2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Éljük túl az erdei sétát!

Éljük túl az erdei sétát!
Az utóbbi hetekben számos vadászbaleset borzolta fel a természetbarátok kedélyeit. Természetet járni vagy kutyával az erdõbe sétálni golyóálló mellényben induljunk el?! Télen számos vadállat vadászati idénye van. Ilyenkor legálisan hivatásos és hobbivadászok, illegálisan pedig sokan orvvadászként járnak az erdõbe zsákmányért. Senki sem szeretne gellert kapott golyóval vagy söréttel találkozni. Nem mindegy tehát, hogy hogyan, mikor és miben járjuk az erdõt, rosszabb esetben az elejtendõ zsákmány helyett kedvencünk vagy mi magunk is célkeresztbe kerülhetünk.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület tapasztalata az, hogy egyes vadászok, fõleg a hobbivadászok visszaélnek a vadvédelmi elõírásokkal, és erre hivatkozva elõszeretettel lõnek mindenre, ami mozog. Akár a gazdájától pár méterre szaladgáló kutyát is vaddisznónak nézik és kilövik. Rendszerint a tapasztalatlanság vagy a drog/alkohol miatt sok vadászaton a résztvevõk az alapvetõ szabályokat sem tartják be, így tragédiák történhetnek.

Kutya az erdõben
Lakott területen kívül a kutyák a nagyobb vadakat, a házi macskák a védett madarakat tizedelhetik. A vadászok a lakott területen kívül kóborló háziállatokat (ha vad elejtésen vagy vad ûzésen kapják õket) teljesen törvényes, ha kilövik. A vadászok gyakran kóbor állatnak nézik az erdõben túrázó természetjárókat vagy a gazdáikkal sétáló - pórázon vezetett - kutyákat is. Ha természetjárás vagy kutyasétáltatás közben puskaropogást hallunk vagy vadászokat látunk, úgy a veszélyes zónát kiabálás kíséretében mihamarabb hagyjuk el.

Hasznos tanácsok erdei kiránduláshoz
Vadászati idényben sose menjünk egyedül kirándulni! Kedvencünket óvatosan vigyük csak ki a természetbe, ne engedjük szabadon futni. A téli erdõjárás közben a terepszínû öltözéket kerüljük el, próbáljunk meg élénk (kék, piros, sárga) ruhákat felvenni. Hasznos lehet, ha magunkkal viszünk a túrafelszerelés mellett zseblámpát, sebkötözõt és mobiltelefont is, hiszen egy esetleges vadászbaleset elszenvedésekor az elsõsegély és a gyors segítséghívás életet menthet.



Orpheus Országos Állatvédõ és Természetbarát Közhasznú Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
Ebangyal - Állatok mentése és Gazdikeresõ
www.sinter.hu - SintértNE! Állatvédelmi Program

Adó 1%: 18464654-1-06

Támogassa az állatok megmentését!
Számlaszám: OTP. 11735005-20489094


Fogadjon örökbe egy megmentõre váró négylábút!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra