rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Lelkes Miklós: A Lúdkirály

 • Share on Tumblr

  Kerestalál Jancsi nem akármilyen legény volt Falatozó faluban, hanem igen furfangos. Azt mondta neki az édesanyja: - Menj, Jancsi, ma te hajtsd ki a libákat a rétre. A kishúgoddal be kell mennünk a városba, cipővételre. Ám ne tégy úgy, mint Ludas Matyi, aki elment a piacra kötözködni azzal a Döbrögivel, és háromszor megveretett!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Az eredeti mesében ugyan Döbrögit veri meg Ludas Matyi háromszor, míg az őt csak egyszer, de ezen Jancsi nem akadt fenn. Kihajtotta a libákat a rétre, leheveredett a fűbe. Sajnálta, hogy ma nem mehet el ezt-azt szerezni ingyen a faluvégi kertekből, a többiekkel. Szentül hitte: unalmas lesz a nap a szokásos kisördögös tettek nélkül.

  Unalmas is lett volna, ha nem jön három hintón egy fura társaság, Gombászbanda felől. Ilyen még sohasem jött! Látszott rajtuk, hogy jókedvűek. Látszott rajtuk, hogy jól öltözöttek. Látszott rajtuk: nagyurak, nagyhölgyek, még az inasaikat is magukkal hozták. Kérdezgették Jancsit: - Nincs fogadó a faluban, ahol kedvükre ehetnének-ihatnának?

  Jancsi közölte, hogy nincsen, de ő ad egy ötletet. Itt van az ő tíz libája. Mindegyiket odaadja három-három ezüstpengőért, és megtanítja az úri inasokat tüzet rakni, nyársat forgatni. Egyenek sült libát! Ha most a markába nyomják a harminc pengőt, beszalad ő sarkantyúpengetés nélkül is a faluba, visszajön egy hordócska veresborral.

  Így is lett. Hamarosan hozta Jancsi Rózsikát a szomszédjukból, szamaras taligán, meg egy hordócska bordócska borocskát. Rózsika mérte ki a bort, az urak meg fizettek, nevetgéltek, kártyáztak. Rózsikát "szép leányocskának" nevezték, ami igaz is volt, Jancsinak meg azt mondták:
  - Ügyes legény vagy, te Lúdkirály!

  Tekintettel arra, hogy a városi piacon egy pengő volt a legszebb liba ára, Jancsi igen jól adta el a ludakat. Az urak végül elhintóztak. Jancsi megcsókolta Rózsikát, ami ellen az tiltakozott, de nem szívből. Ha szívből tette volna, akkor úgy pofon vágja Jancsit, hogy annak szikrákat hányt volna a szeme. Így is pofon csapta, de csak úgy tessék-lássék.

  Fellelkesült Jancsi özvegy édesanyja, amikor a sok pénzt meglátta. Azt mondta:
  - Jancsi fiam, hamarosan megérik a ropogós cseresznye. Vidd be a városi piacra mind, add el a lehető legjobb áron! Ha eladod, akkor a neved jutalmul lehet Áron!

  Jancsi nem tartott igényt az Áronságra, de beszólt a szomszédba, Rózsikának: jöjjön vele cseresznyét árulni, nem bánja meg! Rózsika jött is.

  A piacon azonban még valaki jött: gróf Sárgasátánföldy Pál, csillogó csizmában, lengő kabátban. Jancsi odakiáltott neki:
  - Jöjjön, méltóságos gróf úr, tudom, hogy ezt a csámcsogföldi cseresznyét keresi! Önnek ingyen adok egy staniclival!

  A stanicli tölcsér alakú papírzacskó, nem sok cseresznye fért bele, de ami belefért, azt a gróf kegyesen elfogadta. Utána elment, és közben cseresznyézgetett.

  Jancsi elküldte Rózsikát: terjessze el a hírt a piacon, hogy a gróf is Jancsi csámcsogföldi cseresznyéjét kereste, azt eszi. Ő maga is kiabálta:

  CSÁMCSOGFÖLDI CSERESZNYE!
  A GRÓF IS EZT KERESTE!

  A piacon a nemes kisasszonykák, meg a nemes kisasszonykákat majmoló módos parasztlányok siettek csámcsogföldi cseresznyét venni, vagy azt vetetni udvarlójukkal, rokonukkal, hiszen a gróf is azt eszi, - márpedig a gróf tudja mi a jó!

  El is adta Jancsi a sok cseresznyét olyan jó áron, hogy sok más cseresznyeárus kékült-zöldült irigységében. János feltette Rózsikát a szamaras kordéra, megcsókolta. Rózsika tiltakozott kissé, de nem szívből, pofonocskát is szánt Jánosnak, de az elugrott, így a szamár kapta. Az nem tudta mire vélni, de e négylábúnak nem volt szokása a vélekedés, mint annyi hozzá hasonló kétlábúnak.

  Hanem a gróf nem csupán a cseresznyét ette, amíg abból volt még a papírzacskóban, hanem az észkerekeit is kerekeztette. Kigondolt Jancsinak, a Lúdkirálynak, egy olyan feladatot, amit az úgysem tudna teljesíteni. Magához hívatta és így szólt hozzá:
  - El tudnál adni a piacon harminc macskát nyávogó koponyaként egy-egy ezüstpénzért? Ha igen, akkor ezer pengő üti a markod, meg te leszel az én kereskedelmi főintézőm!

  Megvakarta a fejét Jancsi, gondolkozott erősen, majd így szólt:
  - El tudom adni a macskákat. A méltóságos gróf úrtól csak annyit kérek, hogy vásár előtt, amikor rámutatok az egyik macskára, ennyit mondjon:
  EZ A KALAMÁSZI MAJOM! ÉRTÉKES ÁM NAGYON-NAGYON!

  A gróf belegyezett. Jancsi elhíresztelte, hogy az ő macskájának új neve van: Kalamászi Majom. Vegyék tudomásul. A falubeliek nevettek. Megbolondult ez a Jancsi?

  Jancsi nem foglalkozott bolondulással, hanem harminc macskát szerzett. Füleiket csontenyvvel leragasztotta, szőrüket szőrfelállítóval felállította, göndörítette, pöndörítette, Farkukat felcsavarta. Nyakukba csinos bőrövet tett. Rózsika segített neki: a szomszédokat csitította, akik bottal akarták leszoktatni a legényt a nagy macskanyávogtatásról.

  A városi piacon a gróf kijelentette Jancsi macskájára, hogy kalamászi majom, és nagyon értékes. No a nemes kisasszonykák, meg a nemes kisasszonykákat majmoló módos parasztlányok siettek kalamászi majmot venni, vagy azt vetetni udvarlójukkal, rokonukkal, - hiszen a gróf aztán csak tudja, hogy mi az értékes!
  Jancsi mindenkit biztosított: ha nem tetszik majd neki a kalamászi majom, akkor három napon belül hozhatja és visszakérheti a pénzét!

  Mind eladta a majomszerűvé alakított cicákat. Ha mind a harmincat visszahozták volna, akkor is csak harminc pengőjébe került volna Jancsinak, miközben a gróf már kifizette neki az ezer forintot, és megtette kereskedelmi főintézőjének.

  Ám mindössze két fukar ember hozta vissza a cicát. A többit nem hozták vissza, mert vagy megszöktek, vagy megszerették őket, esetleg azért nem, mert szégyellték, hogy így lépre mentek, vagy nem akartak ujjat húzni a gróf főügyintézőjével.

  Jancsi áthívta a szomszédból Rózsikát, és megkérdezte: nem adná-e oda neki a kezecskéjét, csak úgy, szerelemből, az ő szívéért. Rózsika azt válaszolta, hogy ő
  kardosföldi leány, annak ára nagy ám! Nem csak viszontszeretet kell neki, hanem örök hűség is a férjecskéjétől. Amikor Jancsi efelől is biztosította, Rózsika a legény nyakába ugrott örömében.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Huszonkét kutya egy kocsiban

  Pottsboro (Texas állam) - Két focicsapatnyi - azaz 22 - kutyát zsúfolt be személyautójába egy nõ Texasban - plusz magát.

  Az ebsereg azért került a kocsiba gazdasszonykájával együtt, hogy a rendõrség ne tudja kézbesíteni neki idézését, amelyet éppen túlzott kutyatartása okán küldtek neki.

 • 'Matrjoskanyúl': a nagymama melltartójával 'inkubátorkodott'

  London - Élõ nyulat talált egy nyúlban konyhai étel-elõkészítés közben egy család Nagy-Britanniában.

  A nyulat - a "külsõ borítást" - a család kutyája üldözte és ölte meg. A ház asszonya gyönyörû példánynak találta a nyulat, úgy gondolta, kár lenne kidobni, ezért nekiállt, hogy megsüsse. Belezés közben azután eleven kisnyulat talált a nagyban és sikerült sértetlenül "kicsászármetszenie".

 • Miért félnek az egerek a macskák szagától?!

  A macskák, patkányok és más ragadozók olyan kémiai jeleket 'termelnek', amelyek megfélemlítik az egereket. Amerikai tudósok felfedezték, hogy specifikus fehérjék találhatóak a macska nyálában és a patkány vizeletében, amikre az egerek félelemmel reagálnak. Ezeket a fehérjéket, az úgynevezett mupszokat az egerek egy speciális érzékszervükkel észlelik.

 • A nyílt utcán szúrta szíven a lovat egy férfi Budapesten

  Az állatot egy bér-lótartással foglalkozó férfi ölte meg, az állat 13 éves gazdája szeme láttára.

 • Fitneszklub idõs kutyáknak

  Japánban az élelmedett korú négylábúaknak is kijár a wellness szolgáltatás.

 • West highland white terrier

  A west highland white terrier a skót felvidékrõl származó, fehér színû terrierfajta. Feje kissé rókaszerû, stopja kifejezett.

  A skót terrierfajták valószínûleg egyetlen közös õsre vezethetõk vissza. A fajtát Poltalloch terrier néven mutatták be elõször. Kialakítása egy neves kutyatenyésztõ, Malcolm ezredes nevéhez fûzõdik.

 • Élõ macskával etette kutyáját

  Négy hónapos börtönbüntetést kapott egy brit fiatal, aki egy élõ macskát széttépetett kutyájával. A 18 éves fiú bull terrierje elõtt lóbálta a szerencsétlen állatot, és hagyta, hogy kutyája élve marcangolja szét.

 • Tejeskanna fogta medve

  Tejeskanna fogott medvét az Egyesült Államokban: jókora kanna egy öles bocsot.

 • Rekord tobzoskaszállítmányt foglaltak le Indonéziában

  Jakarta - Az indonéz rendõrség 14 tonna fagyasztott tobzoskát foglalt le egy dél-szumátrai raktárban; ez az eddigi legnagyobb fogás a szigorúan védett állatból.

  A konténerekben tárolt hatalmas hangyászszállítmányt Kínába akarták eljuttatni illegálisan. Az ügyben 14 embert vett õrizetbe a rendõrség - jelentették kedden természetvédelmi csoportok.

 • Róka ásta kacsa

  Egy élve elásott kacsát talált egy bajorországi férfi házának kertjében. Az állatnak csak a feje és az egyik lába látszott ki a földbõl.

 • Amikor kitesszük otthonról a lábunkat...

  Amikor kitesszük otthonról a lábunkat...Azt, hogy kedvenceink nem tétlenkednek, szívünk mélyén mindannyian rég tudjuk. Szép csendben, de hatékonyan foglalják el magukat, aminek végeredménye lehet egy széttört váza, cafatokra tépett tapéta, párna vagy épp egy tökéletesen használhatatlanná rágott cipő…Mindezek ellenére sosem lehet igazán haragudni rájuk, hiszen annyira szórakoztató a tekintet, amit ilyenkor produkálnak. Íme, néhány fotó ízelítőnek arról, hogy mi történik a lakásban, miután becsukjuk magunk mögött a bejárati ajtót. Elképesztő dolgokat képesek művelni :)

 • A korábban gondoltnál sokkal színesebb az élet az óceánokban

  Sok eddig nem ismert életformát azonosították nemzetközi összefogásban tudósok a világ minden tájáról a tíz éven át tartó "tengeri népszámlálás" során a világ tengereiben.

 • Német Spicc

  Leírása: Érdekes megjelenésû, nem túl nagy termetû eb. Koponyája gömbölyû, arcorri része elhegyesedik. Szeme sötétbarna, füle hegyes, feláll. Háta rövid és egyenes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai egyenesek, izmosak.

  Farka rendszerint a hátára kunkorodik. Szõrzete a fején, a fülén, a mancsain, valamint a lábain sûrû és rövid, teste többi részén hosszú. Színe fekete, fehér, barna, ordas és narancssárga.

 • Ciprusi macik érkeznek Magyarországra

  A Limassol Állatkert két nagy medvéje érkezik a következõ hónapban Magyarországra.

 • Repülõtéri méz

  A drezdai repülõtéren naponta méhek is leszállnak az "üzleti forgalom" keretében: két méhcsalád is készít mézet itt. Az igazgatóság közleménye szerint a méhek által a repülõtéren begyûjtött méz már tavaly is a legjobb osztályzatot kapta. Az idei termésben pedig egyáltalában nem lehet a repülõtéri forgalomnak tulajdonítható káros anyagokat találni.

 • Sajnálom...

  Csepp kis remegő kutyácska
  Ült az utcasarkon várva
  Hogy felbukkanjon a gazdája...
  Én tudtam, hogy mind hiába...

 • Farba lõtte a kutyája

  Portland - Fenékbe lõtt a kutyája puskával egy férfit az Egyesült Államokban, de nem szándékosan.

  A 23 éves férfi csónakjába szállt be, amikor utána szökkent termetes Labradorja, és egyik mancsával véletlenül rálépett gazdája vadászpuskájának ravaszára. A sörétes fegyver elsült és jól megszórta a fenekén és a lábain a férfit.

 • Eb piszokkommandó

  Eb piszok kommandó alakul egy iowai városban.

 • Kétfejû teknõs Kubában

  Havannában egy kétfejû ékszerteknõsre bukkantak, amely a tudósok szerint nem fog sokáig életben maradni. Ennek ellenére az apró állat igen élénk és jó egészségnek örvend.

 • Kijárási tilalom medvék miatt

  Moszkva - Medvék gyakori "látogatásai" miatt sötétedés után kijárási tilalmat léptettek érvénybe két faluban az Altaj-hegységben lévõ Altaj Nemzeti Parkban.

  A szakértõk szerint a mackók azért merészkednek élelmért a lakott településekre, mert a tajgában idén nagyon kevés fenyõmag és bogyós gyümölcs termett, nekik meg szeptember közepétõl melengetõ zsírréteget kell növeszteni téli álmukhoz.

  Ezért elõbb csak éjszaka, aztán már nappal is csapatostul rájártak a nemzeti parkkal határos Jajlju és Belje települések gyümölcsöseire, aztán pedig már a házak körüli kertekre is.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása