2024.03.29. - Auguszta

Elefánt-invázió ellen keresnek hatásos eszközöket

India északi részében, Asszám államban az állatvilág szakértõi a vadon élõ elefántok inváziója ellen keresnek hatásos eszközöket. Falvak, mûvelt területek megóvására erõs növényi rostokból font kerítéseket állítanak fel, amelyeket átitatnak gépkocsi-olajjal és a naga jolokia nevû chilifajta olajával. Ez a világ legerõsebb paprikája és mint ilyen, bekerült a Rekordok Könyvébe. Erõssége a Scoville-skálán meghaladja az ezer egységet. Kísérleteznek rúdra tûzött, szárított paprikával átitatott szalmabálák égetésével is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Csak Asszám államban körülbelül ötezer elefánt él szabadon és 1996-tól 2000-ig 280 ezer hektár élõhelyükként szolgáló erdõ tûnt el. Az állatok emiatt özönlenek a falvak és a mûvelt területek felé, ahol sok balesetet okoznak.

Világszinten, különösen Délen növekszik az ember-állat konfliktusok száma. Fõ okai között szerepel a népesség szaporodása, amelynek következménye az állatok természetes élõhelyeinek fogyása. Tanzániában a 90-es években 40 esetben támadtak meg oroszlánok embereket, ma 100-nál több esetben, és ezek 70 százaléka halálos kimenetelû. Indiában a tigristámadások szaporodtak, évente átlag száz ember halálát okozzák - írta a Corriere della Sera címû olasz napilap.

A szakemberek állandóan keresik a védekezéseknek olyan módjait, amelyek távol tartják, de nem pusztítják el az állatokat. Az észak-olaszországi Trentino tartományban például árammal "dúsított" kerítésekkel ijesztik el a méhészetektõl a medvéket. Ismert, hogy az autóillatosító távol tartja a nyesteket az autóktól, hogy a vaddisznó utálja a naftalinszagot és a szarvasfélék az egyes rossz szagú növényvédõ szereket. Az állatkertbõl összegyûjtött tigrisürülék pedig egyenesen ördögûzõként hat a rókákra. A tudományos alapú igazi kísérletezés azonban még nem kezdõdött el.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra