2020.12.05. - Vilma

Élveboncolás Elleni Társaság - a Laboratóriumi Állatok Világnapja!

Élveboncolás Elleni Társaság - a Laboratóriumi Állatok Világnapja!
Április 24-én tartják a Laboratóriumi Állatok Világnapját a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság (NAVS) 1979-es kezdeményezésére. A szervezet régi elnöke, Lord Dowding születésnapját jelölte ki a világnap megtartására, amelyet azóta az ENSZ is elismert. A laboratóriumi (kísérleti) állatok száma a világon eléri a 100 milliót. Védelmük fontossága indokolja, hogy "saját" világnapjuk legyen, az Állatok Világnapját ugyanis október 4-én tartják. A leggyakrabban egereken és patkányokon végeznek laboratóriumi teszteket, de sok kutya, macska, hal, madár és fõemlõs, azaz majom is elszenvedõje a kísérleteknek.
A világon évente több mint 25 millió legális állatkísérletet végeznek, ezek kétharmada a gyógyszeripar (más adatok szerint a hadiipar) érdekét szolgálja.

A laboratóriumi állatok felhasználásáról megoszlanak a vélemények: az ellenzõk szerint az embernek nincs joga más fajoknak szenvedést okozni azért, hogy saját fajának szenvedéseit csökkentse. Mások viszont azzal érvelnek, hogy a fájdalmat igazán csak a tudattal bíró ember éli át, vagy azt vallják, hogy az ember többet ér, mint az állatok, tehát joga van a maga szenvedését fontosabbnak tartani, mint az állatokét. Az ellentmondást fokozza, hogy a legtöbb ország törvényei tiltják az állatok kínzását, de elnézik a szenvedéssel együtt járó állatkísérleteket.

Ma azonban már csaknem mindegyik fejlett ország engedélyhez köti az állatkísérleteket, nyilvántartja a kísérletezõket és a kísérletek számát. Az engedélyt többnyire csak akkor adják meg, ha az illetékes hatóság úgy találja, hogy a kísérletezõ megfelelõen képzett, és a kísérletet nem lehet élõ állatok felhasználása nélkül elvégezni. Hazánkban apró rágcsálókból megközelítõleg 220 ezret, kutyákból és macskákból 2000-nél is többet "fogyasztanak" évente a kísérleti laborok. A tévhittel ellentétben a legtöbb állatkísérletet megfelelõ érzéstelenítés mellett végzik, ugyanis ha az állatoknak fájdalmat okoznak, akkor a kísérleti eredmény is hamis.

Az Európai Unió területén 2003-tól tilos a kozmetikai állatkísérletek végzése, 2009-tõl pedig tilos lesz az ily módon tesztelt termékek behozatala is. Magyarország élen járt a kozmetikai állatkísérletek betiltatásában, hiszen már az 1998-ban hozott elsõ állatvédelmi törvény kimondja, hogy "szépítõszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lõszer elõállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható". Ennek ellenére hazánkban is rengeteg állatokon tesztelt kozmetikumot találunk a boltok polcain. Pedig a toxicitási teszteket ma már hatékonyan és fájdalomokozás nélkül el tudják végezni élõ emberi sejttenyészeten, ami sokkal megbízhatóbb, pontosabb eredményt ad, mintha azt állatokon tesztelnék.

A világnapon számos rendezvényt tartanak, különösen az Egyesült Államokban, ahol az állatvédõk néma tüntetéssel, egyes iskolákban párperces csenddel emlékeznek meg a kísérleti állatokról.

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra