2020.12.02. - Melinda, Vivien

GPS-t szereltek a medvékre a Tátrában

GPS-t szereltek a medvékre a Tátrában
Magastátra - Különleges jeladó berendezéssel ellátott nyakörvet kap néhány medve a szlovákiai Magas-Tátrában: ezek segítségével figyelik és értékelik majd a vadõrök a mozgásukat és a viselkedésüket.

"Sikerült GPS-szel felszerelt nyakörveket beszereznünk a medvék megfigyeléséhez. Négy-öt darabot szeretnék felhelyezni. Kapnak majd belõle a vadon élõ medvék és a kukázó mackók is. A megfigyelést a nyáron vagy az õsszel szeretnénk elkezdeni" - mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatótanácsának vezetõje.
Majko szerint a nyakövek élettartama négy-öt év, utána maguktól lekapcsolódnak. Minden fél, illetve egész órában sugároznak jeleket, így a vadõrök pontosan fogják tudni, hol tartózkodnak a medvék és hogyan viselkednek.

"A medve titokzatos állat, így a megfigyelés révén különbözõ érdekességeket is felfedezhetünk, amelyrõl a nagyközönséget is tájékoztatjuk. "Hasonló módszert használnak a nemzeti parkban a zergék megóvását célzó programban is".

A Magas-Tátra a barnamedve természetes élõhelye. Majko szerint a kukázó medvék problémáját kölcsönös tisztelettel meg lehet oldani. "Meg kell tanulnunk együtt élni a medvékkel. Az éttermeknek például el kell zárniuk az ételmaradékot, konyhai hulladékot, amely a legnagyobb vonzerõvel bír az élelem után kutató, "kukázó" medvék számára.

Majko szerint a medvék leggyakrabban a turisták által látogatott helyeken kerülnek kapcsolatba az emberekkel, nem pedig olyan részeken, mint a Csendes- (Tichá dolina) vagy a Kapor- (Koprová dolina) völgy, ahol semmilyen csábító szagot nem éreznek, és természetes módon táplálkoznak.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra