2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Uszkár a kozmetikában

Az uszkárok mai külleme egy korábban egyáltalán nem öncélú nyírásmódot õriz. A vízi vadászatoknál használt kutyák lábát és hátsó részét azért nyírták rövidre, hogy megkönnyítsék számukra az úszást, az ízületeknél viszont a gyulladásokat elkerülendõ hagytak szõrpamacsokat. A fejen pedig azért kötötték copfba az uszkár szõrét, hogy a vizes tincsek ne lógjanak a kutya szemébe. Igaz ugyan, hogy a dús szõrzet az uszkár egyik legvonzóbb jellemzõje, de ennek ára is van: nagy gondozást igényel. Az uszkár szõre folyamatosan nõ és nem hullik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Otthoni uszkár kozmetikázása

Kb. hat-nyolchetente kozmetikushoz kell vinni, ha mi magunk nem tudjuk megnyírni kutyánkat. Viszont amit minden gazdi eltud végezni az a szõrzet kefélése, ezt hetente legalább egyszer végezzük el. A fésülést megkönnyítõ kozmetikumokat ma már sok helyen megvásárolhatjuk, de vigyázat! Óvakodjunk a nagyon olcsó kozmetikumoktól, mert rendszerint felesleges kiadásba vertük magunkat. Ha a szõrtakaró összeáll, az uszkár finom bõre bepállik, korpás lesz, ekcémás, nem is szólva a nem kívánatos élõsködõkrõl.

Szükséges eszközök a bontáshoz:
- ritka fogú fanyelû fém fésû
- tükrös kefe

Figyeljünk arra, hogy a szõrtõtõl végezzük a bontást, és ne csak a felszínét fésülgessük. Legyünk kíméletesek a kutyával. Amikor éppen egy részt fésülünk, a másik kezünkkel kissé szorítsuk le a kibontandó rész felett a kutya bõrét, hogy minél kevésbé húzzuk a szõrét.
Otthoni kedvencünknek általában a kozmetikákban modern fazont készítenek. Olyan gazdik is vannak, akik mindenhol teljesen rövidre kérik kutyusuk szõrét. De a „sportoló „ kutyák körében is elterjedt a rövid fazon.

Némelyik uszkárnak erõsen csipásodik a szeme, azt naponta kell tisztogatni. Többféle gél létezik, amivel kordában tarthatjuk a csipásodást, szemfolyást, ha azonban kórosnak ítéljük a helyzetet, forduljunk állatorvoshoz!

F.C.I. által elfogadott kiállítási nyírásformák

Modern v. karakül nyírás: Ennél a fazonnál az uszkár testén a szõr rövidre van vágva, lábain nadrággal. A test és a láb között fokozott átmenetet nyírjunk, ügyeljünk a kutya alkatára, szögeléseire. Fején a bóbitát arányosan kerekre alakítjuk, kiemelve a nyakvonalat is. A farkon, hosszától függõen a bojt lehet kerek vagy ovális.

Oroszlán nyírás: A modern fazonnál hosszabb szõrt hagyjunk a mellkason és a háton. Uszkárunk hátsó részén teljesen rövid a szõr az utolsó bordaívtõl egészen a csánkig, valamint a mellsõ lábakon könyéktõl lefelé a hátsó lábbal arányos vonalig. A négy lábain egy-egy pompon található.

Kölyök oroszlán nyírás: A mellkason és a háton az oroszlán nyírást alkalmazzuk, míg a végtagjain a modern fazont.

Angol nyírás: A hát, a mellkas ugyanaz, mint az oroszlán nyírásnál. A fejen lévõ bóbita itt sokkal hosszabb. Otthon ezt a szõrt gumizni kell. Elülsõ lábainál az oroszlán fazont alkalmazzuk, a hátulsó lábain – a csípõn, a térden és a csánkon három egyformára nyírt pompon található.

Kölyök angol nyírás: Teljesen ugyanaz mint a kölyök oroszlán, kivéve a bóbitát mert az kötött.

Kontinentális vagy vese pomponos nyírás: Nagyjából megegyezik az oroszlán nyírással, kivéve a bóbitát- kötött bóbitája van, és a fenékrészen a vesék felett két pompon található.

- A kiállításokon a kölyök angol fazon a legkedveltebb.
- A kontinentális nyírás a közép és óriás uszkárra jellemzõ.


Hivatalosan elfogadott színek:
- fekete (alapszín)
- fehér (alapszín)
- barna (alapszín)
- apricot (új szín)
- ezüst (új szín)

Az uszkárt öt hivatalos színben tenyésztik: fekete, fehér, barna, ezüst és apricot. Németországban külön regiszterben törzskönyvezik az FCI által még nem elismert fekete-cser (black and ten), fekete-fehér (harlekin) és vörös (red) színû példányokat.
Azonban egyenlõre (Magyarországon) törzskönyvezni csak az egyszínû, azonos színû szülõktõl származó kutyusokat lehet.

Két különbözõ színû kutyus pároztatásából is általában egyszínû kölykök születnek (a szülõk színeiben), ritka a 'színhibás' kis uszkár közöttük.

A kölyökkutyák szõre 'finomabb' és sötétebb a felnõttekénél, az ezüst uszkár kölykök például feketén születnek. A szín a korral egyre halványodik. A kutyus pofiján legtöbbször már néhány hónapos korában elkezd világosodni. (Persze ez a fehér uszkárokra nem vonatkozik.)

Szõrzetrõl emlékeztetõül:
A göndör szõrzet (gyapjas uszkár): Dús, nagyon finom gyapjas tapintású, göndör, rugalmas és a kéz érintésére ellenálló. A szõrzet igen dús, gazdag, egyenlõen hosszú, egyenletesen hullámos és a szõrzetet fésülni kell. Nem kívánatos egy ápolatlan, kemény, durva tapintású szõrzet, ezeket az egyedeket, melyeknek ilyen a szõrminõsége, a bírálatnál vissza kell minõsíteni.

Zsinóros uszkár: Finom minõségû, dús szõrzet, jó tömör szõr, mely karakterisztikusan zsinórozott, egyenletes hosszúságban, ezek a zsinórok legalább 20 cm hosszúak legyenek. Minél hosszabb a zsinórozás, annál inkább jobb a minõsítése a kiállításon. A rendezetlenséget elkerülendõ megengedett a fejen lévõ szõrt a fülek között összekötni és a szõrt a törzsön végig elválasztani.

Ha kutyusodat szeretnéd kozmetikáztatni vagy csak kérdésed lenne, hívj bátran!

Összeállította:
Virányi Veronika (Budapest) szakképzett kutyakozmetikus
06/70/621-76-18
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra