rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Lelkes Miklós: Macskás Karcsi

 • Share on Tumblr

  Macskás Karcsi buzgón látogatta az iskolát. Olykor macskáját, Búsképû Barnabást is becsempészte, ezért nevezték el Macskás Karcsinak, pedig Nagykutyás Károly volt az igazi neve. Megjegyzem: Búsképû Barnabás inkább csak akkor búslakodott, ha sem egeret nem sikerült farkincán csípnie, sem pedig a kamrából nem kapott cicaszájba valót.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A tanító, Kiscsuprocska Ferenc nem nézte jó szemmel, ha egy macska belenyávog a szavába. Emiatt az iskolaszolga kötelességei közé tartozott, hogy átkutassa Karcsi táskáját, lehetõleg már az iskola kapujában.

  Egyébként ne gondoljátok, hogy ez a Karcsi rosszul tanult. Magaviseletbõl, a macska iskolába hozatala miatt, nem kapott ugyan jó jegyet, de szépen írt, gyorsan számolt, és szeretett könyveket olvasni, így, ha kihívták felelni, felelete nagyonis megfelelõ volt.

  Egyszer ismét meglátogatta az iskolát az a bácsi, aki a tanítók, tanárok munkáját ellenõrzi: a tanfelügyelõ. Úgy hívták: Ügyesbajos Kázmér. Nos ez a tanfelügyelõ alighogy belépett az osztályba, hallja: nyávog egy macska. Sõt, nem csupán nyávog, hanem macskafejet dug ki az iskolatáskából. A cica, szerintem, nem volt ebben vétkes: macska nem dughat ki krokodilfejet, ha egyszer macska!

  Megijedt a tanító, Kiscsuprocska Ferenc. Mi lesz most? A tanfelügyelõ majd megírja a fõtanfelügyelõnek, hogy õ nem tud rendet, fegyelmet tartani, elmacskásodott ez az iskola. Hirtelen azonban mentõ ötlete támadt. Rászólt Macskás Karcsira:
  - Karcsi fiam, ugye elhoztad a macskát?! Ma szükségünk lesz rá!

  A cica kikerült a tanári asztalra, és a tanító remekül elmagyarázta a derék nyávogó testi felépítését, szokásait, még rokonságát is az oroszlánnal. A gyerekeknek mindez nagyon tetszett, ami természetes. Ám a tanfelügyelõ is egyenesen el volt ragadtatva ettõl a szemléltetõ oktatástól. Kitüntetésre is felterjesztette Kiscsuprocska Ferencet, amit az késõbb meg is kapott, jutalommal megfejelten, fõtanfelügyelõi kézszorítás kíséretében.

  Befejezte az iskolát Macskás Karcsi, jeles bizonyítvánnyal, szerencsésen. Ám ezt követõen elhagyta a szerencse. Édesapja, édesanyja meghalt. Elõbb száraz, aszályos év lett, elpusztult a termés, az utána következõ évben árvíz jött, meg vihar, összedõlt a háza, megdöglött a tehene, lova valamiféle nyavalyában. Nem maradt meg más, csak Búsképû Barnabás, a macska.

  Vándoroltak faluról falura. Ettek, amit szerezhettek Karcsi alkalmi munkáiból. Végül egy nagyon nagy városba értek, ott pedig nagyon megéheztek. Így szólt a cica Karcsihoz:
  - Úgy látom: éppen vásár van. Vigyél ki a vásárba, ott kínálgass engem a vevõknek. Ne félj: akárki vesz is meg, én visszaszököm hozzád! Azt tanácsolom viszont, hogy amikor árulsz, ne dícsérgess, hanem mondj rólam mindenféle rosszat, ami csak eszedbe jut!

  Nem volt ínyére Karcsinak, hogy becsmérelje a cicáját, de azért megfogadta a tanácsot, nagy hangon ordítozta:
  - Macskát vegyenek! Macskát vegyenek! Lopós macska, rossz macska! Lusta macska, egérfogásra sem jó! Karmolós macska! Semmirekellõ macskát vegyenek!

  Nevettek az emberek, eszük ágában sem volt megvenni a cicát. Azt hitték: bolond ez a legény. Ám jött egy igen elegáns, kövér úriember, a barátja kíséretében.
  Tudósok voltak. A közhit szerint a tudósok szegények, ez általában igaz is volt volt akkoriban, de ez a két úr kivétel volt. Mindkettõ nyugodtan tudományoskodhatott: sok földjük, nagy gyáruk, arannyal teli pénzesládájuk volt. Azt mondta a kövér úriember a barátjának:
  - Ime egy igazmondó ember! Ebben a vásárban, mint a világ nagy vásárában is, mindenki égekig dícséri azt, amit el akar adni. Ez a derék ember viszont kimondja arról, amit el akar adni, az igazat. Szolgálatomba fogadom, tanulmányozni fogom!
  A barátja helyeselte:
  - Jól teszed, egy ilyen tanulmányozás segíthet abban, hogy befejezd IGAZMONDÓ EMBEREK címû könyved! Tudod, hogy mennyire várom ezt, hiszen. ha vékonyka lesz is, jól fog mutatni az én vastag, hétkötetes, HAZUG EMBEREK címû mûvem mellett!

  A gazdag és kövér úr, amikor kiderült, hogy Karcsi milyen szépen ír, milyen jól számol, megtette titkárának, és buzgón tanulmányozta. Még valaki szintén hozzáfogott Karcsi tanulmányozásához, mert megtetszett neki a jóképû legény: Könyvszeretõ Klárika, a tudós igen csinos leánya. Klárika mindig talált valami ürügyet arra, hogy Karcsi közelébe kerüljön: hol levelet akart iratni vele, hol ezt-azt kiszámoltatni.

  A tudós úrnak, Könyvszeretõ Kelemennek igen jó véleménye lett Karcsi igazmondásáról. A leányának szintén, mert arra a leánykérdésre, hogy szereti-e õt Karcsi, a legény kerek-perec kimondta rá: igen!

  A lakodalom után mindenki boldog volt: Klárika és Karcsi fõleg azért, mert szerették egymást. Könyvszeretõ Kelemen fõleg azért, mert így Karcsi apósaként is tanulmányozhatta Karcsi igazmondását.

  A cica, Búsképû Barnabás, pedig fõleg azért, mert kiderült: olyan házba került, ahol telt a kamra, jószívû a gazdasszony, a szomszédságban pedig szépséges cicalányok vannak.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Állatkínzással is gyanúsítják a tolvajokat

  A Tiszai Vizirendészeti Rendõrkapitányságot a közelmúltban értesítették arról, hogy Törökszentmiklós-Óballa külterületén lévõ Tengerszem nevû kubikgödröt ismeretlen személyek le akarják halászni. Mivel ez a terület a Hortobágyi Nemzeti Park gondozásában lévõ természetvédelmi terület, a vizirendõrök azonnal megkezdték a nyomozást az ügyben. Elõbb feltérképezték a helyszínt majd megszervezték, hogy a visszatérõ elkövetõket tetten tudják érni.

 • Tücsök

  Tücsök amolyan szokványos korcs kutya volt, csupán egy elhagyott, kiközösített, elfeledett kóborkutya. Az utcákon, ha elsétált, alig volt valaki, aki egyáltalán rátekintett. Csapzott bundája alatt bõre szinte rászáradt a vékonyka, törékeny csontjaira. Vézna testét erõtlenül tartotta a négy apró lábacskája, igaz, annyira legyengült már a szervezete, hogy néhány lépésnél többet alig tudott megtenni. A farkát azonban még mindig hevesen csóválta, ha valaki rámosolyodott, vagy netán még meg is simogatta a kócos bundáját. Ha pedig még adott is neki egy falat ételt!

 • Börtön a zalai állatkínzóknak

  7-7 hónapra börtönbe kell mennie annak a két huszonéves fiatalnak, akik még 2003 õszén megkínoztak egy kutyát - így döntött a napokban a Zala Megyei Bíróság.

 • Természetvédõk madárvadászat miatt kritizálják Montenegrót

  Radolfzell - A vándormadarak vadászata miatt bírálta a környezetvédõ német EuroNatur Alapítvány Montenegrót, ahol a vadászat ugyanis illegális, a balkáni ország kormánya mégis tolerálja ezt a cselekedetet.

 • Röptükben süti a madarakat a naperőmű

  Röptükben süti a madarakat a naperőműA pusztán csak tükrökből álló kaliforniai naperőmű 500 fokos sugarai láthatatlan gyilkosnak bizonyulnak: ha egy madár átrepül rajtuk, azonnal ropogósra sülve csapódik a földbe. A jövő energiatermelése kapott hatalmas löketet a Mojave-sivatag kaliforniai részén egy kiszáradt tó fenekén. A 1425 hektár alapterületű naperőműben 350 ezer, számítógép vezérelte hatalmas tükör követi a nap mozgását, a sugarait pedig három, egyenként 140 méter magas toronyra fókuszálja, ahol gőzzel hajtott turbinák állítanak elő villamos áramot.

 • Varánusz fogta erdész

  Erdészt fogott egy varánusz Indonéziában: a férfi jobb lábát kapta be a két méter hosszú óriásgyík.

 • A rovarvilág merülési rekordjai

  Alberta (Kanada) - A víz alatti élet biztonságot és táplálékbõséget jelent egyes rovaroknak. Amerikai kutatók most elsõ ízben számolták ki, mennyi ideig és milyen mélyre tudnak merülni ezek az állatok. Eredményeiket a "Journal of Fluid Mechanics" címû szaklapban publikálták.

  A vízi rovarok egy légbuborék segítségével jutnak levegõhöz, ennek segítségével még a vízbõl is képesek oxigént felvenni. Ezt a buborékot a hason található szõrök tartják.

 • Tejeskanna fogta medve

  Tejeskanna fogott medvét az Egyesült Államokban: jókora kanna egy öles bocsot.

 • Megszökött otthonról, majd lefutotta a félmaratont egy nyolcéves labrador

  Megszökött otthonról, majd lefutotta a félmaratont egy nyolcéves labradorA verseny előtti éjszaka szökött el otthonról, majd csatlakozott a futóversenyhez, és szinte az egészet távot lefutotta. A Boogie nevű nyolcéves labrador pár száz méterrel a startvonal után kapcsolódott be az amerikai Evansville városában rendezett futóversenybe, majd 2 óra 15 perc alatt teljesítette a félmaratoni távot, ráverve a mezőnyben futó emberek többségére. A gazdátlanul futó kutyát a célnál az állatvédelmi hatóság emberei vették magukhoz és telephelyükre vitték. Közben a helyi rendőrség az interneten kért segítséget a maratonfutó blöki gazdájának megtalálásához

 • Thelma és Louise: kétfejű teknős született San Antonioban

  Thelma és Louise: kétfejű teknős született San AntoniobanIgazi ritkaságnak számító kétfejű teknős született San Antonio-ban, az Egyesült Államokban. A kis állat nőnemű, a Thelma és Louise nevet kapta gondozóitól. Az egy héttel ezelőtt született hüllő teljesen egészséges, és napokon belül megnézhetik a látogatók a Friedrich Akváriumban. „Mikor első nap láttam és kezembe foghattam, éreztem rajta, hogy két külön jellem. Az egyik fejét felém fordította, a másik szájával pedig meg akart harapni. Úgy érzem, a bal oldala kicsit dominánsabb, mint a jobb!\" – mondta Craig Belke, az állatkert kurátora.

 • Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év után

  Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év utánTöbb olyan család is van a világon akik nem éppen mindennapi háziállatokat tartanak. A hírben szereplő emberek felneveltek egy árva kisoroszlánt, majd visszaküldték Afrikába. Egy év múlva elmentek meglátogatni a már felnőtt oroszlánt. (Előre figyelmeztették őket, hogy az oroszlán nem fog emlékezni rájuk).

  Elképesztő jelenetsorok következnek...

 • Több száz harapással ölte meg gazdáját a kutyafalka

  Saját kutyái marcangoltak szét egy ohiói férfit, akinek holttestén több száz harapásnyomot találtak.

 • 8 év után fogta ki álmai halát

  A 26 éves illetõ nagyjából egyidõs lehet a hallal. A kapástól számítva 15 perc alatt a partra fárasztotta a hatalmas pontyot, amely rekordvárományos: ha a brit halbizottság is megerõsíti, akkor ez a ponty az eddig kifogott legnagyobb édesvízi hal Nagy-Britanniában.

 • Oxigén nélkül élõ többsejtû állatot fedeztek fel

  Felfedezték a Földközi-tengerben az elsõ többsejtû állatot, amely képes oxigén nélkül élni. A felfedezésrõl Roberto Danovaro kutató és munkatársai, az olaszországi Ancona mûszaki egyetemének tudósai számoltak be a BMC Biology címû amerikai szaklapban. Eddig a biológusok úgy gondolták, hogy a többsejtû élõlények nem képesek oxigén nélküli életre.

 • Kutyusának köszönheti, hogy időben észrevették a betegségét

  Kutyusának köszönheti, hogy időben észrevették a betegségétTarának nagy álma vált valóra azzal, hogy állatorvosnak kezdett tanulni. Egyik nap mikor szakkönyveit lapozgatta, golden retrievere kutyusa feltűnően furcsán kezdett el viselkedni. A kutyus általában nyugodt, szófogadó, de most felugrott az ágyra, és a tiltások ellenére is újra meg újra visszaugrándozott. Nedves orrát Tara oldalához dörgölte, és Tara ennek köszönheti az életét. Mikor Tara odanyúlt a folthoz, egy csomót vett észre a mellében - kiderült, hogy a nőnek mellrákja van. Az orvosok szerint épp időben fedezték fel, mielőtt még átterjedt volna a nyirokrendszerre.

 • Hatvan centiméteres aligátorra bukkantak egy autó alatt New Yorkban

  Hatvan centiméter hosszú aligátorra bukkantak egy autó alatt New Yorkban. Helyi állatvédõ szervezet munkatársai szállították el az aligátort New York Queens kerületébõl. Az eltévedt jószág egy parkoló autó alatt húzta meg magát.

 • Egy zuhanó tehén majdnem végzett egy szörfössel

  Egy brit nõ kis híján meghalt, amikor egy tehén esett arra a helyre, ahonnan pillanatokkal azelõtt állt fel. Az állattal végzett a 16 méteres zuhanás.

 • Elektromos kerítéssel védik az orrszarvúkat Indonéziában

  Elektromos kerítés védi hétfõtõl a kihalástól veszélyeztetett jávai orrszarvúkat Indonéziában, az állatoknak létrehozott új menedék körül, miután a közelmúltban három orrszarvúra is holtan találtak rá.

 • Diabéteszes házikedvencek?

  A kutya- és macskatulajdonosok több mint 50 százalékaa nincs tudatában annak, hogy kedvence is szenvedhet cukorbetegségben – mutat rá egy közelmúltban végzett felmérés eredménye. A cukorbetegség nem gyógyítható, de kezelhetõ. Megfelelõ gondozással sikerül megelõzni a kezeletlen diabétesz miatt kialakuló szövõdményeket, melyek például a vakság és az izomgyengeség.

 • Kora õszi kutyaszánkózás, szán nélkül

  Késõ nyári/kora õszi kutyaszánkózást rendeznek - igaz szánok nélkül - vasárnap az ausztriai Melk közelében, Loosdorfban.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása