2024.04.19. - Emma

Egyre több kutya válik a szívféreg áldozatává - mázli története

Egyre több kutya válik a szívféreg áldozatává - mázli története
Egyre több kutya válik a szívféreg áldozatává - mázli története"Mázlit tegnap megultrahangoztuk. Kezeltük... volna... Végül sok tépelődés után elaltattuk... A szívében és a nagyerekben összesen 22 féreg volt. Gondolkodtunk sokat, mert ennyi féreggel, amik már az ultrahangon látszódtak akár egy műtét is szóba kerülhetett volna, talán még team is lett volna, akik a műtétet megpróbálják - persze a siker ígérete nélkül, de akkor is egy esély lehetett volna. De Mázli állapota lassan, és biztosan olyan irányba haladt, ami alapján egy műtét mondhatni teljesen lehetetlen lett volna. A vénái már tegnap sorra szétdurrantak, vélhetően a vérfogyás, a kialakult autoimmun hemoliticus anaemia, és mindenféle következmények miatt. "
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Gyenge volt, kiszáradt, vérfogyott, egy szívkatéteres műtéti lehetőség eleve igen nagy kockázatot hordozna magába, de egy, a halál torkában lévő kutyánál ez szerintem lehetetlen.

Ráadásul... hiába van túl egy, a szívférgek mechanikai eltávolítását segítő beavatkozáson, senki sem garantálja, hogy nem marad több féreg, azaz ilyen esetben gyorsan és azonnal az Immiticide is szükséges lett volna. Az ő szervezete viszont erre nemhogy nem állt készen, de sehogy sem állt.
És akkor még nem esett szó a masszív mikrofilaremiáról, a rengeteg mikrofiláriáról, amik milliárd szám keringtek a vérében. Ezek a kis dögök önmagában is allergiás reakcióhoz és sok gondhoz vezetnek, és meggyőződésünk, hogy akár sokkal többhöz, mint egy kifejlett féreg. Ezekre semmilyen kezelést nem kapott az elmúlt 4 napban - nem véletlen, ezekkel nagyon óvatosan kell lenni.

Ha csak a szívféregre, az ő 22 szívférgére és a milliárd mikrofiláriájára gondolunk, és bárhogy csavartuk eddigi tudásunkat, akkor is menthetetlen állapotban volt.
A baj, hogy azt viszont nem tudhattuk, hogy más háttérbetegség (más váltotta ki a veseelégtelenséget, a hasnyálmirigy gyulladást, stb.stb.) van-e, és azok milyen tőről erednek. Azt viszont Ákos doktor látta az ultrahangon és később a boncolás is alátámasztotta, hogy - úgy mellesleg - mellékvese daganata is volt.

Mázli tegnap reggel még evett, de már passzívabb volt. Evés után kevesebb, mint egy órával mindent kihányt. Innentől semmit sem evett. Egyszer szomorúbb, bágyadtabb, szontyolodottabb volt, sajnos annyira nyilvánvalóan romlott az állapota, hogyha egy hiú remény hitében tovább próbáljuk "megmenteni", legfeljebb szenvedéseit hosszabbíthattuk volna még pár napig, de 1-3 napon belül biztosan elpusztul magától.

Sajnálom. Nem ez járt neki.

...és akkor itt kezdenék el KIABÁLNI!!!! Nem tudom eleget tépni a számat, hogy szűrni kell szívféregre és MEG KELL ELŐZNI a szívférgességet! A szívférges kutyák állapotát fel kell mérni és a szeropozitív, további vizsgálatokkal igazolt kutyákat KEZELNI KELL! Azért KELL, mert amíg nincs rossz állapotban, nem néz ki betegnek, jól tolerálja a szervezete, addig van hova, van hogyan és jó eséllyel lehet kezelni. De ha akár csak pár féreg is, pláne, ha 22 és ezek mikrofiláriái nekikezd a szervezet módszeres pusztításának, akkor állatorvos legyen a talpán, aki a rendelkezésére álló, maximum 2-3 napon belül hathatós, gyógyulást eredményező megoldást nyújt! És nem az állatorvos hibája, hogy nem tud, hanem a szívféregé a romlás és a tulajdonosé a felelőtlenség, hogy nem hitte el, hogy KEZELNI KELL!!!!!

Számomra az a döbbenet, hogy ahonnan a legtöbb szívférges ebet hozzuk (Csongrád, Karcag, Hódmezővásárhely, Szarvas, Békés), ott szarnak a leginkább bele az egészbe, ott a legsötétebb az érintett réteg ez ügyben, és aztán meg "érthetetlen okból", "egyszercsak meghal" a kutya a kert végében."

dr.Bagi Fruzsina


Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra