rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Matyi macska szolgálatban

 • Share on Tumblr

  Matyi macska eredetileg egy varázsló macskája volt. A varázsló állataihoz tartozott a Matyi nevû szajkó, aki, gyaníthatóan a cica rosszvoltából, eltûnt. A varázsló ezért elnevezte Matyinak a cicát, büntetésbõl, miután visszavette tõle az eredetileg neki ajándékozott elõkelõ Nemáncicám Ferdinánd nevet.

  A varázsló, sajnos, meghalt. Matyi macska azonban pártfogásra talált Kolbászkergetõ Zebulonnál, a piac költõjénél, aki a szolgálatot keresõ cicának hirdetést készített jószagú sajtpapírra, versben:

  SZOLGÁLATOT KERES KÜLÖNLEGES MACSKA:
  MINDEN NÉGYLÁBÚNAK A LEGOKOSABBJA.
  HA MEGKÉRDED: MIT KÉR, LÉGY ÁM ALÁZATOS,
  MIVEL BUNDÁJÁBAN BÖLCSESSÉG A LAKOS!
  NÁLA HÉT ARANYHEGY IS TÚL KEVÉS BÉRNEK:
  AZ Õ TANÁCSAI ANNÁL TÖBBET ÉRNEK!

  Kiállt Mátyás macska a piacra ezzel a teleírt papirossal, jó helyre, mert a halárusok és a kolbászsütödék közé. A csacska emberek azonban csak nevettek a feliraton, meg a cicán. Úgy látszott: senki sem akarja szolgálatába fogadni.

  Ám egyszerre mégis megjelent egy fura úr, cilinderkalapban, kopott zöld kabátban, iszonyúan izgatottan. Néhány szót beszélt csak Matyival, és máris kiborult nála a tintát tartó kalamáris, amit a jobb zsebében tartott. Bal zsebében a lúdtoll, meg a notesz, szerencsére, nyugton maradt. Elkezdett hajlongani:
  - Méltóságos Cica Úr! Megadom amit kér, kérjen bármit, mert látom: embernyelven is tud, jobban, mint én cicául! Tudós vagyok, Térüljfordulj Márton a nevem. Nem vagyok szegény, van otthon húszezer könyvem! Mellékesen megjegyzem: kétszázezer ládafiás aranyam is! Mit kér azért, ha szolgálhatom, azaz nekem szolgálhat, mint tanítómesterem?!

  A cica jóindulatú leereszkedéssel válaszolta:
  - A vagyonod felét, Márton, mivel szeretem az egyenlõséget. Ha nem szeretném, akkor többet kérnék. Ám ráadásul megajándékozlak egy igazsággal is: ha többet adnál nekem, mint a vagyonod felét, akkor én lennék a gazdagabb, méghozzá annyival, amennyivel többet adnál.

  A tudós el volt ragadtatva a cica nagy bölcsességétõl. Vett sült halat és kolbászt. No itt már az egyenlõség kissé sérült, mivel a cica jóval többet evett ezekbõl. Együtt mentek haza Márton úr házába. Ott azonban elõugrott Márton felesége, szemrevaló házisárkányka, aki annyira féltékeny volt férjeurára, mint a róka az utolsó libája májára:
  - Hol voltál, Márton?! Talán a kocsmában tekeregtél, lányokkal cicáztál, azok adták neked ezt a cicát?! Valld be, amit be kell vallanod!

  Megijedt a tudós, makogott, mint a félénk diák a szigorú tanító bácsi elõtt, felelésnél, pedig ártatlan volt, mint a még meg sem született bárány. Matyi cica azonban karmolós hangon rányávogott a tudós feleségére:
  - Maga tényleg szép asszony, szebbet még egyetlen vak macska sem látott mióta elvesztette szeme világát, de ne kalamajkázzon itt, mert úgy kicifrázom azt a csinos pofikáját, hogy nem segít majd rajta semmi kencefice! Az ura nem a kocsmában volt, hanem a piacon tanulmányozta az állatok beszédét, magam láttam! A nõkre rá sem nézett, igaz, azok se rá, mivel félnótásnak hitték. Mától fogva Térüljfordulj úr vagyonának fele az enyém. Majd én vigyázok rá, hogy ne nézegesse a nõket, meg azok se õt! Ám annyit mondok: legyen kedvesebb az urához, nekem meg hozzon két szelet sonkát, de gyorsan, mert különben nem tudok szolgálni a gyomromnak semmivel!

  Megijedt az asszony: jaj, ez a cica embernyelven beszél, és milyen dörgedelmesen! Egyben megörült: hûséges az õ férje, ez a macska a megmondhatója! Hozta a sonkát, még egy sült kacsa combjával is megtoldotta.

  Ebéd után mindhárman aludtak egyet, mert a cica azt mondta: hamar munka, túl gyors szolgálat ritkán jó. Szundítás után a cica kiküldte a tudós feleségét a konyhába: készítsen vacsorát! Õ maga pedig leheveredett a díszpárnára, és így szólt:
  - Mától, Márton, két könyvet fogunk írni. Az egyiket a tudósoknak, olyat, amit ritkán olvasnak, de nagyon dícsérgetik. Ezt majd nem veszik, csak kinyomtatják. Legyen a címe: "A MACSKANYELV SZÉPSÉGES SZAVAI ÉS MONDATAI EMBERNYELVRE FORDÍTOTTAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ANGOL, FRANCIA, NÉMET, OLASZ, DÁN, HOLLAND, HOTTENTOTTA NYELVEKKEL, VALAMINT A KUTYAUGATÓS AFRIKAI NYELVJÁRÁSOKKAL VALÓ ROKONSÁG FÕBB JEGYEIRE".
  Ám kell olyan könyv is, amit sokan olvasnak, sokan vesznek, nem csak kinyomtatják, hanem kinyomják érte a sok pénzt az emberek zsebébõl, mert megy a híre: szórakoztat. Megírjuk ezt is! A címe legyen: Nemáncicám Ferdinánd, a híres macskadetektív, meg a hét háztetõ hetvenhét szívsebzõ kalandja".

  Matyi cica mancsába vette a dolgokat. Márton úr felesége addig sem volt rossz szakács, de a cica útmutatásai nyomán egyre jobb lett. Ráadásul sokkal kedvesebben beszélt a férjecskéjével, aki ezt igencsak méltányolta. Az asszony keveset értett a cicanyelv hangtanához, de egyre többet férje cicuskáztatásához.

  A tudósoknak szánt könyv hamarosan elkészült, megjelent a kirakatokban. A címlapra festett kandúrmacska sok látogatót csalt be a boltba, kár, hogy a tudós nyelvezethez nem szokottakat a kinyitott könyv tartalma vásárlás nélkül visszacsalogatta az utcára. Ám Térüljfordulj Márton azért nagy díjakat nyert vele, mivel azok a tudósok is, akik már az elsõ két oldal után elaludtak rajta, megszavazták, részben rossz lelkiismeretük elaltalásra.

  Az olvasók szórakoztatására írt kalandos könyvet viszont pillanatok alatt elkapkodták a könyvesboltokban. Egy nap pedig a siker iker lett. Mártonné asszony megcsókolta a férjét, és bevallotta: hamarosan négyen lesznek, megjön a kis Mártonka.
  Matyi cica erre annyit jegyzett meg szerényen: õ meg tíz-tizenkét kiscicára számít, mert feleségül vette a szomszédból azt a gyönyörû ciconkakisasszonyt, Szépenkormos Amáliát...

  Lelkes Miklós (2010)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Nem a csíkozás riasztja el a méhek ragadozóit

  Nem a poszméhek feltûnõ sárga-fekete sávozása riasztja el ragadozóikat: a méhek viselkedése többet nyom a latban, mint színezetük.

 • Termesz-keresõ kutyákkal védik a mûemlék épületeket

  2600 védett faépületének körülbelül egyötödét támadták meg a termeszek

  Kábítószert vagy robbanóanyagot kiszimatoló kutyák után a dél-koreai hatóságok egy újabb veszély felderítésére képeztek ki ebeket. A két Springer spániel a tévékamerák elõtt mutatta meg, hogy képes felderíteni a fákban rejtõzõ termeszeket. Az ebek újfajta hasznosítását a dél-koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal finanszírozta.

 • Figyelnek a farkasok

  Az állatvilágban fontos egy egyednek mások tekintetét követni, hogy információt szerezzen a fajtársakról, illetve a potenciális ellenségekrõl. Ugyanakkor csak kevés állatfaj képes követni a másik tekintetét valamilyen akadályon át.

 • Halhorog: kajakból ütött ki egy nõt egy barrakuda Floridában

  Hal ütött ki kajakból egy nõt Floridában, méghozzá olyan erõvel, hogy az asszonynak több bordája eltört.

 • Az orangutánok is gesztikulálnak

  A kézzel-lábbal való kommunikáció nem csak az ember privilégiuma - derítették ki kanadai viselkedéskutatók orangutánok megfigyelése alapján.

 • A legény és a róka

  Kacifántos Pista nem könnyen jött ki a sodrából. Egyesek szerint sodra nem is volt neki, de ezt csak a háta mögött mondták, ketten. Hárman nem, mert az elsõ kettõ nagyon megjárta, járni is csak egy hét múlva tudtak. A dolog ugyanis a nagy erejû Pista fülébe jutott, és mindkét legénynek megmutatta: igenis, van sodrása, és ha az elsodor valakit..

 • Bakkötény: kecskeóvszer Kenyában

  Nairobi - Kekcseóvszerrel védik a növényzetet Kenyában: megakadályozzák, hogy túlnépesedjen a kecskeállomány és lelegelje az aszály miatt amúgy is gyér növényzetet, aztán meg éhen pusztuljon.

  A kecskeóvszer nem újkeletû találmány, és nem gumi, hanem tehénbõr vagy - lépést tartva a korral - mûanyag. Ebbõl szabnak kötényt a bakkecskékre és kötik meg rajtuk. Aztán ugrálhatnak, mindhiába.

 • Két nap alatt 130 delfin feneklett meg Ausztráliában

  A hosszú szárnyú, gömbölyû fejû delfinek tucatjai pusztultak el Tasmánia-szigeténél

  Két nap alatt 130 delfin feneklett meg és pusztult el az ausztráliai Tasmánia-sziget egyik sekély vizû partszakaszánál. Szerda reggel csaknem nyolcvan gömbölyû fejû delfint (Globicephala melas) láttak a környezetvédelmi hatóságok emberei a Marion-öbölben. Nyolc még élt, õket sikerült visszavontatni a mély vízbe, a többi azonban odaveszett. A kedden "zátonyra futott" sorstársakkal együtt összesen 130 ilyen tengeri emlõs pusztult el ugyanazon a helyen.

 • Medvetámadás Szlovéniában

  Ljubljana - Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba Szlovéniában szombaton egy férfit, akit futás közben megtámadott egy medve.

 • Bátorságért érdemrendet kapott egy hõsies kutya

  Bátorságért érdemrendet kapott egy németjuhász kutya, amely hõsiesen viselte sérülését, amelyet a tottenhami zavargók okoztak neki.

 • Vasárnapi istentisztelet kutyáknak

  Kutyáknak tervez istentiszteletet tartani minden hónap 3. vasárnapján az Egyesült Államokban egy egyház.

 • Különleges barátság az apró tacskó és a sérült oroszlán között

  Különleges barátság az apró tacskó és a sérült oroszlán közöttKülönleges barátság szövődött a sérült oroszlán, Bonedigger és a Milo névre hallgató rövidszőrű tacskó között egy amerikai állatkertben. Az egzotikus állatoknak fenntartott oklahomai parkban él a kis dakszli és hatalmas barátja immáron öt éve. Barátságuk még a nagymacska kölyökkoráig nyúlik vissza. A hímoroszlán, Bonedigger olyan betegséggel született, amely enyhe mértékben ugyan, de korlátozza a mozgásában. Gondozója egyébként a kétszeresen amputált lábú John Reinke, aki egy rosszul sikerült bungee jumping kaland következtében veszítette el térdtől mindkét lábát.

 • Bakot lõtt a légpuskás

  Kóbor kutyára lõtt, de majdnem az unokáival sétáló nagymamát találta el egy putnoki férfi.

  A Putnoki Rendõrõrs ügyeletére érkezett bejelentés szerint a város belterületén egy férfi házának udvaráról lövéseket adott le, miközben a portája elõtt két unokájával egy nagymama sétált.

  A bejelentést követõen a helyszínre kiérkezõ rendõrök megállapították a lövést egy 48 éves férfi adta le. Elmondása szerint egy kóbor ebre célzott, mivel az nekiment a saját házõrzõjének.

 • Nem hajlandó visszaköltözni a házból az istállóba a félős ló

  Nem hajlandó visszaköltözni a házból az istállóba a félős lóTény, hogy a Nasar nevű ló nem igazán szereti sem az esőt, sem az erős szelet, de gazdái nem gondolták, hogy az ideiglenes menedéket az állat véglegesnek fogja tekinteni. A hároméves Nasar még decemberben kapott helyet az istálló helyett a család lakóházában, amikor Németországra lecsapott a Xaver hurrikán. A ló gazdája, Stephanie Arndt elmondta, hogy Nasar mindig is félt a viharban és az esőt sem szívleli különösebben, ezért engedték meg neki, hogy átmenetileg meghúzza magát a biztonságosabb házban.

 • Megfejtették a kígyók hatodik érzékét

  A kígyók hõérzékelõ gödröcskéjük segítségével a legcsekélyebb hõmérsékletingadozást is észlelik, aminek köszönhetõen melegvérû zsákmányukat a sötétben is fellelik: amerikai kutatóknak most sikerült megfejteniük, hogyan mûködik ez az úgynevezett gödörszerv.

 • A jegesmedve és a husky barátsága

  A jegesmedve és a husky barátságaEgy vad jegesmedve szánhúzó kutyákkal játszik Kanadában, a Hudson-öböl partján. A fotó készítője bizonyos volt benne, hogy szánhúzó kutyái nem ússzák meg élve a hirtelen felbukkanó jegesmedve támadását. Ehelyett megtörtént az elképzelhetetlen. A jegesmedve talán már jóllakott aznapra, mert békésen játszani kezdett a huskival. Az amúgy irtózatos erejű állat a hét minden napján, estefelé visszatért és szelíden játszadozott a kutyával. Íme egy újabb példa, hogy két különböző faj békében és harmóniában élhet egymás mellett.

 • Patkányharapásért fizet kártérítést a gyorsétterem

  Patkány harapott meg egy diákot a McDonald's egyik kínai éttermében, a gyorsétterem-láncnak emiatt 2200 jüan (54 ezer forint) kártérítést kell fizetnie.

 • Élõ vaddisznókat tartott otthonában egy csöglei férfi

  Élõ vaddisznókat és több tucat szarvasagancsot találtak a rendõrök egy csöglei férfi otthonában.

 • Mérges kígyók jelentek meg a focimeccsen

  Több mérges kígyó "tette tiszteletét" egy indiai futballmeccsen a találkozó lefújása után nem sokkal. Az állatok szerencsére senkit sem martak meg.

 • Rózsaszínû kutyakaki

  London - Rózsaszínûre festik a kutyapiszkokat egy brit városban, de nem azért, hogy jobb legyen rájuk nézni, vagy hogy a legyek könnyebben észrevegyék, hanem hogy megszégyenítsék a "dolguk" végezetlen ebtulajdonosokat.