rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Okosabb az ember, mint egy kismadár?

 • Lassan a lelkiismereti vegetáriánusoknak lesz igazuk: az elmúlt évek kutatásai nyomán egyre több, korábban emberi sajátosságnak tartott jelenségrõl derül ki, hogy az állatvilágban is van rá példa.

  Régebben például azt hittük, hogy csak az emberek képesek társadalmi normákat kialakítani az ösztöneiktõl többé-kevésbé függetlenül. Vagy, hogy: csak az ember képes elképzelni, hogy mit gondol a másik.

  Nem hihetjük azt, hogy csak az ember képes segédeszközt készíteni, és azt sikeresen a túlélése érdekében használni.

  Tévhit 1: csak az embereknél létezik közösségi kultúra

  Ma viszont már tudjuk, hogy a kultúra – a képzõmûvészet, a színház, az irodalom, a zene, a vallás, az építészet és a konyhamûvészet – gyökerei egy egyszerû dologhoz vezetnek vissza. „Ahhoz, hogy egy adott csoport milyen belsõ szabályokat alakít ki életmódjára, ezeket eltanulják egymástól, s aztán generációkon keresztül továbbadják” – írja a New Scientist magazin legújabb számában.

  A kultúra állati verziója fedezhetõ fel például a gyilkos bálnáknál, amelyek két jól elkülönülõ csoportra, a vándorlókra és az egy helyben maradókra oszlanak. Ugyanazokban a vizekben élnek, keverednek is, mégis más a társadalmi berendezkedésük, mások a szokásaik és az életmódjuk, elválik a kommunikációjuk, és kicsit mást szeretnek enni, máshogy szoktak vadászni, mint ez egy 2001-ben megjelent kutatásból kiderül. Még más gyakorisággal is szaporodnak! És érdekes módon az El Ninóra is másképp reagálnak.

  Tévhit 2: csak az emberek tudják elképzelni, mire gondol a másik

  Most már azt is tudjuk, hogy az állatokban van empátia, bele tudják képzelni magukat egy másik egyed helyébe, s felállítanak egy hipotézist arról, mi jár a másik fejében. Sokáig azt gondolták, hogy az embereknél is csak ötéves kortól jellemzõ ez, s hogy az állatoknál lehetetlen.

  Ám újabb kutatások szerint bizony már a csecsemõk is képesek hazudni (elnézést, kedves anyukák, ezt mondja a tudomány), ami felvetette annak lehetõségét, hogy ez az absztrahálási képesség fokozatosan alakul ki az embernél, s így jelen lehet az állatvilágban is.

  A kilencvenes években végzett kísérletek szerint több fõemlõsfajta is képes felismerni a hazugságot, bár a kutatók szerint ez kicsit másképp történik, mint a felnõtt embereknél: inkább implicit módon „tudják”, mire gondol a másik, nem logikusan gondolják végig, mint a felnõttek.A cikk folytatása...

  Tévhit 3: csak az ember használ vagy készít eszközöket

  Az eszközhasználatot már viszonylag régóta nem tekintjük az ember sajátosságának. Néhány csimpánz kövekkel töri fel a csonthéjas magokat, mások termeszre vadásznak hosszú fûszálak segítségével, és volt már olyan gorilla is, amelyet azon kaptak, hogy egy bottal méri a víz mélységét.

  Az új-kaledóniai varjú azonban mindenen túltesz: eszközt készít. Csõrével horgokat és kapaszkodókat vág egy kemény levélbe, s aztán ezzel piszkálja ki a rovarokat a mélyedésekbõl. Érdekes módon a varjaknál is van balcsõrös és jobbcsõrös, mint az embereknél jobb- vagy balkezes.

  A kutatók, akik 2002-ben publikálták eredményeiket, azt találták: az eszközkészítés részben genetikailag programozott a madaraknál, de a tanulás is sokat számít. (Gyakrabban használnak eszközöket azok a varjak, amelyek másokat láttak eszközhasználat közben.) Sõt, mint a vad madarakra szerelt kamerák képeibõl megtudták, többféle eszközt is készítenek: egy fûszárat is hegyeznek, például. És gyíkokra vadásznak.

  Tévhit 4: csak az ember tesz különbséget jó és rossz között

  Valójában már egy 1964-es kísérletbõl kiderült, hogy a rézuszmajom például nem volt hajlandó ételt elfogadni, ha látta, hogy egy másik majmot ezután megrázza az áram. Ugyanez a patkányokra is igaz.

  Ám a kutatók évtizedeken keresztül inkább más magyarázatokat kerestek a jelenségre, egész addig, míg Marc Bekhoff, a Coloradói Egyetem egyik professzora nem alkotott egy elméletet, mely szerint a moralitás az összes társas állatnál megjelenik, hiszen a társadalmi „normákat” megtanulják játék közben.

  Tévhit 5: az állatoknak nincsenek érzelmeik

  Az elefántcsorda tagjai gondozzák a sérülteket. A szarkák gyászolnak: temetési rítusuk van. A csimpánzok jól láthatóan elbûvölten táncolnak a vízesésnek. És ez nem antropomorfizálás: ma már kevés tudós vitatja, hogy az állatoknak is vannak érzéseik. Persze ezt a kutya- és macskatulajdonosok már évszázadok óta mondják. Az egyetlen nyitott kérdés, hogy vajon mennyire tudatosak mindebben az állatok.

  Tévhit 6: csak az embereknek van személyiségük
  Ha a személyiségnek azt nevezzük, ami a reakcióinkat megkülönbözteti mások reakcióitól, akkor igenis van ilyen az állatvilágban is. Azok az állatok sem egyformán viselkednek, amelyek azonos környezetben nõnek fel, egymás mellett. A szakirodalom ismer gyáva pókokat, vakmerõ szalamandrákat, agresszív énekesmadarakat és félelmet nem ismerõ halakat.

  Sõt ma már azt gondolják a kutatók, hogy a különbözõ személyiségjegyeknek fontos szerepük van az evolúcióban: ezek által az állatok jobban képesek megtalálni azokat az ökológia értelemben vett szegleteket, amelyek jó megélhetést biztosítanak nekik.

  És ez az emberi személyiségre is új fényt vet.

  Tévhit 7: csak az emberek használnak nyelvet

  Dehogyis! Nem is olyan rég, 2002-ben mutatták be Németországban Ricót, a border collie-t, aki több száz szó jelentését megtanulta. Arra is képes, hogy bemenjen egy másik szobába, és áthozza azt a tárgyat, amelyet gazdája megemlít neki. Ha olyan szót mondtak neki, amelyet nem ismert, akkor volt annyi esze, hogy kiválogatta az ismeretlen tárgyat az ismerõsek közül, és átvitte azt.

  Alex, az afrikai szürkepapagáj ötven tágyat tudott megnevezni, hét színt és öt alakzatot. Még a számokkal – egyebek között a különösen bonyolultnak számító nullával is – tisztában volt.

  Kanzi, a bonobó, tulajdonképp véletlenül tanult meg emberül – a kutatók a szülõjét tanították, õ csak épp ott volt. Szintén több száz szót ismer, sõt egyszerûbb mondatokat is megért. Például ilyeneket: „Áthozod az M&M’s cukorkákat a középsõ vizsgálati szobába?” Még szavakat is kitalál, a vízmadár például nála a kacsát jelöli. Gyakorlatilag mindazt tudja nyelvészetileg, amit egy két és fél éves gyermek.


Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A ritka állatfajok legritkábbjai

  Megjelentette a Wildlife Conservation Society nevû amerikai természetvédelmi szervezet a legveszélyeztetettebb állatfajok listáját, amelyen a "ritkák legritkábbjai" találhatók.

  A tizenkét állat igazán eklektikus sereglet, akad köztük madár, emlõs, hüllõ és kétéltû is. Egyesek ismertek, mint például a szumátrai orangután, másokat, mint a kaliforniai barnadelfint, inkább homály fed. A lista a State of the Wild - a Global Portrait (A vadon állapota - globális helyzetkép) 2010-2011-es kiadásában jelent meg.

 • Jobb békén hagyni az õzgidákat

  Nem kéne, mégis sokan vesznek magukhoz elárvult õzgidákat ezekben a hetekben.

  Szakemberek szerint évrõl évre visszatérõ problémáról van szó: a jóhiszemû emberek azt hiszik a patásokról, hogy elárvultak, pedig sokszor csak néhány percre hagyja az anyjuk magukra õket. A Szegedi Vadasparkba is jóhiszemû emberek vittek be nemrég õzgidákat.

  Az állatokat felnevelik, és ha elég erõsek lesznek, szabadon engedik õket.

 • Elpusztultak a kukából kimentett kiskutyák - fulladás és mérgezés végzett velük

  a kép szemléltetõ jellegû!Vajon fel lehet deríteni az állatokat kukába dobó bûnözõket?

  Kimentését követõen elpusztult az az öt kiskutya, melyet a városüzemeltetõ Biokom Kft. munkatársai fedeztek fel egy kukában a baranyai megyeszékhelyen pénteken. Lóczi Szidónia, a kukás cég pr-menedzsere arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy egy kiskutya már a helyszínen elpusztult, a többi pedig a nap folyamán a pécsi állatvédõk telepén múlt ki, feltehetõen fulladás és mérgezés következtében.

 • Költöznének az elefántok, de összetört a teherautó

  Az állatállomány túlszaporodása miatt a kenyai kormány négyszáz elefántot át akar költöztetni a Shimba Hills-i rezervátumból egy másik nemzeti parkba, de a mûvelet szombati megkezdését technikai okokból el kellett halasztani.

  A kezdet nem volt valami biztató: az elsõ költöztetési próbanapon, csütörtökön helikopterrõl kábító lövedékkel elszenderítettek egy 22 éves elefántbikát, hogy nyugton legyen a nyolcórás fuvarozás alatt.

 • Dajkakutyához kerültek a zacskóban kidobott újszülött kiskutyák

  Dajkakutyához kerültek a zacskóban kidobott újszülött kiskutyákSegélykérést kapott az Orpheus Állatvédő Egyesület, ami szerint egy külvárosi élelmiszerbolt oldalában, a bicikliút mellett, a fűbe dobott egy ismeretlen állatkínzó 3 párnapos kiskutyát. Mint kiderült a földre egy zacskóból tette ki egy járókelő a piciket (hogy meg ne fulladjanak a zacskóban)... ami biztos: mindkét helyen kihűlés és éhhalál fenyegette a az újszülött kiskutyákat. Az ügyben állatkínzás bűncselekmény miatt rendőrségi nyomozás indult, a megmentett kutyusok az Orpheus Állatvédő Egyesület gondozásában lévő dajkakutyához kerültek.

 • Nog-ot az utcáról szedtük össze a gazdájának...

  Nagy riadalmat keltett a német dog, kan kutya a magánházas környéken. A közterület felügyelet hívta az ebrendészeti telepet, hogy fogjuk be a csatangoló kóbor állatot.

  Az Orpheus Egyesület állatvédelmi szakembere a helyszínre érve befogta a kutyát, akinek a gazdáját még ott, lakossági segítséggel sikerült beazonosítani.

  Az állatot szabálysértési eljárás mellett visszaadtuk eredeti gazdájának.

 • Kiskutyák fulladtak vízbe - állatkínzás Szekszárdon

  A kép illusztráció!Három kiskutya elpusztult Szekszárdon, amikor egy idõs helyi férfi egy patakba dobta az állatokat. Összesen öt (feltehetõen feleslegesen szaporított, eladhatatlan), háromhetes kutyától akart megszabadulni, de kettõt még meg tudtak menteni. Az állatvédõk állatkínzás miatt feljelentést tettek a szekszárdi rendõrségen. Az öt kiskutyát egy kutyasétáltató vette észre az egyik szekszárdi patakban szombaton délután.

 • Agyrém - bort fõznek a tigrisekbõl!

  Szörnyû sors vár rájuk

  A Környezetvédelmi Nyomozó Iroda két kínai állatkertet leplezett le, ahol tigriscsontból készült gyógybort árulnak illegálisan. Kínában is rohamosan fogyatkozik a tigrisek száma. Illegális vadászatuk és kereskedelmük a nemzetközi és kínai tiltás ellenére továbbra sem szûnt meg. Ennek egyik jele, hogy a Környezetvédelmi Nyomozó Iroda (IEA) két kínai állatkertet is leleplezett, ahol a gyógyszernek tekintet tigrisbort árulják illegálisan.

 • Kutyakarácsony 2012

  Az Orpheus Kutyakarácsony Állatvédelmi Akció a lakossági és céges támogatóknak köszönhetõen számtalan anyagi és eszköz adományt kapott, mely az állatok megmentésében ÉLETMENTÕ segítség! Köszönjük! Az Orpheus emellett nem tud elmenni a nélkülözõ embertársak bajai - problémái mellett sem, így más támogatói keretekbõl és önkénteseink, munkatársaink bevonásával szociális segélyszervezetekhez csatlakoztunk, és részt vettünk gyerekek, családok, közösségek adventi támogatásában - örömszerzésben! Együtt tettünk CSODÁT, köszönjük mindenkinek, aki az Angyalok között volt!

 • Internetes közösség bünteti az állatkínzó nõt

  A 15 perc hírnév még annak is jár, aki behajít egy macskát egy kukába. Persze ez a fajta hírnév nem rajongással jár, hanem az interneten terjedõ gúnyolódó videókkal és játékokkal, sõt, halálos fenyegetésekkel.

  Az internetes mém (meme) kifejezés egy neologizmus, mely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerûen terjed embertõl emberig az interneten. Egy internetes mém maradhat állandó, vagy megváltozhat az idõk során, véletlenül, a rá irányuló kommentár, imitációk és paródiák hatására, vagy akár a rá vonatkozó híradások gyûjtésével.

 • Son kutyát örökbe adtuk!

  A fiatal, kan, fekete színû fehér mellkasú keverék kutya egy magánház kerítése mellé heveredett le. Az ott lakók kérték az Ebrendészet segítségét.

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület telepére való beszállítása után a kutyus kullancsokkal teli testét parazitáktól mentesítettük, és az állatot karanténos megfigyelés alá helyeztük.

  A kutyus nagyon játékos, barátságos, mozgékony. Szerencsére sikerült gazdihoz örökbe adnunk!

 • Az Univerzális Élet állatvédelmi aspektusú bemutatása

  kutyán végzett laborkísérletek"Én, ISTEN, a Mindenható, felemelem hangomat prófétám és követem által, és az emberiséghez fordulok.

  Hagyjatok fel teremtménytársaitok, állattestvéreitek fogyasztásával!

  Hagyjátok abba kínzásukat az állatkísérletek és szabadságuk megvonása által, miközben állatokhoz nem méltó istállókban tartjátok õket! Az állatok szeretik a szabadságot, ugyanúgy mint ti, emberek."

 • Öreg kutyusokat is fogadnak örökbe!

  Öreg kutyusokat is fogadnak örökbe!Anna az idős, nőstény kutyus és Atosz a kan, nagyobb testű, idős kutya egy udvar kis kenneljéből került hatósági kérésre az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembere révén az állatvédelmi központba. A bekerülés oka a gazda elhalálozása. A két öregért lelkes állatvédők jelentkeztek. Azt nem mondjuk, hogy tolongás van az idősebb kutyusokért, de a példa is mutatja, hogy a környezetükre tudatosan gondoló, felelős állatbarátok nem zárkóznak el az életkorukban előrébb haladott kutyák örökbefogadásától. Szerencsére, hiszen sok korosabb kutyus vár szerető Gazdira. Köszönjük!

 • Macskákkal lesz valóságshow

  Ezt is megértük: az emberekkel kapcsolatban már igen kevés, kimerítetlen ötlet maradt a valóságshow-k történetében - muszáj volt az állatokat is beráncigálni a bizniszbe. Most épp macskákra szavazhatunk.

  Jó pont a történetben, hogy a versenyzõ macskákat Amerika különbözõ menhelyeirõl szedték össze, így valószínûleg nemcsak a tényleges gyõztes fog nyerni a mûsorral: remélhetõleg mindegyik, a képernyõn feltûnõ állat gazdára talál.

 • Teknõs a nyári kertben

  A teknõsök alapvetõen vízi és szárazföldi fajokra csoportosíthatók. Az utóbbiak végtelenül változatos fajtái közül sokat, fõleg a kisebbeket hobbiállatként is tartják, nevelik. A nyár kedvezõ e szép és barátságos hüllõk számára, igényeikre azonban tekintettel kell lennünk, ha azt szeretnénk, hogy hosszú életûek és egészségesek legyenek.

  A szárazföldi teknõsöknek mindenképpen szükségük van arra, hogy a napon sütkérezzenek.

 • Kutya szoptatja az újszülött kínai vörös pandákat

  A kínai Taiyuan Shanxi állatkert két újszülött vörös pandáját a születésük után elhagyta az anyjuk, így a gondozóknak nagyon hamar megoldást kellett találniuk a problémára.

  A pandabébik születésekor az állatkert nyitva volt, így az eseményt több száz ember láthatta élõben.

  A bocsok világrajövetele után az anyjuk hátat fordított nekik, és elvonult a ketrec hátsó részébe. A gondozók több alkalommal is az anya közelébe vitték a kicsiket, de az minden alkalommal otthagyta õket.

 • Húsvét: élő állat STOP!

  Húsvét: élő állat STOP!Húsvétkor, a nagy vásárlási forgatagban sokan felelőtlenül élő állatokat vásárolnak gyermekeik számára ajándékba. Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az ünnepek után legtöbbször unott teher marad. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak meg megszabadulni. Legjobb lenne, ha állatvédelmi célból megelőznénk a bajt, élő állat helyett csoki, plüssnyuszi vagy egyéb ajándék vásárlást javaslunk!

 • Időzített bomba a láncon tartott kutya?!

  Időzített bomba a láncon tartott kutya?!Sok kutyatartó nem biztosít megfelelő életteret állata számára. Az állandó láncon tartás a kutya viselkedésében olyan maradandó idegrendszeri torzulást okozhat, mely a környezete számára súlyos veszélyek forrása lehet. A 2016 januártól szigorodó állatjóléti, állattartási szabályokat az állatvédő szervezetek örömmel fogadták, azonban van olyan állattartó, aki a szabályváltozásról másként vélekedik. Ahol még nem szenvedés mentes a kutyatartás, ott pár aprósággal megfelelővé alakítható a házi kedvenc tartási helye.

 • Nemzetközi Tradicionális és TICA Macskakiállítás

  2005 november 26-27-én Budapesten (Lurdy-ház - 1097 Bp. Könyves Kálmán krt.12-14.) Gourmet Nemzetközi Macskakiállítást rendez a Panoráma Macskak Club és a Macskamánia Magazin. Ez a kiállítás, a tavaly márciusban elindított, és sikeresen megrendezett kiállítás sorozat következõ állomása.

  Holland, belga, osztrák, német és hazai kiállítók, mintegy 250 macskája várja a látogatók érdeklõdését. A kiállítás területén kedvezményes vásárlási lehetõség lesz cicatápokból, ill. felszerelésekbõl, valamint a Gourmet, ajándékokkal és különbözõ meglepetésekkel várja a gyerekeket.

 • Járõrözéssel védik a rovarokat - 100 ezer forintos büntetést is kaphatnak a pusztítóik!

  Járõrözéssel védik a Tisza-menti kérésztelepeket, így is sok a vandál, pusztító cselekmény!

  Vásárosnamény - Mindennapos járõrözéssel védi a Tisza-menti kérésztelepeket a vízirendõrség, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet.

  A folyamatos razziázással a védett tiszavirág lárváinak illegális gyûjtését igyekeznek megakadályozni.