2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Orvvadászok garázdálkodtak Algyõn

Orvvadászok garázdálkodtak Algyõn
Feltehetõen orvvadászok áldozatává vált az a vaddisznó, aminek a maradványait találta meg az egyik reggel az Orpheus Állatvédõ Egyesület munkatársa. A tetem Algyõn, egy vasúti átkelõhelytõl néhány méterre volt a földre ledobva.

Az állatot valószínûleg hurokkal ejtették el, majd ezt követõen megnyúzták, és a bõrét a fejével együtt kidobták egy viszonylag elhagyatottabb bokros területre. Az ügyben a rendõrség nyomozást indított.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az orvvadászok évente több tíz milliós kárt okoznak a megyékben, országosan ez az összeg több száz-millió forint is lehet.

Vigyázat, orvvadászok is garázdálkodhatnak bármelyik erdõben
Nem ritka, hogy fegyverét helytelenül használó emberek nem csak állatokban, hanem például erdõben kiránduló emberekben is végzetes sérüléseket okoznak. Bárki orvvadászatot tapasztal, az semmiképpen se próbálja a bûncselekményt megakadályozni, hanem kerüljön emberi élet megvédésére alkalmas, biztonságos helyre, majd hívja a 107-es rendõrségi segélyhívó számot.

Ki számít orvvadásznak?!
Orvvadásznak számít minden olyan erdei vadászat, mely nem a vadászati idényben, azaz tilalmi idõben történik. Az orvvadásznak többnyire nincs vadászvizsgája. Az orvvadásznak rendszerint nincs vadászati engedélye vagy vadászjegye sem. Az orvvadász gyakran értékesíti az illegálisan elejtett vad húsát vagy más részeit (bõrt, szõrmét, agancsot, szarvat, belsõ szerveket). Orvvadászatnak számít az is, ha a vadászat nem a törvény által engedélyezett napszakban, pl. éjszaka és lámpával történik. Az orvvadászok gyakran használnak tiltott vadászati eszközöket (lábfogó csapdát, hurkot) vagy nem engedélyezett fegyvereket (nyilvántartásba nem vett, vagy az adott vadászati módhoz; vadfajhoz nem megfelelõ eszközt). Az orvvadászathoz gyakran használnak tiltott módszereket és eszközöket (ilyen a lépezés, hálózás, éjjellátó készülékek, mozgó jármûrõl való vadászat). Az orvvadászat tiltott területen is folyhat (ilyen pl. védett területen egyébként vadászható faj elejtése). Az orvvadász az adott területen nem jogosult vadászni (pl. nem az õ vadászterülete). A védett fajok vadászata szintén orvvadászatnak minõsül.

Bõvebb információk és képek elérhetõk itt:
www.zug.hu/_/orvvad


Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra