rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Az uszkár eredete

 • Share on Tumblr

  Az uszkár származását illetõen számos teória látott napvilágot, s a szakértõk véleménye nem egyezik e századok óta ismert kutyafajta eredetét illetõen. A zûrzavart csak fokozza, hogy már görög és római vázákon, dombormûveken ábrázoltak gyapjas szõrzetû kutyákat, s az oroszlános nyírásmód is évszázadok óta létezik, így sokan hajlamosak a legõsibb fajták közé sorolni az uszkárt, s a régi ábrázolásokon látható kutyákat a fajta közvetlen elõdeinek kikiáltani.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Sokan Theodor Studer berni professzor nézetét osztják, miszerint egy bozontos szõrzetû pásztorkutya-típus és egy vadászkutya keresztezõdésébõl származhat az uszkár. Ez az elképzelés a fajta szerteágazó képességeit és vízszeretetét figyelembe véve akár helytálló is lehet. Az uszkár származásának kutatása közben lépten-nyomon a vízikutyába ütközünk, mely állítólag elõször a hatodik században került Európába Észak-Afrikából, mikor a mórok elfoglalták az ibériai félszigetet. 1454-ben Penturrichio Canis familiaris aquaticus-nak azaz vízikutyának nevezte az uszkárt. A német Pudel elnevezés egyébként valószínûleg a régi német Pfudel szóra vezethetõ vissza, ami magyarul pocsolyát, tócsát jelent. (A magyar uszkár szó nyelvújításkori alkotás, az úszkál ige származéka.) Napjaink vízikutyái - pl. a francia barbet, az olasz lagotto romagnolo vagy a spanyol vízikutya - valóban ugyanolyan típusú szõrzettel rendelkeznek, mint az uszkár. A német Albrecht Dürer számtalan alkotásán is szerepelnek uszkárok, ezért valószínûsíthetõ, hogy a XIV-XV. században alakult ki a fajta. Spanyolországban a XVIII. században volt az arisztokrácia elsõ számú kedvence, amit Goya festményei is bizonyítanak. Franciaországban többek között XVI. Lajos udvarában élt sok uszkár.

  Több mint 100 évvel ezelõtt kezdõdött Németországban a szabályozott uszkár-tenyésztés. Egy Warmbach nevû tenyésztõ ösztönzésére néhány uszkár-barát - köztük Stössel, Wirth és Betz - 1893-ban létrehozta a mai Német Uszkár Klub elõdjét, a Müncheni Uszkár Klubot. Az elsõ német standard 1904-ben jelenik meg, ez a dokumentum a "német uszkárokról összeállított fajtaleírás" elnevezést viselte és a "közönséges uszkárra" vonatkozott, melynek marmagassága 50-60 cm között mozgott, és ugyan ebben az évben adták ki az elsõ uszkár törzskönyvet, Ferdinand Wirth törzskönyv vezetõ saját fekete zsinóros uszkárját, Champion Caro W II-t vezette be egyes szám alatt elsõként.

  Franciaország elsõ klubja 1923-ban jön létre. A franciák és a németek sokáig vitatkoztak, melyikük legyen a fajtagazda ország, mígnem 1936-ban az uszkárt francia fajtának ismerik el. 1936 óta a standardon néhány kiegészítést leszámítva nem változtattak.

  Az európai standard négy méretet ismer el marmagasságuk szerint:
  cm kg
  Toy < 28 < 3
  Törpe 28-35 3-7
  Közép 35-45 7-15
  Óriás 45-62 15-35

  1. Toy: A mai toy uszkárt a tenyésztõk hozták létre a legkisebb termetû törpeuszkárok következetes pároztatásával. Az USA-ban 1943-ban, Angliában 1957-ben fogadták el ezt a legkisebb méretváltozatot. Európában hivatalosan csupán 1987-ben egészült ki a fajta, a negyedik toy mérettel.

  2. Törpe: A brit Kennel Club 1911-ben fogadta el önálló kategóriaként.
  3. Közép: Egyes országokban pl: Angliában ma sem tekintik önálló változatnak.
  4. Óriás: A négy változat közül ez a legrégebbi változat.

  Most térjünk rá az uszkár belsõ tulajdonságaira:

  Köztudott, hogy az uszkárok - még napjainkban is - kiváló cirkuszi kutyák, a legjobb bûvészt és bohócot is lejátsszák a színpadról. A mutatványosok régebben a nagyobb testû egyedeket nemcsak a porondon, hanem a mindennapi életben is használták, például kocsit húzattak velük. De használtak uszkárokat a háborúban is, vagy békeidõben nyájak mellett segédkeztek vagy vakokat is vezettek. A törpeuszkárok sem csupán a társasági dámák ölében foglaltak helyet, hanem kiváló szarvasgomba-keresõ kutyák voltak. Mindezek a tulajdonságok még mindig ott rejlenek az uszkárban, a hagyományos kutyás sportok és az agility mellett kiváló mentõ- és vakvezetõ kutya is válhat belõle, hiszen intelligens, gyors felfogóképességû, könnyen képezhetõ kutya. A vadászó uszkárok egyre növekvõ száma folyamatosan cáfolja az elõítéleteket. Számtalan show champion kutya viseli a neve mögött a vadászvizsga teljesítését jelölõ címeket.

  Fáradhatatlanul játékos, különleges beleérzõ képessége és alkalmazkodó készsége egyedülálló emberek ideális társává teszi, de családtagnak is nagyszerû, hiszen türelmes, hûséges, gyerekszeretõ. Bármilyen lakásban jól érzi magát, csak megfelelõ mennyiségû sétában és foglakoztatásban legyen része.

  Átbújtam néhány magatartási grafikont és a következõkre jutottam:
  - Az óriás uszkár rendkívül tanulékony, e tekintetben a közép és törpe méretû uszkárok képességei is meghaladják az átlagosat (az amerikai cocker spánielhez hasonlítható), viszont a toyt nehezebb engedelmességre nevelni.

  - A toy kevésbé játékos más kutyákkal, a közép és törpe uszkár játékossága kicsivel átlag feletti, míg az óriás uszkár a legjátékosabb kutyák közé tartozik.
  - Az óriás uszkár nem szívesen ugat, viszont a toy éber házörzõ.
  - A törpe, közép és óriás uszkár az átlagosnál csak valamivel ingerlékenyebb. A toy viszont annál inkább!
  - A fekete színû uszkárral a legkönnyebb az együtt élés, míg az apricottal a legproblémásabb.

  A fajtára jellemzõ betegségek:

  - Bõr: faggyúmirigy-gyulladás
  - Szem: szürke hályog, zöld hályog, szemhéjbefordulás, retinabetegség
  - Gyomorcsavarodás, vastagbélgyulladás
  - Legg-Perthe-kór
  - Légcsõ összeesés

  Összeállította:
  Virányi Veronika (Budapest) szakképzett kutyakozmetikus
  06/70-276-33-89

  Uszkár Fajtastandard
  (Pudel / Caniche)

  Fordítás: VDH Standard bizottsága és Uwe H. Fischer.

  Származás: Franciaország

  Az érvényes és eredeti standard dátuma: 1991.12.12.

  Alkalmazás: Társasági és kísérõ kutya

  FCI csoportbeosztás:
  IX-es fajtacsoport Társasági és kísérõ kutya
  Sekció 2 Uszkár
  Munkavizsga nélkül

  Általános megjelenés:
  Harmonikus, közepes arányokkal, jellemzõen göndör, vagy zsinóros szõrzettel. Egy intelligens, éber és vidám benyomást keltõ fajta, melyhez még egy harmonikus testfelépítés, elegancia és büszkeség is járul.

  Magatartás / Jellem (Wesen):
  Õ kitûnik a hûségével, tanulékonyságával és képezhetõségével, így egy nagyon kellemes társasági kutyává válik.

  Fej:
  Elõkelõ, egyenes vonalú, arányos a testtel. A hossza két-ötöde a marmagasságnak. A fej nem tûnhet nehéznek, vagy masszívnak, de nem lehet túl finom sem. A formája jól kivehetõ legyen a bõr alatt.

  Koponya:
  Agykoponya: Jól formált. A fej szélessége fele a koponya hosszának (az oldalvonal 16-19°-ot alkot a hosszanti tengellyel). Fentrõl nézve a koponya hosszanti tengelye oválisnak tûnik, profilban enyhén konvex (domború). A hosszanti tengelyek egymástól enyhén távolodók.

  Szemöldök ív: Mérsékelten hangsúlyozott, hosszú szõrzettel borított.

  Homlok barázda: A szemek között széles, a fej búb felé keskenyedõ. (A törpe uszkár fej búbja lehet egy kissé kevésbé fejlett.)

  Stop: Kevésbé fejlett, hasonlóan a többi mérsékelten arányos kutyáknál.

  Arcorri rész:
  Orrtükör: Hangsúlyos és jól fejlett, profilból nézve, merõlegese, az orrlyukak tágak. A fekete, fehér és ezüst kutyáknál az orrtükör fekete a barna színnél barna az aprikot uszkárnál a barnától a feketéig lehetséges, bár ez utóbbi nem kívánatos, de elfogadott, a pigment hiányt kivédendõ.

  Fang: Egyenes felsõ profil, hossza kb. kilenc-tizede az agykoponyának. Az állkapcsok szinte párhuzamosak. A fang erõteljes és elegáns, de soha nem elhegyesedõ. Az alsóprofilt az állkapocs határozza meg és nem a felsõ ajkak.

  Ajkak: Alig fejlett, közepesen vastag. A felsõ ajkak fedik az alsó ajkakat, anélkül, hogy túlfedje azokat. A fekete, fehér és ezüst uszkárnál az ajkak feketék. A barnáknál barna, az aprikotnál a sötétbarnától a feketéig tart, bár az utóbbit nem részesítik elõnyben, de a pigmentáció érdekében megtûrik. A szájzug nem lehet túl hangsúlyos.

  Állkapocs / fogak: Ollós harapás, erõteljes fogakkal. Egy M1 vagy M2 a felsõállkapocsban vagy egy M2 vagy M3-as hiánya az alsó állkapocsban, sem a bírálatnál sem a tenyész szemlén nem büntetendõ.

  Pofák: A pofacsontok jól formáltak nem túl fejlettek. A szem alatti tájék alig kitöltött. A rágóizmok kevéssé fejlettek, és a járomcsontok alig hangsúlyozottak.

  Szemek: Tüzes tekintet. Mandulavágású, enyhén ferdén illesztett a stop magasságában. A fekete, fehér, ezüst és aprikot uszkárnál a szem színe fekete, vagy mélybarna, a barna uszkár szem lehet sötét borostyán színû.

  Fülek: Elég hosszúak és a pofák mellett lefelé simuló. A fülek tûzése a szem alsó vonalának a meghosszabbításánál történik, ez a vonal az orrhegyig húzódik. A fülek laposak, a fül tûzésénél szélesebb, a fülvégek elkerekítettek, nagyon hosszú hullámos szõrrel borított. Azok az uszkárok, melyeknél a fülhossz nem éri el a szájzugot, nem kaphat kitûnõ minõsítést.

  Nyak:
  Feszes, enyhén ívelt, közepesen hosszú, jó arányokkal. A fejét magasan és büszkén hordja. Toka és nyak lebernyeg nélkül. A nyak oválisnak tûnik. A nyak hossza legyen kevesebb, mint a fej hossza.

  Törzs:
  Az uszkár teste arányos, a hossza valamivel több, mint a marmagasság.

  Mar: Mérsékelten fejlett.

  Hát: Rövid, harmonikus vonalvezetés. Sem pontyhát, sem nyerges hát. A mar és a far lehetõleg egy magasságban legyenek.

  Ágyék: feszes és jól izmolt.

  Far: Kerekded, nem csapott.

  Elõmell: Megfelelõ egy közepes arányokkal rendelkezõ kutya részére. A mellcsont megfelelõ magasságban helyezkedjen el és legyen egy kissé hangsúlyozott. Ez elõsegíti a magas, kecses és nemes fejtartást.

  Mellkas: Mélysége a könyökig tart. Szélessége két-harmada a mellkas mélységének. A mellkas kerülete legalább tíz cm-el legyen több, mint a marmagasság.

  Bordák: Ovális bordák. A hát tájékán széles.

  Alsó vonal: Kissé felhúzott, de nem agár-has.

  Farok:
  Elég magasan, az ágyék táján tûzött. A göndör szõrû uszkár farkát a fele hosszában kell vágni, de egy jól hordott hosszú farok nem tekintendõ hibának. A zsinóros uszkárnál meg lehet hagyni a farok teljes hosszát. Mozgásban a farkát magasan és ferdén hordja.

  Végtagok

  Mellsõ végtag:
  A mellsõ lábak egyenesek és párhuzamosak. Elegáns, jól izmolt csontozat. A könyök távolsága a talajhoz viszonyítva öt-kilencede a mar magasságának.

  Vállak: A lapocka ferdén illesztett a felkarral 90-100°-ot alkot.

  Felkar: A felkar hossza egyenlõ a lapocka hosszával.

  Mellsõ lábtõ: A felkar folytatása.

  Mellsõ lábközép: Erõteljes, de nem masszív, elölrõl nézve majdnem párhuzamos.

  Mellsõ mancsok: Inkább kicsik, szorosan zártak, egy rövid ovális formát alkot. Az ujjak jól íveltek, inasak, tömörek, az ujjakat úszóhártya köti össze, a mancsok merõlegesek a talajra és kemény, vastag talppárnákon állnak. A fekete és ezüst kutyáknál a körmök feketék, a barnáknál feketék vagy barnák, a fehér egyedeknél a körmök lehetnek szaru színûek vagy különbözõ pigmenttel ellátva egészen a feketéig, de az általános pigmenthez kell alkalmazkodnia. A fehér köröm hiba! Az aprikot uszkár körmei barnák, a barnának az összes árnyalatai egészen a feketéig, bár ez utolsó nem kívánatos, de tolerálható.

  Hátsó végtagok:
  Hátulról nézve párhuzamos. Jól fejlett izomzattal, mely nyomatékosan hangsúlyozott. A csípõ, térd és csánknak nagyon jól szögeltnek kell lennie, hogy minden meredek szögelés ki legyen zárva, a meredek szögelés következménye a nemkívánatos csapott far.

  Comb: Jól izmolt, erõteljes.

  Hátsó lábközép és csánk: Vertikális. Az uszkár farkas körmök nélkül születik.

  Hátsó mancsok: lásd: mellsõ mancsok.

  Mozgás:
  Az uszkár járás módja könnyed, táncos léptû. Soha nem lehet egy nyújtott vagy folyamatos léptû mozgása.

  Bõr:
  Simulékony, nem petyhüdt, és jól pigmentált. A fekete, barna, ezüst és aprikot uszkár pigmentációja megegyezik a szõr színével. A fehér kutyáknál a szürkés bõr a kívánatos, de ez nem befolyásolhatja a szõr színét. Egyes fehér egyedeknél elõfordulhatnak pigment foltok a világos bõrön, ez elég gyakran elõfordul, de ez nem tekinthetõ hibának. Általában a pigmentáció legyen erõteljes. A szemhéj, orrtükör, ajkak, foghús, a garat, a nyálkahártyák, a természetes nyílások, a herezacskó és a talppárnák a fekete, fehér és ezüst egyedeknél a pigmentáció fekete, a barnáknál barna. Az aprikot-nál olyan sötét legyen, amilyen csak lehet, a barna összes árnyalatával, egészen a feketéig, ez utóbbi nem kívánatos, de tolerálható, a depigmentáció elkerülése végett.

  Szõrtakaró

  Szõrzet
  A göndör szõrzet (gyapjas uszkár): Dús, nagyon finom gyapjas tapintású, göndör, rugalmas és a kéz érintésére ellenálló. A szõrzet igen dús, gazdag, egyenlõen hosszú, egyenletesen hullámos és a szõrzetet fésülni kell. Nem kívánatos egy ápolatlan, kemény, durva tapintású szõrzet, ezeket az egyedeket, melyeknek ilyen a szõrminõsége, a bírálatnál vissza kell minõsíteni.

  Zsinóros uszkár: Finom minõségû, dús szõrzet, jó tömör szõr, mely karakterisztikusan zsinórozott, egyenletes hosszúságban, ezek a zsinórok legalább 20 cm hosszúak legyenek. Minél hosszabb a zsinórozás, annál inkább jobb a minõsítése a kiállításon. A rendezetlenséget elkerülendõ megengedett a fejen lévõ szõrt a fülek között összekötni és a szõrt a törzsön végig elválasztani.

  Hibák
  Minden eltérés a fent említettõl hibának tekintendõ, és a hiba nagyságának megfelelõen kell értékelni.
  - Hiányzó vagy túl hangsúlyos stop.
  - Kicsi orrtükör, vagy ha orrlyukak nem elég nyitottak, vagy túl nagyok, foltos vagy hússzínû orrtükör.
  - Túl keskeny vagy hegyes orrhát, kõsorr.
  - Az elõreharapás hiba és arányaiban kell büntetni. Az úgynevezett (szopornyica betegségbõl adódó) sárga fogak nem tekinthetõ hibának, ha rendezett a fogív. Hiányzó fogak is hibának tekinthetõk. Egy P1 hiánya nem büntetendõ. Két P1 hiánynál nem lehet osztály gyõztes, legfeljebb „kitûnõ” minõsítést kaphat. Ha három Prämoláris, két P1+ egy P2 a minõsítés maximálisan „nagyon jó”. Egy M1 vagy M2 hiánya a felsõ állkapocsban és egy M2 vagy M3 hiánya az alsó állkapocsban nem büntetendõ.
  - Ha a szemek túl nagyok vagy túl kicsik, nem eléggé sötétek vagy pirosan csillogók.
  - Túl rövid vagy keskeny fülek, vagy a nem szabályosan hordott fülek.
  - Csapott far.
  - A hátára hajló farok és az így hordott farok, a túl magasan vagy túl mélyen tûzött farok.
  - Magasra állított végtagok.
  - Nyújtott mozgás.
  - Nem elég pigment, pigment hiány, fõleg a szemhéj körüli pigment hiány (szemüveg)
  - A szem körüli szõr hiánya.
  - Ritka, puha szõrzet.
  - Meghatározhatatlan színû szõrzet a testen, vagy nem egyenletes szín. Egy kevés fehér szõrzet a mellen megengedett.
  - Egyedek, melyek a törpe jelleget magukon viselik nem kaphatnak „kitûnõ” minõsítést. A modern nyírásnál a fejen nem szabad a szõrt összekötni a többi nyírás-módnál nincsenek kötöttségek. A hátsó végtagok szõrözöttségét nem kell a testszõrzetétõl teljesen elhatárolni.

  Szín

  Göndör szõrû és zsinóros uszkár: fekete, fehér, barna, ezüstszürke vagy aprikot.

  Barna: tiszta barna, meglehetõsen sötét, egyenletes meleg szín. A bézs vagy más világosabb szín felé tartó árnyalatok nem kívánatosak.
  A szõr színe nem lehet olyan sötét, hogy feketés árnyalatot kapjon.

  Ezüstszürke: Egyenletes szín. Az árnyalatok nem lehetnek a fekete vagy a fehér árnyalatai.

  Aprikot: Egyenletes. Az árnyalatok nem mehetnek sem a bézs sem a krémszín felé sem a vörös vagy a gesztenye-barna felé, de nem lehet a barnának egyik árnyalata sem.

  Magasság

  Marmagasság:
  - Óriás uszkár: 45-60 cm. 2 cm tolerálható. Az óriás uszkár egy megnagyobbodott mása a középuszkárnak, annak összes jellemzõivel
  - Közép uszkár: 35-45 cm.
  - Törpe uszkár: 28-35 cm. A törpe uszkár egy kicsinyített mása a közép uszkárnak. Lehetoleg annak arányaival, minden törpésített jelleg nélkül.
  - Toy-uszkár: 28 cm alatt, (az ideális nagyság 25 cm). A toy-uszkár külleme olyan, mint a törpe uszkároké, csak toy arányokkal, minden törpésített jelleg nélkül, csak a fejbúb nem olyan hangsúlyos.
  Alma fej, fejbúb hiánya, vagy nem elég fejlett fejbúb, túl hangsúlyozott stop, kerek kidülledo szemek, hegyes, rövid fang. Rövid alsó állkapocs, az áll hiánya.
  Mérges természet, agresszív, vagy túl ideges egyedek.

  Kizáró okok
  - Nem elég típusos fej.
  - Hátra harapás.
  - Egy vagy több metszõfog hiánya.
  - A hátsó végtagokon farkas köröm, vagy annak nyomai.
  - Olyan uszkárok, melyeknek a szõrzete nem egyenletes színû.
  - Fehér jegyek.
  - Fehér szõrzet a mancsokon.
  - Kutyák, melyek túlnõtték a 62 cm-t.
  - Azon uszkárok, melyek nem a standard szerint vannak nyírva, ezek az egyedek addig nem lehetnek kiállítva, amíg így néznek ki, így nem konkurálhatnak a minõsítésekért, de a tenyésztésbõl ez nem kizáró ok.
  M.J. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkeznie, melyek a herezacskóban helyezkednek el.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Nem akart elmozdulni elpusztult édesanyja teteme mellől a kiselefánt

  Nem akart elmozdulni elpusztult édesanyja teteme mellől a kiselefántNem tágított elpusztult édesanyja teteme mellől az az öt hónapos elefántbébi, amelyet végül állatmentők vettek gondozásukba, és egy árva elefántoknak fenntartott menhelyre vittek. Egy gyászoló elefántbébi képtelen volt elszakadni halott anyjától, amely a szeme láttára pusztult el. A kis állat nem ment tovább a csordával, hanem ráfeküdt mamája mozdulatlan testére és nem tágított mellőle, ezért az állatvédők aggódni kezdtek, hogy a borjú is elpusztul. Hiába próbálták elcsalni halott anyja mellől, a kiselefánt makacsul ellenállt minden kísérletnek.

 • Nem hagyták bőrig ázni az oszlophoz kötözött kutyust

  Nem hagyták bőrig ázni az oszlophoz kötözött kutyustSzívszorító képek bizonyítják, az emberi jóság mint olyan sosem hal ki. Egy brit párocska a napokban észrevette, hogy az egyik doveri üzletközpont előtt egy kutya a szakadó esőben egy oszlophoz kötözve várja gazdáját, és ahelyett, hogy a menedéket nyújtó áruházban maradtak volna, a négylábú segítségére siettek. A fiatalok először csak saját ruháikkal védték az ebet, ám később Jon Sparkes, a szemközti üzlet egyik alkalmazottja esernyőket is adott nekik .– A fickó még a pulóverét is levette, hogy a kutya fölé tartsa. Ekkor vittem ki nekik ernyőket, és amíg a gazdi visszaért, addig legalább nem áztak teljesen bőrig.- mondta Metro Sparkes.

 • Vadelefánt taposott agyon egy vietnámi fiút

  Vadon élõ elefánt taposott agyon Vietnám déli részén egy 14 éves fiút, aki családjával a dzsungelben lévõ horgászterületre tartott.

 • Új óriásvaránuszt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken

  Eddig ismeretlen óriásvaránuszt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken. Az állat gyümölcsökkel táplálkozik, fákon él, hossza pedig eléri a két métert, súlya azonban alig 10 kilogramm. Színe fekete és sárga. Más gyíkfélékhez hasonlóan két hemipénisze van.

 • Házikedvencbõl is megárt a sok

  Eljárást kezdeményezett férje ellen egy iráni nõ. Az asszony szerint a férfi túl sok háziállatot tart otthon.

 • Fohász a gazdához (Kutyafohász)

  A helyes állattartás nagyon fontos. Állatunk csak ennyit kér tõlünk, gazdáktól:

 • Szerkesztés alatt...

  A rovat hamarosan érdekes információkkal vár!

 • Orvvadászokat értek tetten Kispaládon

  Állatkínzó orvvadászokat értek tetten a rendõrök Kispaládon, a két férfi a község külterületén 89 hurkot helyezett ki vadállatok elejtéséhez, s egy õz tetemét meg is találták náluk - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fõkapitányság sajtószóvivõje.

 • Lelkes Miklós: A perzsa cicus

  Kedves, erõs, daliás, szorgalmas legény volt Kitartó János. Szántott, vetett, ásott, kapált, halászott, vadászott, - mindig azt csinálta, amit kellett.

  Egyszer még tanítványa is akadt: titokzatos tekintetû, elegáns öltözetû úr. Megkérte Jánost, hogy oktassa ki a vadászat tudományára, tíz csengõ aranyat fizet érte.

 • Zsákba rakta a kutyáját

  Állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Dorogi Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztálya egy 34 éves kesztölci férfi ellen, aki 2013. február 1-jét megelõzõ idõben kutyáját élve egy zsákba rakta, és egy szeméttel teledobált mélyedésbe dobta.

 • Kutyás hajléktanok elõtt is megnyílt egy menhely

  Kutyákat is beenged egy hajléktalanszálló Belgiumban - persze csak gazdával.

  Liege városában van az úttörõ menhely, amely azért "nyitott" a kutyák felé, mert jó pár hajléktalan nem hajlandó ebe nélkül elfogadni a meleg szállást és inkább kint éjszakázik, bármilyen hideg van is az utcákon.

 • Macskamasszázs

  Akinek van négylábú társa, az biztosan meg tudja állapítani, hogy kedvence mikor boldog, beteg, ingerült, bûntudatos, féltékeny, tanakodó vagy kétségbeesett.

  Így abban is egyetért velünk, ha azt mondjuk, hogy az állatokra kifejezetten jótékony hatást gyakorol a szeretetteljes cirógatás, a féltõ ölelés vagy egy játékos dögönyözés.

  Innen pedig már csak egy - pontosabban hat - lépés, hogy megtanuljuk tudatosan irányítani érintésünket, s akár gyógyító hatást is elérhessünk vele.

 • Kutyák enyhítik a vizsgadrukkot az Egyesült Államokban

  A bostoni Tufts Egyetem kollégiumában nyolc terápiás kutya áll a hallgatók rendelkezésére, akik gyakran szoronganak vizsgáik elõtt. A hallgatók gondoskodnak az ebekrõl - etetik, simogatják õket, játszanak velük - ez oldja a vizsgák elõtti feszültséget.

 • Colával mentették meg a ritka madár életét

  Kólával mentették meg egy súlyos emésztési gondokkal küzdõ kacagójancsi életét az észak-csehországi Decin állatkertjének gondozói.

 • Antidepresszánst szedõ papagájok

  Nagy-Britanniában egyre gyakoribb, hogy az emberek számára a depresszió ellenszereként kifejlesztett Prozacot házi kedvenceknek adják - derült ki egy friss, állatorvosok bevonásával készült felmérésbõl.

 • Farok csóválással védekeznek támadás ellen a kaliforniai ürgék

  Amerikai kutatók szerint a kaliforniai ürge vad farokcsóválással jelzi a lesben álló csörgõkígyónak, hogy éberen figyel, és ezzel elejét veszi támadásának.

 • Kóbor kutyák irtása Romániában

  Kóbor kutyák irtása RomániábanRomániában minden utcán kóborló kutyát a helyi közterületen dolgozók (közegészségügyért felelősök) szabadon befoghatnak és közegészségügyi célból megfigyelés után azonnal elpusztíthatnak. Lehet a kutya kölyök, nyakörves vagy ténylegesen kóbor... Romániában az utcán kóborló állatok száma több százezer, az állatvédő egyesületek kapacitása ennél sokkal kisebb. A szemtanúk beszámolói szerint elég durva és drasztikus a kutyagyilkosok által végzett folyamatos irtó tevékenység, sok esetben mindez gyerekek / civilek szeme láttára történik mindez.

 • Élõ vaddisznókat tartott otthonában egy csöglei férfi

  Élõ vaddisznókat és több tucat szarvasagancsot találtak a rendõrök egy csöglei férfi otthonában.

 • Veszélybe került az afrikai vadállatok éves nagy vándorlása

  Véget vethet a vadállatok éves nagy vándorlásának a tanzániai Szerengeti Nemzeti Park és a kenyai Maszáj Mara rezervátum között az az országút, amelynek építését nemrégiben hagyta jóvá a tanzániai kormány - figyelmeztetnek környezetvédelmi szakemberek.

 • Miért világítanak egyszerre a szentjánosbogarak?

  A világ mintegy kétezer szentjánosbogárfaja közül húsznál a hímek párt keresve egyszerre villognak nagy területen, így akár egész erdõrészleteket képesek ütemesen megvilágítani.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása