2024.05.13. - Szervác, Imola

Vigyázzon! Veszélyes paraziták veszélyeztetik az állatot és az embert!

Ha szeretné elkerülni az egész lakás fertõtlenítését, hetente legalább kétszer alaposan át kell nézni az állatot. Könnyen megtörténhet ugyanis, hogy bolhát hoz haza.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy felmérés szerint Szlovákiában a kutyák 35-65 százaléka bolhás. Valószínû, hogy elõbb vagy utóbb az ön kedvence is megkapja a nem kívánt látogatót. A bolha rendkívül mozgékony, nehéz elkapni. Ha a jelek arra mutatnak, hogy bolhás a kutya, akkor a csípés helyét fertõtleníteni kell. A bolhák 95 százaléka az állat környezetében él.

Aki háziállatot tart, annak ügyelnie kell a tisztaságra: rendszeresen kell porszívóznia, port törölnie. Így a bolha petéinek a 95 százalékát el tudjuk távolítani. Tudni kell, hogy a bolha emberre is veszélyes fertõzõ betegség okozója. Ugyanez vonatkozik a kullancsra és a szúnyogra is.

Nagy veszélyben vannak a gyerekek, akik elõszeretettel játszanak az állatokkal. A bolha csípésének helyén kivörösödik és viszket a bõr. Az állat vakarózik, néha harap, s bõrgyulladás alakul ki. A gyulladás az állat egész bõrére átterjedhet. A statisztika szerint a kutyák és macskák viszketéssel járó betegségének 70 százalékát épp a bolha okozza.

Ugyanilyen panaszokat okoznak a kullancsok is. A kullancsok fõleg tavasszal szaporodnak, ilyenkor a legveszélyesebbek. Fõleg azért, mert betegségeket terjesztenek. A legismertebb a borreliózis, amely gyakran halállal végzõdik.

Viszonylag tájékozottak vagyunk a bolhák és kullancsok okozta betegségek kockázatairól, de azt talán kevesen tudják, hogy ugyanilyen súlyos betegséget okozhatnak a szúnyogok is. Több fajtájuk van, s Szlovákia egész területén megtalálhatók. A dirofilariózist terjesztik.

A paraziták elpusztítására sok gyógyszer van. A probléma az, hogy többségük csak akkor pusztítja el az élõsködõt, amikor már bajt okozott. Ez azt jelenti, hogy amikor a kullancs megcsíp, nagy a veszélye annak, hogy vért is szívott, átvitte a fertõzést, vagyis a betegséget. Ebbõl a szempontból nem elég a parazitát elpusztítani, hanem a csípést kell megakadályozni.

Érdekességek

A nõstény bolha naponta 15-ször annyi vért szív, mint saját testsúlya. Élete folyamán 2000 petét rak.

A bolha 1600-szor csípi meg a macskát vagy kutyát. Egy csípés után a viszketés három hétig tart.

A bolha 150 szer nagyobb távolságra tud ugrani, mint saját hossza.

Ha talál egy bolhát, nagy a valószínûsége annak, hogy további száz van a szõnyegben, ágyban. A kutyán vagy macskán több mint 100 napig is elél.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra