2024.03.29. - Auguszta

Oxigén nélkül élõ többsejtû állatot fedeztek fel

Felfedezték a Földközi-tengerben az elsõ többsejtû állatot, amely képes oxigén nélkül élni. A felfedezésrõl Roberto Danovaro kutató és munkatársai, az olaszországi Ancona mûszaki egyetemének tudósai számoltak be a BMC Biology címû amerikai szaklapban. Eddig a biológusok úgy gondolták, hogy a többsejtû élõlények nem képesek oxigén nélküli életre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Danovaro és kollégái a loriciferák csoportjához tartozó apró, 0,2-0,3 milliméteres nagyságú fenéklakó tengeri élõlényeket vizsgálták, amelyek a homokszemek közti vízrétegben élnek a homokszemhez tapadva.

A kutatók három expedíció során vettek mintákat a Földközi-tenger fenekének oxigénben szegény és nagy sótartalmú régióiból. Az organizmusokat aztán számos vizsgálattal analizálták. A tudósok eredményeikrõl kijelentették: "Megszereztük az elsõ bizonyítékot arra, hogy létezik olyan többsejtû élõlény, amely élete során képes teljesen nélkülözni az oxigént".

Szinte minden élõlény oxigén segítségével nyeri kémiai energiáját. A kevés kivételek közé tartoznak a baktériumok, amelyek ezt a képességüket évmilliók során tökélyre fejlesztették. Több fajuk oxigén helyett kénvegyületekbõl nyeri az energiáját. Ilyen feltételek voltak ugyanis adottak az élet kialakulásának kezdeti szakaszában.

A tengerfenéken és a tengerfenékben nagy területek vannak, amelyeken egyáltalán nincs oxigén. Ilyen az élettere az újonnan megismert többsejtû élõlényeknek is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra