2021.01.24. - Timót

Állatkínzók kezében a magyar zsebkutyaexport?

Állatkínzók kezében a magyar zsebkutyaexport?
Még a Sky News hírtelevízió is foglalkozott a magyarországi kutyabiznisszel, mert az utóbbi idõben a szatyorban és ölben is elférõ "minikutyák" iránti növekvõ angliai keresletet és az alacsony magyar árak miatt egyre több ilyen ebet vesznek Magyarországról, eközben a továbbtenyésztésre sokszor alkalmatlan, beltenyésztett, rossz körülmények között tartott állatok rengeteget szenvednek, jó részük el is pusztul. Magyarországon sokkal több állatot tenyésztenek, mint amennyire a lakosság igényt tarthat, sokan feketéznek, adótcsalnak a szaporított állatok révén.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A pedigré nélküli kutyákért sokszor csak 10-20-30 ezer forintot fizetnek, de ezek az állatok Olaszországban vagy Németországban akár a vételár ötvenszereséért is elkelhetnek. A megfelelõ papírokkal rendelkezõ kutya ára már eléri a százezres nagyságrendet, de még így is sokkal olcsóbb, mint Nyugaton. Tavaly Ferihegyen keresztül több mint hatezer magyar exportkutya került az USA-ba, és van olyan kereskedõ, aki saját bevallása szerint csupán Olaszországba több mint tízezer kiskutyát vitt ki.

Az utóbbi két-három évben megjelent egy réteg, amelynek tagjai különösebb szakértelem nélkül, a nagy üzlet reményében kezdtek el kutyákkal foglalkozni, kifejezetten exportra. Az állattenyésztési szakhatóság kénytelen beengedni az egységes európai piacra hivatkozó felvásárlókat, akik nagy tételben, alacsony áron veszik meg a legtöbbször származási lap nélküli kölyökkutyákat.

A szaporítás és a szürke- (az adózást a legtöbb esetben megkerülõ) export és kutyakereskedelem ellen egyrészt azért kellene fellépni, mert az állatok tartása és szállítása sokszor az állatkínzásra emlékeztetõ körülmények között zajlik, másrészt azért, mert a nyomott árakon és az állomány lerontásán keresztül az ebtenyésztésre is rossz hatással van.

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra