2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Hogyan takarítsuk állataink élõhelyét?

Hogyan takarítsuk állataink élõhelyét?
Halak, madarak, rágcsálók...

Az akvárium vizét idõnként cserélni, talaját és növényzetét tisztogatni kell. madaraink kalitkájára, a kedvtelésbõl tartott rágcsálók terráriumára is ráfér olykor az alapos tisztogatás.

A takarítás során azonban be kell tartanunk bizonyos szabályokat és a mûvelet idején, majd a visszahelyezéskor az állatok biztonságáról is gondoskodnunk kell.
A gyakorló állattartók tudják, hogy hobbijuk egyrészt költséges, másrészt idõigényes fizikai munka, ezért csak olyan ember vállalkozzon erre, aki az anyagiak mellett tudja biztosítani a kedvencei igényeinek megfelelõ tartási körülményeket, így az akváriumban, kalitkában, terráriumban tartott állatok élõhelyének takarítását is. Mire kell odafigyelni a különbözõ állatfajoknál a takarítás során?

Halak

Általánosságban el lehet mondani, hogy nincs túl nagy akvárium (a halak számára), viszont minél nagyobb, annál ritkábban kell takarítani. Egy nagyméretû akváriumban ugyanis sokkal jobban kialakul a biológiai egyensúly a halak és a növényzet között, másrészt a hõmérsékletingadozás is kisebb, mint egy kicsiben. Egy mindössze 20 literes akvárium vize nyáron gyorsabban felmelegszik, és a halak által el nem fogyasztott eleség, mint szervesanyag sokkal gyorsabban elbomlik, ezzel is szennyezve az akvárium vizét. A több száz literes akváriumot azonban elég évente egyszer teljes egészében kitakarítani. Az elpárolgó vizet természetesen folyamatosan pótolni kell, esetleg félévenként úgynevezett félvízcserét kell csinálni. Ilyenkor a víz felét slaggal leszívjuk, majd - lehetõleg klórmentes, pár napig állni hagyott - vízzel pótoljuk. Az aljzatnak használt homokot, illetve apró kavicsot lavórba kiemelve forró vízzel többször át kell mosni, amíg a leöntött víz teljesen tiszta nem lesz. Vegyszert tilos használni! A növényeket egy külön edényben szobahõmérsékletû vízben kell tartani, amíg el nem készülünk, mert a vízinövények nagyon érzékenyek a kiszáradásra.

A halak addig egy másik akváriumban legyenek. Ügyeljünk arra, hogy az új víz és a másik akvárium vizének hõmérséklete megegyezzen, ne legyen se hidegebb, se melegebb, különben a halak hõsokkot kapnak, és könnyen elpusztulhatnak. A víz klórtartalmának semlegesítésére az állatkereskedésekben kapható folyadékokat, vagy tablettát lehet használni.

Madarak

A takarítás elõtt csukjunk be minden ablakot, nehogy madarunk a kalitkából kiszökve elrepüljön. A függönyt is célszerû elhúzni, nehogy ijedtükben az üvegnek repülve összetörjék magukat kedvenceink.

A madarakat a takarítás idejére tegyük át egy másik kalitkába. Az ülõrudakat, a kalitka rácsait a háztartási boltokban kapható fertõtlenítõszerek megfelelõen higított oldatával, kefével alaposan mindenhol tisztítsuk meg, majd bõ forró vízzel alaposan mossuk le. Az etetõ és itatóedényeket csak forró vízzel mossuk el, nehogy a fertõtlenítõszer maradéka a madarak szervezetébe jutva mérgezést okozzon. A kalitka rácsait, illetve az ülõrudakat célszerû atkamentesítõ spray-vel befújni, madarainkat pedig állatgyógyszertárban, vagy állatorvosnál kapható "light" (higított) ivermektinnel lekezelni. (A nyak bõrére 1-2 cseppet kell csak cseppenteni.) Így mentesítjük madarainkat a külsõ és belsõ élõsködõktõl is.

A kalitka aljára tegyünk papírt, majd erre homokot. A papír ne újságpapír legyen, hanem normál papír, esetleg csomagolópapír, amelyen nincs nyomtatott szöveg, mert egyes madarak a fészeképítéskor elõszeretettel darabokat tépnek le belõle a fészek bélelésére, egyes nyomdai festékek pedig mérgezõek lehetnek. A homok a madarak emésztéséhez nélkülözhetetlen.
A magok kiszóródását megakadályozhatjuk, ha a kalitka nagy részét vékony átlátszó fóliával körültekerjük. Mivel teljesen átlátszó, nem zavarja a kilátást, és elég fényt enged a kalitkába.

A takarítást a költési idõszakban nem szabad elvégezni, mert a mozgatás, és a madarak zavarása miatt a költõ pár otthagyhatja a tojásokat, vagy a kikelt fiókákat nem eteti tovább.

Rágcsálók

A rágcsálókat - például a degut, hörcsögöt, egeret, patkányt, tengerimalacot - a takarítás idejére helyezzük egy másik terráriumba, esetleg egy mûanyag ládába, vagy vödörbe. Papírdoboz erre a célra nem megfelelõ, mert - különösen a hörcsögök - könnyen kirághatják magukat belõle, és kereket oldhatnak. Szükségmegoldásként az üres és bedugaszolt lefolyójú fürdõkádba is bele lehet õket tenni. Az almot rendszeresen cseréljük, a terráriumot, vagy a mûanyag ketrecet pedig a madaraknál leírt módon lehet fertõtleníteni és kimosni.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra