rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: Matyi macska szolgálatban

 • Share on Tumblr

  Matyi macska eredetileg egy varázsló macskája volt. A varázsló állataihoz tartozott a Matyi nevû szajkó, aki, gyaníthatóan a cica rosszvoltából, eltûnt. A varázsló ezért elnevezte Matyinak a cicát, büntetésbõl, miután visszavette tõle az eredetileg neki ajándékozott elõkelõ Nemáncicám Ferdinánd nevet.

  A varázsló, sajnos, meghalt. Matyi macska azonban pártfogásra talált Kolbászkergetõ Zebulonnál, a piac költõjénél, aki a szolgálatot keresõ cicának hirdetést készített jószagú sajtpapírra, versben:

  SZOLGÁLATOT KERES KÜLÖNLEGES MACSKA:
  MINDEN NÉGYLÁBÚNAK A LEGOKOSABBJA.
  HA MEGKÉRDED: MIT KÉR, LÉGY ÁM ALÁZATOS,
  MIVEL BUNDÁJÁBAN BÖLCSESSÉG A LAKOS!
  NÁLA HÉT ARANYHEGY IS TÚL KEVÉS BÉRNEK:
  AZ Õ TANÁCSAI ANNÁL TÖBBET ÉRNEK!

  Kiállt Mátyás macska a piacra ezzel a teleírt papirossal, jó helyre, mert a halárusok és a kolbászsütödék közé. A csacska emberek azonban csak nevettek a feliraton, meg a cicán. Úgy látszott: senki sem akarja szolgálatába fogadni.

  Ám egyszerre mégis megjelent egy fura úr, cilinderkalapban, kopott zöld kabátban, iszonyúan izgatottan. Néhány szót beszélt csak Matyival, és máris kiborult nála a tintát tartó kalamáris, amit a jobb zsebében tartott. Bal zsebében a lúdtoll, meg a notesz, szerencsére, nyugton maradt. Elkezdett hajlongani:
  - Méltóságos Cica Úr! Megadom amit kér, kérjen bármit, mert látom: embernyelven is tud, jobban, mint én cicául! Tudós vagyok, Térüljfordulj Márton a nevem. Nem vagyok szegény, van otthon húszezer könyvem! Mellékesen megjegyzem: kétszázezer ládafiás aranyam is! Mit kér azért, ha szolgálhatom, azaz nekem szolgálhat, mint tanítómesterem?!

  A cica jóindulatú leereszkedéssel válaszolta:
  - A vagyonod felét, Márton, mivel szeretem az egyenlõséget. Ha nem szeretném, akkor többet kérnék. Ám ráadásul megajándékozlak egy igazsággal is: ha többet adnál nekem, mint a vagyonod felét, akkor én lennék a gazdagabb, méghozzá annyival, amennyivel többet adnál.

  A tudós el volt ragadtatva a cica nagy bölcsességétõl. Vett sült halat és kolbászt. No itt már az egyenlõség kissé sérült, mivel a cica jóval többet evett ezekbõl. Együtt mentek haza Márton úr házába. Ott azonban elõugrott Márton felesége, szemrevaló házisárkányka, aki annyira féltékeny volt férjeurára, mint a róka az utolsó libája májára:
  - Hol voltál, Márton?! Talán a kocsmában tekeregtél, lányokkal cicáztál, azok adták neked ezt a cicát?! Valld be, amit be kell vallanod!

  Megijedt a tudós, makogott, mint a félénk diák a szigorú tanító bácsi elõtt, felelésnél, pedig ártatlan volt, mint a még meg sem született bárány. Matyi cica azonban karmolós hangon rányávogott a tudós feleségére:
  - Maga tényleg szép asszony, szebbet még egyetlen vak macska sem látott mióta elvesztette szeme világát, de ne kalamajkázzon itt, mert úgy kicifrázom azt a csinos pofikáját, hogy nem segít majd rajta semmi kencefice! Az ura nem a kocsmában volt, hanem a piacon tanulmányozta az állatok beszédét, magam láttam! A nõkre rá sem nézett, igaz, azok se rá, mivel félnótásnak hitték. Mától fogva Térüljfordulj úr vagyonának fele az enyém. Majd én vigyázok rá, hogy ne nézegesse a nõket, meg azok se õt! Ám annyit mondok: legyen kedvesebb az urához, nekem meg hozzon két szelet sonkát, de gyorsan, mert különben nem tudok szolgálni a gyomromnak semmivel!

  Megijedt az asszony: jaj, ez a cica embernyelven beszél, és milyen dörgedelmesen! Egyben megörült: hûséges az õ férje, ez a macska a megmondhatója! Hozta a sonkát, még egy sült kacsa combjával is megtoldotta.

  Ebéd után mindhárman aludtak egyet, mert a cica azt mondta: hamar munka, túl gyors szolgálat ritkán jó. Szundítás után a cica kiküldte a tudós feleségét a konyhába: készítsen vacsorát! Õ maga pedig leheveredett a díszpárnára, és így szólt:
  - Mától, Márton, két könyvet fogunk írni. Az egyiket a tudósoknak, olyat, amit ritkán olvasnak, de nagyon dícsérgetik. Ezt majd nem veszik, csak kinyomtatják. Legyen a címe: "A MACSKANYELV SZÉPSÉGES SZAVAI ÉS MONDATAI EMBERNYELVRE FORDÍTOTTAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ANGOL, FRANCIA, NÉMET, OLASZ, DÁN, HOLLAND, HOTTENTOTTA NYELVEKKEL, VALAMINT A KUTYAUGATÓS AFRIKAI NYELVJÁRÁSOKKAL VALÓ ROKONSÁG FÕBB JEGYEIRE".
  Ám kell olyan könyv is, amit sokan olvasnak, sokan vesznek, nem csak kinyomtatják, hanem kinyomják érte a sok pénzt az emberek zsebébõl, mert megy a híre: szórakoztat. Megírjuk ezt is! A címe legyen: Nemáncicám Ferdinánd, a híres macskadetektív, meg a hét háztetõ hetvenhét szívsebzõ kalandja".

  Matyi cica mancsába vette a dolgokat. Márton úr felesége addig sem volt rossz szakács, de a cica útmutatásai nyomán egyre jobb lett. Ráadásul sokkal kedvesebben beszélt a férjecskéjével, aki ezt igencsak méltányolta. Az asszony keveset értett a cicanyelv hangtanához, de egyre többet férje cicuskáztatásához.

  A tudósoknak szánt könyv hamarosan elkészült, megjelent a kirakatokban. A címlapra festett kandúrmacska sok látogatót csalt be a boltba, kár, hogy a tudós nyelvezethez nem szokottakat a kinyitott könyv tartalma vásárlás nélkül visszacsalogatta az utcára. Ám Térüljfordulj Márton azért nagy díjakat nyert vele, mivel azok a tudósok is, akik már az elsõ két oldal után elaludtak rajta, megszavazták, részben rossz lelkiismeretük elaltalásra.

  Az olvasók szórakoztatására írt kalandos könyvet viszont pillanatok alatt elkapkodták a könyvesboltokban. Egy nap pedig a siker iker lett. Mártonné asszony megcsókolta a férjét, és bevallotta: hamarosan négyen lesznek, megjön a kis Mártonka.
  Matyi cica erre annyit jegyzett meg szerényen: õ meg tíz-tizenkét kiscicára számít, mert feleségül vette a szomszédból azt a gyönyörû ciconkakisasszonyt, Szépenkormos Amáliát...

  (2010)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A WWF tigrisbõgésre buzdítja az embereket

  A tigrisbõgést utánzó videofelvételek közzétételére buzdítja az internet-felhasználókat a Természetvédelmi Világalap (WWF), amely a vadon élõ példányok aggasztóan alacsony számára akarja felhívni a figyelmet.

 • Napokig békákkal táplálkozott

  Fogalmasa sem volt az árvízrõl annak a férfinak, aki úgy gondolta, lerövidíti a hazafelé vezetõ útját az erdõn keresztül.

 • Megvadult kutya harapta le egy férfi ujjpercét

  Megvadult kutyát lõtt le szolgálati fegyverével egy rendõr Kapuváron, miután az állat egy embernek leharapta az ujjpercét, a gazdájának pedig az alkarjába mart. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense elmondta: a nagy testû állat egy méhtelepet õrzött, azonban átment a szomszédos fatelepre, ahonnan a munkások éppen hazafelé tartottak.

 • Vizilovat kínoz az állatkert?

  Vízilókínzással vádolja egy Vancouver közelében lévõ állatkert igazgatóságát a kanadai állatvédõ társaság, mert magánmedencében, egyedül tartja Hazina nevû, az országban valóságos sztárrá vált, 450 kilós állatot. "Még a börtönök rabjai sem töltik egyedül az életüket egy cellában" - tiltakozott Eileen Drever, az állatvédõk szóvivõje, és Brit-Kolumbia államügyésze vádat is emelt a kert vezetõi ellen.

 • Ágnak nézte a kígyót

  London - Öles ágnak nézett egy csaknem hat méter hosszú óriáskígyót egy brit férfi a kertjében, és el akarta vonszolni, hogy a közeli folyóba dobja.

  Már a mûvelet elején nagyot csodálkozott az 58 éves kertészkedõ: az ág ugyanis megmozdult, de nem csak az emeléstõl, hanem magától is. Aztán jött a java: az ág ágaskodni kezdett és a férfi felé fordította a fejét.

 • Megtiltják az EU-ban a kísérletezést az emberszabású majmokkal

  Megtiltják az Európai Unióban a kísérletezést az emberszabású majmokkal - ez az egyik újdonság abban a csütörtöki brüsszeli bejelentésben, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálta a tudományos célokra felhasznált állatokra vonatkozó jogi szabályozást.

 • Kínai állatvédõk 800 kutyát mentettek meg egy kutyahús-kereskedõtõl

  Szombat éjjel Szecsuán tartomány Cekung városában a szecsuáni Kiming Állatvédõ Központ közel 800 állatot mentett meg a „húsáruként való forgalmazástól”.

 • Állatvédõk támadják Ralf Schumachert

  Szabadidejében sem lehet sok nyugta a Toyota pilótájának, Ralf Schumachernek, aki a Forma-1-ben mutatott teljesítménye miatt is folyamatos kritikák kereszttüzében áll.

 • 15 éve polgármester Talkeetnaban egy macska

  Bár egész nap csak lófrál, mégis másfél évtizede nem mozdítják el a szavazópolgárok a pozíciójából az Alaszkában található Talkeetna polgármesterét. Az vitathatatlan, hogy fellendítette az idegenforgalmat.

 • Oroszlánbébivel bõvült a házi állatkert

  Mindössze 17 napos és még járni sem tud az a kisoroszlán, amelyikre saját szülei támadtak rá a ketrecben. Gondozóik kimenekítették a kölyköt, és úgy döntöttek, fel is nevelik õt. Tóthék azóta maguk szoptatják és etetik. Mongu egy éven belül a kétszáz kilót is elérheti.

 • Gyilkos papagájok Új-Zélandon

  Wellington - Papagájok "gyilkolnak" az egyébként többek között biztonságos voltáról híres Új-Zélandon: a szigetekbõl álló ország déli hegyvidékén kea papagájok oltják ki juhok életét.

  Ross Ivey, egy 20 ezer hektáros hegyvidéki birtokkal rendelkezõ birkatenyésztõ a minap újságíróknak elmondta: egyik báránya kimúlt vérmérgezésben, s mint kiderült, egy kea addig csipdeste az állatot, amíg veséjébõl tudott lakmározni.

  A hegyvidéki birkatenyésztõk szövetségénél elmondták, hogy az ilyesmi nem ritka.

 • Sorozatos kutyamérgezések Pécsett

  Az átlagnál is több kutyát mérgeztek meg az utóbbi hetekben Pécsett és a város környékén. A tendencia a Pécsi Állatkórház dolgozóinak is feltûnt már, gyakran a rendõrség is nyomoz az ügyekben, amelyek mögött sokszob a bosszú áll.

 • Kóbor kutyák támadása a szófiai állatkert ellen

  Kiéhezett kóbor kutyák átugrottak a szófiai állatkert kerítésén és szétmarcangoltak 13 ritka állatot - közölte a hét végén Ivan Ivanov, az állatkert igazgatója.

 • Oroszlánszökés az állatkertben

  Sydney - Izgalmas napjuk volt a látogatók és a gondozóknak egy ausztrál állatkertben: kiszökött egy oroszlán a ketrecébõl.

  A 9 éves nõstényt az õrök lelõtték, biztonságképpen. Bár a ragadozó nem "vegyült" a látogatók közé, de feléjük tartott, ezért döntött a személyzet a villámgyors megoldás mellett.

 • Vegetáriánus tigrisek?

  Kína Guangzhou-i állatkertjében megváltoztatják a tigrisek, leopárdok és más ragadozók menüjét - kevesebb húst és több zöldséget fognak kapni.

 • A Talió elv - ez lenne a megoldás?

  Mi is az a Tailó elv?
  Jelentése "lelket lélekért" vagy másképpen "szemet szemért" elv.

  A legtöbb ember számára ismeretes ez a fogalom: szemet szemért, fogat fogért. Napjainkban sajnos egyre többször hallhatjuk a hírekben, hogy egy védtelen állat, már megint egy ember áldozatává vált.

 • Jávorszarvast "elejtõ" tacskó

  A Ha:lsinge térségében megjelenõ Ljusnan címû lap hétfõi jelentése szerint Roy, a kétéves, szálkás szõrû tacskó hétvégi kiránduláson volt gazdájával, Stefan Söderströmmel, amikor mintegy húsz méternyire tõlük több jávorszarvast pillantottak meg.

 • Ritka szumátrai tigriskölyök született a Londoni Állatkertben

  Ritka szumátrai tigriskölyök született a Londoni ÁllatkertbenTizenhét év után először született szumátrai tigris a Londoni Állatkertben. A Melati névre hallgató ötéves nőstény tigris hat percnyi vajúdás után hozta világra kicsinyét. A kölyök érkezését rejtett kamerával rögzítették. Utoljára tizenhét évvel ezelőtt született szumátrai tigris-kölyök a Londoni Állatkertben. A most világra jött tigris az ő unokája. Az új jövevény nemét egyelőre nem lehet tudni és a látogatóknak még néhány hetet várniuk kell kölyök megismerésére. Az állatkert gondozói nagy titokban tartották az anyatigris, Melati 105 napig tartó vemhességét.

 • A tilalom ellenére ezrével ölik le a teknõsöket Madagaszkáron

  A halászati tilalom ellenére is több ezer végveszélyben lévõ teknõst fognak ki és ölnek meg évente a madagaszkári halászfaluk lakói.

 • A család macskája mentette meg a kisfiút a rátámadó kutyától

  A család macskája mentette meg a kisfiút a rátámadó kutyátólRoger és Erica Triantafilo négyéves kisfia épp az utcán biciklizik, amikor feltűnik a szomszéd kutyája, és nem tudni, miért, hirtelen nekitámad a gyereknek. Egy pillanat múlva a kisfiú már a földön fekszik, a kutya pedig a lábánál fogva cibálja őt, ám ekkor kiront a család macskája, akiben minden bizonnyal feléledt az oroszlánok ösztöne, és gondolkodás nélkül elkergette a megvadult ebet. A kisfiú sérüléseit látva nem túlzás azt állítani, hogy a macska az életét mentette meg, ugyan az első harapás önmagában nem jelentett közvetlen életveszélyt.