rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Az uszkár eredete

 • Share on Tumblr

  Az uszkár származását illetõen számos teória látott napvilágot, s a szakértõk véleménye nem egyezik e századok óta ismert kutyafajta eredetét illetõen. A zûrzavart csak fokozza, hogy már görög és római vázákon, dombormûveken ábrázoltak gyapjas szõrzetû kutyákat, s az oroszlános nyírásmód is évszázadok óta létezik, így sokan hajlamosak a legõsibb fajták közé sorolni az uszkárt, s a régi ábrázolásokon látható kutyákat a fajta közvetlen elõdeinek kikiáltani.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Sokan Theodor Studer berni professzor nézetét osztják, miszerint egy bozontos szõrzetû pásztorkutya-típus és egy vadászkutya keresztezõdésébõl származhat az uszkár. Ez az elképzelés a fajta szerteágazó képességeit és vízszeretetét figyelembe véve akár helytálló is lehet. Az uszkár származásának kutatása közben lépten-nyomon a vízikutyába ütközünk, mely állítólag elõször a hatodik században került Európába Észak-Afrikából, mikor a mórok elfoglalták az ibériai félszigetet. 1454-ben Penturrichio Canis familiaris aquaticus-nak azaz vízikutyának nevezte az uszkárt. A német Pudel elnevezés egyébként valószínûleg a régi német Pfudel szóra vezethetõ vissza, ami magyarul pocsolyát, tócsát jelent. (A magyar uszkár szó nyelvújításkori alkotás, az úszkál ige származéka.) Napjaink vízikutyái - pl. a francia barbet, az olasz lagotto romagnolo vagy a spanyol vízikutya - valóban ugyanolyan típusú szõrzettel rendelkeznek, mint az uszkár. A német Albrecht Dürer számtalan alkotásán is szerepelnek uszkárok, ezért valószínûsíthetõ, hogy a XIV-XV. században alakult ki a fajta. Spanyolországban a XVIII. században volt az arisztokrácia elsõ számú kedvence, amit Goya festményei is bizonyítanak. Franciaországban többek között XVI. Lajos udvarában élt sok uszkár.

  Több mint 100 évvel ezelõtt kezdõdött Németországban a szabályozott uszkár-tenyésztés. Egy Warmbach nevû tenyésztõ ösztönzésére néhány uszkár-barát - köztük Stössel, Wirth és Betz - 1893-ban létrehozta a mai Német Uszkár Klub elõdjét, a Müncheni Uszkár Klubot. Az elsõ német standard 1904-ben jelenik meg, ez a dokumentum a "német uszkárokról összeállított fajtaleírás" elnevezést viselte és a "közönséges uszkárra" vonatkozott, melynek marmagassága 50-60 cm között mozgott, és ugyan ebben az évben adták ki az elsõ uszkár törzskönyvet, Ferdinand Wirth törzskönyv vezetõ saját fekete zsinóros uszkárját, Champion Caro W II-t vezette be egyes szám alatt elsõként.

  Franciaország elsõ klubja 1923-ban jön létre. A franciák és a németek sokáig vitatkoztak, melyikük legyen a fajtagazda ország, mígnem 1936-ban az uszkárt francia fajtának ismerik el. 1936 óta a standardon néhány kiegészítést leszámítva nem változtattak.

  Az európai standard négy méretet ismer el marmagasságuk szerint:
  cm kg
  Toy < 28 < 3
  Törpe 28-35 3-7
  Közép 35-45 7-15
  Óriás 45-62 15-35

  1. Toy: A mai toy uszkárt a tenyésztõk hozták létre a legkisebb termetû törpeuszkárok következetes pároztatásával. Az USA-ban 1943-ban, Angliában 1957-ben fogadták el ezt a legkisebb méretváltozatot. Európában hivatalosan csupán 1987-ben egészült ki a fajta, a negyedik toy mérettel.

  2. Törpe: A brit Kennel Club 1911-ben fogadta el önálló kategóriaként.
  3. Közép: Egyes országokban pl: Angliában ma sem tekintik önálló változatnak.
  4. Óriás: A négy változat közül ez a legrégebbi változat.

  Most térjünk rá az uszkár belsõ tulajdonságaira:

  Köztudott, hogy az uszkárok - még napjainkban is - kiváló cirkuszi kutyák, a legjobb bûvészt és bohócot is lejátsszák a színpadról. A mutatványosok régebben a nagyobb testû egyedeket nemcsak a porondon, hanem a mindennapi életben is használták, például kocsit húzattak velük. De használtak uszkárokat a háborúban is, vagy békeidõben nyájak mellett segédkeztek vagy vakokat is vezettek. A törpeuszkárok sem csupán a társasági dámák ölében foglaltak helyet, hanem kiváló szarvasgomba-keresõ kutyák voltak. Mindezek a tulajdonságok még mindig ott rejlenek az uszkárban, a hagyományos kutyás sportok és az agility mellett kiváló mentõ- és vakvezetõ kutya is válhat belõle, hiszen intelligens, gyors felfogóképességû, könnyen képezhetõ kutya. A vadászó uszkárok egyre növekvõ száma folyamatosan cáfolja az elõítéleteket. Számtalan show champion kutya viseli a neve mögött a vadászvizsga teljesítését jelölõ címeket.

  Fáradhatatlanul játékos, különleges beleérzõ képessége és alkalmazkodó készsége egyedülálló emberek ideális társává teszi, de családtagnak is nagyszerû, hiszen türelmes, hûséges, gyerekszeretõ. Bármilyen lakásban jól érzi magát, csak megfelelõ mennyiségû sétában és foglakoztatásban legyen része.

  Átbújtam néhány magatartási grafikont és a következõkre jutottam:
  - Az óriás uszkár rendkívül tanulékony, e tekintetben a közép és törpe méretû uszkárok képességei is meghaladják az átlagosat (az amerikai cocker spánielhez hasonlítható), viszont a toyt nehezebb engedelmességre nevelni.

  - A toy kevésbé játékos más kutyákkal, a közép és törpe uszkár játékossága kicsivel átlag feletti, míg az óriás uszkár a legjátékosabb kutyák közé tartozik.
  - Az óriás uszkár nem szívesen ugat, viszont a toy éber házörzõ.
  - A törpe, közép és óriás uszkár az átlagosnál csak valamivel ingerlékenyebb. A toy viszont annál inkább!
  - A fekete színû uszkárral a legkönnyebb az együtt élés, míg az apricottal a legproblémásabb.

  A fajtára jellemzõ betegségek:

  - Bõr: faggyúmirigy-gyulladás
  - Szem: szürke hályog, zöld hályog, szemhéjbefordulás, retinabetegség
  - Gyomorcsavarodás, vastagbélgyulladás
  - Legg-Perthe-kór
  - Légcsõ összeesés

  Összeállította:
  Virányi Veronika (Budapest) szakképzett kutyakozmetikus
  06/70-276-33-89

  Uszkár Fajtastandard
  (Pudel / Caniche)

  Fordítás: VDH Standard bizottsága és Uwe H. Fischer.

  Származás: Franciaország

  Az érvényes és eredeti standard dátuma: 1991.12.12.

  Alkalmazás: Társasági és kísérõ kutya

  FCI csoportbeosztás:
  IX-es fajtacsoport Társasági és kísérõ kutya
  Sekció 2 Uszkár
  Munkavizsga nélkül

  Általános megjelenés:
  Harmonikus, közepes arányokkal, jellemzõen göndör, vagy zsinóros szõrzettel. Egy intelligens, éber és vidám benyomást keltõ fajta, melyhez még egy harmonikus testfelépítés, elegancia és büszkeség is járul.

  Magatartás / Jellem (Wesen):
  Õ kitûnik a hûségével, tanulékonyságával és képezhetõségével, így egy nagyon kellemes társasági kutyává válik.

  Fej:
  Elõkelõ, egyenes vonalú, arányos a testtel. A hossza két-ötöde a marmagasságnak. A fej nem tûnhet nehéznek, vagy masszívnak, de nem lehet túl finom sem. A formája jól kivehetõ legyen a bõr alatt.

  Koponya:
  Agykoponya: Jól formált. A fej szélessége fele a koponya hosszának (az oldalvonal 16-19°-ot alkot a hosszanti tengellyel). Fentrõl nézve a koponya hosszanti tengelye oválisnak tûnik, profilban enyhén konvex (domború). A hosszanti tengelyek egymástól enyhén távolodók.

  Szemöldök ív: Mérsékelten hangsúlyozott, hosszú szõrzettel borított.

  Homlok barázda: A szemek között széles, a fej búb felé keskenyedõ. (A törpe uszkár fej búbja lehet egy kissé kevésbé fejlett.)

  Stop: Kevésbé fejlett, hasonlóan a többi mérsékelten arányos kutyáknál.

  Arcorri rész:
  Orrtükör: Hangsúlyos és jól fejlett, profilból nézve, merõlegese, az orrlyukak tágak. A fekete, fehér és ezüst kutyáknál az orrtükör fekete a barna színnél barna az aprikot uszkárnál a barnától a feketéig lehetséges, bár ez utóbbi nem kívánatos, de elfogadott, a pigment hiányt kivédendõ.

  Fang: Egyenes felsõ profil, hossza kb. kilenc-tizede az agykoponyának. Az állkapcsok szinte párhuzamosak. A fang erõteljes és elegáns, de soha nem elhegyesedõ. Az alsóprofilt az állkapocs határozza meg és nem a felsõ ajkak.

  Ajkak: Alig fejlett, közepesen vastag. A felsõ ajkak fedik az alsó ajkakat, anélkül, hogy túlfedje azokat. A fekete, fehér és ezüst uszkárnál az ajkak feketék. A barnáknál barna, az aprikotnál a sötétbarnától a feketéig tart, bár az utóbbit nem részesítik elõnyben, de a pigmentáció érdekében megtûrik. A szájzug nem lehet túl hangsúlyos.

  Állkapocs / fogak: Ollós harapás, erõteljes fogakkal. Egy M1 vagy M2 a felsõállkapocsban vagy egy M2 vagy M3-as hiánya az alsó állkapocsban, sem a bírálatnál sem a tenyész szemlén nem büntetendõ.

  Pofák: A pofacsontok jól formáltak nem túl fejlettek. A szem alatti tájék alig kitöltött. A rágóizmok kevéssé fejlettek, és a járomcsontok alig hangsúlyozottak.

  Szemek: Tüzes tekintet. Mandulavágású, enyhén ferdén illesztett a stop magasságában. A fekete, fehér, ezüst és aprikot uszkárnál a szem színe fekete, vagy mélybarna, a barna uszkár szem lehet sötét borostyán színû.

  Fülek: Elég hosszúak és a pofák mellett lefelé simuló. A fülek tûzése a szem alsó vonalának a meghosszabbításánál történik, ez a vonal az orrhegyig húzódik. A fülek laposak, a fül tûzésénél szélesebb, a fülvégek elkerekítettek, nagyon hosszú hullámos szõrrel borított. Azok az uszkárok, melyeknél a fülhossz nem éri el a szájzugot, nem kaphat kitûnõ minõsítést.

  Nyak:
  Feszes, enyhén ívelt, közepesen hosszú, jó arányokkal. A fejét magasan és büszkén hordja. Toka és nyak lebernyeg nélkül. A nyak oválisnak tûnik. A nyak hossza legyen kevesebb, mint a fej hossza.

  Törzs:
  Az uszkár teste arányos, a hossza valamivel több, mint a marmagasság.

  Mar: Mérsékelten fejlett.

  Hát: Rövid, harmonikus vonalvezetés. Sem pontyhát, sem nyerges hát. A mar és a far lehetõleg egy magasságban legyenek.

  Ágyék: feszes és jól izmolt.

  Far: Kerekded, nem csapott.

  Elõmell: Megfelelõ egy közepes arányokkal rendelkezõ kutya részére. A mellcsont megfelelõ magasságban helyezkedjen el és legyen egy kissé hangsúlyozott. Ez elõsegíti a magas, kecses és nemes fejtartást.

  Mellkas: Mélysége a könyökig tart. Szélessége két-harmada a mellkas mélységének. A mellkas kerülete legalább tíz cm-el legyen több, mint a marmagasság.

  Bordák: Ovális bordák. A hát tájékán széles.

  Alsó vonal: Kissé felhúzott, de nem agár-has.

  Farok:
  Elég magasan, az ágyék táján tûzött. A göndör szõrû uszkár farkát a fele hosszában kell vágni, de egy jól hordott hosszú farok nem tekintendõ hibának. A zsinóros uszkárnál meg lehet hagyni a farok teljes hosszát. Mozgásban a farkát magasan és ferdén hordja.

  Végtagok

  Mellsõ végtag:
  A mellsõ lábak egyenesek és párhuzamosak. Elegáns, jól izmolt csontozat. A könyök távolsága a talajhoz viszonyítva öt-kilencede a mar magasságának.

  Vállak: A lapocka ferdén illesztett a felkarral 90-100°-ot alkot.

  Felkar: A felkar hossza egyenlõ a lapocka hosszával.

  Mellsõ lábtõ: A felkar folytatása.

  Mellsõ lábközép: Erõteljes, de nem masszív, elölrõl nézve majdnem párhuzamos.

  Mellsõ mancsok: Inkább kicsik, szorosan zártak, egy rövid ovális formát alkot. Az ujjak jól íveltek, inasak, tömörek, az ujjakat úszóhártya köti össze, a mancsok merõlegesek a talajra és kemény, vastag talppárnákon állnak. A fekete és ezüst kutyáknál a körmök feketék, a barnáknál feketék vagy barnák, a fehér egyedeknél a körmök lehetnek szaru színûek vagy különbözõ pigmenttel ellátva egészen a feketéig, de az általános pigmenthez kell alkalmazkodnia. A fehér köröm hiba! Az aprikot uszkár körmei barnák, a barnának az összes árnyalatai egészen a feketéig, bár ez utolsó nem kívánatos, de tolerálható.

  Hátsó végtagok:
  Hátulról nézve párhuzamos. Jól fejlett izomzattal, mely nyomatékosan hangsúlyozott. A csípõ, térd és csánknak nagyon jól szögeltnek kell lennie, hogy minden meredek szögelés ki legyen zárva, a meredek szögelés következménye a nemkívánatos csapott far.

  Comb: Jól izmolt, erõteljes.

  Hátsó lábközép és csánk: Vertikális. Az uszkár farkas körmök nélkül születik.

  Hátsó mancsok: lásd: mellsõ mancsok.

  Mozgás:
  Az uszkár járás módja könnyed, táncos léptû. Soha nem lehet egy nyújtott vagy folyamatos léptû mozgása.

  Bõr:
  Simulékony, nem petyhüdt, és jól pigmentált. A fekete, barna, ezüst és aprikot uszkár pigmentációja megegyezik a szõr színével. A fehér kutyáknál a szürkés bõr a kívánatos, de ez nem befolyásolhatja a szõr színét. Egyes fehér egyedeknél elõfordulhatnak pigment foltok a világos bõrön, ez elég gyakran elõfordul, de ez nem tekinthetõ hibának. Általában a pigmentáció legyen erõteljes. A szemhéj, orrtükör, ajkak, foghús, a garat, a nyálkahártyák, a természetes nyílások, a herezacskó és a talppárnák a fekete, fehér és ezüst egyedeknél a pigmentáció fekete, a barnáknál barna. Az aprikot-nál olyan sötét legyen, amilyen csak lehet, a barna összes árnyalatával, egészen a feketéig, ez utóbbi nem kívánatos, de tolerálható, a depigmentáció elkerülése végett.

  Szõrtakaró

  Szõrzet
  A göndör szõrzet (gyapjas uszkár): Dús, nagyon finom gyapjas tapintású, göndör, rugalmas és a kéz érintésére ellenálló. A szõrzet igen dús, gazdag, egyenlõen hosszú, egyenletesen hullámos és a szõrzetet fésülni kell. Nem kívánatos egy ápolatlan, kemény, durva tapintású szõrzet, ezeket az egyedeket, melyeknek ilyen a szõrminõsége, a bírálatnál vissza kell minõsíteni.

  Zsinóros uszkár: Finom minõségû, dús szõrzet, jó tömör szõr, mely karakterisztikusan zsinórozott, egyenletes hosszúságban, ezek a zsinórok legalább 20 cm hosszúak legyenek. Minél hosszabb a zsinórozás, annál inkább jobb a minõsítése a kiállításon. A rendezetlenséget elkerülendõ megengedett a fejen lévõ szõrt a fülek között összekötni és a szõrt a törzsön végig elválasztani.

  Hibák
  Minden eltérés a fent említettõl hibának tekintendõ, és a hiba nagyságának megfelelõen kell értékelni.
  - Hiányzó vagy túl hangsúlyos stop.
  - Kicsi orrtükör, vagy ha orrlyukak nem elég nyitottak, vagy túl nagyok, foltos vagy hússzínû orrtükör.
  - Túl keskeny vagy hegyes orrhát, kõsorr.
  - Az elõreharapás hiba és arányaiban kell büntetni. Az úgynevezett (szopornyica betegségbõl adódó) sárga fogak nem tekinthetõ hibának, ha rendezett a fogív. Hiányzó fogak is hibának tekinthetõk. Egy P1 hiánya nem büntetendõ. Két P1 hiánynál nem lehet osztály gyõztes, legfeljebb „kitûnõ” minõsítést kaphat. Ha három Prämoláris, két P1+ egy P2 a minõsítés maximálisan „nagyon jó”. Egy M1 vagy M2 hiánya a felsõ állkapocsban és egy M2 vagy M3 hiánya az alsó állkapocsban nem büntetendõ.
  - Ha a szemek túl nagyok vagy túl kicsik, nem eléggé sötétek vagy pirosan csillogók.
  - Túl rövid vagy keskeny fülek, vagy a nem szabályosan hordott fülek.
  - Csapott far.
  - A hátára hajló farok és az így hordott farok, a túl magasan vagy túl mélyen tûzött farok.
  - Magasra állított végtagok.
  - Nyújtott mozgás.
  - Nem elég pigment, pigment hiány, fõleg a szemhéj körüli pigment hiány (szemüveg)
  - A szem körüli szõr hiánya.
  - Ritka, puha szõrzet.
  - Meghatározhatatlan színû szõrzet a testen, vagy nem egyenletes szín. Egy kevés fehér szõrzet a mellen megengedett.
  - Egyedek, melyek a törpe jelleget magukon viselik nem kaphatnak „kitûnõ” minõsítést. A modern nyírásnál a fejen nem szabad a szõrt összekötni a többi nyírás-módnál nincsenek kötöttségek. A hátsó végtagok szõrözöttségét nem kell a testszõrzetétõl teljesen elhatárolni.

  Szín

  Göndör szõrû és zsinóros uszkár: fekete, fehér, barna, ezüstszürke vagy aprikot.

  Barna: tiszta barna, meglehetõsen sötét, egyenletes meleg szín. A bézs vagy más világosabb szín felé tartó árnyalatok nem kívánatosak.
  A szõr színe nem lehet olyan sötét, hogy feketés árnyalatot kapjon.

  Ezüstszürke: Egyenletes szín. Az árnyalatok nem lehetnek a fekete vagy a fehér árnyalatai.

  Aprikot: Egyenletes. Az árnyalatok nem mehetnek sem a bézs sem a krémszín felé sem a vörös vagy a gesztenye-barna felé, de nem lehet a barnának egyik árnyalata sem.

  Magasság

  Marmagasság:
  - Óriás uszkár: 45-60 cm. 2 cm tolerálható. Az óriás uszkár egy megnagyobbodott mása a középuszkárnak, annak összes jellemzõivel
  - Közép uszkár: 35-45 cm.
  - Törpe uszkár: 28-35 cm. A törpe uszkár egy kicsinyített mása a közép uszkárnak. Lehetoleg annak arányaival, minden törpésített jelleg nélkül.
  - Toy-uszkár: 28 cm alatt, (az ideális nagyság 25 cm). A toy-uszkár külleme olyan, mint a törpe uszkároké, csak toy arányokkal, minden törpésített jelleg nélkül, csak a fejbúb nem olyan hangsúlyos.
  Alma fej, fejbúb hiánya, vagy nem elég fejlett fejbúb, túl hangsúlyozott stop, kerek kidülledo szemek, hegyes, rövid fang. Rövid alsó állkapocs, az áll hiánya.
  Mérges természet, agresszív, vagy túl ideges egyedek.

  Kizáró okok
  - Nem elég típusos fej.
  - Hátra harapás.
  - Egy vagy több metszõfog hiánya.
  - A hátsó végtagokon farkas köröm, vagy annak nyomai.
  - Olyan uszkárok, melyeknek a szõrzete nem egyenletes színû.
  - Fehér jegyek.
  - Fehér szõrzet a mancsokon.
  - Kutyák, melyek túlnõtték a 62 cm-t.
  - Azon uszkárok, melyek nem a standard szerint vannak nyírva, ezek az egyedek addig nem lehetnek kiállítva, amíg így néznek ki, így nem konkurálhatnak a minõsítésekért, de a tenyésztésbõl ez nem kizáró ok.
  M.J. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkeznie, melyek a herezacskóban helyezkednek el.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A lágyhéjú teknõs a vándorlás mestere

  Elképesztõ távolságot, több mint 20.900 kilométert tett meg egy lágyhéjú teknõs. Soha, egyetlen állat sem tett meg ilyen hosszú vízi utat úgy, hogy a tudósok rögzíteni tudták annak adatait. A veszélyeztetett fajok közé tartozó lágyhéjú teknõs Indonézia partjaitól az Egyesült Államok nyugati partjáig 20.558 kilométert úszott, majd dolga végeztével visszafordult.

 • Megvan a parlagfû természetes ellensége?

  Úgy tûnik, megvan a millióknak allergiát okozó parlagfû természetes ellensége: egy nyíregyházi biológus észlelése szerint a kiirthatatlanul szaporodó növényt az amerikai lepkekabóca károsítja.

  Szõke Lajos címzetes egyetemi docens, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat nyugalmazott igazgatója elmondta, hogy a Nyíregyháza melletti Sóstói-erdõben járva vette észre a lepkekabóca által fertõzött parlagfüveket.

 • Kígyó ugrasztotta meg vécéjén

  Kígyó ugrasztott meg egy 73 éves asszonyt a vécéjén Lengyelországban. A kétméteres hüllõ a csészébõl bukkant fel és támadta meg az asszonyt.

 • Sértõdõs oroszlánok

  Moszkva - Egy "vénlány" ázsiai oroszlánt próbáltak sokadszor "férjhez adni" a moszkvai állatkertben, de ez a kísérlet sem járt sikerrel, így már nincs remény arra, hogy a ritka faj nõsténye utódot hozzon a világra Moszkvában.

  Az öreglány rossz tapasztalatokat szerzett az udvarlókkal: a legutóbbi például folyton támadta, kergette és nem engedte enni.

 • Knut mostoha sorsa

  Már a politikába is begyûrûztek a berlini állatkert népszerû jegesmedvéjének mostoha sorsa által vert hullámok, miközben internetes fórumokon a park bojkottjára buzdító felhívások keringenek.

 • Megkezdõdött a patások áttelepítése Kenyában

  Augusztusban mintegy kétezer állatot, köztük ezer zebrát és impalát telepítenek át Kenyában. A hatalmas vállalkozás célja, hogy újra benépesüljön az ország egyik legismertebb nemzeti parkja.

 • A kínai elnök további öt évre szóló tartózkodást engedélyezett a pandáknak

  Megállapodást kötött Kína és az USA a pandamackók vízumáról. A kínai elnök, Hu Csin-tao amerikai látogatásakor további öt évre szóló tartózkodást engedélyezett az állatoknak.

 • Feleségül vette saját macskáját!

  Nagyot nézett a násznép, mikor az esküvõn egy macskával házasodott össze a német férfi. A ceremóniáról a hitvesi csók sem hiányzott.

 • Mûsasokkal próbálnak vonzani igaziakat

  Mûsasokkal próbálnak letelepedésre csábítani valódi halászsasokat Anglia déli részén.

 • Bõrével is lát az afrikai béka

  München - A tudósokat régóta foglalkoztatja, az állatok miért vadásznak szívesebben éjjel, mint nappal. A nagyvadak alvó prédáik kiszolgáltatottságát használják ki, az afrikai békáról azonban bebizonyosdott, hogy a bõrével is lát.

 • Mókust nevelõ kutya

  Mókust nevel kölykeivel egyetemben egy kutya az Egyesült Államokban, teljesen önszántából.

 • Stratégiaváltásra van szükség a tigrisek védelmében

  Kihalásuk megakadályozására a korábbi gyakorlattal szakítva nem a tigrisek tágabb élõhelyének védelmére kell gondot fordítani, hanem kulcsfontosságú szaporodóhelyeik óvására.

 • Rekordalom: 18 kölyköt hozott világra egy ír szetter

  Tizennyolc kölyköt hozott világra egy kutya a németországi Neverinben. Az Anny névre hallgató, négyéves ír szetter egy kutyatenyésztõ család házi kedvence.

 • Dögkútba dobtak egy kutyát

  Az állatot meggyötört állapotban mentették ki és menhelyre szállították.

  Fedett dögkútba dobtak egy élõ kutyát a Tolna megyei Kéty határában.

  A rendõrség értesítette a Tolna Megyei Állat- és Természetvédõ Alapítványt, s a körzeti megbízottal együtt mentek ki a munkatársaink a helyszínre, ahol egy három méteres lefedett dögkútban találták meg a legyengült állatot.

 • Miklósi Ádám: A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója

  Miklósi Ádám az ELTE etológiai tanszékvezetõjének új könyve, több eddig vitatott kérdésre is választ ad.

  Miért ragaszkodnak hozzánk? Miért a kutyák a legjobb barátaink? Hogyan tanulnak? Tévhit, hogy a farkasoktól származnak?

  Magyarországon az ELTE-n kezdõdött a kutyák vizsgálata 16 évvel ezelõtt. Azóta a tanszék kutatói Miklósi Ádám vezetésével új, a gazdákat is bevonó vizsgálati módszereket dolgoztak ki, hiszen csak így lehet a kutyákat természetes környezetükben megfigyelni.

 • Dáriusz

  Dáriusz egy kis bichon bolognese kan volt. Igazán szerette azt a nagy házat, ahol élt. A legkisebb volt az alomban.

 • Mikrochipeket kapnak az orosz kutyák

  A csúcstechnológia segítségével akar rendet tenni a moszkvai kóbor kutyák világában a városi vezetés: az állatok bõrébe a legfontosabb adatokat tartalmazó mikrochipeket ültetnek.

 • Jegesmedve-mennyországban érezheti magát Hópehely Franciaországban

  Többek között hûtött jégágy és klímabarlang gondoskodik a Nürnbergbõl érkezett jegesmedvelány és társa kényelmérõl a dél-franciaországi Antibes-ben.

 • Indiai papagájok telepedtek meg Üzbegisztánban

  Hosszú farkú indiai papagájok telepedtek meg a közép-ázsiai Üzbegisztánban. Természetvédelmi illetékesek szerint alighanem eredeti életterükben túl meleg volt már számukra a klíma.

 • Madonna befestett egy birkanyájat

  Madonnáék feldühítették az állatvédõket, mert egy fotósorozat kedvéért színesre festették birkanyájukat. Nagy-Britannia legnagyobb állatvédõ szervezetét feldühítette Madonna legújabb húzása. Az énekesnõ és férje, Guy Richie egy fotózás kedvéért ugyanis színesre festette a wiltshire-i birtokukon tenyésztett birkákat.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása