2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Időzített bomba a láncon tartott kutya?!

Időzített bomba a láncon tartott kutya?!
Időzített bomba a láncon tartott kutya?!Sok kutyatartó nem biztosít megfelelő életteret állata számára. Az állandó láncon tartás a kutya viselkedésében olyan maradandó idegrendszeri torzulást okozhat, mely a környezete számára súlyos veszélyek forrása lehet. A 2016 januártól szigorodó állatjóléti, állattartási szabályokat az állatvédő szervezetek örömmel fogadták, azonban van olyan állattartó, aki a szabályváltozásról másként vélekedik. Ahol még nem szenvedés mentes a kutyatartás, ott pár aprósággal megfelelővé alakítható a házi kedvenc tartási helye.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A láncon tartott kutya előbb vagy utóbb lelki sérültté válik

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint, ha valaki úgy tart állatot, hogy az maradandó károsodást szenved el, akkor börtönnel büntethető bűncselekményt, állatkínzást követ el. - Nyáron találtunk olyan kutyát, amelynek a lánca felcsavarodott a karóra, a kutya mozdulni sem tudott, hőgutát kapott és elpusztult. Télen egy kikötött kutya odafagyott a földhöz – mesélte az állatvédő az elrettentő eseteket.

Láncra vert idegbeteg
Az ingerszegény környezetben tartott kutya frusztrálttá válhat, amitől előbb - utóbb idegbeteg lesz. A legtöbb kutyaharapás házon belül vagy ház körül történik, legtöbbször olyan kutya által, melyet gazdája nem megfelelően tart, tehát a rosszul tartott kutya alapvetően időzített bomba is egyben.

Minden felelősség és kötelesség a gazdáé
Az állattartás megfelelő szintjéhez nem kellenek nagy dolgok. Apróságok teszik állatbaráttá az állattartót. A kutyák megfelelő tartásához három alapvető dolog szükséges: megfelelő tartási hely, a költségek fedezéséhez anyagi forrás, az állattartáshoz a tartó részéről megfelelő mennyiségű idő, hogy a háziállattal tudjon foglalkozni, hangoztatja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa. Lánc helyett kennel, bezártság helyett rendszeres séta és az állattal való időtöltés létfontosságú, ismertette az állatvédő.

A kutya számára a lán nem megfelelő élettér
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra