült, hogy kóbor kutyákat végeztek ki, és a húsukat birkahúsként szolgálták fel.

 • A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóval

  A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóvalAz ausztriai Tulln térségében, egy tájvédelmi körzetben alig pár négyzetméternyi helyen zsúfolódott össze több tucat őz: az állatoknak ez a dombtető jelentette az utolsó menedéket az áradás elől. Mentésüket már megkezdték, problémát jelent azonban, hogy az ijedt állatok inkább a vízbe vetik magukat a befogás elől menekülve. A képen egy őzgidát ment ki egy tűzoltó az áradás sújtotta területről Ausztriában. A nagyobb vadak mellett kisebb állatokat, sündisznókat és macskákat is folyamatosan hoznak ki a kiömlött Duna árteréből.

 • Betiltották a vadállat mutatványokat a Krím-félszigeten

  Betiltotta a vadállatok utcai mutatványként való alkalmazását a Krím-félszigeten az autonóm köztársaság parlamentje, így a turisták már az idei üdülési szezonban sem fényképeztethetik magukat egzotikus állatokkal.

 • Fürdõzõ részeg ló

  London - Annyira berúgott egy ló Nagy-Britanniában rothadó almától, hogy bezuhant egy kerti úszómedencébe.

  Az állat - amely csupán póni méretû - hajnalban kiszökött istállójából és beszökött egy nõ házának kertjébe, ahol két pofára tömte magába a földön heverõ, már cefrésedõ almát. Miután több százat behabzsolt, elég ingatagon - pedig "négykézláb" ment - megpróbált kibotorkálni a kertbõl, ám közben fejest zuhant a fürdõmedencébe.

 • Állatkínzás! Felakasztotta, majd aknába dobta a kutyát

  Állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendõrség, miután fiatalok megpróbáltak egymásra uszítani két kutyát az Ózdot Arlóval összekötõ kerékpárút mentén, s miután ez nem sikerült, az egyik állatot megverték, felakasztották, s tetemét egy aknába dobták - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

 • Elszabadult tehén okozott káoszt egy ausztrál autópályán

  Hétfõn késõ este egy elszabadult tehén okozott káoszt egy ausztrál autópályán. A jószág Brisbane városától nem messze ugyanis fölsétált az útra. A kiérkezett rendõrök hiába próbálták elfogni az állatot, nem sikerült nekik becserkészniük az autóáradat közepén.

 • Rekord tobzoskaszállítmányt foglaltak le Indonéziában

  Jakarta - Az indonéz rendõrség 14 tonna fagyasztott tobzoskát foglalt le egy dél-szumátrai raktárban; ez az eddigi legnagyobb fogás a szigorúan védett állatból.

  A konténerekben tárolt hatalmas hangyászszállítmányt Kínába akarták eljuttatni illegálisan. Az ügyben 14 embert vett õrizetbe a rendõrség - jelentették kedden természetvédelmi csoportok.

 • Eltûnt kétéltûek után nyomoznak

  Nemzetközi békakeresõ akció veszi kezdetét hamarosan, az elkövetkezendõ két hónapban a természetvédõk 14 országot fognak átfésülni olyan fajok után kutatva, amelyeket kihaltként tartanak nyilván, de lehetséges, hogy még él belõlük néhány.

 • Lelkes Miklós: Új lakást keresők

  Volt egy erdő, abban vén bükkfa, a fában odú, az odún ajtó. Miért volt az odún ajtó? Mert lakás volt belül, az odúban, három szobás. Benne éldegélt három parányi törpécske: Dani, Feri, Laci.

 • Az életmentõk vigasztalják a magányos delfint

  Szokatlanul szoros barátságot kötöttek a tengeri mentõk egy delfinnel Anglia délnyugati partjainál. Az állatot valószínûleg kiközösítették a társai. A Findolnak elnevezett emlõs minden bizonnyal ugyanaz a példány, amely korábban a devoni partoknál tûnt fel, mostanában pedig a cornwalli életmentõkkel játszik.

 • Seres Gábor: Pumukli és a libák

  Pumukli szép, fekete puli volt, és egy kis faluban éldegélt nagy szeretetben a gazdáival: Piroskával, Antival és Csabival.

 • Vadméhkaptáros fának ütközött egy lány

  Vadméhkaptáros fának ütközött autójával egy lány az Egyesült Államokban, s bár egyedül ült a kocsiban, végül tíz ember került kórházba - méhcsípések miatt.

 • A mókusok is imádják a halloweeni töklámpásokat

  A mókusok is imádják a halloweeni töklámpásokatMax Ellis brit fotós imádja a természetet és az állatokat, számtalan gyönyörű vadvilági fotót készített már. Max Ellis kedvenc fotóalanyai a mókusok. Vicces és szokatlan helyzetekben örökíti meg ezeket a kíváncsi állatokat. A most következő képeinek is ők a főszereplői. A mókusoknak megtetszettek az udvarában elhelyezett és felakasztott töklámpások, amiket alaposan megnéztek maguknak. A fotósnak hihetetlen aranyos képeket sikerült készítenie. Nagyon aranyosan játszadoznak a töklámpásokkal! :)

 • Légibalesetet okozott a madár Kecskeméten

  Madár csapódott egy leszálláshoz készülõdõ katonai repülõgépbe Kecskeméten.

 • Rekordszámú tengeri tehén pusztult el Florida partjainál

  Korábban egy egész év alatt nem pusztult el annyi tengeri tehén (Trichechus Manatus) Florida partjainál, mint az idei év elsõ három hónapjában - jelentette be az állam hal- és vadvédelmi bizottsága.

 • Kihaltnak hitt békafaj jelent meg újra Ausztráliában

  Négy évtizede kihaltnak hitt békafaj jelent meg újra Ausztráliában.

 • Dollármilliárdok jutnak a kutyáknak a Helmsley-örökségbõl

  New York - Nemcsak egy kutya jótevõjeként fog bevonulni a történelembe New York-i szálloda- és ingatlanmágnásnõ: a legújabb értesülések szerint az egész kutyavilág hálás lehet neki, mert végrendeletében dollármilliárdokat szán az ebek helyzetének javítására.

  A kellemetlen természetérõl nevezetes Leona tavaly bekövetkezett halálakor fõleg azzal vált híressé, hogy 12 millió dollárt (1,8 milliárd forint) hagyott saját ölebére, amit idén júniusban a bíróság - két kisemmizett unoka keresete nyomán - potom 2 millió dollárra faragott le.