rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • 10/1999. (I. 27.) FVM rendelet az Állatvédelmi Tanácsadó Testületrõl

 • Share on Tumblr

  Az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. §-a (4) bekezdésének a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következõket rendelem el:

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  1. § A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) az állatvédelemmel kapcsolatos feladatok végrehajtásának elõsegítésére Állatvédelmi Tanácsadó Testületet (a továbbiakban: Tanácsadó Testületet) hoz létre.

  2. § (1) A miniszter a Tanácsadó Testületben való részvételre felkéri

  a) a környezetvédelmi miniszter,

  b) az egészségügyi miniszter,

  c) a gazdasági miniszter,

  d) az oktatási miniszter,

  e) a Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: Akadémia) elnöke,

  f) az állatorvostudományi egyetem rektora,

  g) az agrártudományi egyetemek rektorai,

  h) az orvostudományi egyetemek rektorai,

  i) a tudományegyetemek rektorai,

  j) a Magyar Állatorvosi Kamara,

  k) a Magyar Állattenyésztõk Szövetsége,

  l) a laboratóriumi állattenyésztõk szervezete,

  m) a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (a továbbiakban: Gyógyszergyártók Szövetsége), valamint

  n) a bejegyzett országos állatvédõ szervezetek

  által e tisztségre jelölt személyeket.

  (2) A Tanácsadó Testület tagja - a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében - a miniszter által e tisztségre kinevezett köztisztviselõ.

  (3) Az a)-d) pontban felsorolt szervek, valamint az f)-l) pontban megjelölt szervezetek egy-egy fõt, az Akadémia három fõt, a Gyógyszergyártók Szövetsége három fõt delegál a Tanácsadó Testületbe.

  (4) A bejegyzett országos állatvédõ szervezetek - az általuk meghatározott módon - a Tanácsadó Testületbe együttesen három fõt választanak, és delegálnak.

  3. § (1) A Tanácsadó Testület az állatkísérletekkel kapcsolatos feladatok véleményezésére kilenctagú Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanácsot (a továbbiakban: Etikai Tanács) választ saját tagjai sorából.

  (2) Az Etikai Tanács tagja az élettudományokban szerzett felsõfokú diplomával rendelkezõ személy lehet.

  (3) Az Etikai Tanács elnökét saját tagjai közül választja, ügyrendjét maga állapítja meg, amelyet a miniszter hagy jóvá.

  4. § (1) A Tanácsadó Testület feladata az állatvédelemmel kapcsolatos feladatok elõsegítése, valamint az állatvédelem szerepének és jelentõségének terjesztése.

  (2) A Tanácsadó Testület évente négyszer ülésezik.

  5. § (1) Az Etikai Tanács véleményezi

  a) az állatkísérletek engedélyezése iránt benyújtott kérelmeket,

  b) az engedélyezett állatfajoktól eltérõ fajú állatok kísérletre való felhasználásának engedélyezését,

  c) a különösen nagy fájdalommal járó kísérleteket, valamint

  d) a külön jogszabályban meghatározott egyes állatfajok felhasználása iránti kérelmeket, amennyiben azok nem regisztrált tenyészetbõl vagy beszállítótól származnak.

  (2) Az Etikai Tanács üléseit a szükséghez képest tartja oly módon, hogy az (1) bekezdésben megjelölt kérelmek kellõ idõben elbírálhatóak legyenek.

  (3) Az Etikai Tanács mûködésérõl évente beszámol a Tanácsadó Testületnek.

  6. § (1) A Tanácsadó Testület és az Etikai Tanács mûködésének feltételeirõl a miniszter gondoskodik.

  (2) Az Etikai Tanács különösen indokolt esetben külsõ szakértõt vehet igénybe.

  (3) Az Etikai Tanács tagjait, valamint a külsõ szakértõket a tudomásukra jutott kutatási, tudományos, illetve gyártási titoknak minõsülõ adatok tekintetében titoktartási kötelezettség terheli.

  7. § Ez a rendelet 1999. április 1. napján lép hatályba.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Maradonába harapott kutyája

  Az argentin futball-legendát saját kutyája harapta arcon ma hajnalban. A 49 éves klasszist játék közben támadta meg az állat, aminek következtében azonnal kórházba kellett szállítani és megmûteni.

 • Kacsát rántottak tûzoltók - kéménybõl

  Családi ház kéményébe szorult egy vadkacsa az Egyesült Államokban, a madár elõbb füstölt lett, de késõbb repült.

 • Westie - West Highland White terrier

  Leírása: Erõteljes testalkatú, hosszú törzsû, izmos, rövid lábú kutya. Feje nagy, arcorri része szögletes, orrháta egyenes. Stopja határozott, orrtükre fekete. Fogai nagyok, harapása ollószerû. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetû.

  Füle kicsi, hegyes, felálló. Nyaka izmos, háta feszes, ágyéka széles. Végtagjai párhuzamos állásúak, rövidek, mancsa kicsi kerekded, ujjai zártak. Farkát egyenesen tartja, nem csonkolják. Szõrzete közepesen hosszú, sûrû, kemény szálú. Trimmelik. Színe hófehér.

 • Kutyák elé vetették az újszülöttet

  A romániai Bacau megye egyik településén kutyák ölték meg azt a csecsemõt, akit apja és anyja közvetlenül megszületése után kitett a közeli erdõbe. Az anya mindvégig titokban tartotta a terhességet, és otthon, férje segítségével hozta világra a gyermeket, akitõl igyekeztek megszabadulni.

 • Viagrától gyorsultak a versenylovak

  Két orvost és egy gyógyszerészt is letartóztattak másik 24 emberrel együtt Naples-ben, mert Viagrával etették meg a lovakat, hogy az illegális versenyen jobb teljesítményt nyújtsanak.

 • Döbbenet: A kulturális örökség része a bikaviadal

  A francia kulturális tárca hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerûsítést vagy erkölcsi kezességvállalást. Az állatvédõk tiltakoznak.

 • Nyugdíjazzák a kísérleti majmokat

  Nyugdíjazzák a kísérleti majmokatAz Egyesült Államokban bejelentették: kivonják a kutatásokból az orvosi kísérletekben használt csimpánzok zömét. Az állatokról természetvédelmi parkban gondoskodnak életük végéig.
  A természetvédők nagy örömmel fogadták az amerikai EÜ Intézet (NIH) június végi bejelentését, mely szerint 310 fogságban tartott csimpánzt kivonnak a kísérletekből. A gén és a viselkedéskutatások folytatódhatnak megfelelő körülmények között, de többé nem vetik alá az állatokat olyan kísérleteknek, amelyeket elfogadhatatlannak tartanánk, ha emberen végeznék ezeket.

 • 27 éves a világ legidõsebb macskája

  A világ legidõsebb macskája az angliai Ravensdenben él, Waddynak hívják és nemrég múlt 27 éves. Ez emberi mértékkel mérve 125 esztendõt jelent!

 • Amikor a marhák uralják a közutakat

  Autósok és motorosok figyelem! A tehenek és a kecskék egyenrangúságot követelnek a közlekedésben.

 • A kihalás szélén az afrikai orrszarvúk

  A természetvédõk szerint az afrikai orrszarvúkat évtizedek óta most fenyegetik leginkább az orvvadászok. Az elmúlt három évben ugyanis összesen 800 állat esett áldozatul az vadorzóknak, akik egy kilogramm orrszarvúszarvért 22 000 angol fontot kapnak a feketepiacon.

 • Éjszakai kutya-szépségverseny Debrecenben

  Kutyacsaholástól hangos Debrecen: több mint ezer résztvevõvel éjszakai kutya-szépségversenyt rendeztek a cívis városban. A Magyar Ebtenyésztõk Országos Egyesületének debreceni szervezete a melegre való tekintettel, az állatok kímélése érdekében találta ki a késõi idõpontot a szépségverseny megrendezésére - mondta el Harcsás Márta, a verseny egyik szervezõje, A kutya újság fõszerkesztõje.

 • Négyszázöt éves korában hunyt el a világ legidõsebb állata

  Négyszázöt évig élt egy kagyló az Izland körüli vizekben, ezzel hivatalosan ez a példány számít a Földön valaha legtovább élõ állatnak. A tudósok remélik, hogy a puhatestû szöveteinek vizsgálata segíthet az öregedés folyamatainak jobb megértésében.

 • Ötezer kilométert utazott egy macska gazdája bõröndjében

  Túlélte a macska az ötezer kilométeres utazást Kairó és London között. A cica véletlenül mászott bele gazdája bõröndjébe.

 • Az állatvédõk nem kérnek a mókuspecsenyébõl

  Elmúltak a böjti hónapok a mókushús-imádók számára: több hónapos szünet után ismét engedélyezte a hatóság a kedves állatka fogyasztását New Jersey-ben - a New York mellett lévõ amerikai szövetségi államban ugyanis ínyencfalatnak számít. Az év elején azért tiltották be a specialitást, mert a vegyi elemzések azt jelezték, hogy túl sok ólmot és nehézfémet tartalmaz a mókusok szervezete, így az egészségre ártalmas lehet a belõlük készített pecsenye.

 • Elhagyott kedvencek Spanyolországban - az állatvédõk törvényt sürgetnek

  Több mint 100 ezer kutyát és macskát hagytak sorsukra a spanyolok 2004-ben a nyári szabadságok idején, ezért az állatvédõk törvényt sürgetnek. A Le Refuge nevû állatvédõ egyesület azért hozta elõ a témát, mert ismét itt van a szabadságolások ideje, és félõ, hogy megint nagyon sok házi kedvencet eresztenek szélnek.

 • Mi véd meg minket a madárinfluenzától?

  Milliónyi emberrel végezhet egy mutáns vírus - Utoljára a spanyolnátha okozott világjárványt

  Minnesota - A Nature magazinban megjelent új tanulmány szerint több ember halhat meg az Ázsiában tomboló madárinfluenzában, mint 1918-ban a spanyolnáthában. Akkor a világméretû járványban húszmillió ember hunyt el. A minnesotai egyetem tudósai szerint akkor is szárnyasokról terjedt át az emberre a járvány.

 • A róka és a szamár

  Az erdõszéli házikó gazdája ugyancsak szórakozott ember volt. Bement a városba, de elfelejtette betenni maga után az ajtót.

  Néhány veréb beugrált a szobába, onnan a konyhába. Megvendégelték magukat az asztalon talált kalácsmorzsákkal.

 • Autótolvaj medve

  Autót lopott egy medve az Egyesült Államokban, bár csak egy mogyoróvajas szendvicset szeretett volna.

 • Bûnüldözésimánia-hiány miatt nyugdíjazott rendõrkutya

  Buster, a kétéves német juhász 14 hetes kiképzési kurzusának elején még jó tanulónak bizonyult, ígéretes növendéknek tûnt, de idõvel márt nem nagyon igyekezett. Az igazi gondok azonban akkor mutatkoztak meg, amikor munkára fogták: vagy egyáltalán nem érdekelték a bûnözõk, vagy barátkozni kezdett velük, sõt, akadt olyan, akibe egyenesen "beleszeretett". Utóbbi eset éjszaka történt, egy családi ház kertjében a bokrokban bújt el a körözött személy.

 • Kényeztetik a sertéseket levágás elõtt

  Kényezteti utolsó napjukon disznait egy vágóhíd Kínában, hogy ízletesebb legyen a sertések húsa levágásuk után.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása