2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Barna pelikánok tetemei lepték el Kalifornia partjait

Barna pelikánok tetemei lepték el Kalifornia partjait
Legalább ezer barna pelikántetem illetve éhségtõl kimerült és kihûléstõl fenyegetett madár lepte el Kalifornia partjait az elmúlt hónapban. Míg a tengerbiológusok egyenlõre csak találgatni tudják, hogy mi okozhatja az állatok pusztulását és legyengülését, addig a kaliforniai vadvédelmi központok minden erejükkel a több száz sérült madár ellátására koncentrálnak. Az állam különbözõ partjairól érkezõ jelentések szerint a jelenség január közepe óta tart. A madarakat egy olyan anyag borítja, amely miatt a tollazatuk nem tudja biztosítani a megfelelõ hõszigetelést, ez pedig kihûléshez vezet - olvasható a San Jose Mercury News internetes oldalán.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Míg a tengerbiológusok egyenlõre csak találgatni tudják, hogy mi okozhatja az állatok pusztulását és legyengülését, addig a kaliforniai vadvédelmi központok minden erejükkel a több száz sérült madár ellátására koncentrálnak. Az állam különbözõ partjairól érkezõ jelentések szerint a jelenség január közepe óta tart. A madarakat egy olyan anyag borítja, amely miatt a tollazatuk nem tudja biztosítani a megfelelõ hõszigetelést, ez pedig kihûléshez vezet - olvasható a San Jose Mercury News internetes oldalán.

"Ez egy rejtély. Nagyon szomorú dolog szenvedni látni ezeket a szerencsétlen madarakat" - mondta Dana Michaels, a Fish and Game nevû szervezet kaliforniai részlegének szóvivõje. Az észak-kaliforniai pelikánok közül százat a Solano megyében mûködõ Nemzetközi Madármentõ Kutatóközpontban ápolnak, további kétszáz madár pedig a központ San Pedró-i kórházában talált menedékre.

A legaggasztóbb dolog a madarak tollát borító titokzatos anyag. "Amikor megfürdetjük õket, akkor a víz úgy elszínezõdik, mintha egy piszkos ruhát mosnánk" - mondta a kutatóközpont egyik munkatársa. A jó hír viszont az, hogy ha az állatok idõben megkapják a megfelelõ ellátást, akkor két héten belül felépülnek és visszatérhenek a szabadba. A kórház szárnyas pácienseinek 60 százaléka pedig ebbe a szerencsés kategóriába tartozik.

Michaels szerint a jelenség egyik magyarázata az El Ninónak nevezett óceáni-légköri éghajlati jelenség lehet, amely a Csendes-óceán felszíni vizeinek felmelegedését jelenti. Mivel az idei egy El Nino év, ezért a pelikánok táplálékául szolgáló szardíniák és szardellák a melegebb vizekbõl új területekre vándoroltak. Ráadásul a táplálékukat jelentõ planktonok és egyéb kisebb tengeri élõlények száma is leapadt, amelyek általában az óceán mélyérõl feláramló hidegvízzel érkeztek a felszínre.

A madarakat borító anyagért pedig valószínûleg a "vörös dagályként" ismert természeti jelenség a felelõs. Ilyenkor a tengeri alga túlszaporodása miatt egy szappanszerû habos anyag képzõdik a vízfelszínen, ez beborítja a madarak tollazatát, amely így sem hõszigetelõ, sem vízlepergetõ funkciót nem tud ellátni. 2007-ben már volt ilyenre példa, amikor a San Franciscótól délre fekvõ Monterey-öbölben mintegy 550 madarat fenyegetett kihûlés a "vörös veszély" miatt.

Az akár két és fél méteres szárnyfesztávolságú barna pelikánok egyébként tavaly õsszel kerültek le a veszélyeztetett fajok listájáról, miután a DDT nevû rovarirtó szer 1972-es betiltását követõen a számuk jelentõs gyarapodásnak indult.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra