2024.04.26. - Ervin

Elpusztult Prince Chunk

Jobb létre szenderült Prince Chunk, aki az egyik legkövérebb macskaként vált ismertté pár évvel ezelõtt. Szívproblémák okozták a halálát, bár az utóbbi idõben sokat fogyott. Közben egy újabb tanulmány hívja fel a figyelmet az állatok körében is terjedõ elhízás veszélyeire.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Prince Chunk 2008-ban kapta a súlyára utaló nevét (chunk = nagydarab), ekkor került egy New Jersey állambeli menhelyre, korábban az utcákon bolyongott Voorhees városában. Miután lemérték, a gondozók is meghökkentek: Chunk mintegy 20 kilót nyomott, vagyis kevesebb, mint egy kilóval maradt el az utolsó ismert világrekordtól. (A Guinness Rekordok Könyvének szerkesztõi idõközben nagyon helyesen megszüntették ezt a kategóriát, hogy ne adjanak okot egyes sikerre éhes “gazdiknak” kedvencük túlhizlalására.)

Némi nyomozás után az is kiderült, hogy a duci macska igazi gazdája egy voorheesi nõ, aki állítása szerint anyagi okok miatt nem tudott tovább gondoskodni róla, ezért hagyta magára kedvencét, aki ekkor még a Powder névre hallgatott. Chunk hamarosan elhagyhatta a menhelyet, egy bizonyos Donna Damiani vette magához. Annyira jól viselte gondját az egykori kóbor macskának, hogy annak sikerült leadnia a súlya felét, 2008 augusztusában már csak 10 kilogrammosnak mérték.

A nagy különbség mindenkit meglepett, kétségessé vált, hogy júliusban valóban elérte-e a súlya a 20 kilogrammot - a mérésrõl hiteles bizonyíték nem maradt fent. Ettõl függetlenül Prince Chunk meglehetõsen ismert figurává vált, több tévécsatorna is forgatott róla. Az utolsó napokban nehéz légzés miatt állatorvoshoz vitték, aki megállapította, hogy a körülbelül 10 éves állat szívelégtelenségben szenved. Néhány nappal késõbb, november 21-én múlt ki. “Mindannyian kiborultunk. Egy családtagot veszítettünk el” - nyilatkozta Vince Damiani.

Bár a legendás 20 kiló nagy részét leadta, valószínûleg a túlsúly is jelentõs szerepet játszhatott a szívproblémák kialakulásában. Korábban már több, fõleg brit tudósok által jegyzett kutatás hívta fel a figyelmet az elhízás háziállatokra lesõ veszélyeire, a napokban pedig egy amerikai tanulmányt is publikáltak. Eszerint a nem megfelelõ étrend, illetve a mozgásszegény életmód hatására az állataink körében is egyre elterjedtebb az elhízás, ugyanúgy, mint az emberek esetében. Ez pedig betegségekhez és egyre rövidebb élettartamhoz vezet.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra