rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: Macskás Karcsi

 • Share on Tumblr

  Macskás Karcsi buzgón látogatta az iskolát. Olykor macskáját, Búsképû Barnabást is becsempészte, ezért nevezték el Macskás Karcsinak, pedig Nagykutyás Károly volt az igazi neve. Megjegyzem: Búsképû Barnabás inkább csak akkor búslakodott, ha sem egeret nem sikerült farkincán csípnie, sem pedig a kamrából nem kapott cicaszájba valót.

  A tanító, Kiscsuprocska Ferenc nem nézte jó szemmel, ha egy macska belenyávog a szavába. Emiatt az iskolaszolga kötelességei közé tartozott, hogy átkutassa Karcsi táskáját, lehetõleg már az iskola kapujában.

  Egyébként ne gondoljátok, hogy ez a Karcsi rosszul tanult. Magaviseletbõl, a macska iskolába hozatala miatt, nem kapott ugyan jó jegyet, de szépen írt, gyorsan számolt, és szeretett könyveket olvasni, így, ha kihívták felelni, felelete nagyonis megfelelõ volt.

  Egyszer ismét meglátogatta az iskolát az a bácsi, aki a tanítók, tanárok munkáját ellenõrzi: a tanfelügyelõ. Úgy hívták: Ügyesbajos Kázmér. Nos ez a tanfelügyelõ alighogy belépett az osztályba, hallja: nyávog egy macska. Sõt, nem csupán nyávog, hanem macskafejet dug ki az iskolatáskából. A cica, szerintem, nem volt ebben vétkes: macska nem dughat ki krokodilfejet, ha egyszer macska!

  Megijedt a tanító, Kiscsuprocska Ferenc. Mi lesz most? A tanfelügyelõ majd megírja a fõtanfelügyelõnek, hogy õ nem tud rendet, fegyelmet tartani, elmacskásodott ez az iskola. Hirtelen azonban mentõ ötlete támadt. Rászólt Macskás Karcsira:
  - Karcsi fiam, ugye elhoztad a macskát?! Ma szükségünk lesz rá!

  A cica kikerült a tanári asztalra, és a tanító remekül elmagyarázta a derék nyávogó testi felépítését, szokásait, még rokonságát is az oroszlánnal. A gyerekeknek mindez nagyon tetszett, ami természetes. Ám a tanfelügyelõ is egyenesen el volt ragadtatva ettõl a szemléltetõ oktatástól. Kitüntetésre is felterjesztette Kiscsuprocska Ferencet, amit az késõbb meg is kapott, jutalommal megfejelten, fõtanfelügyelõi kézszorítás kíséretében.

  Befejezte az iskolát Macskás Karcsi, jeles bizonyítvánnyal, szerencsésen. Ám ezt követõen elhagyta a szerencse. Édesapja, édesanyja meghalt. Elõbb száraz, aszályos év lett, elpusztult a termés, az utána következõ évben árvíz jött, meg vihar, összedõlt a háza, megdöglött a tehene, lova valamiféle nyavalyában. Nem maradt meg más, csak Búsképû Barnabás, a macska.

  Vándoroltak faluról falura. Ettek, amit szerezhettek Karcsi alkalmi munkáiból. Végül egy nagyon nagy városba értek, ott pedig nagyon megéheztek. Így szólt a cica Karcsihoz:
  - Úgy látom: éppen vásár van. Vigyél ki a vásárba, ott kínálgass engem a vevõknek. Ne félj: akárki vesz is meg, én visszaszököm hozzád! Azt tanácsolom viszont, hogy amikor árulsz, ne dícsérgess, hanem mondj rólam mindenféle rosszat, ami csak eszedbe jut!

  Nem volt ínyére Karcsinak, hogy becsmérelje a cicáját, de azért megfogadta a tanácsot, nagy hangon ordítozta:
  - Macskát vegyenek! Macskát vegyenek! Lopós macska, rossz macska! Lusta macska, egérfogásra sem jó! Karmolós macska! Semmirekellõ macskát vegyenek!

  Nevettek az emberek, eszük ágában sem volt megvenni a cicát. Azt hitték: bolond ez a legény. Ám jött egy igen elegáns, kövér úriember, a barátja kíséretében.
  Tudósok voltak. A közhit szerint a tudósok szegények, ez általában igaz is volt volt akkoriban, de ez a két úr kivétel volt. Mindkettõ nyugodtan tudományoskodhatott: sok földjük, nagy gyáruk, arannyal teli pénzesládájuk volt. Azt mondta a kövér úriember a barátjának:
  - Ime egy igazmondó ember! Ebben a vásárban, mint a világ nagy vásárában is, mindenki égekig dícséri azt, amit el akar adni. Ez a derék ember viszont kimondja arról, amit el akar adni, az igazat. Szolgálatomba fogadom, tanulmányozni fogom!
  A barátja helyeselte:
  - Jól teszed, egy ilyen tanulmányozás segíthet abban, hogy befejezd IGAZMONDÓ EMBEREK címû könyved! Tudod, hogy mennyire várom ezt, hiszen. ha vékonyka lesz is, jól fog mutatni az én vastag, hétkötetes, HAZUG EMBEREK címû mûvem mellett!

  A gazdag és kövér úr, amikor kiderült, hogy Karcsi milyen szépen ír, milyen jól számol, megtette titkárának, és buzgón tanulmányozta. Még valaki szintén hozzáfogott Karcsi tanulmányozásához, mert megtetszett neki a jóképû legény: Könyvszeretõ Klárika, a tudós igen csinos leánya. Klárika mindig talált valami ürügyet arra, hogy Karcsi közelébe kerüljön: hol levelet akart iratni vele, hol ezt-azt kiszámoltatni.

  A tudós úrnak, Könyvszeretõ Kelemennek igen jó véleménye lett Karcsi igazmondásáról. A leányának szintén, mert arra a leánykérdésre, hogy szereti-e õt Karcsi, a legény kerek-perec kimondta rá: igen!

  A lakodalom után mindenki boldog volt: Klárika és Karcsi fõleg azért, mert szerették egymást. Könyvszeretõ Kelemen fõleg azért, mert így Karcsi apósaként is tanulmányozhatta Karcsi igazmondását.

  A cica, Búsképû Barnabás, pedig fõleg azért, mert kiderült: olyan házba került, ahol telt a kamra, jószívû a gazdasszony, a szomszédságban pedig szépséges cicalányok vannak.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az õzet vitték el a mentõsök a sérült lány helyett

  A norvég mentõsök úgy döntöttek, hogy az elütött õzikét viszik el, nem a balesetben megsérült lányt.

 • Abesszin

  Az abesszin macska eredete bizonytalan, de az biztos, hogy egyike a legrégebben ismert fajtáknak. Elsõ példányait az abesszin háborúból hazatérõ brit katonák vitték magukkal Angliába, ahol a befogott egyedekbõl önálló fajtát hoztak létre. Fajtaként Angliában 1882-ben ismerték el. Az elsõ Nagy-Britanniába hozott abesszint Zulának hívták és Barrett-Lenard kapitány feleségének kedvence volt, még a fényképe is megjelent 1874-ben. Az USA-ban elõször 1902-ben jelent meg, de hivatalosan csak 1986-ban ismerték el a fajtát.

 • Meghívó: Nemzetiségi Nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen megszervezi a soron következő nemzetiségi napot. A rendezvény célja, hogy a társadalmi integráció során közös együttműködés jöjjön létre és az önkéntesség mint fontos társadalmi erő népszerűvé váljon. A programon minimum 300 fő részvételére számítunk, melyre szeretettel meghívjuk Önt is!

 • Kutyájukkal együtt járja a világot a házaspár, hogy állatokat mentsenek

  Kutyájukkal együtt járja a világot a házaspár, hogy állatokat mentsenekKülönleges életet él egy amerikai házaspár, aki elkötelezett állatvédőkként a világot járva segítenek a bajban lévő állatokon. A környezetvédő Jenny és férje, az állatorvos Jimmy Desmond több szervezet munkáját is segíti. Szinte folyamatosan úton vannak és beteg vagy elárvult állatok rehabilitációjával foglalkoznak. Az állatok gondozásában a kutyájuk, Princess is kiveszi a részét. Princess-t a gazdái a biztos haláltól mentették meg, mivel a korábban menhelyen élő kutyát elaltatásra jelölték ki. Szerencsére azonban a házaspár magához vette az “örökbefogadásra alkalmatlannak” ítélt kutyát.

 • Japán mégsem irtja ki a bálnákat?

  Japán a nemzetközi nyomás hatására felfüggesztette a bálnavadászatot. Az ausztrál kormány hivatalosan tiltakozik a pusztítás ellen, és harminc ország csatlakozott hozzá. Ausztrália vezetésével 30 ország diplomáciája tiltakozik a japán bálnavadászok tevékenysége miatt. Japán egy hónapja indította útnak bálnavadász flottáját az Antarktiszra, hogy az évi kvótát begyûjtse, azonban a rá nehezedõ nemzetközi nyomás miatt pénteken bejelentette: egyelõre felfüggesztette a gyilkolást.

 • Halott krokodil gazdáját keresi a lengyel rendõrség

  Erdõben talált halott krokodil gazdáját keresi a lengyel rendõrség. A kifejlett nõstény állat tetemét Lengyelország északi részében, Ostroda város mellett fedezték fel. Az erdõs területen fagypont alatt volt a hõmérséklet.

 • GPS a kutyusnak

  Mostantól meg lehet elõzni a kedvenc cica és kutya elveszését: a GlobalPetFinder elnevezésû amerikai cég olyan szerkezetet ajánl a gazdiknak, amellyel GPS segítségével bárhol meg lehet találni az elkóborolt állatot.

 • Milyen a jó akváriumi világítás?

  Az akvárium helyes és megfelelõ megvilágításával megfelelõ hidrokémiai üzemmód jön létre az akváriumban, és optimális feltételek alakulnak ki a növények és a díszhalak számára.

 • Vadászok és állatmentõk segítségével fogtak be egy rókát

  Székesfehérváron a Tóvárosi lakónegyedben egy bokor alatt lapuló rókára lett figyelmes egy férfi, kutyasétáltatás közben. A róka miatt a rendõrség segítségét kérték.

 • Túl meleg az Adria, veszélyben az állatok

  Az Adriai-tenger túlmelegedésére figyelmeztettek olasz és horvát kutatók. A globális felmelegedés miatt a víz hõmérséklete évek óta télen sem megy 15 Celsius-fok alá, nyáron pedig sokszor 30 fok felett van, ez pedig megviseli a tenger élõvilágát. Ezen a nyáron szenzációként érkeztek a hírek elsõsorban az Adria montenegrói partjairól, de Dalmáciából is, hogy egyes területeken a tengervíz hõmérséklete elérte a 30 Celsius-fokot.

 • Kardszárnyú delfineket figyeltek meg léghajó segítségével

  Kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) figyeltek meg kutatók az amerikai-kanadai határnál egy léghajó fedélzetérõl.

 • Bakot lõtt az õzvadász törvényhozó

  Bakot lõtt egy õzzel Oklahoma állam egy törvényhozója. Terry Harrison olyan büszke volt, hogy sikerült lõnie egy fehérfarkú õzet, hogy odacsõdítette a sajtót diadalához.

 • Cápa gyomrában találták meg az eltûnt tengerészt

  Az egyik Cápa-film forgatási helyszíne közelében találták meg egy eltûnt tengerész maradványait - egy cápa gyomrában.

 • Marhahús ízû a blökiknek készült kutyasör

  Ebsörrel, mármint kutyák számára fõzöttel rukkolt ki egy holland sörfõzde.

 • Gordon Szetter

  Leírása: Nagy termetû, erõteljes csontozatú eb. Feje hosszú, orrtükre fekete. Szeme sötétbarna, füle hosszú, a fejéhez simulva lelóg. Nyaka izmos, szikár, lebernyeg nélküli. Háta egyenes, ágyéka széles, fara vízszintes, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai erõsek, egyenesek, jó csontozatúak. Mancsa ovális és domború, ujjai zártak. Farka lelóg, legtöbbször kissé görbe kard formájú. Szõrzete mérsékelten hosszú, sima, selymes tapintású, ragyogó fényû; a fején és a lábai elülsõ részén rövid, teste többi részén mérsékelten hosszú. Színe ragyogó szénfekete, cserbarna rajzolatokkal.

 • Vásárolj tudatosabban kedvenceidnek!

  Hazánkra is igaz, hogy rengeteg háztartásban megtalálható valamilyen házi kedvenc. Legyen szó a legtöbbek által tartott kutyákról vagy macskákról, esetleg valamilyen madárfajról, a gazdáik nagyon jól tudják, hogy az ezzel járó költségek meglehetősen magasak lehetnek. Sok állatfajnál szükség lehet valamilyen fekhelyre, alomra, szállítóeszközre, játékra, a táplálékról pedig nem is beszélve.

 • Elválaszthatatlan páros lett a kisfiú és a kutyus

  Elválaszthatatlan páros lett a kisfiú és a kutyusImmár több mint két éve elválaszthatatlan párost alkot, Buddy, az imádnivaló amerikai kisfiú, és Reagan, a barátságos labradoodle kutyus. Sandi Swiridoff, a kisfiú mamája aranyos fotókon örökíti meg kettejük különleges barátságát. A róluk készült képek igazán szívmelengetőek. A szőke kisfiút 11 hónapos korában fogadták örökbe a szülei, Reagan pedig nem sokkal előtte, néhány hónapos korában került a nagyszülőkhöz, és már első pillanattól fogva imádták egymást, ahogy találkoztak és azóta is elválaszthatatlan barátok.

 • Hiperevéssel készülnek fecskék a vándorútra

  A hiperevés jegyében telnek az elkövetkezõ napok és hetek a fecskék és más vonuló madarak számára, hogy megfelelõ zsírtartalékot felhalmozva keljenek útra észak, azaz Magyarország felé - derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményébõl.

 • A macskájának köszönheti, hogy nem égett benn a lakásban a 49 éves férfi

  A macskájának köszönheti, hogy nem égett benn a lakásban a 49 éves férfiCraig Jeeves életét Sullynek, a macskájának köszönheti, aki az arcára ugrott, amikor kora hajnalban kigyulladt a ház. Így időben felébredt és sértetlenül (illetve egy kis füstmérgezéssel) megúszták. Amíg újjáépíti a házat, a szomszédoknál fognak lakni. A nyolcéves cicus, mikor észlelte a tüzet, gazdája mellkasára ugrott, majd addig nyávogott jó hangosan az arcába, míg a férfi fel nem ébredt. A férfi elmondása szerint életében nem hallotta még ilyen hangosan nyávogni a macskáját. Most ennek köszönheti az életét.

 • Légy jó kutya, ha tovább akarsz élni

  A szelíd, jól kezelhetõ kutyák életkilátásai sokkal jobbak, mint az agresszív, rosszul idomítható ebeké.