2020.12.04. - Borbála, Barbara

Kihalnak a ronda állatok

Kihalnak a ronda állatok
Egy washingtoni biológuscsoport szerint az emberi szemnek kedvesebb fajok elszívják a veszélyeztetett fajok védelmére szolgáló pénzforrásokat ronda, ám legalább annyira veszélyeztetett társaiktól.

David Stokes, a Washington Egyetem védett állatokra szakosodott biológusa megfigyelte, hogy a cuki állatok között sem egyenrangú a figyelemfelkeltés lehetősége. A pingvinreprezentációt vizsgálva a kutató arra jutott, egyes fajok a többieknél gyakrabban szerepelnek a népszerű fotóalbumokban, képeslapokon és magazinokban.
„Meglepő volt az eredmény, hogy bár ezek a fajok igen hasonlóak, mégis szignifikáns különbség mutatkozott a reprezentációjukban” – mondta Stokes a LiceSciensnek.

A szín számít

A Human Ecology folyóiratban publikált tanulmány a populáció méretét és a faj az emberekhez viszonyított élőhelyét és előfordulási helyét is vizsgálta. A reprezentációt és a fajok jellemzőit elemezve a császárpingvin bizonyult a legnépszerűbb fajnak, a kutatók pedig tovább vizsgálódtak, hogy rájöjjenek, vajon miért.


Minden változó, a testméretet és a neoténia jelenségét (az állatvilágban a progresszív megfiatalodást vagy késleltetett fejlődést értik alatta, azt a jellemzőt, ami miatt bizonyos fajok kifejlett állapotukban is fiatalkori külső jegyeket mutatnak) is beleértve a meleg színek jelentették az egyetlen szignifikáns meghatározót a reprezentációban. Azok a pingvinek, amelyeknek fekete-fehér testszínük mellett sárga vagy piros foltjuk is volt, sokkal többet szerepeltek a magazinokban, képeslapokon és fotóalbumokban.

Aranyos elefántcickány

Stokes szerint ez azért aggasztó, mert így az embereknek kevésbé szimpatikus állatok csekélyebb mértékű figyelmet kapnak. Korábbi kutatások ugyanis már kimutatták, hogy az emberi figyelem alapvető a veszélyeztetett állatok kezelésében. A leginkább veszélyeztetett pingvinfajoknak például egyáltalán nincs színes foltja.

Nemcsak Stokes aggódik a ronda állatok sorsáért, idén januárban a londoni zoológiai társaság a csúnya állatok védelmére specializálódó programot hirdetett. Az EDGE című mozgalom a kevéssé ismert, de nagyon ronda és nagyon veszélyeztetett fajok megmentésére indult. A tíz legrondább és legveszélyeztetettebb faj között az ausztráliai hangyász-sün, a karcsú lóri és az aranyos elefántcickány is szerepel.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra