2024.05.13. - Szervác, Imola

Albínó csóka ütött tanyát egy ukrán városban

A közmondásosan ritka fehér hollónál nem gyakoribb fehér csóka tûnt fel a közelmúltban a nyugat-ukrajnai Luck egyik lakótelepén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nem mindennapi csókára Olekszandr Mojszejenko helyi lakos figyelt fel, aki negyedik emeleti lakásának ablakából a hideg téli hónapokban rendszeresen eteti az élelmet keresõ madarakat. A fehér tollazatú, fekete csõrû csóka a férfi feleségének a figyelmét is felkeltette, s ezután együtt kezdték figyelni és etetni a társaitól erõsen elütõ madarat, amelyet a házaspár Kátyának (Katicának) nevezett el – adta hírül a Novij Kanal ukrán televíziós csatorna.

Mojszejenko elmondása szerint reggelente Kátya nem egyedül érkezik az etetésre, hanem fekete tollazatú párja kíséretében, s vele együtt várja, hogy kinyíljon a lakomával kecsegtetõ ablak. A madárpár napi menüje kenyérbõl és makaróniból áll, mert a két csóka a magokat nem kedveli, míg a kenyeret annál inkább, naponta képesek egy egész veknit elfogyasztani.

Az amatõr madarász szerint a két csóka párban él, Kátya a nõstény, kisebb is fekete színû társánál, aki láthatólag nagyon kedveli õt, mert képes felszedni és visszavinni neki a földre lehullott morzsákat.

A mûsorban megszólaltatott Mihajli Himin ornitológus kifejtette, hogy a lucki fehér csóka valóban ritka madár, az elmúlt harminc évben a világon összesen alig tíz ilyen albínót figyeltek meg, százezerbõl egy esetben fordul elõ hasonló genetikai mutáció.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra