rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • 255 éves a világ legrégibb állatkertje, a schönbrunni állatkert

 • Share on Tumblr

  Kétszázötvenöt éve, 1752. július 31-én nyílt meg Schönbrunnban a bécsi állatkert, a világon a legrégebbi máig fennálló ilyen intézmény. Állatkerteket a görögök és rómaiak már az ókorban is kialakítottak, ezekben elsõsorban ragadózókat tartottak cirkuszi célra. A középkorban a menazsériák az uralkodók hatalmát fejezték ki, híres volt a münzbergi és a friedbergi állatkert.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Az elsõ mai módon mûködõ, nyilvános intézmény a francia forradalom idején alakult ki XIV. Lajos versailles-i menazsériájából, a pesti Állatkert 1866. augusztus 9-én nyílt meg.

  Bécsben elsõ ízben 1452-ben mutattak be állatokat V. László, az akkor 12 éves magyar és cseh király szórakoztatására. Az elsõ igazi állatkertet a XVI. század elején uralkodó II. Miksa császár építtette a Spanyolországból hozott elefántoknak - az állatok keltette feltûnést õrzi a Bécs felé vezetõ úton az elefánthoz címzett fogadók egész sora.

  A bécsi Belvedere kastély kertjében Savoyai Jenõ herceg hozott létre állatseregletet, ennek állományát vásárolta meg Lotaringiai Ferenc, Mária Terézia férje (a Belvedere menazsériájából egy sas élt a legtovább, 117 fogságban töltött év után 1824-ben múlt ki). A schönbrunni állatkertet 1752. július 31-én nyitotta meg I. Ferenc császár a palota kertjének egy részén. A császári pár parancsára az osztrák nagykövetek és utazó kereskedõk szereztek be állatokat, s az elsõ 30 évben az uralkodónõ parancsára nem tartottak itt ragadozókat. A kertet 1780-ban nyitották meg a közönség számára, amely nagy érdeklõdéssel kísérte az egzotikus állatok sorsát. Az elsõ, 1828-ban érkezett zsiráf például divatot teremtett: volt kesztyû, ruha, kalap és frizura "á la giraffe", de még zsiráf-galopp nevû tánc is. A világon elõször ebben az állatkertben született elefánt, 1906. július 14-én.

  Az állatkertet, amelyben 1914-ben 3400 állat élt, az elsõ világháború után pénzügyi okokból be akarták zárni. Ezt a bécsiek egy nagyvonalú gyûjtõakcióval megakadályozták ugyan, de bevezették a belépti díjat. A második világháború is nagy pusztulással járt, s a következõ évtizedekben újra és újra napirendre került a bezárás kérdése.

  1991-ben az állatkertet kezelõi társaság vette át, élén Dr. Helmut Pechlanerrel, a kert mai igazgatójával. Az új vezetés alatt ugyanis a látogatók száma egyre nõ, s a belépõdíjakból, szponzorpénzekbõl 1999-ben új terrárium és akvárium, madárházak, elefántpark, a nagymacskáknak kifutó és Ausztrália-ház épült. A 250. évfordulóra adták át az Esõerdõ-házat, s az állatkert történetérõl kiállítás nyílt a Naturhistorisches Museumban. Jelenleg a majomházat építik az egykori schönbrunni filmstúdiók helyén, és itt alakítják ki az új látogatóközpontot is.

  A világ legrégibb állatkertje külsõleg nem sok változott a kezdetek óta, szakmai körökben mégis korszerû állattartási módszereirõl híres. Például napelemeket is használnak energiatermelésre, sõt nemcsak fûtenek velük, de így hûtik a hideget kedvelõ állatok házát. A 17 hektár területû létesítmény átalakított régi épületeiben és a tágas kifutóiban jelenleg 550 faj 3000 egyede él, s a park minden esztendõben újdonságokkal várja látogatóit. A schönbrunni állatkert azon kevés ilyen intézmény egyike, amelyekre Kína (10 évre) rábízott egy óriáspanda párt. Az állatkertben tragédiák is történtek: 2002-ben két jaguár, 2005-ben Abu, a négyéves elefánt ölte meg ápolóját. A megmaradt XVIII. századi császári pavilon ma kávézó és étterem, de sok más épület is a barokk kort idézi. A belépõjegy 12 euró a felnõtteknek, 5 a gyerekeknek, a bejáratnál magyar nyelvû ismertetõk is kaphatók.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kígyókat foglaltak le Szabadszálláson

  A szabadszállási iskola tornatermében rendezett hüllõbemutatón a rendõrök olyan kígyókat foglaltak le, amelyek tartásához nem volt engedélyük a szervezõknek. Az állatokat a Fõvárosi Állat- és Növénykertbe szállították.

 • Komodói sárkánygyík támadt emberre Indonéziában

  Jakarta - Létrán bemászott egy parkõr kunyhójába és összemarta a férfi kezét, lábát egy komodói sárkánygyík az indonéziai Rinca szigetén található Komodo Nemzeti Parkban.

  A világ legnagyobb teremtû gyíkfaja szabadon él a Komodo Nemzeti Parkban.

 • Vaddisznó invázió a budai hegyekben

  A tavalyi rekord makktermés és az enyhe tél következtében szaporodtak el idén a vaddisznók. Az ember közelségéhez hozzászokott állatoknak ideális életteret jelentenek a lakott területekhez közeli erdõségek. A nappal az erdõben megbúvó állatok, este és hajnalban bejárnak a házak kertjeibe, ahol rendszeresen feltúrják a gyepet, a virágágyásokat és megdézsmálják a gyümölcsfákat. Az esetek többségében inkább bosszúságot okoznak...

 • Kislányra támadt egy oroszlán Franciaországban

  Súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy négyéves francia kislányt azután, hogy egy nizzai állatkertben megmarta egy oroszlán. A vadállat azért tudta megtámadni a gyermeket, mert nagybátyjával és édesanyjával a védõkorlát mögé mentek, hogy jobban lássanak.

 • A nagy zajban jelelni kényszerülnek a bálnák

  Úgy tûnik, kommunikációs stratégiát kell váltania a hosszúszárnyú bálnának. Olyannyira eluralkodott ugyanis a lárma az óceánokban, hogy a tengeri óriások nem hallják egymás énekét. Marad számukra a mutogatás.

 • Megkötözte, megkínozta kutyáját, a szomszéd videóra vette

  Állatkínzás és garázdaság miatt kell felelnie annak a férfinak, aki brutális kegyetlenséggel próbálta meg kivégezni kutyáját.

 • Kutyájával indít tévémûsort Ozzy felesége

  Sharon Osbourne kedvencével, a Minnie névre hallgató pomerániaijával látható április 18-tól az ITV csatornán.

 • Lefejeztek egy gólyát Békés megyében

  Levágták egy gólya fejét a Békés megyei Eleken. A vérbefagyott állatra szombaton hajnalban a helyiek találtak rá, õk szóltak a rendõröknek.

 • Kútba dobta a kutyákat

  Az egyik kutya elpusztult, mire kimentették a tûzoltók abból a kútból, amelybe gazdájuk dobta az állatokat Ludányhalásziban - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Nógrád Megyei RFK sajtószolgálatától.

 • Víznyelõbe szorult tevét mentettek tûzoltók

  Nem mindennapi esethez riasztották kedd éjszaka az Oregon állambeli Clackamas megye tûzoltóit: egy 680 kilogrammot nyomó tevét kellett sürgõsen kiszabadítani egy két méter mély víznyelõbbõl.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Szemléletformáló foglalkozást tart. A program célja, hogy a mindennapi életben a hulladéktermelés mennyisége csökkenjen. A programra a gyerekek mellett a szülőket is sok szeretettel várjuk!

 • Kiderült: ezért szeretik a kutyák a csontot!

  Törzsfejlõdési okok miatt szeretik a kutyák a csontot - derítették ki kolumbiai tudósok, akik kutatási eredményeiket az Ottawában rendezett evolúciós biológiai kongresszuson ismertették.

 • Új egérmakit fedeztek fel Madagaszkáron

  Eddig ismeretlen makifajtát fedeztek fel kutatók Madagaszkáron - adta hírül a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden.

 • Hegyoldalról bukfencezett le egy szlovákiai falu új lakója

  Új lakó érkezett egy szlovákiai faluba; a medvebocs több száz métert bukfencezett le a közeli meredek hegyoldalon egészen a falu széléig.

 • Óriási kockás pitont találtak egy svájci baromfiudvarban

  Négy és félméteres kockás pitonra (Python reticulatus) bukkant baromfiudvarában egy svájci férfi a Bázel melletti Füllinsdorfban.

 • Röhögõ patkányok - az állatok is nevetnek

  Jaak Panksepp idegtudós szerint ugyanazok az idegpályák aktívak amikor az emberek nevetnek, és amikor az állatok játszanak egymással. Panksepp úgy véli, az állatok is nevetnek, és egyes példányoknak kifejezetten jó a humorérzékük.

 • Orvhalászokat fogtak a Holt-Tiszán

  Az orvhalászok nem csak a Tisza-folyón jelennek meg és okoznak hatalmas károkat, hanem a Holt-Tiszán illetve a mesterséges vizeken is. A Tiszai Vízirendészeti Rendõrkapitányság kiemelt feladatként kezeli az élõ és holt vizek állatállományának a védelmét is. A kapitányság a halászati hasznosítókkal és a horgászegyesületekkel közösen végez ellenõrzéseket melyek fõ célja a jogsértõ cselekmények megelõzése, megakadályozása, megszakítása és a cselekmények felderítése – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

 • Beszökött az állatkertbe egy feketemedve

  Beszökött az állatkertbe egy feketemedveNem megszökött egy állatkertből, hanem beszökött az állatkertbe egy három méteres feketemedve. Igencsak vonzó hely lehet a knoxville-i állatkert, ha nem ki-, hanem befele szökik 3 méter 30 centi magas kerítésén át egy szabadon élő vadállat, vállalva a rabságot. A feketemedve még hétfőn éjjel mászott át a kerítésen, de egy őr észrevette, és riadóztatta kollégáit. A medve közben eltűnt az állatkert parkjában, az őrök meg azt hitték, hogy az állat az övék, ezért gyorsan medveleltárt tartottak, ám egy példány sem hiányzott. A medvét még nem találták meg azóta.

 • Állatvédõk nem engedik a sirályok lelövését

  Kudarcot vallott a genovai légi forgalom küzdelme a repülõtér területére költözött sirály-kolóniával szemben, a gépek közlekedését akadályozó madarakat eddig sehogy sem sikerült rávenni a távozásra.

 • Új lemúrokat találtak Madagaszkáron

  Madagaszkár - Két új lemúrfajt fedeztek fel a szigetországban a tudósok.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása