rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • 10/1999. (I. 27.) FVM rendelet az Állatvédelmi Tanácsadó Testületrõl

 • Share on Tumblr

  Az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. §-a (4) bekezdésének a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következõket rendelem el:

  1. § A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) az állatvédelemmel kapcsolatos feladatok végrehajtásának elõsegítésére Állatvédelmi Tanácsadó Testületet (a továbbiakban: Tanácsadó Testületet) hoz létre.

  2. § (1) A miniszter a Tanácsadó Testületben való részvételre felkéri

  a) a környezetvédelmi miniszter,

  b) az egészségügyi miniszter,

  c) a gazdasági miniszter,

  d) az oktatási miniszter,

  e) a Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: Akadémia) elnöke,

  f) az állatorvostudományi egyetem rektora,

  g) az agrártudományi egyetemek rektorai,

  h) az orvostudományi egyetemek rektorai,

  i) a tudományegyetemek rektorai,

  j) a Magyar Állatorvosi Kamara,

  k) a Magyar Állattenyésztõk Szövetsége,

  l) a laboratóriumi állattenyésztõk szervezete,

  m) a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (a továbbiakban: Gyógyszergyártók Szövetsége), valamint

  n) a bejegyzett országos állatvédõ szervezetek

  által e tisztségre jelölt személyeket.

  (2) A Tanácsadó Testület tagja - a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében - a miniszter által e tisztségre kinevezett köztisztviselõ.

  (3) Az a)-d) pontban felsorolt szervek, valamint az f)-l) pontban megjelölt szervezetek egy-egy fõt, az Akadémia három fõt, a Gyógyszergyártók Szövetsége három fõt delegál a Tanácsadó Testületbe.

  (4) A bejegyzett országos állatvédõ szervezetek - az általuk meghatározott módon - a Tanácsadó Testületbe együttesen három fõt választanak, és delegálnak.

  3. § (1) A Tanácsadó Testület az állatkísérletekkel kapcsolatos feladatok véleményezésére kilenctagú Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanácsot (a továbbiakban: Etikai Tanács) választ saját tagjai sorából.

  (2) Az Etikai Tanács tagja az élettudományokban szerzett felsõfokú diplomával rendelkezõ személy lehet.

  (3) Az Etikai Tanács elnökét saját tagjai közül választja, ügyrendjét maga állapítja meg, amelyet a miniszter hagy jóvá.

  4. § (1) A Tanácsadó Testület feladata az állatvédelemmel kapcsolatos feladatok elõsegítése, valamint az állatvédelem szerepének és jelentõségének terjesztése.

  (2) A Tanácsadó Testület évente négyszer ülésezik.

  5. § (1) Az Etikai Tanács véleményezi

  a) az állatkísérletek engedélyezése iránt benyújtott kérelmeket,

  b) az engedélyezett állatfajoktól eltérõ fajú állatok kísérletre való felhasználásának engedélyezését,

  c) a különösen nagy fájdalommal járó kísérleteket, valamint

  d) a külön jogszabályban meghatározott egyes állatfajok felhasználása iránti kérelmeket, amennyiben azok nem regisztrált tenyészetbõl vagy beszállítótól származnak.

  (2) Az Etikai Tanács üléseit a szükséghez képest tartja oly módon, hogy az (1) bekezdésben megjelölt kérelmek kellõ idõben elbírálhatóak legyenek.

  (3) Az Etikai Tanács mûködésérõl évente beszámol a Tanácsadó Testületnek.

  6. § (1) A Tanácsadó Testület és az Etikai Tanács mûködésének feltételeirõl a miniszter gondoskodik.

  (2) Az Etikai Tanács különösen indokolt esetben külsõ szakértõt vehet igénybe.

  (3) Az Etikai Tanács tagjait, valamint a külsõ szakértõket a tudomásukra jutott kutatási, tudományos, illetve gyártási titoknak minõsülõ adatok tekintetében titoktartási kötelezettség terheli.

  7. § Ez a rendelet 1999. április 1. napján lép hatályba.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Többen orvvadásznak, mint korábban

  2012. év decemberig több eljárás indult orvvadászat miatt, mint egy évvel korábban; a nyáron hatályba lépõ új büntetõ törvénykönyv (Btk.) a mostaninál részletesebben szabályozza a természetkárosítást - írja a szerdai Magyar Nemzet.

 • Cápauszony-ellenes törvényt vezetnek be Hawaii-on

  Életbe Hawaii-on az elsõ cápauszony-ellenes törvény. A jogszabály értelmében ezentúl tilos lesz a cápauszony birtoklása, árusítása és terjesztése. Ez annyit jelent, hogy a helyi étlapokról el kell tüntetni minden cápauszonyból készült fogást, különös tekintettel az elõkelõ kínai éttermek menüsoraira. A teljes tilalom kezdetéig azonban az éttermek egyéves türelmi idõt kapnak, hogy felhasználhassák a már megvásárolt cápauszonyokat.

 • Rókás képek, cuki mi?!

  Rókás képek, cuki mi?!Tyúkudvarba beosonó, kurta lábú ragadozó, vörös bundás ravasz koma, kotorékban az otthona. Mi az?... Úgy van, a róka! Remélem tetszenek a cuki rókás képek :) A természetben vadon élnek. További infók itt: a vörös róka (Vulpes vulpes) a rókák legismertebb és egyúttal a Vulpes nem legnagyobb termetű faja. A valódi kutyaformáktól külsőleg a napvilágon tojásdad alakú pupillája, lapos szembolti íve és aránylag kicsiny felső tépőfogai különböztetik meg; életmódja többnyire magányos, míg a kutyáké inkább csapatos.

 • Felfalják a termeszek az üzbegisztáni német légibázist

  A kifutópálya összeomlásával és az elektronikus rendszerek kisülésével fenyegetik a termeszek az Üzbegisztánban lévõ német légibázist - közölte szerdán az üzbég állattani intézet egyik vezetõ munkatársa.

 • Prágában mentik a gorillákat

  Hét tonna könyvet és képeket visz számos afrikai országba a prágai állatkert - melynek egy gorilla szerepel az emblémáján -, azért, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a veszélyeztetett gorillák védelmére - jelentették be a park vezetõi.

 • Krigli sörrel a csatornában

  A Delo címû ljubljanai lap beszámolója szerint a Luna nevû vendéglátó-ipari víziegység pallója korhadt volt, a kikötõi kötelek is szétfoszlottak az idõk folyamán, és most a vízállás csökkenésével ezt a mozgást a hajó már nem bírta ki. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy azon a helyen a csatornában a víz mindössze félméteres volt. Az emberek közül sokan kezükben krigli sörrel kerültek a vízbõl a partra, és a közös kaland nyomán nagy barátságok köttettek.

 • A klímaváltozással eltolódik egyes kétéltûek szaporodási idõszaka

  A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási idõszakára - mutatták ki kutatók.

 • Egérinvázió a Rajna-vidéken

  Egérinvázió okoz gondot parasztok ezreinek a németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományban. A rágcsálók elpusztítják a növények gyökérzetét és már eddig több ezer eurós kárt okoztak birtokokként - közölte Michael Horper, a Rajna-vidék-Nassau Gazda- és Borász Szövetségének alelnöke.

 • Kutyák gyomrában rejtették el a kábítószert a csempészek

  Több mint egymillió font értékû kokaint rejtettek el kutyáik gyomrában milánói kábítószercsempészek.

 • Kóbor kutyák támadása a szófiai állatkert ellen

  Kiéhezett kóbor kutyák átugrottak a szófiai állatkert kerítésén és szétmarcangoltak 13 ritka állatot - közölte a hét végén Ivan Ivanov, az állatkert igazgatója.

 • Kivilágítatlan, hófehér lovon hóesésben

  Cody - Közterületi ittasságért állított elõ a rendõrség lovastul egy férfit az Egyesült Államokban: az illetõ hatalmas hóesésben veszélyeztette a közúti forgalmat.

  A hatóság emberei egy autós bejelentése nyomán állították meg a 28 éves Benjamin Danielst hófehér lován. (A ló eredendõen is fehér, de a hó még "rátett").

 • Vadállatként viselkedik a farkasok közt felnõtt férfi

  Vadállatok között nõtt fel egy most 27 éves spanyol férfi. Fernando Peralta édesanyja egy rezervátumban dolgozott, a kisfiú pedig úgy nevelkedett, hogy hét farkas és két oroszlán volt körülötte.

 • Három foltoska

  Szabólegény cicája volt Háromfoltoska. Fehérbundájú lett volna, ha nincs hátán nyeregalakú, hasán zsemlealakú, két szeme körül pedig álarcszerû fekete folt.

 • Felakasztottak egy kutyát Szentlõrincen

  Elpusztult az a kutya, melyet felakasztottak egy fára Szentlõrincen. A város külterületén, a nyakánál fogva felkötött nagytestû keverék ebre egy férfi talált rá, majd értesítette a rendõrséget.

 • Meghívó: Eszmecsere a József Attilásokkal

  Az Orpheus Önkéntes Közösség és a Partiszkon Egyesület önkéntesei a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolába mennek. A legfőképpen hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó intézményben nagy szükség van a közösség építésére, az önkéntes segítség nyújtásra. Gyermekek számára játékos foglalkozásokkal, pedagógusokkal beszélgetések lefolytatásával formáljuk a közösséget. A gyerekeket és a tanáraikat mind örömmel várjuk a közös programokra, ahol játékos formában a környezet védelméről, az állattartásról is szó esik.

 • Rekord tobzoskaszállítmányt foglaltak le Indonéziában

  Jakarta - Az indonéz rendõrség 14 tonna fagyasztott tobzoskát foglalt le egy dél-szumátrai raktárban; ez az eddigi legnagyobb fogás a szigorúan védett állatból.

  A konténerekben tárolt hatalmas hangyászszállítmányt Kínába akarták eljuttatni illegálisan. Az ügyben 14 embert vett õrizetbe a rendõrség - jelentették kedden természetvédelmi csoportok.

 • Szakadékba ugrottak a birkák

  Törökország keleti részén 1500 juh ugrott le egymás után egy szakadékba, közülük 450 állat elpusztult. Az elképedt török pásztorok kénytelenek voltak végignézni, ahogyan a juhok szétzúzzák magukat.

 • Meghívó: Állatvédőknél járunk

  Az Orpheus Önkéntes közösség szervezésében fiatalok segíthetnek be az állatvédelmi központban. A kerékpárral érkező gyerekek a telepet bejárják, a működését megismerik. Állateledel adományaikkal járulnak hozzá az utcáról megmentett állatok ellátásához. A kóbor állatok befogásáról, a felelős állattartásról kiselőadást hallgatnak meg. A nap fénypontja a kutya sétáltatás és állat simogató lesz.

 • Fecskementés a Dugonics téren

  Szombat délelõtt a Dugonics téren jártunk, amikor a szökõkútnál arra lettünk figyelmesek, hogy egy fiatal fecske a vízbe pottyant. A medence mellett lévõ lány nem gondolkodott sokat, azonnal a szökõkút medencéjébe lépett, és kimentette az elázott madárkát.

 • Sértõdõs oroszlánok

  Moszkva - Egy "vénlány" ázsiai oroszlánt próbáltak sokadszor "férjhez adni" a moszkvai állatkertben, de ez a kísérlet sem járt sikerrel, így már nincs remény arra, hogy a ritka faj nõsténye utódot hozzon a világra Moszkvában.

  Az öreglány rossz tapasztalatokat szerzett az udvarlókkal: a legutóbbi például folyton támadta, kergette és nem engedte enni.