rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Ha a kutya a földön húzza a fenekét...

 • Share on Tumblr

  Miért szánkázik a kutya?

  A kutyatulajdonosok gyakran fordulnak az állatorvoshoz, panaszolva, hogy kedvencük fura szokásokat vett fel: a farkát kergeti, a fenekét húzza a földön (szánkázik), hullik a szõre, vagy éppen a fülét vakarja. A gond okozója leggyakrabban a bûzmirigy tartalmának a pangása.

  Sokan nem tudják, hogy ez a mirigy mind kanokban, mind szuka kutyákban létezik, ugyanígy a macskákban is.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A végbélnyílás belsõ felületén kétoldalt egy-egy mirigy található, kivezetõ nyílásuk közvetlenül a végbélnyílásnál van. Az általuk termelt váladék nagyon kellemetlen, bûzös szagú. Színe és állaga egyedtõl, és attól is függ, mennyi ideje pang a tartalom a mirigyben. Ha nem régóta, akkor világos, enyhén sárgás színû és folyékony, viszont minél hosszabb ideje pang, annál sötétebb (néha fekete), és sûrûbb.

  Mi a funkciója a bûzmirigynek? Székletürítésnél a hasprés hatására a mirigyek megnyomódnak, és tartalmukat kiürítik, ezáltal a bélsár könnyebben távozik a szervezetbõl. Ez a mechanizmus azonban akkor is beindulhat, amikor a kutya megijed, egyes egyedek pedig akaratlagosan is ki tudják üríteni a mirigy tartalmát. A bûzmirigy szagát a kutyák érzékeny orra egyedek szerint is meg tudja különböztetni, ezért nem véletlen, hogy ha két kutya találkozik, elsõ "feladataik" közé tartozik egymás hátsó fertályának tüzetes vizsgálata.

  Mik a tünetek?

  A bûzmirigy problémáit okozhatja a tartalom pangása miatt bekövetkezõ besûrûsödés, a kiürülés hiánya, illetve akadályozottsága, valamint a bakteriális fertõzés. Összetett kóroktanú betegségrõl van szó, azaz a tünetek kialakulása nem egyetlen okra vezethetõ vissza.

  Az állatorvosi vizsgálat során a mirigyek teltsége tapintással érezhetõ, de külsõ vizsgálattal (szemrevételezéssel) a környék kiteltsége is gyakran megfigyelhetõ. A mirigyek rendszerint nehezen üríthetõek, a kezdetben világos színû tartalom kátrányszerûen besûrûsödik és feketévé válik. Extrém esetekben a tartalom kifejezetten száraz, s csak erõs nyomásra távozik, túrószerû képlet formájában.

  A tartalom pangásához további tünetegyüttes is csatlakozhat: bõrviszketegség, következményes kidörzsölés, társult bakteriális fertõzés, szõrhullás, és bõrpír. A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat (bélsárpangás).

  Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, elõfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bõrön keresztül tör utat magának. Az így kialakult seb könnyen elfertõzõdik, begennyesedik, nagyon fájdalmas, és mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.

  Gyakran tapasztalható, hogy az állat a fülét vakarja, az begyullad, benne kezdetben még nincs fertõzésnek nyoma, de az állandó vakarástól, és a karmok alól bekerülõ piszokban található kórokozóktól hamarosan bakteriális fertõzés, és a külsõ hallójárat gyulladása lesz a következmény. A megnagyobbodott mirigyek ugyanis nyomják a környezetükben lévõ idegeket. Az ezekben keletkezõ ingerület végigfut az idegpályákon és eljut a fülhöz is, ahol viszketõ érzést vált ki. A bûzmirigy kinyomásával a fültünetek is hamarosan megszûnnek, de ha már kialakult a gyulladás, azt az állatorvos által javasolt fülcseppekkel gyógykezelni kell.

  A mirigyek félévenkénti, mechanikus ürítése megelõzésként ajánlatos azoknál az állatoknál, amelyek maguktól nem tudják ezt megtenni. Ehhez mindenképpen állatorvos segítségét kell igénybe venni, nemcsak azért, mert õ szakszerûen és teljes egészében kinyomja annak tartalmát, hanem azért is, mert így kedvencünk nem ránk, hanem az állatorvosra fog "haragudni". A kutyakozmetikusok közül is sokan el tudják végezni a mûveletet, õk azonban nem nyúlnak be a végbélnyílásba, hanem csupán kívülrõl gyakorolnak nyomást a mirigyekre, ezért sajnos nem mindig sikerül a mirigyet teljes egészében kinyomniuk. Ez nem is a kozmetikus feladata.

  Hogyan gyógyítja az állatorvos?

  Amennyiben az elõzõekben említett tüneteket észrevesszük, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat! Súlyos esetben, valamint ha a társult bõrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg állat gyógyszeres kezelése is, amely gyulladáscsökkentõ injekcióból és hosszú hatású antibiotikum beadásából, valamint a mirigyek környékének fertõtlenítésébõl áll. Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertõtlenítõszeres, antibiotikumos átöblítésére is.

  Ha a "konzervatív" gyógykezelés eredménytelen, akkor a végbélzacskókat mûtétileg el kell távolítani. A mûtétet követõen azonban több dolog is problémát okozhat: a varratok nyalását ugyan gallérral megakadályozhatjuk, de a gyógyuló, és ezért viszketõ sebet nem lehet bekötni, leragasztani, mert olyan helyen van, ahol ez tartósan kivitelezhetetlen. Ha pelenkát (tüzelõbugyit) adunk kedvencünkre, az csak ideiglenes megoldás. A kis- és nagydolgát ugyanis el kell végeznie, és ha ez a pelenkába kerül, fellazíthatja és befertõzheti a sebet, ami csak hetek múlva tud begyógyulni. Azt pedig szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a kutya éjszaka, amikor mindenki alszik, ne dörzsölje a padlóhoz a viszketõ mûtéti sebét. A mirigyek a kiürítés után gyorsan újra telítõdhetnek, ezért elõfordulhat, hogy az állatorvos két hét múlva kontrollra visszarendelheti az állatot.

  A kiürülést nagymértékben segíti, ha a széklet kellõképpen kemény, ezért a magasabb rost-, és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem tekinthetõ biztos megelõzésnek.

  Dr. Sütõ András


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Husky

  Leírása: Rendkívül vonzó, "nevetõs" ábrázatú, közepes termetû kutya. Koponyája kissé domború. Füle feláll, szeme barna vagy kék, kissé keleties metszésû. Háta egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély. Végtagjai egyenesek, izmosak, jó csontozatúak.

  Farkát a hátára kunkorítja. Bundája közepesen hosszú, dús, selymes. Színe leggyakrabban farkas- vagy ezüstszürke, de lehet rõt, fekete, fekete fehér folttal, valamint a fehér minden árnyalata.

 • 6,17 méter és több mint egy tonna a világ legnagyobb krokodilja

  A világ legnagyobb fogságban élõ sósvízi krokodiljává nyilvánították Lolongot, a Fülöp-szigetek déli partjainál tavaly befogott krokodilt, amely 6,17 méteres hosszával és több mint egytonnás súlyával immár hivatalosan is megelõzte Cassius nevû ausztrál társát.

 • Wyomingból szökött Kaliforniába egy macska

  Csaknem 1 700 kilométerre kódorgott el mindössze két nap alatt egy macska otthonából az Egyesült Államokban, ami feltehetõen rekord. De az is, amilyen hamar megkerült. A macska minden bizonnyal nem a saját lábán jutott Wyomingból Kaliforniába. Hogy miként került oda, nem tudni. Gazdáinak a nyakában lévõ macskaazonosító alapján telefonáltak a megtalálók.

 • Védett kagylók miatt indult büntetõeljárás Horvátországban külföldiek ellen

  Zágráb - Védett sonkakagylókat találtak a horvát rendõrök egy olasz és egy osztrák állampolgárnál, akik ellen büntetõeljárás indul emiatt - jelentette szerdán a horvát Hina hírügynökség.

 • A méhecske az egyik legfontosabb barátunk!

  A méhecske az egyik legfontosabb barátunk!Gondoltátok volna, hogy az egyik leghűségesebb barátaink a kutyák mellett a méhecskék? Bizony, a termesztett növények beporzói a méhecskék életmentő társaink!

  Bár a frizbit nem hozzák vissza, és nem érdemes őket simogatni sem, mégis többet tesznek értünk mint gondolnánk. Ezen aprócska, bár annál odaadóbb állatkák adják minden harmadik falatot a szánkba, ők porozzák ugyanis termesztett növényeink jelentős részét.

 • Három ország együtt a hegyi gorillák megmentéséért

  Három afrikai ország eddig példátlan együttmûködést kezdett a hegyi gorillák megmentése érdekében. Ebbõl a fõemlõsbõl mindössze körülbelül 700 él már csak, a Ruanda, Uganda és Kongói Demokratikus Köztársaság határvidékén lévõ esõerdõkben. A hegyi gorillák száma nemcsak az erdõirtások következtében fogyatkozott meg jelentõsen az utóbbi években, hanem az orvvadászok miatt is. A Virunga-hegységben a természetvédelmi területeken is gyakran lelövik a húsáért ezt a hatalmas emberszabásút.

 • Megmenekült a Nagy-Britannia partjainál valaha fogott legöregebb és legnagyobb homár

  Megmenekült a Nagy-Britannia partjainál valaha fogott legöregebb és legnagyobb homár a fazéktól: életének hátralévõ részében egy tengeri állatkertben lelhet nyugalomra.

 • Litvániai gólyafészek-program

  Gólyafészek-áttelepítéshez kér uniós támogatást Litvánia, amely ugyan büszke a sok gólyára, de jobban szeretné, ha nem az erõsáramú vezetékeket tartó oszlopokon fészkelnének.

 • Hamisításvédett a természet alkotása

  A Papilio blumei egy különösen szép, kizárólag Indonéziában honos fecskefarkú lepke: képes megváltoztatni szárnyának a színét, méghozzá a kék és zöld között annak függvényében, hogy éppen rejtõzködnie kell vagy sem.

 • Nyolc élõ róka és ötven kaméleon az egyiptomi repülõtéren

  Nyolc rókát és ötven kaméleont szabadítottak ki a kairói repülõtér biztonsági emberei egy állatcsempész kezei közül.

 • Csigaházbérlõ remeterák

  A remeterák többnyire elhagyott csigaházakba költözik be, így pótolja hiányzó kitinpáncélját, mely védelmezi a ragadozóktól, és óvja a kiszáradástól. A neve azt sugallhatja, hogy szereti a magányt, ennek azonban pont az ellenkezõje igaz, nagyon is társaságkedvelõ! Barátaival rendszeresen kiülnek a fövenyre csicseregni egy kicsit.

 • Az állatvédõk nem kérnek a mókuspecsenyébõl

  Elmúltak a böjti hónapok a mókushús-imádók számára: több hónapos szünet után ismét engedélyezte a hatóság a kedves állatka fogyasztását New Jersey-ben - a New York mellett lévõ amerikai szövetségi államban ugyanis ínyencfalatnak számít. Az év elején azért tiltották be a specialitást, mert a vegyi elemzések azt jelezték, hogy túl sok ólmot és nehézfémet tartalmaz a mókusok szervezete, így az egészségre ártalmas lehet a belõlük készített pecsenye.

 • Bichon Havanese

  Leírása: Kis termetû, fürge, szép küllemû kutya. Feje kicsi, szeme sötétbarna. Füle lelóg, hosszú szõr borítja, háta egyenes, ágyéka feszes, törzse erõteljes. Végtagjai rövidek, párhuzamosak. Farkát hátára hajlítja.

  Szõrzete hosszú, finom, selymes, enyhén hullámos. Színe hófehér, néha barna vagy szürkés árnyalatú Eredete: Belga fajta; feltehetõen a máltai selyemszõrû kutyából alakították ki más, kistermetû kutyák felhasználásával.

 • Idõsek otthona majmoknak

  Amerikában megnyílt az elsõ olyan öregek otthona, ahol elaggott majmok kapnak helyet

  Az Egyesült Államokban megnyílt az elsõ olyan idõsek otthona, ahol elaggott majmok tölthetik "nyugdíjas éveiket". Az intézmény a Louisiana állambeli Shreveportban nyílt meg, ahol olyan majmok leltek menedékre, "akik" az elmúlt negyven évben az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA orvosi kísérleteiben vettek részt - olvasható a MIGnews címû orosz nyelvû hírportálon.

 • Hogyan hat a hangrobbanás a krokodilokra?

  Nem várt hatással vannak a téli álmot alvó krokodilokra a vadászgépek keltette hangrobbanások, felkeltik a párzási érzetét az állatokban.

 • Birkanyájat gázolt a cserbenhagyó

  Fél tucat birkát gázolt el, majd elhajtott a helyszínrõl egy autós Szarvason, adta hírül a HavariaPress. A különös baleset hétfõn dél körül történt a Békés megyei város külterületén, a Lónamajori úton.

 • Egyes polipok lepényhalakat utánoznak

  A polipok még a szakértõket is rendszeresen meglepik.

 • 290 kilométert tett meg a kutyus, hogy újra láthassa megmentőjét

  290 kilométert tett meg a kutyus, hogy újra láthassa megmentőjét Shavit azután tették ki gazdái, hogy elütötte egy autó. Nem akarták fizetni az orvosi költségeket, inkább megszabadultak tőle. A sérült, fájdalomtól szűkölő kutyára orosz állatbarátok találtak rá ezután, a Rosztov városába vezető út szélén. Egy percig sem gondolkodtak: óvatosan az autójukba fektették a mozgásképtelen állatot, majd elindultak segítséget keresni neki. Csak órákkal később találtak olyan állatorvost, aki hajlandó volt ingyen ellátni a kis fekete kutya súlyos sérüléseit. A műtétjét követően a fekete keverék Nina Baranovskához, a kutya megtalálóinak jó barátjához került.

 • Szerencsétlen állatok tömegesen akadtak fenn a szögesdróton

  Az orosz-mongol határt megnyitották a gazelláknak - így döntött a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az aszály miatt ugyanis az állatok ezrével próbálnak Mongóliából egy közeli orosz természetvédelmi területre menekülni, de eddig fennakadtak a szögesdróton.

  A gazellák problémáját az orosz sajtó vetette fel: az állatok iránti sajnálat mellett szerintük intézkedést követelne az is, hogy a töménytelen tetem ökológiai katasztrófához is vezethet.

 • Virágzik a Tisza Szeged alatt

  Rajzó tiszavirágok lepték el a Tisza felszínét Szeged és az országhatár között. A védett rovar nemcsak a Tisza jelképe, hanem jelzi a víz minõségét, a folyóban bekövetkezett ökológiai változásokat is.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása