rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A gyapjaslepke (Lymantria dispar) jellemzõi, károsítása (kártevõinvázió?!?)

 • lepke, gyapjaslepkeA gyapjaslepke a több tíz éves tapasztalatok szerint erdészeti károsító. A 2003- as évben gócszerûen jelentkezett az országban. A 2004- es évben tömeges felszaporodását figyelhettük meg, eddig nem tapasztalt mértékben, a fertõzés, döntõen Veszprém megyére terjedt ki, (kisebb területen Somogyban és Csongrád megyében is észleltek jelentõs károsítást) országban, foltokban.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A rendkívül nagy számban kelõ lárvák már nem csak az erdõterületeken, hanem kultúrnövényeken, házikertekben, díszfákon, gyümölcsfákon, szõlõn is károsítottak. Az erdészek megfigyelései szerint a károsító ilyen mértékû megjelenése a múlt évi száraz meleg idõjárással magyarázható.

  A gyapjaslepke hím és nõstény imágója között nagy különbségek vannak. A hím kisebb és sötétebb, mint a nõstény. Testének hossza 18 - 22 mm. Alapszíne szürkésbarna, 4-5 elmosódó harántvonallal tarkítva. A nõstény 30 - 40mm testhosszú, színe fehér, vagy piszkosfehér, rajta 3 - 4 harántvonallal. A tojás a fa törzsén, vagy a vastagabb ágak törzsén csomókban látható, rajtuk gyapjúszerû bevonattal. Egy fatörzsön 5 - 50 db tojáscsomót is láthattunk Veszprém megyében, ebben az évben. A lárva keléskor 0,5 cm, majd kifejlõdve eléri az 50- 60 mm - es hosszúságot. Alapszíne barnásszürke, vagy sárgásbarna, a hátán két sorban elhelyezkedõ pontsor látható. Ezek közül az elsõ 4 pár kék, a hátsó 6 pár piros. Változatos színárnyalatuk alapján könnyen hihetnénk, hogy két különbözõ fajhoz tartoznak. Testét hosszú szõrök fedik. A bábja feketésbarna fedett báb.

  lárvaÉvente 1 nemzedéke fejlõdik. A lárvák 2004-ben, április végén keltek ki. A keléselhúzódó volt 3 - 4 héten át zajlott. Tömegével kezdõdött a kivándorlásuk az erdõbõl, a szomszédos táblákba, kertekbe. Ezt elõsegítették a lárvaszõrök végén lévõ levegõvel telt gömböcskék, valamint a lárva által kibocsátott repítõháló. A kis hernyók elõször hámozgattak, majd lyuggató, karélyozó rágással károsítottak. Az erdei fák kilombosodása késõbb indult meg, ezért a kis hernyók elsõként az almástermésû fákat, szilvaféléket, és díszfákat rágták. A növekedésükkel arányosan nõtt a kártételük is. Június elején, táplálék hiányában a tûlevelû fákat is rágni kezdték. Május utolsó napjaiban már láthattuk az elsõ tarrá rágott tölgyfákat. A helikopterrel, kitinszintézist gátló szerrel védett erdõterületeken a védekezés után 5 - 6 nappal látható lárvapusztulás indult meg. A fiatal 2 cm - es hernyók szinte azonnal elpusztultak, míg a fejlettebb hernyóknak hosszabb idõre volt szükség a növényvédõszer hatásához. A lerágott fákon, ahol a hernyók nem találtak táplálékot helyenként kannibalizmus alakult ki a fejlettebb és a kevésbé fejlett egyedek között. A hernyók a teljes fejlettséget június utolsó heteiben érték el, és az elsõ bábokat június 8.-án találtuk. A tömeges bábozódásra június második felében került sor. A még zöld lombozatú cserjéket választották a lárvák, ahol apró szövedéket készítettek a bábozódáshoz. Egy szövedékben 2 - 3 lárva is bábozódott, de voltak egyedül bábozódó egyedek is. A bábnyugalom 8 - 10 napig tart, majd az imágók tömeges rajzására június végén, július elején számíthatunk. A nõstények a fák kérgén helyezkednek el, repülni alig képesek és csak a hím érkezését várják. Mivel egyáltalán nem táplálkoznak, a peterakás a lepkék megjelenése után hamarosan következik. A lerakott petékben már a nyár folyamán megindul az embrionális fejlõdés és a nyár végéig ki is fejlõdnek a lárvák. Kelésük azonban, csak a következõ év tavaszán indul.

  A gyapjaslepke gradációk az eddigi tapasztalatok szerint 10 évente követik egymást. A felszaporodás évében a tojáscsomókat mindig a fák kérgének alsó részére rakják. Az összeomlás szakaszában a tojáscsomók a fák törzsének felsõ részén, közel a koronához helyezkednek el. A gradáció összeomlását a madarak és élõsködõ rovarok segíthetik elõ. A madarak a tél és tavasz folyamán ritkítják a tojáscsomókat. A 2004 - es évben erre csak a tojáscsomók kb. 5 % - nál volt példa. Megfigyelhettük azt is, hogy a lerakott tojások egy része nem kelt ki, életképtelen maradt. A lárvák pusztulását a növényvédõszeres kezelések mellett a kannibalizmus, valamint több erdõterületen megfigyelt bábrabló lárvák táplálkozása segíti elõ. Ez utóbbiak nagyobb arányban a bábokat pusztították. A lárvák bebábozódása nem volt 100 % - os 2004 - ben. A Balaton- Felvidéken gyakran láthattunk olyan összeszõtt leveleket, ahol a lárva bábozódása nem tudott megkezdõdni, vagy a folyamat nem fejezõdött be, és a lárva elpusztult. Tehát, több tényezõ járul hozzá a különbözõ fejlettségû egyedek pusztulásához, amely feltételezéseink szerint még nem elegendõ a gradáció összeomlásához. A júliusi rajzásadatok, a bábok parazitáltságának vizsgálata és a lerakott tojáscsomók, már jelzést fognak adni arról, hogy jövõre vajon számíthatunk e károsításra.

  Nagy Krisztina

  Gyapjaslepke: az FVM önkormányzati segítséget kér

  Az önkormányzatok segítségét kérte a gyapjaslepke elleni védekezéshez a megyei közgyûlések elnökeinek írt levelében a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára; Lasztovicza Jenõ, az országgyûlés idegenforgalmi bizottságának fideszes elnöke bírálta a védekezés késlekedõ kormányzati koordinációját és kevesellte a rendelkezésre álló összeget is.

  "Minden megyei közgyûlési elnöknek írtam levelet, amelyben arra kértem õket, hogy kísérjék figyelemmel a gyapjaslepke fertõzést az önkormányzatokkal karöltve és jelezzék a problémát" - mondta el Pásztohy András csütörtökön, Kecskeméten az MTI-nek. Hozzátette, számítanak az önkormányzatok anyagi hozzájárulására is, amennyiben a helyhatóságok "úgy ítélik meg". Az államtitkár szerint nem lenne szó nagy összegrõl. Elmondta, hogy beszélt több megyei önkormányzati vezetõvel, fogadókészséget tapasztalt. "Megértik, de természetesen pénzt nem szívesen áldoz rá senki" - mondta.

  Az államtitkár tájékoztatása szerint az FVM-nek 100 millió forintja van erre a célra, a költségvetés vis maior keretébõl 220 millió forintot vehetnek igénybe, 100 millió forintot pedig a környezetvédelmi tárca biztosít. Elismerte, hogy az agrártárca büdzséjében kevés a gyapjaslepke elleni védekezésre felhasználható pénz, de úgy vélte, a helyi és megyei önkormányzatok, az FVM a Belügyminisztérium, a Környezetvédelmi
  Minisztérium "össze tudja hozni" a szükséges forrásokat.
  László Boglár kormányszóvivõ április 6-án azt közölte, hogy a gyapjaslepke elleni védekezéshez az agrártárca 100 millió forintos elkülönített keretét további 125 millió forinttal egészíti ki a kormány az általános tartalékból. A védekezéshez szükséges félmilliárd forint fennmaradó részét, 250 millió forintot elsõsorban a Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatok igényelhetik a vis maior keretük terhére. A kormányszóvivõ elmondta: jelenleg 280 ezer hektárnyi terület fertõzött, és az elõrejelzések alapján az idén még a tavalyinál is nagyobb kárt okozhatnak a gyapjaslepkék. Hozzátette: az állami erdõterületek 15 százaléka erõsen fertõzött.

  Lasztovicza Jenõ az MTI-nek csütörtökön elmondta: több helyen már kikeltek a lárvák, úgyhogy már most kellene megkezdeni a gyapjaslepke inváziója elleni védekezést. Az ellenzéki politikus hozzátette: ennek ellenére a kormányzat még hatósági felelõst sem nevezett ki, aki felülrõl irányíthatná az önkormányzatokat és az erdõtulajdonosokat a károk megakadályozásában. Nehezményezte azt is, hogy nem hogy csak kevés pénzt különített el a kormány, de annak összege is bizonytalan. Megjegyezte, hogy múlt héten még 550 millió forintról beszélt a kormány az ez évi védekezési keret kapcsán, Pásztohy András pedig összesen már csak 440 forintot említett. "A gyapjaslepke tavalyi károkozásának tapasztalatai alapján legalább 1,2 milliárd forintra lenne szükség" - hangsúlyozta a bizottsági elnök. (Budapest)

  A gyapjaslepke elleni légi védekezéshez jogszabály-módosítás szükséges

  A gyapjaslepkék elleni hatékony védekezéshez a Somogy megyei védelmi bizottság elnöke azt kéri a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (FVM), hogy ideiglenesen oldja fel a lakott területek fölötti növényvédõszeres repülés tilalmát. Gyenesei István errõl tájékoztatta az MTI-t.

  "A hatékony védekezés túlnyomórészt csak légi permetezéssel oldható meg" - jelentette ki a védelmi bizottság elnöke, aki kérését is ezzel indokolta Benedek Fülöp államtitkárhoz írt levelében.

  "A jelenlegi FVM-rendelet tiltja a lakott terület, állattartó hely, szennyvíztisztító telep fölötti átrepülést, márpedig a déli part egyes összefüggõ részeinek, természetvédelmi értékeinek érintése nélkül a légi védekezés nem oldható meg" - fûzte hozzá Gyenesei István. Közölte: az államtitkártól a jogszabály ideiglenes módosításának kezdeményezését kérte a lakott területekre vonatkozóan. Hangsúlyozta: a tilalom feloldása az élõvizek, szennyvíztisztító telepek fölötti légteret nem érintené, ott továbbra is tilos lenne töltött növényvédõszeres tartállyal átrepülni.

  A gyapjaslepkék elleni védekezésrõl szó volt a megyei területfejlesztési tanács csütörtöki ülésén is. Elhangzott: becslések szerint a gyapjas lepke csaknem 30 ezer hektáron okozhat károkat Somogyban. A tanács tagjait szakemberek tájékoztatták arról, hogy egy hektár erdõ helikopteres permetezése mintegy 10-12 ezer forint, a belterületen a megközelítheti a 17 ezer forintot. A légi munkák elvégzésére a jövõ héten pályázat jelenik meg, amelyen várhatóan 5-6 környékbeli vállalkozás is indul. A felmérések szerint Somogyban a legveszélyeztetettebb a marcali és a balatoni térség, a megyeszékhely közelében több település, továbbá a Koppány-völgyétõl délre esõ erdõk.

  A kormány 540 millió forintot szán a gyapjaslepke elleni védekezésre. A keret elsõsorban arra szolgál, hogy megvédjék az erdõsávokat és az idegenforgalmi területeket. (Kaposvár)


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Vizslát gázolt, majd megállt és segített!

  Az állat külterületen futkosott, egy forgalmas fõúton közlekedõ autó elé került, aki elütötte. Az állatot gázoló autós kérte az ebrendészet segítségét. Az állatot befogtuk, orvoshoz vittük, lekezeltük. Az eb csontját törte. A szerencse a szerencsétlenségbe, hogy az autós mindenben helytállt, és vállalta a felelõsséget (ritkaság számba megy manapság a felelõsségvállalás)!

  Eredeti gazdája jelentkezett, és hazavitte a kutyust!

 • Elképesztõ luxusházak kis kedvenceinknek

  A Best friend’s Home nevû kutyaházak gyártásával foglalkozó, német cég elképesztõ kollekcióval állt elõ. Céljuk, hogy azok számára nyújtsanak különleges megoldást kedvenceik kerti tartására, akik a luxust és az eleganciát tartják szem elõtt.

  A cég túllépve a „klasszikus vonalvezetésû”, fa kutyaházakon, olyan mini épületeket tervezett és kivitelezett, melyek a megszólalásig hasonlítanak a luxusvillákra. Ezek a kicsiny épületek nemcsak komfortosak, elegánsak, de jól mutatnak a kertben is.

 • Buta dolog élõ állatot ajándékozni Valentin napra

  Az idei év Valentin napi ajándékozásra az állattenyésztõk, az állatkereskedõk is készültek. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület óvva int mindenkit attól, hogy a Valentin napi érzelmi vonulatban kedvesüknek, szeretteiknek élõ állatot ajándékozzanak. A kutya, macska, kisegér tartása költségekkel, idõráfordítással, felelõsséggel jár, amelyre sokan nincsenek felkészülve. Az ünnepek utáni hétköznapokban sok állat fényét vesztve, unottan kerül kidobásra.

  Te mit gondolsz Errõl?!

 • A Felelős Állattartásért és a Környezettudatosságért is dolgozunk

  A Felelős Állattartásért és a Környezettudatosságért is dolgozunkEgyre több iskolai rendezvényre, sportnapra, tanórán kívüli foglalkozásra, alternatív rendezvényre, fesztiválra, táborba kap meghívást az Orpheus Állatvédő Egyesület önkéntes csapata. Ingyenes kiadványokkal, állatsimogatóval, filmekkel, beszélgetős modullal, érdekes és elgondolkodtató programrésszel vesz részt az egyesület a gyerekek és felnőttek környezettudatos magatartásának, a felelős állattartás kialakításának eléréséért. Az állatbarát aktivitás rendszerint maradandó élményeket és tudást képez a résztvevők körében.

 • Kedvenceink oltása

  Mennyibe kerül? Megéri? Mi van az új kiskönyvvel? Kérjek kombinált oltást?

  Évek óta tavasszal rendezik meg az "összevezetéses eboltást", vagyis a meghírdetett egy bizonyos helyen megrendezett oltást. Még tavaly változott meg néháy szabály az eboltásokkal kapcsolatban. A Magya Állatorvosi Kamara sorszámmal ellátott oltási könyvet vezetett be, a régieket ezekre kell cserélni. Az oltási könyvek sorszámának sok értelme nem volt, mert az állatorvosokat 2010 január 1.-ig nem kötelezték nyilvántartás vezetésére.

 • A kisvakond és én

  A kisvakond csehszlovák mesefigura újra a reneszánszát éli. Melyikünk ne emlékezne a jó szándékú, csetlõ-botló állatkára és mezei barátaira. Hihetetlen élmény volt számomra, mikor kb.10 évesen, megláttam életem elsõ, igazi vakondját. Ahogy megmozdult a földkupac, és kidugta kis fekete orrát, még így csaknem 20 év után is élesen él bennem a kép.

  Éppen ezért vagyok most megdöbbenve, és elszomorodva. A múlt héten a postaládánkban landolt egy csomagküldõ szolgálat prospektusa. Ebben nincs is semmi meglepõ, egy gyors átlapozás és szörnyülködés után általában az efféle kiadványok a papírkosárban végzik nálunk. Ám most megakadt a szemem egy terméken.

 • Tavaszi sünivédelem

  A süni védett állat. Téli álmot alszik, tavasszal ébred. Eredetileg 7-8 évet is élne, de sok egyed már kölyökkorában elhullik. A sündisznók éjszaka vadásznak. Bogarakat, azok lárváit, valamint szúnyog- és éjszakai pillangó lárváit, gilisztát, csigát, pókot is fogyasztanak. A természetben az uhu, a róka, a borz az ellensége. Tüskés barátaink emberközelbe tévedt példányai gyakran az autók kerekei alatt végzik. Éjjel ha közlekedünk, egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy kerekünk alatt végezzék!

 • A H1N1 védõoltás áldozatai a cápák?

  Cápákból állítják elõ a segédanyagokat?!

  Több millió adag H1N1 elleni védõoltás egy szkvalén összetevõt tartalmaz, melyet cápák májából vonnak ki. Gyakran használják ezt az adalékanyagot a szépségápolásban is, leginkább bõrgyógyászati termékekben, ahol hatásfokozóként a test immunreakcióit erõsíti. Bár a szkvaléntartalmú vakcinákat az USA területén még nem engedélyezték, máshol, mint például Európában és Kanadában, már piacra dobták õket.

 • A vízáradat elmosta a New orleansi állatkertet is

  Kétezer állat tûnt el, köztük két klónozott macska.

  A Katrina hurrikán romba döntötte a Mississippi partján fekvõ Audubon állatkertet is New Orleansban: ismeretlen sorsra jutott több mint kétezer állat, köztük gorillák, bengáli tigrisek és komodói varánuszok - közölte pénteken Bonnban az Európai Állat- és Környezetvédõ Egyesület (ETN).

 • Éneke árulta el az újonnan felfedezett fõemlõst

  A koboldmakik kistermetû, éjszakai életmódot folytató fõemlõsök, amelyek a délkelet-ázsiai esõerdõk aljnövényzetében élnek. Eddig kilenc fajukat ismerte a tudomány, egy német biológus most felfedezte a tízediket - a hangja alapján. Stefan Merker, a frankfurti Goethe Egyetem kutatója német, indonéz és amerikai kutatókkal végzett terepmunkát az indonéz Sulawesi (Celebesz) szigetén, ahol a koboldmakik legtöbb faja alakult ki. Az itteni példányok kis családokban élnek, amelyek reggelente, amikor nyugovóra térnek a fák koronáiban, jellegzetes duettben elõadott énekekkel kommunikálnak.

 • Karácsonykor ÁllatSTOP!

  Karácsonykor ÁllatSTOP! Karácsony, ajándékozás, élő állatok... Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak. A kellemetlen helyzet megelőzésére a tudatos vásárlói szokások érvényesítése a megoldás.

 • Több mint száz tonna elefántcsontot bocsátanak árverésre dél-afrikai országokban

  Johannesburg - Elárvereznek több mint száz tonnányi elefántcsontot négy dél-afrikai országban.

  Az állami készletekhez tartozó "fehér aranyat" keddtõl bocsátják árverésre a Dél-afrikai Köztársaságban, Namíbiában, Botswanában és Zimbabwéban.

  Az árverésre a veszélyeztetett állatfajokat védõ CITES szervezet adott soron kívül engedélyt, miután ebben a négy országban erõteljesen nõtt az elefántpopuláció létszáma.

 • BUÉK 2012 - Sikeres Esztendõt Kívánunk!

  A sikert nem vagyonban, hírnévben vagy hatalomban mérik, hanem abban, hogy elérsz-e pozitív változást mások életében, a környezetedben. Az állatok megmentése, a felelõs állattartásra való ösztönzés kapcsán a siker a lakosság állattartási moráljában érezhetõ, illetve a megmentett állatok magas számából látható. Jöjjön bármi a következõ évben még többet és még jobban próbálunk tenni a környezetvédelmi, állatmentõ munkásságunkkal.

  Legalább annyira ügyesek leszünk, mint jelen cikk gördeszkás kutyái :) BUÉK!

 • Olajkatasztrófa - Nehéz segíteni az olajjal borított madarakon

  Összetett, gyakran komoly dilemmáktól terhes feladat segíteni az olajjal borított madarakon a Mexikói-öbölben, az amatõr állatvédõk sokszor több kárt okoznak, mint amennyit segítenek - állítják szakértõk.

  A Deepwater Horizon nevû olajfúró platform 2010 április 20-i felrobbanása és az azt követõ olajszivárgás az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját idézte elõ. A Mexikói-öbölben történt szerencsétlenség egyik közvetlen következménye az itt élõ madarak olajjal való beszennyezõdése.

 • Ments ki egy négylábú barátot az ebrendészeti teleprõl!

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület mûködteti Szegeden az ebrendészetet. Megfigyelési idejüket letöltött, veszettség ellen oltott, féregtelenített kutyusok várják megmentõjüket! Figyelem: a telepre folyamatos jelleggel kerülnek be újabb állatok! Ha nem kerülnek gazdához a befogott négylábúak, a hatósági állatorvos altatást is elrendelhet. Ezért is fontos az állatvédõ szervezet gazdához juttatási programja. További információ kérhetõ a 20/360-98-46-os telefonszámon, az ebrendészet weboldalán is.

 • Whiskas Macskakiállítás és Törpenyúl bemutató

  Whiskas Macskakiállítás és Törpenyúl bemutató lesz 2009. március 21-22.- én Budapesten, a Lurdy házban.

  Itt több mint 250 különleges macska és nyúl várja a látogatókat, akik állateledelekbõl és felszerelésekbõl óriási kedvezménnyel vásárolhatnak kedvenceiknek.

  Lesz arcfestés, tombola, valamint állatorvosi tanácsadás is.

  Nyitva mindkét nap: 10 - 18 -ig, belépõjegy a helyszínen váltható.

 • Az állatkert él, az Akvárium szinte halott New Orleans-ban

  Az állatkert lakóinak többsége átvészelte a Katrina hurrikánt, a világ egyik legjelentõsebb akváriumában viszont nagy a veszteség.

  Egy elszabadult alligátor, egy elpusztult vidrapár és temérdek halálra rémült állat - a Katrina hurrikán következményei. Ezeken kívül azonban az Audubon Zoo lakói viszonylag sértetlenül túlélték a természeti csapást.

 • Megvan az elsõ kutya-vérteszt

  A teszt során bakteriofágokban elõállított antitesteket alkalmaznak a nyolc vértípus könnyebb felismerésére.

  A kutyáknak is szükségük van néha vérátömlesztésre, melyben nagy segítséget jelenthet a világ elsõ, kutya vértípus-tesztje. Egészen mostanáig soha nem lehetett könnyen, megbízható módszerrel meghatározni a nyolc, ismert kutya vértípust.

  Dr. Kate Szüen-Ven Csang, tajvani kutató genetikailag módosított antitesteket alkalmazott az új teszt alapjául. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is elpusztulnak, ha inkompatibilis vértípust kapnak.

 • "Chipkézett" hüllõk

  A kígyók rendes, csendes, tiszta jószágok, amelyek sem sétáltatást, sem beszélgetést nem igényelnek és jól elvannak a terráriumban - vélik a japánok, akik egyre nagyobb számban tartanak otthonukban hüllõket.

  Idõvel azonban kegyvesztetté válhat a kedvenc, amelytõl - különösen ha megnõ - már szabadulni igyekszik a család, sok esetben sikerrel. Az utóbbi idõben a japán nagyvárosokban ezért megszaporodott a "szabadlábon" csúszó-mászó hüllõk száma - olvasható a Membrana címû orosz hírportálon.

 • Állatságok a szépségünkért

  A szépészeti termékek elõállításához évszázadok, sõt évezredek óta használnak különbözõ állati származékokat, mint amilyen a mósusz, a lanolin vagy az ámbra. Lássunk néhány példát arra, hogy mi mindent magukra kentek magukra õsanyáink -na meg õsapáink a szépülés reményében.

  A bíbortetû nemcsak a kelmék színezésére szolgált, de a kezdetleges "rúzsok" is ettõl az állatkától kapták színüket.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása