2021.09.26. - Jusztina

Az ember legrégibb barátja a macska

Az ember legrégibb barátja a macska
A házimacskák õsei 100-130 ezer évvel ezelõtt bármikor felbukkanhattak az ember mellett, ám a kelet-ázsiai farkasoktól származó kutyák viszont egy DNS vizsgálat szerint csupán 15 ezer évvel ezelõtt férkõztek a Homo sapiens barátságába. A legújabb DNS vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a világ összes házimacskája a közel-keleti termékeny félhold (a Földközi-tenger keleti medencéjétõl a Perzsa-öbölig terjedõ) területén élt öt nõstény macskától származik. A Science címû tudományos lapban publikált tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette 979 házimacska és vadmacska genetikai összetételének vizsgálatával.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Öt jól elkülöníthetõ leszármazási ágat találtunk, amelyek 100 ezer évvel ezelõtt alakultak ki, jóval a régészeti leletekbõl feltételezhetõ háziasítás elõtt. Ezek az ágak legkevesebb öt nõstény macskától származnak, amelyek utódait az emberek vitték magukkal a világ minden tájára" - írta a lapban David MacDonald, az Oxfordi Egyetem professzora.

A macska háziasítására vonatkozó legrégebbi régészeti bizonyíték egy 9500 éves ciprusi lelet. A kutatásokból viszont az derül ki, hogy a macskák valószínûleg saját magukat háziasították, amikor 130 ezer évvel ezelõtt a Termékeny Félhold területén letelepedett emberekhez szegõdtek, mivel a mezõgazdasággal foglalkozó falvak közelében mindig rengeteg egér és patkány élt.

Amikor az emberek tovább vándoroltak Európába és Amerikába, valószínûleg magukkal vitték a macskáikat is. A kutatások alapján az is feltételezhetõ, hogy eltekintve a véletlen keveredéstõl, az európai, közép-ázsiai, dél-afrikai és kínai sivatagi fajták nem tartoznak a házimacskák családfájához.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra