rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Matyi macska szolgálatban

 • Share on Tumblr

  Matyi macska eredetileg egy varázsló macskája volt. A varázsló állataihoz tartozott a Matyi nevû szajkó, aki, gyaníthatóan a cica rosszvoltából, eltûnt. A varázsló ezért elnevezte Matyinak a cicát, büntetésbõl, miután visszavette tõle az eredetileg neki ajándékozott elõkelõ Nemáncicám Ferdinánd nevet.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A varázsló, sajnos, meghalt. Matyi macska azonban pártfogásra talált Kolbászkergetõ Zebulonnál, a piac költõjénél, aki a szolgálatot keresõ cicának hirdetést készített jószagú sajtpapírra, versben:

  SZOLGÁLATOT KERES KÜLÖNLEGES MACSKA:
  MINDEN NÉGYLÁBÚNAK A LEGOKOSABBJA.
  HA MEGKÉRDED: MIT KÉR, LÉGY ÁM ALÁZATOS,
  MIVEL BUNDÁJÁBAN BÖLCSESSÉG A LAKOS!
  NÁLA HÉT ARANYHEGY IS TÚL KEVÉS BÉRNEK:
  AZ Õ TANÁCSAI ANNÁL TÖBBET ÉRNEK!

  Kiállt Mátyás macska a piacra ezzel a teleírt papirossal, jó helyre, mert a halárusok és a kolbászsütödék közé. A csacska emberek azonban csak nevettek a feliraton, meg a cicán. Úgy látszott: senki sem akarja szolgálatába fogadni.

  Ám egyszerre mégis megjelent egy fura úr, cilinderkalapban, kopott zöld kabátban, iszonyúan izgatottan. Néhány szót beszélt csak Matyival, és máris kiborult nála a tintát tartó kalamáris, amit a jobb zsebében tartott. Bal zsebében a lúdtoll, meg a notesz, szerencsére, nyugton maradt. Elkezdett hajlongani:
  - Méltóságos Cica Úr! Megadom amit kér, kérjen bármit, mert látom: embernyelven is tud, jobban, mint én cicául! Tudós vagyok, Térüljfordulj Márton a nevem. Nem vagyok szegény, van otthon húszezer könyvem! Mellékesen megjegyzem: kétszázezer ládafiás aranyam is! Mit kér azért, ha szolgálhatom, azaz nekem szolgálhat, mint tanítómesterem?!

  A cica jóindulatú leereszkedéssel válaszolta:
  - A vagyonod felét, Márton, mivel szeretem az egyenlõséget. Ha nem szeretném, akkor többet kérnék. Ám ráadásul megajándékozlak egy igazsággal is: ha többet adnál nekem, mint a vagyonod felét, akkor én lennék a gazdagabb, méghozzá annyival, amennyivel többet adnál.

  A tudós el volt ragadtatva a cica nagy bölcsességétõl. Vett sült halat és kolbászt. No itt már az egyenlõség kissé sérült, mivel a cica jóval többet evett ezekbõl. Együtt mentek haza Márton úr házába. Ott azonban elõugrott Márton felesége, szemrevaló házisárkányka, aki annyira féltékeny volt férjeurára, mint a róka az utolsó libája májára:
  - Hol voltál, Márton?! Talán a kocsmában tekeregtél, lányokkal cicáztál, azok adták neked ezt a cicát?! Valld be, amit be kell vallanod!

  Megijedt a tudós, makogott, mint a félénk diák a szigorú tanító bácsi elõtt, felelésnél, pedig ártatlan volt, mint a még meg sem született bárány. Matyi cica azonban karmolós hangon rányávogott a tudós feleségére:
  - Maga tényleg szép asszony, szebbet még egyetlen vak macska sem látott mióta elvesztette szeme világát, de ne kalamajkázzon itt, mert úgy kicifrázom azt a csinos pofikáját, hogy nem segít majd rajta semmi kencefice! Az ura nem a kocsmában volt, hanem a piacon tanulmányozta az állatok beszédét, magam láttam! A nõkre rá sem nézett, igaz, azok se rá, mivel félnótásnak hitték. Mától fogva Térüljfordulj úr vagyonának fele az enyém. Majd én vigyázok rá, hogy ne nézegesse a nõket, meg azok se õt! Ám annyit mondok: legyen kedvesebb az urához, nekem meg hozzon két szelet sonkát, de gyorsan, mert különben nem tudok szolgálni a gyomromnak semmivel!

  Megijedt az asszony: jaj, ez a cica embernyelven beszél, és milyen dörgedelmesen! Egyben megörült: hûséges az õ férje, ez a macska a megmondhatója! Hozta a sonkát, még egy sült kacsa combjával is megtoldotta.

  Ebéd után mindhárman aludtak egyet, mert a cica azt mondta: hamar munka, túl gyors szolgálat ritkán jó. Szundítás után a cica kiküldte a tudós feleségét a konyhába: készítsen vacsorát! Õ maga pedig leheveredett a díszpárnára, és így szólt:
  - Mától, Márton, két könyvet fogunk írni. Az egyiket a tudósoknak, olyat, amit ritkán olvasnak, de nagyon dícsérgetik. Ezt majd nem veszik, csak kinyomtatják. Legyen a címe: "A MACSKANYELV SZÉPSÉGES SZAVAI ÉS MONDATAI EMBERNYELVRE FORDÍTOTTAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ANGOL, FRANCIA, NÉMET, OLASZ, DÁN, HOLLAND, HOTTENTOTTA NYELVEKKEL, VALAMINT A KUTYAUGATÓS AFRIKAI NYELVJÁRÁSOKKAL VALÓ ROKONSÁG FÕBB JEGYEIRE".
  Ám kell olyan könyv is, amit sokan olvasnak, sokan vesznek, nem csak kinyomtatják, hanem kinyomják érte a sok pénzt az emberek zsebébõl, mert megy a híre: szórakoztat. Megírjuk ezt is! A címe legyen: Nemáncicám Ferdinánd, a híres macskadetektív, meg a hét háztetõ hetvenhét szívsebzõ kalandja".

  Matyi cica mancsába vette a dolgokat. Márton úr felesége addig sem volt rossz szakács, de a cica útmutatásai nyomán egyre jobb lett. Ráadásul sokkal kedvesebben beszélt a férjecskéjével, aki ezt igencsak méltányolta. Az asszony keveset értett a cicanyelv hangtanához, de egyre többet férje cicuskáztatásához.

  A tudósoknak szánt könyv hamarosan elkészült, megjelent a kirakatokban. A címlapra festett kandúrmacska sok látogatót csalt be a boltba, kár, hogy a tudós nyelvezethez nem szokottakat a kinyitott könyv tartalma vásárlás nélkül visszacsalogatta az utcára. Ám Térüljfordulj Márton azért nagy díjakat nyert vele, mivel azok a tudósok is, akik már az elsõ két oldal után elaludtak rajta, megszavazták, részben rossz lelkiismeretük elaltalásra.

  Az olvasók szórakoztatására írt kalandos könyvet viszont pillanatok alatt elkapkodták a könyvesboltokban. Egy nap pedig a siker iker lett. Mártonné asszony megcsókolta a férjét, és bevallotta: hamarosan négyen lesznek, megjön a kis Mártonka.
  Matyi cica erre annyit jegyzett meg szerényen: õ meg tíz-tizenkét kiscicára számít, mert feleségül vette a szomszédból azt a gyönyörû ciconkakisasszonyt, Szépenkormos Amáliát...

  Lelkes Miklós (2010)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Állatpornó-nagyhatalom lehet Magyarország

  Betiltották az állatpornó forgatását majdnem minden európai országban, hazánk azonban a kevés kivétel közé tartozik. Az állatvédõk ezért attól tartanak, hamarosan állatpornó nagyhatalommá válik Magyarország.

 • Dohányzó csimpánzt menekítettek Libanonból Brazíliába

  Útra kelt egy brazíliai vadaspark felé állatvédõknek köszönhetõen az a 12 éves csimpánz, amely egy libanoni állatkertben dohányzással szórakoztatta a látogatókat.

 • Meghívó: Konfliktuskezelő foglalkozás

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Konfliktuskezelő foglalkozás tart. A program célja, hogy önkénteseink számára és más civil szervezetek önkéntesei számára elősegítsük a gördülékeny együttműködést. Jelentkezés a program előtti napig lehetséges a +36-20/929-8181-es telefonszámon, munkanapokon 9-11 óra között.

 • Fordított Úr és Macska Dániel

  Írta: Lelkes Miklós

  Hol volt, hol nem: volt egyszer egy macska, akit gazdája, a varázsló, Macska Dánielnek nevezett el.

  Macska Dánielnek nem volt különösebb tehetsége az emberi nyelvekhez, így gazdája csak angolul, németül és franciául tudta megtanítani. Mondogatta is neki:

 • Mentett állatokat engedtek szabadon Somogy megyében

  Csaknem negyven védett állatot, köztük sünöket, fülesbaglyokat, teknõsöket és siklókat engedtek szabadon a Fõvárosi Állat- és Növénykert munkatársai Somogyi megyében.

 • Eb piszokkommandó

  Eb piszok kommandó alakul egy iowai városban.

 • 77 cicát tartott két autóban

  Két nõt vádoltak meg állatkínzással a Vermont állambéli Benningtonban, miután a rendõrség 77 macskára bukkant, melyek két autóban éltek.

  A helyi sajtó szerint az ügyész jelenleg azt mérlegeli, hogy szabálysértési helyett ne inkább bûnvádi eljárást indítson-e az 54 és 61 éves elkövetõk ellen a különös kegyetlenség miatt.

 • Kidobta az ablakon a kiskutyát

  Állatkínzás miatt büntetõeljárást indítottak egy nyíregyházi kismama ellen, aki lakótelepi lakásának erkélyérõl dobta ki a kutyáját. Az állat korábban megharapta másfél éves kislánya kezét.

 • Tigriscsapdák felszedésére indulnak kínai önkéntesek

  Önkéntesek tucatjai próbálják megmenteni Északkelet-Kína szibériai tigriseit az orvvadászok csapdáitól - derül ki egy helyi hírportál jelentésébõl.

 • A hörcsögnek több spermája van, mint az embernek

  Egy férfi csupán egyharmad annyi spermiumot termel, mint egy hörcsög – derült ki egy az amerikai kormány által lefolytatott kutatásból.

 • Mesterséges lélegeztetéssel mentette meg a sast

  Az embereknél megszokott újraélesztési technikát alkalmazott egy állatorvos, hogy megmentsen egy fehérfejû rétisast egy Oregon állambéli városban.

 • Szökött tigrissel találkozott a vécében egy amerikai nő

  Egy szökött tigrissel találkozott egy nő egy cirkusz vécéjében Amerikában. Az állat fél méterre megközelítette a nőt, de nem bántotta. A vadállat egy cirkusz társulatából szökött meg, de csupán az illemhelyig jutott, melynek nyitott ajtaján besétált.

 • Nyolc hattyút lõtt fejbe egy ismeretlen (képpel)

  Sokkolta Blackford lakóit, hogy egy ismeretlen nyolc hófehér hattyút lõtt le a folyóparton. A tettes igencsak haragudhatott a madarakra, ugyanis volt, amelyiket közvetlen közelrõl háromszor is fejbe lõtte.

 • A kullancsok és az általuk terjesztett betegségek

  A kullancsok és az általuk terjesztett betegségekA kullancs a melegvérű állatok és az ember parazitája. 50 millió éve él a Földön, 200 szorosára felduzzad táplálkozás közben, egy peterakáskor több ezer petét képes lerakni. Az egyre többet emlegetett, ember és állat által egyaránt megtapasztalható klímaváltozás hatással van a kutyák parazitáira is. Korábban még lehetett tavaszi és őszi kullancsszezonról beszélni, ám napjainkban ez a ciklus egyre inkább fölborulni látszik. Az utóbbi években már csupán néhány hétig tartott az az időszak, amikor kedvenc négylábúink nem kullanccsal a bőrükben tértek haza a szokásos sétákról.

 • Három évtized után hazatért egy kérgesteknõs

  Harminckét év után váratlanul visszatért egy kérgesteknõs arra a malajziai tengerpartra, ahol született és természettudósok megjelölték.

 • Meghívó: Tematikus beszélgetési kör

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely tematikus beszélgető kört tart. A program célja, hogy a gyermekek mindennapi életében a környezettudatos szemlélet és az állatok védelme aktív szerepet kapjon. A program során a gyerekek a beszélgetéssel egybekötött természetismereti és állatvédelmi előadáson állatos kiadványokat kapnak. A részvétel az iskola keretein belül.

 • Meghívó: Tematikus beszélgetési kör

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely tematikus beszélgető kört tart. A program célja, hogy a gyermekek mindennapi életében a környezettudatos szemlélet és az állatok védelme aktív szerepet kapjon. A program során a gyerekek a beszélgetéssel egybekötött természetismereti és állatvédelmi előadáson állatos kiadványokat kapnak. A részvétel az iskola keretein belül.

 • Szökött strucc okozott fennakadást Szegednél

  Egy elszabadult strucc miatt rövid idõre megbénult Szeged közelében a Sándorfalvára vezetõ közút forgalma vasárnap délelõtt. Az emberek elõször az ijedségtõl majd a meglepetéstõl megálltak az úton, csak óvatosan merték kikerülni a láthatóan magabiztos állatot.

 • Német Dog

  Leírása: Hatalmas termetû, elegáns megjelenésû kutya. Feje hatalmas, hosszú és keskeny. Stopja kifejezett. Orrtükre fekete: a harlekin dogoké fekete foltos vagy hússzínû is lehet. Szeme kerek, sötétbarna. Füle magasan tûzött, feláll, csonkolják. Nyaka hosszú, erõteljes, lebernyeg nélküli. Háta egyenes, rövid, feszes, a fara felé lejt, ágyéka könnyedén ívelt, fara telt, mellkasa mély, széles. Végtagjai erõteljesek, hosszúak, párhuzamos állásúak. Mancsa nagy, kerekded. Farka lelóg, a csánkjáig ér, ha figyel, kissé felhajlítja. Szõrzete rövid, sûrû, fényes. Színe fekete, kék, sárga, csíkos és fehér fekete foltos (harlekin).

 • Bakugrások étterembe

  Õzbakok ugrottak be egy étterembe az Egyesült Államokban a csukott ajtón át. A vadon élõ állatok ebédidõben, negyed 1 után 5 perccel érkeztek, így legalább 30 ember döbbent meg tõlük, ahogy iszonyatos dörrenéssel és csörömpöléssel berobbantak az üvegen át.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása