2024.03.29. - Auguszta

Kihal negyvenöt ausztrál állatfaj?

Kihal negyvenöt ausztrál állatfaj?
Kenguruk, bandikutok és más ausztrál állatok mintegy 45 ritka faja halhat ki húsz éven belül, ha nem vezetnek be azonnali intézkedéseket, hogy szabályozzák a behurcolt ragadozókat és más veszélyeket – figyelmeztettek szerdán kutatók.

A távoli, Kimberley-régióban több tucat emlõs, madár, gyík és más gerinces van veszélyben az elvadult macskák miatt, illetve azért, mert õshonos élõhelyüket vadszamarak, kecskék és tüzek pusztítják – mutatta ki egy tanulmány. Tara Martin, a jelentés társszerzõje szerint Ausztráliában nagyobb kihalási esemény közepén járnak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az északi rész számos madár-, emlõs- és hüllõfaj számára az utolsó menedék lehet. A vizsgálatban azonosított, veszélyeztetett fajok közel 30 százaléka egyedülálló a Kimberley-régióban, míg mások – mind az arany bandikut és az aranyhátú ausztrál patkány – esetén a régió az utolsó menedék, miután az ország egyéb területein már kihaltak.

A jelentés szerint azonnali, mintegy 96 millió dollár támogatás szükséges, hogy számos védelmi programot indítsanak be, és a régió õshonos állatainak védelmét szolgáló éves pénzügyi alap összegét meg kellene duplázni 40 millió dollárra. A vizsgálatot - mely a régióban tapasztalattal rendelkezõ, mintegy 30 szakember információi és tudományos adatai alapján készült - a Wilderness Society természetvédõ szervezet kérte.

A kihalást hordozó veszélyek elleni, leghatékonyabb módszerek között megtalálható a vadszamarak és kecskék egyedszámának csökkentése, melyek az õshonos fajokkal versengenek a ritkás táplálékért és vízért, emellett még többet kell tenni, hogy megfékezzék a tájon tomboló erdõtüzeket. Az elvadult macskák egyedszámát is csökkenteni kellene úgy, hogy a közösséget oktatják arra, milyen veszélyt jelenthetnek a háziállatok az apró õshonos állatokra, emellett kerítéseket emelnek.

A szamarak, kecskék és macskák azon több tucat faj közé tartoznak, melyeket az emberek hurcoltak be Ausztráliába háziállatként vagy kedvencként, ám, melyeket ma már invazív fajnak tekintenek számos területen, ahol a vadon élõ populációk élnek, mivel azoknak igen kevés, természetes ragadozóik vannak. Martin szerint az elvadult macskák naponta mintegy 500 ezer õshonos állatot pusztítanak el a régióban. Martin szerint, a javasolt konzervációs erõfeszítések némely jótékony hatása relatíve hamar megmutatkozna, míg mások számos generáció után lennének észlelhetõek.

Richard Hobbs, a Curtin Egyetem ökológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban elmondta, ez az elsõ alkalom, hogy a Kimberley-régió problémáiról széles körû, megbízható információk állnak rendelkezésre, és az eredmények az egyes fajokat érintõ kisebb tanulmányokat is alátámasztják.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra