2024.04.26. - Ervin

Az éhes fókák a csillagokat követik

Az éhes fókák a csillagokat követik
A fókák képesek azonosítani egy csillagot az éjszakai égbolton, és ahhoz viszonyítani útjukat.

A német rostocki egyetem kutatója, Guido Dehnhardt és európai csapata egy kísérlet segítségével elsõ ízben bizonyította be, hogy a tengeri emlõsök is képesek az emberhez hasonlóan a csillagok segítségével tájékozódni.

Eredményeiket az Animal Cognition címû szaklapban tették közre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hat rejtett infravörös kamerával követték mozgásukat. "Elõször egy lézermutató segítségével ösztönöztük õket, hogy egy világosabb csillag felé ússzanak" - magyarázta a csapat egyik tagja, Bjorn Mauck, a dél-dániai egyetem munkatársa. Amikor már az állatok ráéreztek a csillag követésére, a kutatók elforgatták az égboltot. "Kis gyakorlás után az esetek száz százalékában helyes irányba úsztak a fókák" - tette hozzá.

A természetben a fókák táplálékszerzõ körútjai akár napokig is eltarthatnak, így gyakran találják magukat nyílt vízen, ahonnét nem látják a partot, amely alapján tájékozódhatnának. "Lehetséges, hogy a fókák alkonyatkor és pirkadatkor tanulják meg, hogyan helyezkednek el a csillagok a szárazföldhöz képest, amikor mindkettõt látják" - fejtegette Mauck.

Sokszor látni, hogy a fókák, oroszlánfókák és bálnák függõlegesen kiemelkednek a vízbõl, miközben a nyílt vízen úsznak. Ez a viselkedés, hasonlóan ahhoz, ahogy az ember tapossa a vizet, a kutatók szerint az állatok tájékozódását segítheti.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra