2021.07.25. - Kristóf, Jakab

Disznókra lõ az amerikai hadsereg, az állatvédõk tiltakoznak

Disznókra lõ az amerikai hadsereg, az állatvédõk tiltakoznak
Washington - Amerikai állatvédõk tiltakozó kampányt indítottak a hadsereg azon kiképzési gyakorlata ellen, amely során a katonák élõ disznókra lõnek rá, hogy aztán az állatokon gyakorolhassák a harctéri sebesülések ellátását.

Az Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért (PETA) elnevezésû amerikai állatvédõ szervezet felhívta a figyelmet, hogy pénteken az amerikai hadsereg schofieldi helyõrségén, Hawaii szigetén tartottak ilyen típusú kiképzést Irakba készülõ katonáknak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szervezet arra biztatta az embereket, hogy küldjenek tiltakozó leveleket a helyõrség vezetõinek az állatokkal való kegyetlen bánásmód betiltását követelve.

Derrick Cheng, a 25. gyalogsági hadosztály szóvivõje közölte: megértik az állatvédõk aggodalmait, de a hadsereg elsõsorban a katonák lehetõ legjobb kiképzését tartja szem elõtt. A disznók megsebesítésével járó gyakorlatot a mezõgazdasági minisztérium engedélyével és állatorvosi felügyelet mellett alkalmazzák. A módszer célja, hogy a katonák megtanulják, hogyan kell ellátni a harctéren a súlyos sebesüléseket az elsõ néhány órában, amikor még orvosok nincsenek a helyszínen.

A PETA azonban szükségtelen kegyetlenségnek és idejétmúlt gyakorlatnak tartja a kiképzési módszert, amelynek során - értesüléseik szerint - M4-es karabélyokkal és M14-es gépfegyverekkel sebesítik meg az állatokat. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy erre a célra ma már számos fejlett technológiájú szimulációs eszköz létezik, amelyek orvosi szakértõk szerint kiváló gyakorlati kiképzést nyújtanak.

Cheng szerint azonban ez a lehetõ leghatékonyabb módszer, amely a helyõrség rendelkezésére áll. A szimulációs eszközök nem tudják hûen visszaadni az élõ szövet hatását - hangoztatta, hozzátéve, hogy a disznók végig érzéstelenítés alatt állnak a gyakorlat idején.

A PETA értesülései szerint az amerikai hadsereg a schofieldi helyõrségen kívül más támaszpontokon is használt már hasonló módszereket disznók és kecskék alkalmazásával.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra