2020.12.02. - Melinda, Vivien

Megtalálták az õsóceánok csúcsragadozóját

Megtalálták az õsóceánok csúcsragadozóját
A Norvégia északi részén levõ Svalbard-félszigeten találták meg annak a 147 millió éves tengeri õshüllõnek a maradványait, amit a kutatók minden idõk legfélelmetesebb ragadozójának tartanak bolygónkon.

A szörny a plezioszauruszok rendjébe tartozó plioszauruszok képviselõje, az új alfajt egyelõre Predator X-nek nevezték el. Az állat csontvázát húszezer csontból és a koponya épségben maradt darabjából rekonstruálták a paleontológusok, és arra jutottak, hogy a faj kifejlett egyedei 15 méter hosszúak voltak, és 45 tonnát nyomtak.
Az állat állkapcsa több mint háromméteres volt, és harminccentis fogak sorakoztak benne.

Az állkapocs modellezése után azt is kiszámolták, milyen erõs lehetett az állat harapása. Az eredmény 15 tonnás súlynak megfelelõ erõ egy négyzetcentiméterre vetítve, ami tízszer nagyobb, mint a ma élõ legerõsebb harapású állat, a nagy fehér cápa hasonló adata, és négyszeresen körözi le a T-Rex harapásának erejét.

Az ember harapásának ereje egyébként mindössze 80 kilogramm négyzetcentiméterenként. Az egyetlen õsállat, ami a Predator X-szel versenyre kelhet, a Carcharodon megalodon nevû õscápa, ami másfélmillió éve halt ki, és állkapcsának erejét 10-18 tonna/cm2 közé teszik a tudósok. A Predator X viszont hiába volt erõs, agya meglehetõsen kicsi volt, a felépítése és alakja pedig meglepõ módon hasonlít a mai cápákéra.

Az állat sokkal erõsebb volt a T-Rexnél. A mérete és az ereje is megvolt ahhoz, hogy simán kettéharapjon egy mai katonai terepjárót - jellemezte a szörnyet Greg Erickson a floridai egyetem kutatója a Canada.com-nak [1] adott interjújában.

Az õskor két legfélelmetesebb ragadozója közti meccs, a T-Rex-Predator X rangadó akkor sem jöhetett volna létre, ha egy idõben élnek: a Predator X az õsóceán csúcsragadozója lehetett, polipokkal, halakkal, és más tengeri ragadozókkal táplálkozott. A vízben négy óriási uszonyával hajtotta magát, de a szárazföldre nemigen merészkedett ki. Persze nem kizárt, hogy unatkozó tudósok egyszer lemodellezik a nagy összecsapást, elvégre azt is kiszámolták már tudományos alapon, hogy King Kong lenyomná-e a T-Rexet.

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra