2024.04.27. - Zita

Huszonkét komodói varánusz született a Los Angeles-i állatkertben

Huszonkét komodói varánusz született augusztus folyamán a Los Angeles-i állatkertben. Az állatpark felnõtt nõstény varánusza, Lima január 22-én rakta le tojásait. Az elsõ kisgyík 2010 augusztus 8-án törte át vékony tojáshéját, s ezután két héten át egymás után bújtak ki testvérei.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kizárólag egyes indonéz szigeteken õshonos komodói varánusz a világon ismert legnagyobb gyíkféle. A komodói sárkánynak vagy óriásgyíknak is nevezett hüllõ testhossza elérheti a 2,5-3 métert, testtömege a 100 kilogrammot. A most világra jött újszülöttek 35-50 centisek, és 85 grammot nyomnak.

A komodói varánuszok gyakran felfalják saját fajuk kicsinyeit és tojásait, így a szaporítás nem könnyû feladat. Észak-Amerikában eddig kevesebb mint tíz állatkertben járt sikerrel ilyen program, a Los Angeles-i intézményben most elõször. (A vadonban az újszülött varánuszok amint tudnak, felmásznak egy fára, ahol rovarokon és más gyíkféléken élnek egészen addig, amíg túl nehezek nem lesznek a fa számára. Ekkorra már megnõnek akkorára, hogy meg tudják védeni magukat a felnõtt varánuszoktól, így visszamerészkedhetnek a földre.)

2010 augusztus folyamán született kicsik közül 11 az ohiói Columbus állatkertbe kerül, a többiek más helyekre, egy kidolgozott túlélési programnak megfelelõen. Los Angelesben csak Lima és hím párja, Buru marad - mondta el Ian Recchio, az állatok gondnoka.

"Izgalmas dolog belegondolni, hogy az ebbõl a fészekaljból született kisgyíkok a faj túlélését segítenek majd biztosítani" - fogalmazott Recchio.

A komodói varánusz 60 tûszerû fogával darabokra tépi zsákmányát, majd az egyes részeket rágás nélkül, egyben nyeli le. Keveset iszik, folyadékigényét az élelembõl nyeri. A varánuszok a vadonban képesek akár testsúlyuk 80 százalékának megfelelõ élelmet is magukhoz venni, majd hetekig koplalni.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint sebezhetõ fajból mindössze 2500 egyed él vadon az indonéziai Komodo Nemzeti Parkban. Nagy mérete, különleges megjelenése miatt a komodói varánusz igen keresett az állatkertek körében világszerte.

Feltételezések szerint a komodói varánusz egy Jáva szigetén vagy Ausztráliában élõ, még nagyobb testû gyíkfajtából fejlõdhetett ki mintegy 30 ezer évvel ezelõtt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra