2020.12.02. - Melinda, Vivien

Kutyák veszélyeztetik a repülõtér forgalmát

Kutyák veszélyeztetik a repülõtér forgalmát
Mumbai - Az indiai Mumbai repülõterére keveredett kóbor kutyák folyamatosan veszélyeztetik a biztonságos le- és felszállást.

Madár a leszállópályán: ez minden landoló repülõgép pilótájának rémálmai közé tartozik. Mumbai nagyforgalmú nemzetközi légikikötõjében azonban elsõsorban a kóbor kutyák okoznak gondot. A Times of India címû napilap beszámolója szerint a rossz állapotban lévõ kerítés és a hosszabb ideje tartó felújítási munkálatok miatt gyakorlatilag képtelenség az ember leghûségesebb barátját távol tartani a reptértõl.
A külön erre a célra létrehozott, 24 órás szolgálatot teljesítõ kutyaûzõ csapat havonta 40-45 ebet kénytelen elhajtani.

"Hiába teszik folyamatosan szóvá ezt a tarthatatlan állapotot mind a gépek vezetõi, mind a légitársaságok. Úgy látszik ez senkit sem érdekel igazán" - morgolódott egy pilóta. "200-250 kilométeres óránkénti sebességnél képtelenség a jármûvet lefékezni. Így az ütközés elkerülhetetlen" - magyarázta. Egy légiirányító elmondása szerint sokszor a tartalékpályát kell igénybe venni, mert az egyes számú leszállópályán éppen kutyákat kerget az említett brigád.

Egy ütközés nemcsak az állatok biztos pusztulását jelenti, de a gépen tartózkodó utasok épségét is veszélyeztetheti. Márciusban például, egy landoló gép elülsõ futómûve ütött el egy odatévedett ebet. A jármû lesodródott a betonról, a futómû összetört és a gép hason csúszva a fûben kötött ki. Szerencsére azonban senki sem sérült meg a baleset során.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra