rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A kunyhó

 • Share on Tumblr

  Bikficcicmic nem vadmacska volt, mégis az erdõben élt. Ilyen otthontalan cicákra szokták mondani: “elvadult házimacska”, gyakran igazságtalanul.Miként került szegény Bikficcicmic az erdõbe? Nos, ez külön történet, errõl majd máskor. Most elégedjetek meg azzal, hogy e furamura cicamica, akinek pofikáján kétoldalt fehér volt a szõr, de ezzel szemben testének többi részén fekete, elhagyott kunyhóra lelt a rengetegben. Beköltözött, fedél került feje fölé. No, ez már szerencse a nagy szerencsehiányban!

  Egy napon kutya szimatolt a kunyhó körül.Megijedt a cicus, de erre nem volt oka. Jámbor kutyus volt a kis “földszintes”: tacskó. Gazdája megunta, az autóból kidobta, otthagyta az erdõben. Mondogatta is a kutyus keserûen: "Az én gazdám elhagyott, akár azt a kalapot! Bánatosan vaúzok: most haza mint utazok?!" Gazdája ugyanis egyszer elhagyta a kalapját, igaz, azt nem szándékosan, hanem borosan négykézlábas állapotban.

  Bikficcicmic és a tacskó, kutyanevén Bandi, elõször bizalmatlanul méregették egymást, de azután barátságot kötöttek, korántsem “kutya-macska félét”. Jó a kutyus, nemcsak a háznál, de a kunyhónál is. Éldegéltek, ebéd után nézdegéltek. Ha volt mit, ettek is.
  A borús napok egyikén váratlan, meghökkentõ, napfényes-kedvû látogatójuk akadt: majmocska. Ráadásul ruhában! Zöld volt a nadrágja, veres a kabátja, sárga a sapkája, vitatható a divatízlése. Kidüllesztett mellel, büszkén közölte: õ a Nagy Mukk, ez mindent elárul, még annak is, aki a piacon petrezselymet, meg hagymát árul.

  Azt hiszitek, hogy Nagy Mukk neve azért volt Mukk, mert egy mukkot sem szólt?! Tévedtek!
  Be nem állt a majmocska szája, folyton-folyvást cirkuszi sikereirõl beszélt, azokkal dicsekedett.

  Szavaiból világos lett az is, hogy Nagy Mukk önkényesen, a cirkuszigazgató tudta nélkül, szabadságot vett ki magának, azaz elinalt a hatalmas sátorból egy kis erdei kalandra.Most õ is beköltözött a kunyhóba, amint mondta: “nyaralóvendégnek”. Hátizsákja tele volt fínomságokkal, a cicát és a kutyust jószívvel kínálgatta, percig sem sikertelenül.

  Esõcseppes napon jobb a kunyhóban ücsörögni, mint a kunyhó elõtt. Beszélgetéssel ütötték agyon az idõt: a cica és a kutya elmesélte mint ütött rájuk a balszerencsés idõ, a sors. A majmocska vígasztalta õket:

  - Nem kell a múlton keseregnetek! Betanítok nektek néhány cirkuszszámot, ezeket Jancsitól lestem el, a lófogú, de barátságos állatidomártól. Ha maholnap összedõl a kunyhó, elmegyünk a cirkuszhoz. Az igazgató kebelbarátom, majd szólok az érdeketekben, meglátjátok, befogad benneteket!

  Tanulékony volt a cica is, a kutyus is, és az a kunyhóra végzetes maholnap, sajnos, hamar eljött. Fejenagy, a medve, ugyanis szintén kunyhólakó akart lenni, úgy látszik, megunta barlangját. A kunyhó recsegõn-ropogón tiltakozott a nagytestû állat bemenetele ellen, de Fejenagy mégis bement. Ám amint bement, kívül találta magát. Összedõlt a kunyhó. A bundás nagy dörmögések közepette szidalmazta az engedetelen, vendégnemszeretõ kunyhót és, fején a ráesett, rosszallóan billegõ lécdarabbal, elballagott.

  Néha a balsorsra aranyszívû jószerencse-napocska nevet és messze ûzi. Nagy Mukk, a majom, kivezette az erdõbõl kunyhótlanná lett cica- és kutyabarátját, és elvezette, egészen a cirkuszig. Kiderült: igazat mondott. Az igazgató a majmocska puszipajtása, asztaltársa, mûvészetének rajongója és minden vétkének mosolygós megbocsájtója volt! A majom kérésére menten felfogadta Bikficcicmicet perecárusnak, gyerekvidámítónak és segédbohócnak, Bandit, a tacskót, pedig számolókuyának és kolbászkéregetõnek.
  E kis mese tanulsága: ha össze is dõl a kunyhó, nem kell feltétlenül tétlenül keseregni. Barátsággal, egymás segítésével sok mindenre van megoldás, a rizzent-rozzant kunyhó után jöhet még más, akár pompás, kényelmes, cifradíszes, két derék lovacska húzta lakókocsi is!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Nyolcvan delfin vetõdött partra Ausztráliában

  Perth - Mintegy nyolcvan delfin vetõdött partra hétfõn Ausztrália dél-nyugati részén, legtöbbjük elpusztult a mentõcsapat megérkezte elõtt - közölte az illetékes ausztrál hivatal közleményében.

 • Biofûnyírógyár: törpekenguru-tenyészet

  Fûnyírókat tenyészt egy brit nõ az ikerfivérével: törpekengurukat. Az 50 éves Mary Daviesnek 17 wallabyja van, és olyan élénk a kereslet utánuk, hogy várólistát kellett bevezetnie.

 • Több száz állatvédõ tüntetett Pamplonában a hagyományos bikafuttatás ellen

  Több száz állatvédõ tüntetett Pamplonában az észak-spanyolországi város hagyományos bikafuttatása ellen.

 • Ez vicces? - elõfagyasztott egérhullák a monitor mellé

  Az állatvédõk nem üdvözlik azt az új angol találmányt, mely elpusztult, igazi egér bõrébe bújtatja a számítógépek elengedhetetlen kellékét, a kurzor irányítóját.

 • Kutyája mentette meg a 72 éves férfit a támadójától

  Kórházba szállították azt a tolvajt, akit tetten ért egy tiszaföldvári ház tulajdonosa, ezért a férfi rátámadt, de őt meg a házőrző kutyák marcangolták össze. A férfit a mentők kórházba szállították.

 • Kutyája mentette meg az árvíztől a mozgássérült férfit

  Kutyája mentette meg az árvíztől a mozgássérült férfitPáratlan érettséggel sietett mozgássérült gazdája segítségére egy keverékkutya a belarusz Lidában. Az ország nyugati felében fekvő százezres városban – vélhetően a Ligyeja folyó áradásakor – került bajba egy férfi, ám az arra járó autósok segítségét elutasítva kutyájára bízta magát. „Istenkém, szegény kutya” – hallható a felvételen, amelynek készítője maga is a vízben araszol autóján, miközben az eb kétlábra állva tolja gazdáját a part felé. A férfi csak akarta megörökíteni, hogyan hömpölyög az árvíz az elárasztott utcákon, ám egy egészen különös jelenetre lett ehelyett figyelmes.

 • Egy hónapig volt bezárva egy autóba a kölyökkutya

  Egy hónapig volt bezárva egy autóba a kölyökkutyaA mindössze 12 hetes Kia csodával határos módon túlélte a kalandot, és már hízott is valamennyit. Kiát ugyanis egy olyan autóban találták meg, amit egy hónappal korábban foglaltak le, és egy hatóság által őrzött parkolóba vittek. A telepen dolgozók közül ez idő alatt senki nem nézett az autóra, mert még csak nem is sejtették, hogy egy kiskutya is jött benne. Így hatalmas szerencse volt, hogy egy telepellenőrzés során észrevették az autóban lévő kiskutyát. A túlélést valószínűleg az ottani esős időjárásnak köszönheti, mivel az eső által tudott vízhez jutni.

 • Visszatért Anglia folyóiba a vidra

  A védelmi intézkedéseknek köszönhetõen magához tért az 1970-es évekre szinte egész Angliából eltûnt vidra állománya a brit Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Agency) friss felmérése szerint.

 • Óriás disznóva nőtté ki magát a minimalac

  Óriás disznóva nőtté ki magát a minimalacHáromkilós minimalacot vett magához egy brit család, házi kedvencnek. A malacról azonban kiderült, nem minimalac. A minimalac valójában egy hétköznapi példány volt, mely négy év alatt 133 kilós disznóvá változott. A Leicesterben élő Donna Davidson kis kertjében nevelgette a Taz névre hallgató állatot, amelynek etetése egyre többe került. "Úgy adták el nekem, hogy ő egy minimalac. Kisebb volt a Jack Russel terrieremnél, és bármekkorára nőtt is, megszerettem. Ő a családunk része, sosem fogom eldobni magamtól" – jelentette ki a 46 éves gazda.

 • Mérges kígyók jelentek meg a focimeccsen

  Több mérges kígyó "tette tiszteletét" egy indiai futballmeccsen a találkozó lefújása után nem sokkal. Az állatok szerencsére senkit sem martak meg.

 • Durva: Megöltek és megcsonkítottak két marhát egy zalai telepen

  Ismeretlen tettesek a közelmúltban kétszer is garázdálkodtak a Zala megyei Bekeháza szarvasmarha-telepén. Két állatot megöltek, kettõt pedig megcsonkítottak. A gazdaság kára csaknem egymillió forint.

 • Új énekesmadár fajokat fedeztek fel Kolumbiában

  Két új madárfajt fedeztek föl Kolumbia õserdõvel borított hegyvidékén, a rejtõzködõ életmódú új fajokat elsõsorban a rokon fajokétól eltérõ hangjuk alapján sikerült felkutatni és azonosítani.

 • Jogot az emberszabású majmoknak!

  Új korszakot nyithat az állati jogok védelmében a spanyol parlament mai szavazása, amelyen – a világon elsõként – várhatóan elfogadják az emberszabású majmok védelmérõl szóló nyilatkozatot.

 • Pamela Anderson nem vezet bõrüléses Mercedest

  Pamela Anderson, a neves hollywoodi filmcsillag és állatvédõ Mercedest akar venni, de bõrhuzatos ülések nélkül.

 • Illatjelzést bocsátanak ki a zebrapintyek

  Az énekesmadarak is használják az orrukat: a bielefeldi egyetem kutatói megállapították, hogy a fiatal zebrapintyek képesek kiszimatolni a fészküket.

 • Virágzik a Tisza Szeged alatt

  Rajzó tiszavirágok lepték el a Tisza felszínét Szeged és az országhatár között. A védett rovar nemcsak a Tisza jelképe, hanem jelzi a víz minõségét, a folyóban bekövetkezett ökológiai változásokat is.

 • Kihalófélben lévõ sziámi krokodilok születtek Kambodzsában

  Tizenhárom kihalófélben lévõ sziámi krokodil (Crocodylus siamensis) született Kambodzsában a környezetvédõk legnagyobb örömére, akik éjt-nappallá téve õrködtek a különleges tojások biztonsága felett.

 • A veszettségről általában - a veszettség a legtöbbször halálos

  A veszettségről általában - a veszettség a legtöbbször halálosA veszettség vírusos betegség. Zoonózis, vagyis állatról emberre, emberről állatra, sőt emberről emberre is terjedhet. A vírus tulajdonságai közül a fertőzés terjedésében egyik legfontosabb kicsi képesség: a környezetben nem életképes, percek alatt elpusztul a beszáradt váladékokban. Az egészséges bőrön nem képes önmagától átjutni. A másik meghatározó tulajdonsága, hogy a nyállal ürül. A vírus már fertőzött, de a veszettség klinikai tüneteit nem mutató, tehát még egészségesnek látszó állat nyálával is ürülhet!

 • Kutya támadt gyerekre Püspökladányban

  Püspökladány – Szabálysértési eljárás indult annak a kutyának a gazdája ellen, amelyik hétfõ délután meglépett a gazdájától és megtámadott egy kerékpáros fiatalembert a püspökladányi Rákóczi utcán – értesültünk a rendõrségtõl.

 • Ló a 12-iken

  Belgrád - Döglött lovat talált a 12. emeleten a rendõrség egy szerbiai toronyházban.

  A hatóságot a szomszédban lakók hívták ki bûzre panaszkodva. A rendõrök annyira erõteljesnek érezték a szagot, hogy kiürítették az egész házat, mert attól tartottak: halálos gázzal lehet dolguk. Hiába kutattak azonban a dögletes bûz forrása után, nem találták, így segítségül hívtak egy vegyvédelmi osztagot. Õk sem boldogultak hamar, de végül rábukkantak egy ló tetemére egy szellõzõjáratba gyömöszölve.