2024.04.20. - Tivadar

Nagy-Britannia lassan egzotikus állatparadicsom

Nagy-Britannia lassan kezd egzotikus állatparadicsommá válni: van ahol törpekenguruk bukkannak fel az angol mezõkön, van ahol brazil földi malacok kocognak, és skorpiókért sem kell messzire menni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mindezen állatok szabadon élnek és "vadon": a maguk erejébõl eresztettek gyökeret a számukra nem éppen õshonos vidéken. Elsõsorban a "legmelegebb" részen, Délkelet-Angliában szaporodtak el egzotikus állatok. A törpepapagáj-populáció már 30-50 ezer közötti. Sárgafarkú skorpióból 13 ezer körüli a létszám. Õseiket feltehetõen másfél évszázada hozták akaratlanul kereskedõhajók a brit partokra.

A szibériai mókus nem meleg égtájról érkezett, de szintén szépen szaporodik - ezer fõs a kolónia -, miután az 1970-es években néhányan szélnek eresztették kedvencüket. Brazil földi malacból még csak 10 példány szaladgál vadon, Cumbria erdeiben élnek. Akad viszont vagy ezer olyan vadkan, mely francia és svéd földrõl érkezett valahogy Angliába.

Van még a brit vadonban vagy félszáz nagyobb vadmacska, ugyanennyi törpekenguru, legalább húsz aligátorteknõs. Az egyik legérdekesebb bevándorló a mosómedve.

A múlt héten piranhát fogott egy horgász, több ezer kilométerre a vérszomjáról hírhedt ragadozó hal dél-amerikai otthonától. Feltehetõen valakinek kinõtte az akváriumát, az illetõ pedig egy halastóba szabadította.

A brit környezetvédelmi ügynökség nyomatékkal hangsúlyozza, hogy súlyos károkat okozhatnak, akik egzotikus állatokat és növényeket "engednek szabadon" a brit természetben.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra