rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Mûfészkekkel segítenek a ragadozóknak

 • Javában tart még a tél, a hideg, de bizony sokasodnak a tavasz jelei: a harkályok csõrükkel dobolnak a kiszáradt faágakon, már látható a hollók nászröpte, erdõs területeken a macska- és az erdei fülesbaglyok párzási idõszakot jelzõ rikoltozása is hallható éjszakánként. Ez idõ tájt a nagy testû ragadozó madarak már elfoglalják fészküket és vadászterületüket. Költésük elõsegítésére a természetvédõk sokfelé mûfészkeket helyeznek ki az alkalmas élõhelyekre: ezek nagy segítséget jelentenek a ritka fajoknak a szaporodás idõszakában.

  Magyarország természetvédelmének egyik büszkesége a parlagi sas. Harminc évi munkába került, hogy az 1970-es évekbeli 15-20-ról száz körülire emelkedjen a költõpárok száma. Papp Ferenc, a Magyar Madártani Egyesület Nógrád megyei helyi csoportjának titkára, egyben programszervezõje a Mátra- és a Cserhátalján élõ állomány helyzetérõl tájékoztatta az MTI-Presst.

  - A terület nógrádi részén három, a hevesin öt pár parlagi sas fészkel. Olyan is van közöttük, amelyik már évek óta egy út közelében neveli fiókáit. A forgalmat a madarak megszokják, feltételezhetõ, hogy a gépkocsikat nagy testû, vonuló állatoknak vélik. Elég intelligensek ahhoz is, hogy megkülönböztessék egymástól a célirányos zavarást - például, ha valaki távcsõvel nézi õket - és a velük nem törõdõ, de közelükbe kerülõ embert. Elõfordulhat, hogy a traktoros éppen a fészkelõfa alatt áll meg ebédelni, de ez nem okoz gondot nekik. Ráadásul az út mellett a madarak szem elõtt vannak, ami nem mindig hátrány. Tavalyelõtt, amikor a fiókákat gyûrûztük - ehhez ugye valakinek fel kellett másznia a fészekig - rendõrségi ellenõrzést kaptunk, mert valaki bejelentést tett, féltve a sasokat. Ez a társadalmi figyelem mindenképpen jó.

  - Minek köszönhetõ, hogy a sasok létszáma gyarapodott?

  - Több oka van, egyik a részleges élõhelyváltás. Ezek a ragadozók a XX. század vége óta leköltöztek síksági vadászterületeikre, korábban csak a középhegységi erdõkben fészkeltek. Ma már a szántóföldek közötti fasorokban, mocsaras réteken álló nagyobb fákon is költenek. Itt könnyebben ejthetnek zsákmányt, és a területük védelmére sem kell elõbb kilométereket repülniük. Meg kell említeni a gyarapodás okai között az egyik dúvadgyérítési gyakorlat betiltását is. Régebben a dolmányos varjúk és a szarkák fészkeit a fiókanevelés idejében söréttel szétlõtték, hogy ezeket a vadgazdálkodási kártevõket ritkítsák. Ennek - éppen ez volt a betiltás oka - sok védett ragadozó, fõleg a saját fészket nem építõ erdei fülesbaglyok, vörös vércsék, de ritkább fajok is áldozatul estek.

  - Van-e olyan magasság, amely alatt nem költ a parlagi sas?

  - Sok függ az élõhely zavartságától. Az Alföldön öt-hat méteres magasságban is elõfordult már költés. Jellemzõ azonban, hogy a fészkek többsége 15 és 30 méter között helyezkedik el. Mivel a sasok szárnyfesztávolsága két méter, nehezen tudnak letelepedni a törzs közelébe. Ezért épül sokszor a fészek kinyúló, vastagabb ágra vagy ágvillába, hegyvidékeken fenyõk csúcsának közelébe. Emiatt a sasfészkek sérülékenyek, a viharok is könnyebben tesznek kárt bennük. Ezért is fontosak a biztonságos mûfészkek.

  - Mit tudunk még a cserhát- és a mátraaljai sasok fészkelési szokásairól?

  - Ezen a területen kevés a fa, leginkább az utak, a patakok, a csatornák mentén álló akácsorok a jellemzõk. Ez a fafaj azonban nem nõ eléggé magasra, viszonylag fiatalon ki is vágják õket, sõt sokfelé folyamatos a lopás. A sasok emiatt leginkább fûz- és nyárfákra építkeznek, de mind a kettõ elég könnyen kiszárad, az ágaik is törékenyek. Tavaly például tönkrement az elõbb említett, forgalmas út mellett álló nyárfa, a fiókák teljesen fedezék nélkül maradtak. Késõbb egy nyári viharban lecsúszott a fészek egy része, a három fiatal madár közül az egyik el is pusztult. Ezért döntöttünk úgy, hogy kirepülés után mûfészket helyezünk ki a régi közelében. Úgy tûnik, hogy a parlagi sasok vonzónak találták, mert mostanában sokszor látjuk õket arrafelé.

  - Mivel táplálkoznak ezek a sasok?

  - Fõleg a mezõgazdasági területeken sokfelé elõforduló hörcsögökkel - az ürge napjainkra kipusztult errõl a vidékrõl -, de többször sikerült megfigyelni különleges táplálkozási módokat is. A parlagi sasok, a többi ragadozóhoz hasonlóan, próbatámadásokat hajtanak végre zsákmányállataik ellen. Ilyenkor, ha beteg, sérült vagy legyengült példányt találnak, akkor azt igyekeznek megfogni. Ismerünk olyan parlagi sast, amelyik madarakra, varjúfélékre "specializálódott". Az is általános, hogy elveszik más ragadozók, például az egerész ölyvek, a héják nagyobb méretû zsákmányát. A fészkek körül is találtuk már ölyv- és hollótollakat, tehát a táplálékszerzõ vetélytárs sincs mindig biztonságban tõlük.

  - Más fajok számára is helyeznek ki mûfészkeket?

  - Igen, több ilyen van. A vörös vércse, a kerecsensólyom számára a magasfeszültségû vezetékek vastraverzeire ládákat és tálcákat helyezünk ki, de ezek persze kerülhetnek alkalmas, azaz kellõképpen magas fákra is. Az aljukra sódert szórunk, és néhány gallyat is teszünk rájuk, a sasoknak többet. Jó esetben el is foglalják, tovább építik a fészekkezdeményeket. A parlagi sasok fészkében általában két-három fióka nevelkedik, de ritka, hogy mind a három kirepüljön, fiatal korban is sok pusztul el közülük.

  Az aktív természetvédelemnek köszönhetõen ma Magyarországon él az Európai Unió teljes parlagi sas állományának háromnegyede, köszönhetõen az áldozatos munkának és persze a mûfészkeknek is.


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Estela pótmamája egy plüssmackó

  Egy kitömött plüssmama segítségével cseperedik a melbourne-i állatkert kis kedvence, Estela.

  Az alig két hónapos pókmajom gyakorlatilag halálra ítéltetett, amikor édesanyja, Sunshine közvetlenül a születése után eltaszította magától. Ám a gondozók nem hagyták veszni az apróságot, az állatkert gyengélkedõjén nevelgetik, fecskendõbõl etetik, s még a szükséges szeretetet is megpróbálják pótolni a számára. A kis makákó majom ugyanúgy játszik testvérével, mint az ember gyerekek.

 • Felvettük videóra, hogy hogyan zajlik a madarak etetése - nézd meg!

  Felvettük videóra, hogy hogyan zajlik a madarak etetése - nézd meg!Meg kell védenünk a nagy hideg télben az élelem nélkül maradó madarakat is. Amikor leesik az összefüggő - vastag hótakaró, szegény itt telelő madarak nehezebben jutnak élelemhez... Az intenzív etetésre csak a zord fagy és összefüggő hótakaró esetén van szükség, ilyenkor a kis vendégeknek a megszokottnál is több energiára van szükségük - már az életben maradáshoz is. Lehet szó vörösbegyről, aprócska cinkéről, feketerigóról és még sokféle kedves madárkáról (de a galambot, verebet is etethetjük!), akik megtelepedhetnek a kertekben vagy akár az ablakokban, ha rendszeresen gondoskodunk az etetésükrõl.

 • Börtön fenyegeti a kutyaviadalok szerbiai szervezõit

  A viadalosok ellen határozott hatósági fellépést várnak az állatvédõk!

  Belgrád - Három és öt év közötti börtönnel lehet majd sújtani a Szerbiában igen népszerû kutyaviadalok szervezõit, ha megszületik az errõl szóló, már a kormány elõtt lévõ törvény.

  Jelenleg a kegyetlen, de nagy pénzeket megmozgató "játék" szervezõi és lebonyolítói csak szabálysértésért vonhatók felelõsségre, s néhány ezer dinár büntetés róható ki rájuk, ám még nem fordult elõ, hogy bárki ellen is eljárás indult volna.

 • Szárny nélküli szúnyogokkal szorítanák vissza a dengue-lázat

  Repülésre képtelen, szárny nélküli szúnyogokat hoztak létre génmódosítással amerikai és brit kutatók, hogy segítségükkel kiszorítsák a dengue-láz vírusát hordozó rovarokat.

  Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfõn közzétett tanulmány arról számol be, hogy a génmódosítás hatására szárny nélküli szúnyogok születnek, amelyek aztán hat-kilenc hónapon belül kiszoríthatják az eredeti szúnyogpopulációt. A súlyos influenzaszerû tüneteket, sok esetben halált okozó dengue-lázat az Aedes aegypti szúnyogfaj nõstényei terjesztik.

 • Kutyás Frizbi Európa Bajnokság 2012 - Dog Chow DiscDogathon

  Aranyat érõ kutyák és frizbik

  10 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal zárták a magyar versenyzõk a hétvégi Dog Chow DiscDogathon és Xtreme Distance Európa-bajnokságot

  Budapest, 2012, június 16-17. - Hazánkban rendeztek elõször öt versenyszámban kutyás frizbi Európa-bajnokságot; a Hajógyári-szigeten rendezett bajnokságra 6 országból 60 kutyával neveztek a kontinens legjobbjai.

 • Cézár új reményt kapott

  A nagy testû, kan rottweiler kutya gazdája költözése miatt került az Ebrendészeti telepre. A kutya engedelmes, nagyon barátságos, teljesen szocializált, így gyorsan belopta magát az állatbarátok, önkéntesek, az örökbefogadásra jelentkezõk szívébe.

  Az eb külsõ-belsõ élõsködõktõl mentesen, nemzetközi oltási könyvvel, veszettség elleni oltással került új gazdihoz.

  Köszönjük az együttmûködést!

 • Intenzív megelõzõ védekezés a fertõzõ betegségek ellen az Illatos úton

  A Fõvárosi Önkormányzat 2005-re 20 millió forintot biztosít az Illatos úti Állategészségügyi Telepre kerülõ kutyák fertõzõ betegségek elleni hatékony védelme céljára - KÖSZÖNJÜK segítségüket!
  A szopornyica felsõ legúti hurutban megnyilvánuló betegség, ami idõnként idegrendszeri tüneteket is okoz, és a kezelt állatok nagy része a kezelés ellenére elpusztul, vagy idegrendszeri szövõdmények visszamaradásával gyógyul. Az ellene való védekezés egyetlen módja a megelõzés.

 • Kántor a kerítésbe akadt, és kihasadt

  Az állatot egy állatbarát találta meg egy kerítésbe akadva. Leszedte, majd meglátta, hogy az állat hasfalán komoly sérülések vannak. Ezután hívták ki az ebrendészet munkatársait, akik biztonságba helyezték a kutyát.

  Az állat megmentéséhez mûtét és gyors segítség kellett, gyógyulásához rendszeres kezelést igényel.

  A németjuhász kutya 3 éven felüli, kan, barátságos. Most karanténban meggyógyult, gazdihoz került!

 • Rezgések menthetik meg az elefántokat

  Budapest - Az állatvilág egyik mítosza, ahogy az elefántok "beszélgetni" tudnak egymással a földben keltett morajlások segítségével. Most Namíbiában a zoológusok arra próbálják használni e szeizmikus hívójeleket, hogy visszacsalogassák az elkóborló, kárt okozó elefántbikákat a biztonságos nemzeti parkba.

  Egy ivarzó elefánttehén mély morajlását egy földbe ásott hangszórón játszották le párosodni kész bikáknak, mire azok megfordultak, és elindultak a rezgés irányába.

 • Influenzás kutyák

  Az influenza vírusai a kutyákat sem kímélik. Igaz, esetükben nem a humán kórokózók, hanem a parainfluenza vírusa a fertõzés forrása. A köhögõ állatot antibiotikummal lehet gyógykezelni. Az influenzajárvány menetrendszerû érkezése idején ki gondolna arra, hogy nemcsak õ, hanem kutyája is hasonló kórtól szenvedhet? Pedig a kutyák is lehetnek influenzások, ha a kórokozó, a parainfluenza vírus megtámadja szervezetüket. Akárcsak az embereknél, a kutyák esetében is a légutak jelentik a kórokozó elsõdleges támadási felületét.

 • A macskatartás elõnyei

  Oldják a magányt

  Ma már bizonyított tény, hogy az állatok enyhítik a magányosság érzését. Idõs embereknek gyakran ajánlják, tartsanak valamilyen állatot.

  A velük való foglalkozás felvidít, feladatot ad. De akkor is remek dolog tudni, hogy valaki feltétel nélkül szeret bennünket, ha nem vagyunk egyedül, ha vannak feladataink. Mert a közhiedelemmel ellentétben, nem csak a kutya tud feltétel nélkül szeretni, hanem a cirmosok is.

 • Újabb kölyökkutya család került utcára

  Az egyik reggel munkába menet az Orpheus Állatvédõ Egyesület állatmentõ munkatársa egy kidobott kölyökkutya családot fedezett fel egy forgalmas út mellett. Valaki kidobhatta, magára hagyta a pár hónapos kutyákat. A kutyusokat az állatvédõ szakember beszállította az állatvédelmi telepre, ahol ázott bundájuk megszárítása után kezelésbe vették õket.

  Az állatok gazdája akár három év börtönt is kaphatna, hiszen állatokat kitenni, elhagyni bûncselekmény. A környékben lakók nem láttak semmit, az esetnek szemtanúja nincs.

 • Baiji és patkányvakond - különös állatok védelme

  Brit kutatók e hónap közepén közzétették azoknak a sokszor furcsa és elhanyagolt állatoknak a listáját, amelyek védelmére a közeljövőben összpontosítani kívánják a természetvédelmi erőfeszítéseket.

  A londoni Zoológiai Társaság által vezetett „Evolúciós szempontból egyedi és globálisan veszélyeztetett” (EDGE – Evolutionarily Distinct and...

 • Ruandai gorillák örökbefogadása

  Hegyi gorilla-örökbefogadási akciót hirdetett a kis közép-afrikai Ruanda, ahol a veszélyeztetett afrikai fõemlõs mintegy 700 számon tartott példányának egyharmada él az õserdõben A gorillákkal soka nyer az ország: évente 200 ezer turista fizet fejenként átlag 375 dollárt azért, hogy láthassa õket a vadonba szervezett kirándulásokon.

  A nyolcvanas években Diane Fossey amerikai gorillakutató keltette fel a nemzetközi érdeklõdést az általa élõhelyükön tanulmányozott állatok iránt, õt 1985-ben vadorzók meggyilkolták.

 • Állatvédelmi hétvége volt a mozikban (képekkel)!

  A Cinema City támogatja az állatok védelmét!

  A 2009. március 14-15-i premier hétvégén a Marley meg én címû film vetítéséhez kapcsolódóan a Cinema City budapesti és egyidejûleg vidéki mozijainak elõterében adománygyûjtést szervezett az állatvédõ szervezetek oltalma alatt lévõ kutyák / cicák megsegítésére. A helyszíneken a mozi támogatása révén az adott helyen mûködõ állatvédõ szervezetek fotókkal, kiadványokkal mutathatták be az örökbe fogadható kutyák - cicák fotóit, illetve az adott szervezet munkásságát. A kisállatok iránti komoly érdeklõdõk akár örökbefogadást is kezdeményezhettek!

 • Szeméttelepen találtak három kutyakölyköt

  Kiskunhalas – Három kutyakölyköt találtak elpusztult anyjuk mellett Kiskunhalason, a kertváros szélén, egy illegális szeméttelepen. A múlt hétvégén járókelõk által meglelt kutyusok a gyepmesteri telepen várják örökbefogadóik, illetve ideiglenes gondozóik jelentkezését. Kiskunhalason, a kertvárosi Gubodi út melletti illegális szeméttelepen kiskutyák nyüszítésére figyeltek fel a földes úton biciklizõk. A három kutyakölyök elpusztult anyjuk teteme mellett összebújva próbálta meg átvészelni az éjszakai mínuszokat. Egyelõre nem lehet tudni, mi történt az anyaállattal, és hogyan keveredett a szeméttelepre a kutyacsalád.

 • Multik és az állatbefogás titkai Magyarországon

  Önkényesen föloldom a hallgatási fogadalmamat most, hogy fölhagyok a veszélyes állatkák befogásával – mondta Both Zoltán, aki eddig az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója volt.

  Megfizették a multik a hallgatását, mentségére szolgáljon: jól jött az a pénz, kinek ne jött volna jól.
  Pénzt adtak a multik a hallgatásáért, pedig elõfordult, hogy chips-szállítmánnyal érkezett madárpókok futkostak a hipermarketben. – Akárhová tárcsáztak, az állatkertnek, a katasztrófavédelemnek vagy a rendõrségnek, mindenhonnan engem riasztottak – így a Siófokon élõ vadállatbefogó.

 • A mókuscickány a legiszákosabb élõlény

  Tizenkét pohár bornak megfelelõ mennyiségû alkoholt fogyaszt minden este a nyílfarkú mókuscickány, mégsem részegedik le soha. Német kutatók szerint a kis iszákos állatok miatt újra kell gondolni az emberi alkoholfogyasztással kapcsolatos elméleteket is.

  A Malajziában és Thaiföld déli részén õshonos apró állat a bertam pálma nektárját fogyasztja, amelynek alkoholtartalma a legmagasabb a természetes tápanyagok közül, esetenként eléri a 3,8 százalékot.

 • Segítség, állat a kocsikerék dobban!

  Elõzzük meg az állatok által esetlegesen bekövetkezõ tragédiákat!

  A hirtelen beköszöntött hidegben gépjármûbe bújó állatok végett több autós is segítségért hívja az állatvédõket. A szabadban parkoló autók még meleg motorrészéhez (kerékdobba, motortérbe) „melegedni” gyakran felszöknek apróbb gerinces állatok. A jármûvek reggeli indulásakor nem ritka, hogy a kerekek forgása, a motor elpusztítja a bennragadt élõlényt, de az sem kizárt, hogy állatok által elrágott kábelek, vagy csövek miatt a jármûvek tönkremennek.

 • Sas öl bárányt?!

  Bárányvadász sasok

  Edinburgh - Bárányvadásznak csaptak fel sasok Skócia északnyugati részén, aminek nem örülnek a gazdák. Állításuk szerint az utóbbi egy évben mintegy 200 bárányt ragadtak el a legnagyobb brit ragadozó madárfaj példányai.

  Ennek a rétisasfajnak kifejlett korára 2,4 méter a szárnyfesztávolsága, tömege 8 kiló is lehet, és egy felnõtt sas akár egy egyéves birkát is képes felkapni.