2021.07.25. - Kristóf, Jakab

Genetikailag új madár- és denevérfajokra bukkantak

Genetikailag új madár- és denevérfajokra bukkantak
Tizenöt új madár és hat új denevérfajt azonosítottak egy olyan projekt keretében, melynek célja elkészíteni a földi állatok "genetikai portréját"

A felfedezett madarak mindegyikét már számos alkalommal figyelték meg a lakosok és az ornitológusok, ám csak a genetikai vizsgálat fedte fel, hogy korábban ismeretlen fajokról van szó. Amíg a kutatók nem elemezték a madarak DNS-ét, addig azt feltételezték, hogy azok ugyanazon fajhoz tartoznak, ám bár külsejük hasonló, genetikailag különböző fajokról van szó.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Paul Hebert a kutatás vezetője szerint, már sokan látták az említett madarakat, és azt hihették, hogy már mindőjüket ismerik. Ám kiderült, hogy számos esetben mély genetikai különbözőségek vannak a jelenleg egyetlen fajnak tekintett egyedek között is. A denevérek kevésbé ismertek a közvélemény előtt, ám a kutatók annál nagyobb vehemenciával tanulmányozzák őket. Ezért a DNS-kutatókat megdöbbentette, hogy mégis ennyi új fajt találtak.

Kanadai és amerikai kutatók 643 észak-amerikai madártól és 87 guyanai denevértől vettek mintákat. Úgy számolnak, hogy amennyiben a jól megfigyelt és jól ismert észak-amerikai madárfajok 15 ismeretlen típust voltak képesek felmutatni, akkor a 10 ezer fajt DNS-ét vizsgáló világméretű felmérés során további 1000 új fajra találhatnak. Hasonlóképpen, ha világszerte hasonló arányban vizsgálják a denevéreket, akkor legalább 50 új fajra bukkanhatnak. Jelenleg 1100-at ismernek.

A genetikai vonalkódozó csoport eredményei a Molecular Ecology Notes magazinban jelentek meg. A szakemberek úgy hiszik, hogy a kutatás elősegíti a világ összes állatának ilyetén vizsgálatát. Az összes állatfaj genetikai térképének rögzítése segíthet a környezetvédőknek eldönteni, hol van leginkább szükség a segítségre. Heber professzor szerint az új madárfajokat látszólag nem lehetett megkülönböztetni azon fajtól, melybe a korábbi ismeretek szerint sorolták őket.

A tévesen azonosított madarak között megtalálható a remetecankó. Az elemzés felfedte, hogy a madarak egy része különálló, de rokon fajba tartozik, melyek DNS-e 2,5 millió évvel ezelőtt két külön csoportra vált szét.Emellett találtak 14 genetikai ikerként azonosított madárpárt, valamint a fajok két olyan trióját, melyeket hármas ikreknek lehetne tekinteni.

A Guyanán ismert 87 denevérfajt elég részletesen írták le a kutatók, ám a csoport mégis talált hat új fajt. Az egyik, békákkal táplálkozó faj a Trachops cirrhosus faj hasonmása. Hebert szerint a vizsgálat felfedte, mennyi új információt fedhet fel a genetikai vonalkódozás. Az Élet Vonalkódja nevű projekt már több mint 25 ezer fajt katalogizált. A kutatók abban reménykednek, hogy 2014-re már 500 ezer faj lesz ismert.

hirado.hu/The Times/Newswise
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra