2024.05.24. - Eszter, Eliza

Október 4.: az Állatok Világnapja

Minden évben október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját, amikor a vadon élő állatok védelme, a felelős háziállattartás, illetve az emberek és állatok együttélésének szépségei/nehézségei kerülnek a figyelem középpontjába. A dátum egybeesik Assisi Szent Ferenc emléknapjával, nem véletlenül. Hogy kinek a nevéhez fűződik az állatok ünneplésének ötlete, mióta és miért pont október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját, blogbejegyzésünkből kiderül.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nincs annyi állatmentő, állatmenhely, kutya - cica befogadó, akik az állatok mindegyikét meg tudná menteni. Rád is szükség van, legyél Te is állatvédő, felelős állattartó! Fontos az állatvédelmi szemléletformálás, az oktatás állatvédelmi célú segítése. Az állatbarát kiadványok ezt a célt szolgálták.

orpheus állatvédő egyesületÁllatmenhelyek? Minden utcára kidobott kutya - cica megmentőt érdemel, szerető befogadót és végleges otthont!

- házi kedvencek felelős tartása: sokan nem az állat egész életére tervezik a háziállat beszerzését, az ünnepek után sok esetben az utcára dobva végzik az önálló életre képtelen kisállatok,

- kiskedvencek tartásához megfelelő tartási hely, anyagi fedezet, és szabadidő szükséges, ahol ez a három létfontosságú dolog nem áll rendelkezésre, ott az állattartás minősége nem megfelelő,

- túlszaporítás: az Orpheus Állatvédő Egyesület régi mondása, hogy annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik, fontos lenne az állatvédelem kapcsán a lakosság részéről az állataik ivartalanítása, illetve a megelőzés,

- kizsákmányolt gazdasági állatok: nem mindegy, hogy mi kerül az ember tányérjába, egészséges étel vagy kényszertáplált, ipari módon előállított élelmiszer, a vásárló felelősségén múlik a kereskedelmi folyamatok változása is,

- ismerjük meg a világ állatait a vadasparkokban, állatkertekben, ehhez a működtetett intézmények állatjóléti alapokon kell működniük,

- cirkuszi állatok: a legtöbb jóérzésű ember iszonyattal nézi a lelkileg meggyötört, idomított trópusi állatokat, kiskedvenceket, a modern cirkuszba nem valók állatok,

- oktassuk az állatvédelmet: óvodás, iskolás korban alapvető ismeretek megszerzése, a minták átadása, a környezettudatos szocializáció létfontosságú, így a pedagógusok kezében nagy hatalom van az állatvédelem népszerűsítését illetően.

1925, Berlin: megrendezik az első állatünnepet
Heinrich Zimmermann német író, kinológus, a német kutyabarátoknak szóló, „Mensch und Hund” (Ember és kutya) magazin kiadója 1925. március 4-én, Berlinben szervezte meg az első állatoknak szentelt ünnepet. Ezzel igyekezett ráirányítani a figyelmet az állatjólléti kérdésekre, és nem is sikertelenül, hiszen a korabeli tudósítások szerint több mint 5.000 ember vett részt az általa szervezett első eseményen. Ezt követően az ünnepséget minden évben megrendezte, 1929-től viszont már nem március, hanem október 4-én. Erre a dátumra azért esett a választása, mert október 4-e Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emléknapja. Assisi Szent Ferenc állatszeretetéről legendák maradtak fenn, élete során pedig azt hirdette, hogy nem csak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen. Érdekesség, hogy Zimmermann már első alkalommal is október 4-én szerette volna ünnepelni az állatokat, azonban a helyszín, a Berlin Sportpalast (Berlini Sportpalota) nem volt szabad ezen a napon.

1931, Firenze: október 4-ét az Állatok Világnapjává minősítik
Heinrich Zimmermann az 1925-ös első állatünnepet követően fáradhatatlanul dolgozott az ünnepnap népszerűsítésén, és a világnappá nyilvánításra nem is kellett sokat várnia. Az 1931-ben, Firenzében megrendezett Animal Protection Congress (Nemzetközi Állatvédelmi Kongresszus) egyhangúlag elfogadta Zimmermann javaslatát, és október 4-ét az Állatok Világnapjává minősítette. 1931-től kezdve pedig világszerte ezen a napon ünneplik a vadon élő állatokat, a háziállatokat és a haszonállatokat. Az Állatok Világnapján az állatvédelmi szervezetek és hatóságok igyekeznek felhívni a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

Sokan talán nem gondolnak bele, de társállataink esetében a felelős állattartás a megfelelő helyről történő vásárlásnál vagy örökbefogadásnál kezdődik. Ezért az Állatok Világnapja alkalmából is megragadjuk az alkalmat, hogy hangsúlyozzuk: mindig vásárolj tenyésztőtől, vagy fogadj örökbe menhelyről, de vásárlásoddal semmiképp se támogasd az állatok egészségét és életét veszélyeztető szaporítási tevékenységet!

Segítené az állatok védelmét? A legapróbb támogatása, a legkisebb felajánlás is fontos!

Kérjük támogassa az állatvédelmet, az állatvédelmi tevékenységet!

1. Állatmentés Támogatása: az Orpheus ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is! Hívja a 13600 -as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után adja meg az Orpheus Állatvédő Egyesület kódját, a 99 -et! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600 -as számra küldje a 99 -et. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára! Telekom, Telenor, Vodafone, Invitel hálózatából érhető el.

2. Állatmentés támogatása adó 1% felajánlással!
Orpheus Állatvédő Egyesület
Adó 1%-hoz adószám: 18464654-1-06
Köszönjük!

3. Számlaszám (OTP): 11735005-20489094

4. PayPal adomány fogadása itt: info@zug.hu

Állatvédő Egyesületünk 1999 óta közhasznú állatvédő feladatokat lát el. Ismerje meg a www.orpheus.hu oldalon egyesületünk fontos tevékenységeit.
Csatlakozzon az állatbarátokhoz: www.facebook.com/AnimalPolice és Gazdikereső: www.ebangyal.hu oldalon, gazdikereső csoportunk a https://www.facebook.com/groups/gazdikereso oldalon érhető el.


Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra