2021.01.19. - Sára, Márió

Embervért iszik egy afrikai pókfaj

Embervért iszik egy afrikai pókfaj
A tudósok Kelet-Afrikában fölfedeztek egy pókfajt, amely olthatatlan vágyat érez az embervér fogyasztása iránt.

A pók vérszívó nõstény moszkitókra vadászik, és a jelenleg ismert egyetlen állat, amely a szerint választja meg a zsákmányát, hogy az mit evett korábban. Ez a pók ráadásul az egyetlen ismert ragadozó, amely a szúnyogok fogyasztásával elõre megfontolt szándékkal gerincesek vérével táplálkozik.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Evarcha culicivora nevû vérszomjas pók kizárólag Kenyában és Ugandában fordul elõ, a Viktória-tó környékén. Az ugrópókok közé tartozik, amelyek rendszerint fatörzseken és építményeken vadásznak rovarokra. Nem szõnek hálót, hanem becserkészik áldozataikat, majd rájuk vetik magukat, úgy fogják meg õket.

A kutatócsoport elmondta, hogy az ugrópók kiváló látását és jó szaglását egyaránt felhasználja az Anopheles gambiae szúnyog fölkutatásához. Ez a szúnyog hírhedt vérszívó, a malária kórokozójának legfõbb hordozója Afrikában.

A kutatócsoport eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat e heti online kiadványában jelennek meg. A kutatást részben a National Geographic Society támogatta.

(N.Geographic)
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra