2024.03.29. - Auguszta

Az ember és a vadászgörény

Minden vitától eltekintve történelmi bizonyítékok mutatják, hogy évezredekkel ezelõtt háziasították a vadászgörényt, más néven a Mustella Protorius Furó-t!
Számos kutatás indult hogy vajon mikor háziasították a görényt, de egyik sem járt sikerrel mivel nem volt kézzel fogható bizonyíték a kutatók számára.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Azonban számos képen és festményen feltûnnek, ilyen például Erzsébet királyné portréja is amin a kedvenc görényével van lefestve! Aztán a XV. Században megfestette Leonardo De Vinci a "Hölgy görénnyel" címû festményét, amelyen egy nõ fehér görényt tart a kezében! Tehát ezek voltak az árulkodó jelek miszerint számos földrészen háziasították a görényt. Ez a kis állatka manapság is nagyon sok ember életében játszik fontos szerepet. Most is használják õket vadászatokra, mivel híresek a gyorsaságukról és arról hogy a legkisebb helyen is elférnek! A többség azonban háziállatnak tekintik õket és társas lénynek! Ez így is van, mivel a vadászgörény tényleg társas állat nagyon igényli a szeretetet, a törõdést. Nem csak fél órás elfoglaltság vele együtt élni. Ezek az állatok sok törõdést, gondoskodást igényelnek ezért mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia az embernek mert tartásuk eléggé drága! Az etetés, ápolás, no meg a sok orvosi költség, amibe beletartozik az oltás (amit többször meg kell ismételni), a féreghajtó gyógyszerek és az ivartalanítás abban az esetben, ha nem akarjuk tenyészteni õket. Egy ilyen állatnak természetesen jó lakóhely is kell, mivel nagyon szeret játszani ezért ha nem tudunk vele napi több órát foglalkozni akkor vegyünk neki játékokat rendezzük be helyét otthonosan hogy ne érezze magát egyedül. Persze itt van a másik megoldás is mégpedig az hogy veszünk mellé egy másik társat. Kezdõ göritulajdonos ne kezdjen fiatal görénnyel, mert lehet, hogy bizonyos helyzetekben nem tud cselekedni és az a maga, és görénye kárára megy! Immár magam is 3 görény tulajdonosa vagyok és nem bántam, meg hogy belevágtam az egészbe. Elmondhatom, hogy nagyon jó dolog ilyen nagyszerû és okos állatok tulajdonosa lenni. Már beletartoznak a mindennapi életembe és nem is tudom elképzelni 3 hûséges állatkám nélkül az életemet.

Kérdéseiket írják meg nekem!

Tantics Zuszanna

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra