2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Új agysejteket növesztenek az egerek, ha kötõdnek kicsinyeikhez

Ha egérapák szaglásszák kölykeiket, új idegsejtek jönnek létre agyukban, amelyek késõbb segítenek nekik utódaikra emlékezni - derült egy kanadai tanulmányból.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az eredmények azt sugallják, hogy az egerekben - és tán az emberekben is - egy életre szóló biológiai kötõdés alakulhat ki az újszülöttek és apáik között.

Samuel Weiss, a kanadai Calgary Egyetem kutatója és tanítványa egérpárokat rakott egy-egy ketrecbe, ahol azok párzottak, majd megfialtak. Ezt követõen néhány apát eltávolítottak családjától, másokat pár napig ott hagytak. A harmadik csoportot a közelben maradhatott, de tagjait hálószerû anyag választotta el a kicsinyektõl: bár látták és szagolhatták azokat, érintkezni nem tudtak velük.

Következõ lépésként a kutatók minden apát eltávolítottak, majd hat hét elteltével, amikor a kisegerek felnõttek, újra összeengedték õket fiaikkal (nõstény utódaikkal hajlamosak párzani az egérhímek, ezért azokat mellõzték). Azokról az apákról lehetett tudni, hogy felismerték utódaikat, amelyek nem támadták meg, és nem is szagolgatták azokat.

Azok az apák, amelyek úgy szaglászhatták kölykeiket, hogy közben hozzájuk is érhettek, hat hét elteltével is felismerték õket.

Felfedezték azt is, hogy mihelyst érintkeztek újszülött kölykeikkel, a hímek agyának szaglógumójában 25 százalékkal gyarapodtak az újonnan létrejött idegsejtek, és 40 százalékkal a hippokampusz nevû, emlékezésért felelõs agyterületen.

Ezt követõen olyan hím egereket vizsgáltak, amelyek agya egy mutáció révén nem reagált a szülõi viselkedés kialakulásáért - és az anya tejtermeléséért - felelõs prolaktin hormonra. Az õ idegsejtjeik száma nem nõtt, és idegenként kezelték kölykeiket, miután azok felnõttek. Ha azonban a mutáns egereknek egy másik, a prolaktinhoz hasonló hatású hormont fecskendeztek be, újra keletkeztek idegsejtek a szaglásért és az emlékezetért felelõs agyterületeken, és egyúttal helyreállt az utódok felismerésének képessége is.

Az eredmények arról árulkodnak, mennyire fontos a társas érintkezés, különösen a korai fejlõdés szakaszában - vélekedett Weiss.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra