rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A Lúdkirály

 • Share on Tumblr

  Kerestalál Jancsi nem akármilyen legény volt Falatozó faluban, hanem igen furfangos. Azt mondta neki az édesanyja: - Menj, Jancsi, ma te hajtsd ki a libákat a rétre. A kishúgoddal be kell mennünk a városba, cipővételre. Ám ne tégy úgy, mint Ludas Matyi, aki elment a piacra kötözködni azzal a Döbrögivel, és háromszor megveretett!

  Az eredeti mesében ugyan Döbrögit veri meg Ludas Matyi háromszor, míg az őt csak egyszer, de ezen Jancsi nem akadt fenn. Kihajtotta a libákat a rétre, leheveredett a fűbe. Sajnálta, hogy ma nem mehet el ezt-azt szerezni ingyen a faluvégi kertekből, a többiekkel. Szentül hitte: unalmas lesz a nap a szokásos kisördögös tettek nélkül.

  Unalmas is lett volna, ha nem jön három hintón egy fura társaság, Gombászbanda felől. Ilyen még sohasem jött! Látszott rajtuk, hogy jókedvűek. Látszott rajtuk, hogy jól öltözöttek. Látszott rajtuk: nagyurak, nagyhölgyek, még az inasaikat is magukkal hozták. Kérdezgették Jancsit: - Nincs fogadó a faluban, ahol kedvükre ehetnének-ihatnának?

  Jancsi közölte, hogy nincsen, de ő ad egy ötletet. Itt van az ő tíz libája. Mindegyiket odaadja három-három ezüstpengőért, és megtanítja az úri inasokat tüzet rakni, nyársat forgatni. Egyenek sült libát! Ha most a markába nyomják a harminc pengőt, beszalad ő sarkantyúpengetés nélkül is a faluba, visszajön egy hordócska veresborral.

  Így is lett. Hamarosan hozta Jancsi Rózsikát a szomszédjukból, szamaras taligán, meg egy hordócska bordócska borocskát. Rózsika mérte ki a bort, az urak meg fizettek, nevetgéltek, kártyáztak. Rózsikát "szép leányocskának" nevezték, ami igaz is volt, Jancsinak meg azt mondták:
  - Ügyes legény vagy, te Lúdkirály!

  Tekintettel arra, hogy a városi piacon egy pengő volt a legszebb liba ára, Jancsi igen jól adta el a ludakat. Az urak végül elhintóztak. Jancsi megcsókolta Rózsikát, ami ellen az tiltakozott, de nem szívből. Ha szívből tette volna, akkor úgy pofon vágja Jancsit, hogy annak szikrákat hányt volna a szeme. Így is pofon csapta, de csak úgy tessék-lássék.

  Fellelkesült Jancsi özvegy édesanyja, amikor a sok pénzt meglátta. Azt mondta:
  - Jancsi fiam, hamarosan megérik a ropogós cseresznye. Vidd be a városi piacra mind, add el a lehető legjobb áron! Ha eladod, akkor a neved jutalmul lehet Áron!

  Jancsi nem tartott igényt az Áronságra, de beszólt a szomszédba, Rózsikának: jöjjön vele cseresznyét árulni, nem bánja meg! Rózsika jött is.

  A piacon azonban még valaki jött: gróf Sárgasátánföldy Pál, csillogó csizmában, lengő kabátban. Jancsi odakiáltott neki:
  - Jöjjön, méltóságos gróf úr, tudom, hogy ezt a csámcsogföldi cseresznyét keresi! Önnek ingyen adok egy staniclival!

  A stanicli tölcsér alakú papírzacskó, nem sok cseresznye fért bele, de ami belefért, azt a gróf kegyesen elfogadta. Utána elment, és közben cseresznyézgetett.

  Jancsi elküldte Rózsikát: terjessze el a hírt a piacon, hogy a gróf is Jancsi csámcsogföldi cseresznyéjét kereste, azt eszi. Ő maga is kiabálta:

  CSÁMCSOGFÖLDI CSERESZNYE!
  A GRÓF IS EZT KERESTE!

  A piacon a nemes kisasszonykák, meg a nemes kisasszonykákat majmoló módos parasztlányok siettek csámcsogföldi cseresznyét venni, vagy azt vetetni udvarlójukkal, rokonukkal, hiszen a gróf is azt eszi, - márpedig a gróf tudja mi a jó!

  El is adta Jancsi a sok cseresznyét olyan jó áron, hogy sok más cseresznyeárus kékült-zöldült irigységében. János feltette Rózsikát a szamaras kordéra, megcsókolta. Rózsika tiltakozott kissé, de nem szívből, pofonocskát is szánt Jánosnak, de az elugrott, így a szamár kapta. Az nem tudta mire vélni, de e négylábúnak nem volt szokása a vélekedés, mint annyi hozzá hasonló kétlábúnak.

  Hanem a gróf nem csupán a cseresznyét ette, amíg abból volt még a papírzacskóban, hanem az észkerekeit is kerekeztette. Kigondolt Jancsinak, a Lúdkirálynak, egy olyan feladatot, amit az úgysem tudna teljesíteni. Magához hívatta és így szólt hozzá:
  - El tudnál adni a piacon harminc macskát nyávogó koponyaként egy-egy ezüstpénzért? Ha igen, akkor ezer pengő üti a markod, meg te leszel az én kereskedelmi főintézőm!

  Megvakarta a fejét Jancsi, gondolkozott erősen, majd így szólt:
  - El tudom adni a macskákat. A méltóságos gróf úrtól csak annyit kérek, hogy vásár előtt, amikor rámutatok az egyik macskára, ennyit mondjon:
  EZ A KALAMÁSZI MAJOM! ÉRTÉKES ÁM NAGYON-NAGYON!

  A gróf belegyezett. Jancsi elhíresztelte, hogy az ő macskájának új neve van: Kalamászi Majom. Vegyék tudomásul. A falubeliek nevettek. Megbolondult ez a Jancsi?

  Jancsi nem foglalkozott bolondulással, hanem harminc macskát szerzett. Füleiket csontenyvvel leragasztotta, szőrüket szőrfelállítóval felállította, göndörítette, pöndörítette, Farkukat felcsavarta. Nyakukba csinos bőrövet tett. Rózsika segített neki: a szomszédokat csitította, akik bottal akarták leszoktatni a legényt a nagy macskanyávogtatásról.

  A városi piacon a gróf kijelentette Jancsi macskájára, hogy kalamászi majom, és nagyon értékes. No a nemes kisasszonykák, meg a nemes kisasszonykákat majmoló módos parasztlányok siettek kalamászi majmot venni, vagy azt vetetni udvarlójukkal, rokonukkal, - hiszen a gróf aztán csak tudja, hogy mi az értékes!
  Jancsi mindenkit biztosított: ha nem tetszik majd neki a kalamászi majom, akkor három napon belül hozhatja és visszakérheti a pénzét!

  Mind eladta a majomszerűvé alakított cicákat. Ha mind a harmincat visszahozták volna, akkor is csak harminc pengőjébe került volna Jancsinak, miközben a gróf már kifizette neki az ezer forintot, és megtette kereskedelmi főintézőjének.

  Ám mindössze két fukar ember hozta vissza a cicát. A többit nem hozták vissza, mert vagy megszöktek, vagy megszerették őket, esetleg azért nem, mert szégyellték, hogy így lépre mentek, vagy nem akartak ujjat húzni a gróf főügyintézőjével.

  Jancsi áthívta a szomszédból Rózsikát, és megkérdezte: nem adná-e oda neki a kezecskéjét, csak úgy, szerelemből, az ő szívéért. Rózsika azt válaszolta, hogy ő
  kardosföldi leány, annak ára nagy ám! Nem csak viszontszeretet kell neki, hanem örök hűség is a férjecskéjétől. Amikor Jancsi efelől is biztosította, Rózsika a legény nyakába ugrott örömében.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Lámpaoltással védik a madarakat a felhõkarcolóktól

  "Elsötétítéssel" próbálják védeni a madarakat a New York-i felhõkarcolók: amennyire csak lehet, nem lesznek kivilágítva november elejéig, a vándormadarak õszi utazásának befejezéséig.

 • Autótolvaj medve

  Autót lopott egy medve az Egyesült Államokban, bár csak egy mogyoróvajas szendvicset szeretett volna.

 • Meghívó: Városszépítés

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen megszervezi a Városszépítő rendezvényt. A program célja, hogy közös összefogás révén virágossá, jókedvűvé, összességében élhetőbbé tegyük környezetünket. A programon 1.000 fő részére biztosítunk cserepes virágot, évelős és egynyári virágos növényeket. A programra sok szerettel várjuk Önt is (virágot a készlet erejéig tudunk biztosítani)!

 • Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év után

  Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év utánTöbb olyan család is van a világon akik nem éppen mindennapi háziállatokat tartanak. A hírben szereplő emberek felneveltek egy árva kisoroszlánt, majd visszaküldték Afrikába. Egy év múlva elmentek meglátogatni a már felnőtt oroszlánt. (Előre figyelmeztették őket, hogy az oroszlán nem fog emlékezni rájuk).

  Elképesztő jelenetsorok következnek...

 • Kutyás hajléktanok elõtt is megnyílt egy menhely

  Kutyákat is beenged egy hajléktalanszálló Belgiumban - persze csak gazdával.

  Liege városában van az úttörõ menhely, amely azért "nyitott" a kutyák felé, mert jó pár hajléktalan nem hajlandó ebe nélkül elfogadni a meleg szállást és inkább kint éjszakázik, bármilyen hideg van is az utcákon.

 • Nyilvántartásba veszik az olasz macskákat

  Mikrochipes állatmegjelölési rendszert vezettek be Olaszországban a macskák számára. A cicák a kedvencei az olasz családoknak: a közel hét és fél millió macska vezeti a háziállatok rangsorát.

 • Egy teniszlabda okozta a víziló halálát

  Egy teniszlabda okozta a víziló halálátLenyelt egy teniszlabdát és elpusztult egy víziló a frankfurti állatkertben. A Maikel nevű állatnak elzáródott a bele a labdától – közölte pénteken a németországi intézmény, amely azt gyanítja, hogy egy látogató dobta a 39 éves bika szájába a teniszlabdát. Az állatkert ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A gondozók vasárnap észlelték, hogy Maikellel nincs minden rendben. Az állatorvosi kezelés ellenére a több mint kéttonnás víziló csütörtökön elpusztult. A teniszlabdát a pénteken elvégzett boncolás során fedezték fel.

 • Tigrisvadászokat fogtak el Indiában

  Az indiai Uttar Pradesh állam rendõrsége bejelentette, 16 embert fogtak el, akiknek közük volt tigrisek vadászatához, valamint az állatok bõrével és csontjával történõ kereskedelemhez . A hatóságok tigrisbõrt, csontokat és szõrt találtak a letartóztatott embereknél Allahabad városában. Egy friss vizsgálat során kimutatták, hogy India tigriseinek száma 1500 egyed alá zuhant, mely így arra késztette a kormányt, hogy a tigriseket védõ erõket hozzon létre. India utolsó nagy felmérését 2002-ben tartották, akkor a nagymacskák egyedszáma 3642 volt.

 • 9 éves kislányról neveztek el egy dinoszauruszfajt

  Kilencéves brit lányról neveztek el egy dinoszauruszfajt. A megtiszteltetés azért érte, mert õ bukkant rá a hajdan élt állat maradványaira.

 • Tökbe szorult az õz feje

  Az állat végül magától megszabadult a furcsa tehertõl

 • Rátámadt gondozójára az oroszlán

  A csodával határos módon úszta meg az oroszlán támadását egy iráni cirkusz egyik gondozója. A férfit ketrectakarítás közben támadta meg az állat, akit végül lelõttek. A gondozó kis híján meghalt, de nem az állat okozta sérülései miatt, hanem azért, mert az ijedtségtõl szívrohamot kapott.

 • Elárasztják a mókusok a finn városokat

  Nem csak az emberek települtek egyre nagyobb arányban a városokba az elmúlt száz évben Finnországban: a mókusok is szívesebben cserélik erdei otthonuk csendjét a városok zajára.

 • Már a kutyák is szurkolhatnak

  Egy hamburgi állatkereskedés kutyák részére készített nemzetiszínû mezeket a labdarúgó Európa-bajnokságon szereplõ futballisták nevével ellátva.

 • Negyvenhárom tetemet találtak

  Több tucat elejtett, védett madarakat próbált Magyarországra behozni vasárnap hajnalban négy külföldi állampolgár a nagylaki határátkelõhelyen. Az állatok értéke meghaladja a kétmillió forintot – közölte a rendõrség vasárnap.

 • Az édes takarmány megnehezíti a nevelést - lovak

  Hamburg - Nemcsak a gyerekek jellemére káros az édesség - fiatal lovaknál is nemkívánatos hatása van, fedezték fel a montanai egyetem (USA) kutatói.

  Jan Bowman takarmányozási szakértõ tizenkét, egymással rokon quarter horse fajtájú lovat idomított három héten át - tudósít a Der Spiegel címû német hetilap internetes változata. A lovak ekkor részesültek az alapkiképzésükben. Hat ló csak szénát kapott, míg a másik hat egy gabonából és melaszból álló keveréket. Mindkét csoport annyit ehetett, amennyit akart.

 • 34 tonnás bálnát sütöttek

  34 tonnás bálnát "sütött" a hatóság a Dél-afrikai Köztársaságban - nem nyárson.

 • 1000 állat matricája

  Egy könyv, melyben a gyermek keresgélhet, számolgathat, de fõleg szórakozhat.

 • Csudabuda Bogarak

  Futkározik a FUTRINKA.
  Õ ilyen lótifuti!
  Közben itt-ott jót ebédel
  rovarnépbõl, - az tuti!

 • Az amerikai alom: tizenkilencet kölkedzõ dán dog

  Fruitvale - Bár "csupán" tucatnyi kölyökre számított egy dán dog gazdája az Egyesült Államokban, Kyla nevû kutyája tizenkilenccel lepte meg.

  "Egyre csak jöttek és jöttek és jöttek a kölykök" - mondta a példátlanul szapora szuka gazdája a sajtónak.

 • Egy egész utca postáját blokkolja egy eb

  Egy egész utcában blokkolja a postaforgalmat immár egy teljes hónapja egy kutya Nagy-Britanniában.