rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Ha a kutya a földön húzza a fenekét...

 • Share on Tumblr

  Miért szánkázik a kutya?

  A kutyatulajdonosok gyakran fordulnak az állatorvoshoz, panaszolva, hogy kedvencük fura szokásokat vett fel: a farkát kergeti, a fenekét húzza a földön (szánkázik), hullik a szõre, vagy éppen a fülét vakarja. A gond okozója leggyakrabban a bûzmirigy tartalmának a pangása.

  Sokan nem tudják, hogy ez a mirigy mind kanokban, mind szuka kutyákban létezik, ugyanígy a macskákban is.

  A végbélnyílás belsõ felületén kétoldalt egy-egy mirigy található, kivezetõ nyílásuk közvetlenül a végbélnyílásnál van. Az általuk termelt váladék nagyon kellemetlen, bûzös szagú. Színe és állaga egyedtõl, és attól is függ, mennyi ideje pang a tartalom a mirigyben. Ha nem régóta, akkor világos, enyhén sárgás színû és folyékony, viszont minél hosszabb ideje pang, annál sötétebb (néha fekete), és sûrûbb.

  Mi a funkciója a bûzmirigynek? Székletürítésnél a hasprés hatására a mirigyek megnyomódnak, és tartalmukat kiürítik, ezáltal a bélsár könnyebben távozik a szervezetbõl. Ez a mechanizmus azonban akkor is beindulhat, amikor a kutya megijed, egyes egyedek pedig akaratlagosan is ki tudják üríteni a mirigy tartalmát. A bûzmirigy szagát a kutyák érzékeny orra egyedek szerint is meg tudja különböztetni, ezért nem véletlen, hogy ha két kutya találkozik, elsõ "feladataik" közé tartozik egymás hátsó fertályának tüzetes vizsgálata.

  Mik a tünetek?

  A bûzmirigy problémáit okozhatja a tartalom pangása miatt bekövetkezõ besûrûsödés, a kiürülés hiánya, illetve akadályozottsága, valamint a bakteriális fertõzés. Összetett kóroktanú betegségrõl van szó, azaz a tünetek kialakulása nem egyetlen okra vezethetõ vissza.

  Az állatorvosi vizsgálat során a mirigyek teltsége tapintással érezhetõ, de külsõ vizsgálattal (szemrevételezéssel) a környék kiteltsége is gyakran megfigyelhetõ. A mirigyek rendszerint nehezen üríthetõek, a kezdetben világos színû tartalom kátrányszerûen besûrûsödik és feketévé válik. Extrém esetekben a tartalom kifejezetten száraz, s csak erõs nyomásra távozik, túrószerû képlet formájában.

  A tartalom pangásához további tünetegyüttes is csatlakozhat: bõrviszketegség, következményes kidörzsölés, társult bakteriális fertõzés, szõrhullás, és bõrpír. A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat (bélsárpangás).

  Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, elõfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bõrön keresztül tör utat magának. Az így kialakult seb könnyen elfertõzõdik, begennyesedik, nagyon fájdalmas, és mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.

  Gyakran tapasztalható, hogy az állat a fülét vakarja, az begyullad, benne kezdetben még nincs fertõzésnek nyoma, de az állandó vakarástól, és a karmok alól bekerülõ piszokban található kórokozóktól hamarosan bakteriális fertõzés, és a külsõ hallójárat gyulladása lesz a következmény. A megnagyobbodott mirigyek ugyanis nyomják a környezetükben lévõ idegeket. Az ezekben keletkezõ ingerület végigfut az idegpályákon és eljut a fülhöz is, ahol viszketõ érzést vált ki. A bûzmirigy kinyomásával a fültünetek is hamarosan megszûnnek, de ha már kialakult a gyulladás, azt az állatorvos által javasolt fülcseppekkel gyógykezelni kell.

  A mirigyek félévenkénti, mechanikus ürítése megelõzésként ajánlatos azoknál az állatoknál, amelyek maguktól nem tudják ezt megtenni. Ehhez mindenképpen állatorvos segítségét kell igénybe venni, nemcsak azért, mert õ szakszerûen és teljes egészében kinyomja annak tartalmát, hanem azért is, mert így kedvencünk nem ránk, hanem az állatorvosra fog "haragudni". A kutyakozmetikusok közül is sokan el tudják végezni a mûveletet, õk azonban nem nyúlnak be a végbélnyílásba, hanem csupán kívülrõl gyakorolnak nyomást a mirigyekre, ezért sajnos nem mindig sikerül a mirigyet teljes egészében kinyomniuk. Ez nem is a kozmetikus feladata.

  Hogyan gyógyítja az állatorvos?

  Amennyiben az elõzõekben említett tüneteket észrevesszük, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat! Súlyos esetben, valamint ha a társult bõrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg állat gyógyszeres kezelése is, amely gyulladáscsökkentõ injekcióból és hosszú hatású antibiotikum beadásából, valamint a mirigyek környékének fertõtlenítésébõl áll. Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertõtlenítõszeres, antibiotikumos átöblítésére is.

  Ha a "konzervatív" gyógykezelés eredménytelen, akkor a végbélzacskókat mûtétileg el kell távolítani. A mûtétet követõen azonban több dolog is problémát okozhat: a varratok nyalását ugyan gallérral megakadályozhatjuk, de a gyógyuló, és ezért viszketõ sebet nem lehet bekötni, leragasztani, mert olyan helyen van, ahol ez tartósan kivitelezhetetlen. Ha pelenkát (tüzelõbugyit) adunk kedvencünkre, az csak ideiglenes megoldás. A kis- és nagydolgát ugyanis el kell végeznie, és ha ez a pelenkába kerül, fellazíthatja és befertõzheti a sebet, ami csak hetek múlva tud begyógyulni. Azt pedig szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a kutya éjszaka, amikor mindenki alszik, ne dörzsölje a padlóhoz a viszketõ mûtéti sebét. A mirigyek a kiürítés után gyorsan újra telítõdhetnek, ezért elõfordulhat, hogy az állatorvos két hét múlva kontrollra visszarendelheti az állatot.

  A kiürülést nagymértékben segíti, ha a széklet kellõképpen kemény, ezért a magasabb rost-, és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem tekinthetõ biztos megelõzésnek.

  Dr. Sütõ András


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az idõjárás-változás miatt csökken a pingvinek száma az Antarktiszon

  Barcelona - Rohamosan csökken a pingvinkolóniák száma az Antarktiszon, a hõmérséklet emelkedésével párhuzamosan - figyelmeztetett a téma kapcsán a WWF nemzetközi alapítványa.

  Andrés Barbosa, az argentin Tudományos Kutatások Legfelsõ Tanácsának kutatója elmondta egy, a természet világával foglalkozó barcelonai konferencián, hogy a hõmérséklet emelkedésével csökkent a tengeri jégtakaró az Antarktiszi-félszigeten és ezzel együtt a fitoplankton mennyisége.

 • Sípos Tímea : A három liba

  Volt egy nagy család, annak pedig három libája: egy nagy, az az anyuka és két kicsi gyerekliba.

 • A fogorvos csõrt is mût

  Egy fehérfejû rétisas törött csõrét toldotta ki kissé szokatlan módon egy alaszkai fogorvos: az emberek számára ideiglenes fogkorona-készítéshez használt anyagból készítette el a pótlást, amit pillanatragasztóval erõsített fel.

 • Dongó életét mentette meg egy állatbarát

  Dongót hozott vissza a halálból egy lelkes állatbarát férfi. A rovar az illetõ kertjében hevert hanyatt, látszólag teljesen élettelenül.

 • Pandákat mészároltak az állatkertben

  Holtan találtak két kis pandamedvét a nürnbergi állatkertben. A vörös macskamedve néven is ismert fajhoz tartozó állatok hasát ismeretlenek valamilyen éles tárggyal ismeretlen okból felvágták. A bûnügyi rendõrség nyomozást indított, az állatkert vezetése a városi ügyészséget is értesítette.

 • Kacsaetetési követelmény a teljes kiõrlés

  Fehér kenyér helyett teljes kiõrlésû lisztbõl sütött pékáruval kell etetni a kacsákat - erre okított egy parkõr egy nõt Nagy-Britanniában.

 • Bekapta a kígyó a fejét

  Berlin - Bekapta gondozónõje fejét egy óriáskígyó egy németországi állatkertben.

  A hölgy - Renate Klosse - az állat - Antonia - lakhelyét tisztogatta, amikor a csaknem 4 méter hosszú és 60 kilós hüllõ "ráharapott". A nõ kétségbeesve próbálta szétfeszíteni a kígyó pofáját, amelyben 70 fog van, ám nem boldogult. Kollégái szerencsére észrevették a "fejetlenséget" és locsolócsõvel vízsugárkúrát adtak neki, mígnem Antonia elengedte zsákmányát.

 • Visszaengedték az óceánba a 140 éves óriáshomárt

  Kennebunkport - Megkegyelmezett egy New York-i étterem séfje a George névre keresztelt óriáshomárnak, s környezetvédõk segítségével visszaeresztették a hét végén az Atlanti-óceánba az állítólag 140 éves állatot.

  A kilenc kilogramm súlyú óriáshomárt a kanadai Új-Foundland partjainál fogták ki mintegy két hete, és akkor került a Park Avenue-n lévõ elegáns étterem, a City Crab and Seafood akváriumába.

 • Szepsei Attila - Piros tojás, tapsifül

  Több mint fél évszázad távolából látom gyermekkorom húsvétjait, beregszászi kertünk sárga és fehér nárcisz között a piros tojásokat. És hallom messzirõl ma is a harangok kongását, a harangokét, melyek az embertelen idegen uralom parancsára negyven esztendeig nem szólalhattak meg.

 • Az erszényes ördögök rákra immunis kolóniájára bukkantak

  A kihalás szélére sodródott erszényes (tasmán) ördögök rákra immunis kolóniájára bukkantak szakemberek, akik szerint a genetikailag némileg különbözõ család felfedezése segíthet megmenteni a pofadaganat által tizedelt ördögöket.

 • KUTYÁSFILM egy cicához

  (68 perc)

  A film ember és kutyája kapcsolatát boncolgatja rövid kultúrtörténeti keretben. Popper Péter és Csányi Vilmos professzorok, El Kazovszkij és más kutyások beszélnek arról, hogy miért van szükségünk egymásra - az embernek kutyára és viszont - néhány százezer éve.

 • Bajor Hegyi Véreb

  Leírása: Hasonlít a hannoveri vérebre, de könnyebb, karcsúbb, hosszabb lábú. Feje kissé elhegyesedõ. Szeme sötétbarna.

  Füle széles alapon lelóg, vége lekerekedõ. Nyaka izmos, karcsú, háta egyenes, feszes, mellkasa mély, dongás, fara hosszú, a vége felé elkeskenyedik. Végtagjai izmosak, egyenesek. Szõre rövid, sûrû. Színe sárgásvörös; a füle, a farka és az arcorri része általában kissé sötétebb.

 • Stratégiaváltásra van szükség a tigrisek védelmében

  Kihalásuk megakadályozására a korábbi gyakorlattal szakítva nem a tigrisek tágabb élõhelyének védelmére kell gondot fordítani, hanem kulcsfontosságú szaporodóhelyeik óvására.

 • Több mint száz darut mérgeztek meg Örménykútnál

  Több mint száz daru tetemét találták meg Örménykút külterületén a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai - közölte a park igazgatója.

 • Visszatérhetnek New Yorkba a méhek

  Újra hozzá kell szokniuk New York lakóinak a zümmögéshez, ugyanis a városvezetés feloldotta a méhtartás eddig érvényben lévõ tilalmát.

 • Macskajaj: karmolás miatt leállt a vasúti forgalom Wellingtonban

  Macskakarmolás miatt leállt a vasúti forgalom Új-Zéland fõvárosában: egy mozdonyvezetõt támadott meg egy potyautas macska.

 • Két lábon is vidám játszadozik a cicus

  Két lábon is vidám játszadozik a cicusEgyre több olyan végtaghiányos állat van, amelyek lábuk, lábaik elvesztése után is boldogok, képesek a teljes életre. Mercury is egy ilyen cicus. Nem tudni pontosan mi történhetett a kis cicával, ugyanis pár napos korában találtak rá és mellső lábai hiányoztak, de az egyik hátsó lába is súlyosan megsérült. Valószínűleg elgázolhatták szegény cicust, Az állat megtalálói azonnal állatorvosi ellátásban részesítették, ott sebeit megtisztították. A megtaláló ideiglenesen be akarta fogadta addig az állatot, amíg gazdát nem találnak neki, de időközben úgy megkedvelte a cicát, hogy végleg magához vette.

 • Látnokokkal kerestetett kutya

  London - Fizetés nélküli szabadságot vett ki egy házaspár Nagy-Britanniában eltûnt kutyája megkeresése végett, és már látnokokat is bevetett az akcióba.

  Jon és Shelley Haggerwood ebe még januárban lógott el egy erdõben õzet kergetve. Gazdái szerint a hajsza hevében túl messzire keveredhetett és nem talált vissza. A házaspár egyebek közt pilótát bérelt, hogy felülrõl is megszemlélhesse az erdõt, éjjellátó távcsöveket vásárolt, és persze szórólapokat nyomatott. Ha két heti kiesett bérüket is belevesszük, akkor már 1 millió forintnál is többe van nekik a mentõhadjárat.

 • Lándzsával vadászott

  Lándzsával ölt meg egy vaddisznót egy kazári orvvadász. Lopás és állatkínzás miatt indítottak nyomozást ellene – közölte a Nógrád Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

 • Macskát sütöttek a mikróban

  Úgy látszik, egy dél-afrikai egyetemen is ismerik a megmikrózott macska történetét - és ki is akarták próbálni. Vagy mégsem? A májusban állatkínzás vádjával indított eljárást ugyanis beszüntették a négy fiatal gyanúsított ellen.