2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Mérges kockamedúza támadását élte túl egy tízéves ausztrál kislány

Csodával határos módon élte túl egy veszélyes, rendkívül mérgezõ kockamedúza támadását egy tízéves kislány Ausztráliában.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Rachel Shardlow Queensland államban a Calliope folyójában úszott a bátyjával, amikor a csak tengeri darázsként emlegetett kockamedúza (Chironex fleckeri) megtámadta. Testvérének sikerült kihúznia õt a vízbõl, de a lábát akkorra már körbeölelte tapogatóival az állat.

Jamie Seymour zoológus az ABC televíziós csatorna mûsorában kedden elmondta, hogy a tudomány nem ismer olyan esetet, amikor valaki túlélt volna egy ilyen támadást. Amikor a James Cook Egyetemen oktató tudós elõször látta a Rachel sebeirõl készített képeket, a súlyos égési nyomok alapján azt gondolta, hogy a kislány már régen nem él.

Rachel hat héten át szorult kórházi kezelésre. A szúrások okozta hegeken kívül nincs maradandó sérülése, bár rövidtávú memóriáját kismértékben elveszítette. Azok a félelmek azonban, hogy maradandó agyi károsodás érte, szerencsére nem igazolódtak. A kislány apja, Geoff Shardlow közölte, hogy tapasztalata szerint lánya kognitív képességeivel "minden rendben van".

Nagyon erõs mérge miatt több kockamedúzafaj is igen veszélyes. Egyesek csupán köröm nagyságúak, tapogatóik azonban akár három méter hosszúságúra is megnõhetnek. Mérgük az emberek számára annyira fájdalmas, hogy sok áldozat a támadáskor sokkos állapotba kerül, szívinfarktust kap és megfullad.

Mérgük ellen, amely a szívet, az idegrendszert és a bõrt támadja meg, nincs ellenanyag.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra