2024.04.26. - Ervin

Az erszényes ördögök rákra immunis kolóniájára bukkantak

A kihalás szélére sodródott erszényes (tasmán) ördögök rákra immunis kolóniájára bukkantak szakemberek, akik szerint a genetikailag némileg különbözõ család felfedezése segíthet megmenteni a pofadaganat által tizedelt ördögöket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az eddigi vizsgálatok alapján az Ausztráliához tartozó Tasmánia északnyugati részén élõ törzs ellenállónak bizonyult a fertõzés útján terjedõ pofarákkal szemben. "Úgy véljük, ezeknek az erszényes ördögöknek az immunrendszere idegenként értelmezheti a rákos sejteket, és válaszol a támadásra. Ezek alapján azt hisszük, hogy a korábbiakban gondoltnál több vadon élõ példány maradhat életben" - mondta Kathy Belov, a kutatás vezetõje.

A termetükben kisebb kutyákhoz hasonlító erszényes ördögök fizikai úton, például harapással adják át egymásnak a fertõzést, amely torz daganatokat okoz pofájukon. A daganat akadályozza õket az evésben, így gyakorlatilag éhen pusztulnak. A kór emellett roncsolhatja belsõ szerveiket is.

A rákos megbetegedést 1996-ban fedezték fel a mára már kihalóban lévõ fajnál. Az azóta eltelt idõszakban az állomány 70 százalékkal csökkent. Ausztrália tavaly nyilvánította veszélyeztetetté az erszényes ördögöt, amely a jelenlegi becslések szerint 25 év múlva teljesen eltûnhet. Belov szerint azonban a mostani kedvezõ hírek révén idõt nyertek a betegség kezelésére és egy vakcina kifejlesztésére.

A Sydneyi Egyetem és a Tasmániai Egyetem kutatói mindeddig a sziget keleti részén élõ egyedeket tanulmányozták, ezúttal azonban szélesebb, az egész szigetre kiterjedõ mintából merítettek. A vizsgált 400 példány 20 százaléka genetikai különbségeket mutatott a keleti ördögöktõl, és egyikük sem volt fertõzött.

"Elmondhatjuk, hogy reménysugárra leltünk. Lehet néhány példány, amely túlélheti ezt a járványt" - mondta Belov, aki figyelmeztetett arra, ez nem jelenti azt, hogy a kutatók hátradõlhetnek és megoldottnak tekinthetik az állatok ügyét.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra