2024.03.29. - Auguszta

Orángután helyzet Malajziában

Fogságban élõ orángutánok vadonba való visszatelepítésével kísérleteznek helyi állatvédõk Malajziának a Maláj-félszigetre esõ részén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az az elsõ eset, hogy orángutánokat engednek szabadon a félszigeti Malajziában. Ma a veszélyeztetett emberszabású majmok már csak Borneó és Szumátra szigetén élnek vadon, számuk a két szigeten becslések szerint 50, illetve 7 ezerre tehetõ.

A mostani kísérletben három fiatal orángutánt engedtek el egy, a területhez tartozó kis szigeten, ahol a tervek szerint a majmok legfeljebb hat évig élnek majd a kutatók megfigyelése alatt, és késõbb, kedvezõ tapasztalatok esetén Borneó szigetén vagy a Maláj-félszigeten engedik majd véglegesen szabadon õket.

Nagy változás lesz ez a majmok életében. Eddig egy kéthektáros területen éltek a gondozók figyelme és a kíváncsi turisták érdeklõdése közepette, mostantól egy hathektáros erdõben kóborolhatnak szabadon, emberi beavatkozás nélkül. A kutatók a kezdeti alkalmazkodást megkönnyítendõ banánt és más élelmet rejtettek el a területen.

A programot egy helyi magánalapítvány vezeti, amelynek Orángután-sziget nevû kutató- és látogatóközpontjában élt eddig a három majom. Sonia itt született nyolc éve, míg a 17 éves Ah Linget és a 23 esztendõs Nickyt állatvédõk hozták ide, miután Borneó szigetén rájuk találtak. A központ vezetõje, D. Sabapathy közlése szerint feltehetõen elveszítették anyjukat, vagy az orvvadászok karmai közül szabadították ki õket.

Az Orángután-szigeten már egy évtizede folyik orángutánok tenyésztése; ma 25 orángután él itt, köztük 17 már helyben született. Az orángutánok fogságban akár 60 évig is elélnek.

Egyes állatvédõ csoportok elhibázottnak tartják az emberszabásúak ilyen módszerrel történõ védelmét. Érvelésük szerint mivel még léteznek vadon élõ populációk, inkább azok megóvására kellene koncentrálni az erõforrásokat, a visszatelepítéssel való kísérletezés fölösleges. − Nincs ok, amiért ezt kellene tenniük... Már létezik vadon élõ populáció Borneón − mutatott rá Marc Ancrenaz, a franciaországi székhelyû Hutan természetvédelmi szervezet társalapítója.

A vadon élõ orángutánokat leginkább az illegális fakitermelés és a mezõgazdaság terjeszkedése kiváltotta élõhely-zsugorodás, valamint az orvvadászat veszélyezteti.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra