2024.03.29. - Auguszta

Rovarok nélkül nem lesz élet és étel sem

Rovarok nélkül nem lesz élet és étel sem
Rovarok nélkül nem lesz élet és étel semVirágzás idején rovarirtók használata szigorúan tilos - lenne - sokan nem figyelnek a természetre, a benne élő rovarvilágra... Egyre nagyobb méreteket ölt szerte a világon a beporzó rovarok tömeges pusztulása, a beporzók nélkül a boltok polcai hamar üresen maradnának. Nem csak a háziméhekről van szó, hanem például 700 vadon élő rokonukról, lepke-, légy-, szúnyog-, bogár- és egyéb rovarfajok ezreiről, amelyek számtalan vad- és haszonnövény szaporodását biztosítják. Permetezni kizárólag megfelelő időben, megfelelő módon, megfelelő szerekkel szabad! Az Orpheus Állatvédő Egyesület figyelemre, és felelősségre szólít!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hagyjuk meg a termőföldek közötti "susmnyást", az a rovarok legelő területe!
A megoldás nem ördögtől való, a magyar mezőgazdaság még az ezredforduló előtt nem sokkal is így működött: a termőföldeket vadnövények borította határmezsgyék, táblaszegélyek, gyepek, természetes élőhelyfoltok törték meg. A lényeg a rajtuk termő növényzet fajgazdagsága, ami tavasztól őszig biztosít a beporzóknak táplálékot. Ezek az úgynevezett méhlegelők a beporzók számára is élőhelyként szolgálnak, bőséget és fajgazdagságot biztosítanak, ami a termesztett növények beporzását is biztosabbá, hatékonyabbá teszi.

Virágzik a fa, rovarok nélkül nincs beporzás, nincs termés sem!
Fotó: Seres Zoltán / Orpheus Állatvédő Egyesület

Az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslata, hogy permetezés előtt környezetvédelmi céllal szakembert kell kérdezni, hogy akkor, ott, azzal a permetszerrel tanácsos-e permetezni. Virágzás alatt szigorúan tilos a permetezés, hiszen a rovarokra a fákat - növényzetet "védő" permetszer pusztítóan hat. A permetszer nem válogat, a haszontalannak vélt rovarok mellett a hasznosnak vélt rovarokat is elpusztítja. Ha virágzás alatt permetezés folyik, a rovarok pusztítása mellett a virágok is beporzatlanok maradnak, ami a termést tizedeli meg.

Halott egyedek méhrajból - permetszertől földre hullva pusztultak el

Szép virágokból - rovarok segítségével - finom termés
A beporzás fontos a természetben... A növények meggyökeresedett életmódjuk okán értelemszerűen nem tudják egymást felkeresni, nem indulhatnak párkereső útra, a hím- és a női ivarsejtek találkozása így a szél és állatok közvetítésével történik, sokszor persze átfedéssel. A gyümölcsfák közül például az alma, a barack, a cseresznye termése nagyban a beporzókra van utalva, a dinnye, a tök, a spárga nem is hozna nélkülük termést, a sárgarépa, az uborka is elsősorban rájuk támaszkodik, a repce, a napraforgó, a bab vagy a szója terméshozama körülbelül 40 százalékkal csökkenne nélkülük – sorolja helyhiány miatt a teljesség igénye nélkül a szakember. Hozzáteszi, hogy akkor még nem is beszéltünk a vadnövények tömegéről a lágyszárú apróságoktól a fákig. Gyümölcshozam - jó porzás révén gazdagabb lesz.

Támogassa Ön is az Állatok mentését!
A legapróbb segítség is fontos! Köszönjük!!!

1. Adományvonal Állatmentés Támogatására: az Orpheus ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is! Hívd a 13600-as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után add meg az Orpheus Állatvédő Egyesület kódját, a 99-et! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600-as számra küldd a 99 -et. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára! Telekom, Telenor, Vodafone, Invitel hálózatából érhető el.
Köszönjük az évente 800 mentett állat nevében!

2. Állatmentő Számlaszám (OTP): 11735005-20489094

3. PayPal: info@zug.hu

4. Adó 1% felajánlás állatmentésre! Adóbevalláskor ezt az adószámot adja meg az 1 százalékhoz: 18464654-1-06

Állatvédő Egyesületünk 1999 óta közhasznú állatvédő feladatokat lát el. Támogatását hálásan köszönjük!

Kapcsolódó: Méhek Mentése, az Orpheus Állatvédő Egyesület természetvédelmi programokban is gyakran jeleskedik.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra